Top

Ρεβεγιόν: Έτσι θα γίνουν «βόμβες» κορονοϊού τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια

Ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης, εξηγεί τι θα συμβεί αν βρεθούν σε τραπέζια 400.000 οικογένειες τα Χριστούγεννα.

Parallaxi
ρεβεγιόν-έτσι-θα-γίνουν-βόμβες-κορο-698020
Parallaxi

Ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης, εξηγεί τι θα συμβεί αν βρεθούν σε τραπέζια 400.000 οικογένειες τα Χριστούγεννα. Περιγράφει το ασύλληπτα μικρό μέγεθος του κορονοϊού και προβλέπει ότι έως το καλοκαίρι θα ζούμε με τον τρόπο που ζούμε σήμερα.

Αποκαλυπτικός ήταν ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης για το πως μπορεί να γίνει η διασπορά του κορονοϊού στα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Από τα λεγόμενά του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (105,8) φάνηκε ότι είναι αντίθετος στα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν τις μέρες των γιορτών.

Τονίζοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης είπε: «Σήμερα έχουμε μία δεδομένη κατάσταση. Έγινε άρση του lockdown για ορισμένες περιπτώσεις. Τώρα βγαίνουμε περισσότερο έξω. Αν δεν προσέχουμε, εαν συγχρωτιζόμαστε, ακόμα και το ρεβεγιόν με τα 9 άτομα, σημαίνει ότι μία δεύτερη οικογένεια, όταν έρθει σε επαφή υπάρχει πιθανότητα να μολύνει την άλλη οικογένεια. Διότι ο πληθυσμός, τουλάχιστον το 5%, δηλαδή 1 στους 20 είναι μολυσμένος. Άρα στις 2,3,4 οικογένειες 1 είναι μολυσμένος. Εάν λοιπόν 400.000 οικογένειες έρθουν σε επαφές,  στατιστικά στα άτομα αυτά 5% έχει τη λοίμωξη και μπορεί να τη μεταφέρει στους άλλους.  Όταν αυτό γίνει σε 400.000 οικογένειες τότε η μετάδοση θα είναι πολύ μεγάλη. Στην πραγματικότητα αυτό αποτελεί ένα μηχανισμό υπερμετάδοσης».

Πως θα φτάσουμε στα μηδενικά κρούσματα

«Για να φτάσουμε τα μηδενικά κρούσματα θα χρειαστούν κάποιες ενέργειες αργότερα, γιατί τώρα έχουμε μπει σε μία άρση του Lockdown. Επομένως, έχουμε μία αναστροφή και όλες αυτές οι άρσεις των μέτρων οδηγούν στο να δημιουργείται παραπάνω κινητικότητα, γιατί βγαίνουν για ψώνια, συναντούν άλλους ανθρώπους και πολλαπλασιάζονται οι λοιμώξεις», είπε ο κ. Λογοθετίδης.

Αόρατος εχθρός

Στο ερώτημα πόσο είναι το μέγεθος του ιού αν αυτό μπορεί να μετρηθεί με βάση τη νανοτεχνολογία είπε: «Περίπου 1000 με 10.000 φορές μικρότερο από το πάχος της τρίχας που έχουμε στο κεφάλι μας είναι ο κορονοϊός. Γι’ αυτό θεωρείται αόρατος ιός, και απαιτούνται ειδικά μηχανήματα για να μπορεί να τον δει κανείς. Και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να τον δούμε ούτε με τα μάτια μας, ούτε με συμβατικά μικροσκόπια. Είναι αόρατος, ύπουλος και επομένως μπορεί να βρίσκεται παντού και να μην το παίρνουμε είδηση».

Και εξήγησε: «Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι περνούν τη λοίμωξη χωρίς να το καταλάβουν, οι ασυμπτωματικοί. Άρα αν βρεθούμε μαζί τους σε έναν χώρο κλειστό, που δεν αερίζεται ή έχουν περάσει πολλοί που έχουν την ασθένεια και ο χώρος γεμίσει από τέτοιους ιούς, σε αερολύματα από αυτό που εκπνέουμε, τότε εάν  η προστασία μας δεν είναι καλή, π.χ. σε ένα σούπερ μάρκετ, αν φοράμε υφασμάτινη μάσκα, δεν προστατευόμαστε πλήρως από τους ιούς. Γι’ αυτό, πρέπει να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους- ακόμα και με μάσκα -γιατί τα αερολύματα αυτά εάν είναι σε λιγότερο από 2 μέτρα έχουν βάρος και πέφτουν κάτω. Τα μικρότερα όμως εξακολουθούν να αιωρούνται και υπάρχουν στην ατμόσφαιρα».

Μέχρι το καλοκαίρι θα ζούμε έτσι

«Μέχρι το Μάϊο – Ιούνιο θα συνεχίσουμε να ζούμε με αυτό τον τρόπο που ζούμε τώρα», εξήγησε ο κ. καθηγητής. Και πρόσθεσε: «Βεβαίως και τότε θα χρειαζόμαστε τις μάσκες. Αν πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, μετά την επιβολή του lockdown τα μέτρα προστασίας επιβλήθηκαν και τηρήθηκαν με ευλάβεια περίπου για δύο εβδομάδες. Μετά άρχισαν τα πράγματα να μην πηγαίνουν πολύ καλά. Μετά ήρθε η κορύφωση. Μετά άρχισε ο κόσμος, ως συλλογικό φαινόμενο, να θέλει να έχει παραπάνω χρόνο έξω, άρα άρχισε να παρατηρείται φαινόμενο μικροσυνωστισμών, που σημαίνει ότι αρχίσουν να αυξάνονται οι μεταδόσεις. Μετά την άρση των μέτρων η κινητικότητα αυξήθηκε και άρχισε η αναζωπύρωση σε ορισμένες περιοχές και ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επομένως, φρενάρισε αυτό το κατέβασμα, ενώ πηγαίναμε για μηδενικές λοιμώξεις ( έως τις 15 Ιανουαρίου) τώρα γίνεται μία αναστροφή και απαιτούνται τα μέτρα προστασίας να τηρηθούν περισσότερο».

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα