Reuters: Η μυστική παγκόσμια συνάντηση εκπροσώπων των Μυστικών Υπηρεσιών

Συνιστά «ένα σημαντικό στοιχείο της διεθνούς σκιώδους ατζέντας» δήλωσε πηγή στο Reuters.

Parallaxi
reuters-η-μυστική-παγκόσμια-συνάντηση-εκπρο-1015763
Parallaxi

Εικόνα: Στιγμιότυπο από τη Σιγκαπούρη και την τελετή της Συνόδου Κορυφής Shangri-La

Ανώτεροι αξιωματούχοι από περίπου 24 μεγάλες Μυστικές Υπηρεσίες του κόσμου έδωσαν ραντεβού χωρίς να είναι γνωστό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Διαλόγου για την Ασφάλεια Shangri-La στη Σιγκαπούρη, αυτό το Σαββατοκύριακο (03-04/06).

Αυτά τα γεγονότα οργανώνονται από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και πραγματοποιούνται διακριτικά σε ξεχωριστό χώρο παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια, είπαν πέντε άτομα στο Reuters. Ανάλογες συναντήσεις, όμως, δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.

Το συμβάν μεταδίδει από μέρους του και το ελληνικό ieidiseis και ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος:

“Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τη διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Άβριλ Χέινς, επικεφαλής της κοινότητας πληροφοριών της χώρας της. Παρούσα στην εν λόγω συνάντηση ήταν και η Κίνα παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν, ήταν και η Ινδία, σύμφωνα με πηγή.

«Η συνάντηση αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διεθνούς σκιώδους ατζέντας», δήλωσε άτομο με γνώση των συζητήσεων, προσθέτοντας: «Δεδομένου του εύρους των χωρών που συμμετέχουν, δεν πρόκειται για ένα φεστιβάλ εμπορικής τέχνης, αλλά μάλλον για έναν τρόπο προώθησης μιας βαθύτερης κατανόησης των προθέσεων και των βασικών στόχων. Υπάρχει ένας ανομολόγητος κώδικας μεταξύ των Υπηρεσιών Πληροφοριών ότι μπορούν να μιλούν όταν η πιο επίσημη και ανοιχτή διπλωματία είναι πιο δύσκολη – είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε περιόδους έντασης και η εκδήλωση της Σιγκαπούρης συμβάλλει στην προώθηση αυτού του γεγονότος».

Φυσικά, και οι πέντε πηγές που αναφέρθηκαν στην εν λόγω συνάντηση, μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι κατά τη συμμετοχή τους στον Διάλογο Shangri-La, «οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αξιωματούχων των Υπηρεσιών Πληροφοριών, αξιοποιούν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν τους ομολόγους τους». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης μπορεί να διευκολύνει ορισμένες από αυτές τις διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις. Οι συμμετέχοντες έχουν βρει τέτοιες συναντήσεις, που πραγματοποιούνται στο περιθώριο του Διαλόγου, ωφέλιμες».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με τη συνάντηση. Οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα του Reuters για σχόλια. Πάντως, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία λειτουργούν στο λεγόμενο δίκτυο «Five Eyes» για τη συλλογή και την ανταλλαγή ενός ευρέος φάσματος πληροφοριών και οι αξιωματούχοι των Υπηρεσιών Πληροφοριών τους συναντώνται συχνά. Βέβαια, οι ευρύτερες συναντήσεις της κοινότητας των Μυστικών Υπηρεσιών είναι σπανιότερες και δεν δημοσιοποιούνται σχεδόν ποτέ.

Τι συζητήθηκε και η απουσία της Ρωσίας

Αν και λίγες λεπτομέρειες ήταν διαθέσιμες σχετικά με τις συγκεκριμένες συζητήσεις στη Σιγκαπούρη, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσαν αντικείμενο των συνομιλιών, που έγιναν την Παρασκευή (02/06), όπως πρόσθεσε πρόσωπο που είχε γνώση των συζητήσεων. Μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης (01/06), οι επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών πραγματοποίησαν μια άτυπη συνάντηση.

Κανένας εκπρόσωπος της Ρωσίας δεν ήταν παρών, ανέφερε μία από τις πηγές. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Β. Χαβρίλοφ, βρισκόταν στον Διάλογο Shangri-La, αλλά δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στη συνάντηση των Μυστικών Υπηρεσιών. Μια άλλη από τις πηγές είπε ότι ο τόνος στη συνάντηση ήταν συναινετικός και όχι συγκρουσιακός.

Στον κύριο Διάλογο για την Ασφάλεια, περισσότεροι από 600 αντιπρόσωποι από 49 χώρες πραγματοποίησαν τριήμερες συνεδριάσεις, καθώς και διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών. Επισημαίνεται, τέλος, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν, την Παρασκευή (01/06), ότι ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, επισκέφθηκε την Κίνα τον περασμένο μήνα για συνομιλίες με Κινέζους ομολόγους του, καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να ενισχύσει την επικοινωνία με το Πεκίνο”.

Πηγή: Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος/ ieidiseis 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα