Ρεύμα: Η ακρίβεια κλείνει διακόπτες – Τρόποι να μειώσουμε την κατανάλωση

Ποιες συσκευές στο σπίτι είναι "αθώες" και ποιες "τραβάνε" περισσότερο ρεύμα; Οι ειδικοί απαντούν

Γιώργος Σταυρακίδης
ρεύμα-η-ακρίβεια-κλείνει-διακόπτες-τ-906063
Γιώργος Σταυρακίδης

Απόγνωση στα νοικοκυριά φέρνουν οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα και εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα που φαίνεται να έρχεται, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αναζητούν τρόπους ώστε να μειώσουν το ρεύμα και τα έξοδα τους.

Πώς θα είναι όμως ο επόμενος χειμώνας; Θα είναι κρύος ή θα είναι πιο ήπιος από τον προηγούμενο;

Χονδρικά από τα λίγα που ξέρουμε, οι αεροχείμαρροι (jet streams) από την Δύση στην Ανατολή που έρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό αν θα είναι δυνατοί, ίσως ο επόμενος χειμώνας στην Ευρώπη να είναι καλύτερος από τους δυο προηγούμενους καθώς θα εμποδίζει τις αρκτικές αέριες μάζες να κατέλθουν.

Αν όχι, ο χειμώνας του 2022-2023 θα είναι δύσκολος και η ζήτηση για ενέργεια γενικότερα και φυσικό αέριο θα είναι έντονη.

Στο γενικότερο κλίμα των ανατιμήσεων και των αυξήσεων σε βασικά αγαθά ενός σπιτιού, οι Έλληνες δείχνουν να αντιλαμβάνονται ήδη τη διαφορά στη τσέπη τους, κλείνοντας μόνοι τους εκείνους τους διακόπτες που δεν χρειάζονται. Τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ δείχνουν «βουτιά» της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο, με τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης να έχουν περιορίσει την κατανάλωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι κατά 11,45%.

Η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών δεν φαίνεται να συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες, αφού ο Ιούλιος φέτος ήταν μόλις κατά 1 με 2 βαθμούς δροσερότερος από τον περυσινό και άρα οι ανάγκες για χρήση των κλιματιστικών περίπου ίδιες. Κάτι που προβληματίζει βέβαια τα ελληνικά σπίτια, όσο η θερμοκρασία θα πέφτει και οι λογαριασμοί ρεύματος θα έρχονται.

taner-ardali-vc7e5m6hxza-unsplash-refma.jpg

Η Μαρία Γαλατσιάνου, μηχανικός και ενεργειακή επιθεωρητής Γ’ Τάξης στη Θεσσαλονίκη, μιλάει στην Parallaxi, εστιάζοντας στην ανάγκη του κόσμου να κάνει τόση οικονομία αυτόν τον χειμώνα που ίσως χρειαστεί να «ζεσταθούμε μέσα στο σπίτι φορώντας τις ζακέτες μας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Οι συσκευές που τραβάνε περισσότερη ενέργεια, είναι η ηλεκτρική κουζίνα, τα αερόθερμα που μπαίνουν στη πρίζα και φυσικά ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας. Για τον θερμοσίφωνα, μία καλή λύση είναι η ηλιακός, ειδικά σε μία χώρα που έχει συνέχεια ήλιο. Όσον αφορά τις τοπικές σόμπες, η λύση είναι ένα σύστημα θέρμανσης, αλλά έτσι όπως έγιναν όλα δε ξέρω. Το φυσικό αέριο, έτσι όπως πάει, δεν αξίζει πλέον αφού έχει γίνει ίδιο με το πετρέλαιο σε αξία τιμής, οπότε το μόνο που αξίζει είναι μία αντλία θερμότητας που όμως είναι πολύ ακριβή. Είναι όμως το μόνο σύστημα θερμότητας που εξοικονομεί ενέργεια αλλά αυτή κάνει από εφτά μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ.» (*Η αντλία θερμότητας, για όσους δεν γνωρίσουν, είναι ένα μηχάνημα που έχει την ικανότητα να αντλεί θερμική ενέργεια από μια “δεξαμενή” και να τη μεταφέρει σε μια άλλη. Εάν, για παράδειγμα, θεωρήσουμε ότι το εξωτερικό περιβάλλον είναι η μία δεξαμενή και το εσωτερικό μιας κατοικίας η δεύτερη, με τη χρήση μιας αντλίας θερμότητας μπορούμε να αντλ’ησουμε θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον και να τη χρησιμοποιήσουμε για να ζεστάνουμε το εσωτερικό της κατοικίας.)

«Οπότε, όπως και να ’χει αυτόν τον χειμώνα θα πρέπει όλα τα σπίτια να βάλουν βαθιά στη τσέπη το χέρι.» αναφέρει η κ. Γαλατσιάνου, συνεχίζοντας πως «Το ένα επηρεάζεται από το άλλο πλέον, όπως ας πούμε βλέπεις ότι ανεβαίνει το αέριο, από την άλλη ανεβαίνει και το ρεύμα. Επίσης, αν έχεις τζάκι βλέπεις ότι έχουν ανεβεί και τα ξύλα πάρα πολύ. Ακόμα και η σόμπα, είναι το ίδιο, με πετρέλαιο ή ξύλα. Λύση στη θέρμανση άλλη δεν υπάρχει κι όπως φαίνεται θα είμαστε με τις ζακέτες μέσα στο σπίτι επειδή ο κόσμος θα ζοριστεί πολύ αυτόν τον χειμώνα.»

pexels-rodnae-productions-5591460-plynthrio.jpg

Από εκεί και πέρα, δεν είναι λίγες οι συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα μέσα σε ένα σπίτι, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, προβληματίζοντας τα νοικοκυριά για τη χρήση τους.

Ποιες είναι αυτές που τραβάνε περισσότερο ρεύμα και ποιές είναι εκείνες που μπαίνουν στον κύκλο των «αθώων» συσκευών;

«Ενεργοβόρες για μένα, είναι εκείνες οι συσκευές που χρησιμοποιούμε πολλές ώρες τη μέρα και κυρίως τα συστήματα θέρμανσης που αυτόν τον περίεργο χειμώνα να προβληματίσουν πολύ. Το πλυντήριο, ας πούμε, δεν είναι τόσο ενεργοβόρα συσκευή και αν προσέξει ο κόσμος αυτή τη σήμανση του Α+ που έχουν βάλει πλέον για την εξοικονόμηση ενέργειας, σε συνδυασμό με την θερμοκρασία που πλένουμε τα ρούχα (όσο πιο υψηλή τόσο πιο πολλή ενέργεια καταναλώνει) θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Τα καινούρια έχουν όλα αυτή την ετικέτα του Α+, αλλά αν ένα σπίτι έχει ένα πολύ παλιό πλυντήριο, εκείνο σίγουρα τραβάει περισσότερο ρεύμα. Βέβαια, να πούμε πως θέλει προσοχή και στην αγορά καινούριας συσκευής, επειδή μπορεί κάποιες προσφορές να είναι παλιότερα μοντέλα που ενδεχομένως έμειναν στην αποθήκη και τα καταστήματα θέλουν αυτά να προωθήσουν, ειδικά τώρα με τις επιδοτήσεις.» εξηγεί η κ. Γαλατσιάνου, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «Αν εξαιρέσουμε το ψυγείο που δεν μπορεί να κάνει κάποιος κάτι, μία συσκευή της κουζίνας που θέλει προσοχή, είναι σίγουρα ο φούρνος που καίει πολύ ρεύμα. Από την άλλη, συσκευή που δεν καίει πολύ και είναι καλό να προτιμάται αντί του κλιματιστικού, είναι ο ανεμιστήρας που βέβαια, σε όλα αυτά έχει να κάνει και με τη χρήση του. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και συσκευές όπως το σίδερο, το πιστολάκι και ο βραστήρας που τραβάνε ρεύμα αλλά δεν είναι συσκευές που λειτουργούν για ώρες. Δε γίνεται να μη βάλεις σίδερο και δεν γίνεται κάτι τρομακτικό στη μισή ώρα που θα σιδερώσει κάποιος. Εγώ ας πούμε, αυτό που κάνω είναι, πολλά από τα ρούχα, δεν τα σιδερώνω, αλλά τα βάζω στην απλώστρα όσο το δυνατόν πιο ωραία ώστε να χρειάζονται όλο και λιγότερα ρούχα σίδερο. Είναι κι αυτή μία λύση. Επίσης, αφού μιλάμε για ρούχα, μία ακόμα συσκευή που τραβάει πολύ ρεύμα, είναι το στεγνωτήριο γιατί αναπτύσσει μεγάλη θερμότητα, εκτός αν είναι Α κλάσης οπότε είναι καλύτερα τα πράγματα.»

mk-s-ual1obieofc-unsplash-diakopths.jpg

Τέλος, η κ. Γαλατσιάνου, τονίζει το ζήτημα της θέρμανσης που θα προβληματίσει πολλούς τους επόμενους μήνες που θα πέσει η θερμοκρασία, ενώ θέτει και το ζήτημα των επιδοτήσεων, ευχόμενη να δοθεί μία για αλλαγή των ηλεκτρικών θερμοσίφωνων αλλά και για την θερμότητα στα σπίτια.

«Είμαι σίγουρη ότι ο κόσμος θα κάνει όσο μπορεί οικονομία και στον φούρνο και στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιεί συχνά. Η ζέστη όμως, θα είναι το θέμα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να το δει η πολιτεία ώστε να δώσει μία επιδότηση για τους θερμοσίφωνες ώστε να αλλαχτούν με ηλιακούς και να υπάρξει ουσιαστική εξοικονόμηση. Όπως επίσης, να δοθεί επιδότηση και στην αντλία θερμότητας, που κάπου διάβασα ότι γίνονται συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ακόμα τίποτα.»

Οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν δηλώσει ήδη πως θα είναι πολύ πιο σκοτεινές φέτος τον χειμώνα, με οδηγίες για σβήσιμο βιτρινών, φωτεινών επιγραφών, φωτισμών κτιρίων και διαφημίσεων, μέτρο που στη Γερμανία θα ισχύει μετά τις 10 το βράδυ. Κάποια από τα μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, όπως π.χ. το χαμήλωμα των θερμοστατών στους 19 βαθμούς (η Ιρλανδία διαφοροποιείται ορίζοντας τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς για τους χώρους διαβίωσης και στους 15-18 για τα υπνοδωμάτια). Υπάρχουν όμως και μέτρα που θα βοηθήσουν συνολικότερα στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς κάποιες χώρες μετατρέπουν την ανάγκη σε ευκαιρία, επιδοτώντας την εγκατάσταση ακόμη καλύτερων μονώσεων στα κτίρια, με έμφαση στα μέρη που «πάσχουν», όπως οι σοφίτες και τα παλαιά κουφώματα.

Στην Ελλάδα όμως, τι θα γίνει;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα