Ρωσία: «Ελικόπτερα της Ουκρανίας χτυπούν σπίτια σε διασυνοριακή επίθεση»
Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους υπήρξαν και επτά τραυματίες
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι ουκρανικά ελικόπτερα έπληξαν κτίρια με κατοικίες και τραυμάτισαν επτά άτομα στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας.
Η Μόσχα λέει ότι αυτές οι διασυνοριακές επιθέσεις μπορεί να πυροδοτήσουν επίθεση αντιποίνων στο Κίεβο.
Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μπέλγκοροντ είπε ότι ένα χωριό εκεί δέχθηκε επίσης επίθεση, αλλά ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.
«Στις 14 Απριλίου 2022, χρησιμοποιώντας δύο μαχητικά ελικόπτερα εξοπλισμένα με βαριά επιθετικά όπλα, στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εισήλθε παράνομα στον εναέριο χώρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική έρευνα.
«Κινούμενοι σε χαμηλό υψόμετρο, πραγματοποίησαν τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια κατοικιών στο χωριό Κλίμοβο. Έξι κτίρια υπέστησαν ζημιές και επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν», ανέφερε η ανακοίνωση.
Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Οι αρχές της περιοχής του Μπριάνσκ έκλεισαν τα σχολεία υπό τον φόβο περαιτέρω χτυπημάτων σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Χθες, ορισμένα οχήματα υπέστησαν ζημιές όταν ένας συνοριακός σταθμός δέχτηκε πυρά όλμων από την Ουκρανία κοντά στο Κλίμοβο, σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Τετάρτη ότι η συνέχιση των «δολιοφθορών και των επιθέσεων» από τις ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγματα στο Κίεβο.
«Εάν τέτοια επεισόδια συνεχιστούν, τότε συνέπεια από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα είναι επιθέσεις σε κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κίεβου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
Οι αρχές σε τέσσερις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία και στην Κριμαία και ελέγχονται από τη Ρωσία ανακοίνωσαν ότι εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας τη Δευτέρα για «πιθανές προκλήσεις» από την ουκρανική πλευρά.
Πηγη – Reuters
Moskva: Πόσο σημαντικό είναι το πλοίο για τους Ρώσους – Ένα μυστήριο που δεν μπορούν ούτε οι ΗΠΑ να λύσουν
να σημαντικό πλήγμα δέχτηκε ο ρωσικός στρατός κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το ρωσικό καταδρομικό πλοίο Moskva έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία γύρω από τα αίτια, καθώς σημειώθηκε έκρηξη.
Σύμφωνα με το bbc.com το εν λόγω πλοίο αποτελεί τη ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως στη Συρία το 2015 για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων, καθώς διαθέτει ένα αρκετά ανεπτυγμένο πυραυλικό σύστημα, το οποίο του δίνει την δυνατότητα, τόσο να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις, όσο και να πραγματοποιήσει άμυνα μέχρις εσχάτων.
Παράλληλα, φέρεται πως αποτελεί ένα κινητό οχυρό στη Μαύρη Θάλασσα και φέρεται να έχει εξαπολύσει τις σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις στη Μαριούπολη, όσο καιρό διεξάγονταν η πολιορκία από τον ρωσικό στρατό.
Επίσης, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, το Moskva είναι καταδρομικό κλάσης Slava και το τρίτο μεγαλύτερο σκάφος στο ρωσικό στόλο, ενώ ναυπηγήθηκε στην Ουκρανία την εποχή της ΕΣΣΔ το 1980.
Διαθέτει πλήρωμα 510 ατόμων και μεταφέρει πάνω από δώδεκα αντιπλοϊκούς πυραύλους Vulkan και μια σειρά από όπλα κατά υποβρυχίων και ναρκοπεδίων.
Μάλιστα, είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα αεράμυνας τριών επιπέδων και εκτός από τις άμυνες μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, μπορεί να εμπλέξει έξι οπλικά συστήματα κοντινής εμβέλειας (CIWS). Παράλληλα, μπορεί να εκτοξεύσει 5.000 βλήματα σε ένα λεπτό, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα τείχος προστασίας.
Το μυστήριο γύρω από την έκρηξη
Μέχρι στιγμής, η μόνη λεπτομερής ενημέρωση για τα αίτια της έκρηξης, προέρχεται από τις ουκρανικές αρχές, καθώς η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι στο πλοίο προκλήθηκε φωτιά, γιατί επλήγει η αποθήκη πυρομαχικών του από αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune.
Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει μεν το γεγονός ότι ξέσπασε φωτιά στο Moskva και πως τέθηκε υπό έλεγχο, όμως δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε αναφέρει πως έγινε πυραυλική επίθεση.
Επίσης, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δηλώνει προβληματισμένο και σε αντίθεση με προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας, αυτή την φορά δεν έχει πάρει θέση αμέσως.
«Είδαμε στις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ουκρανικός πύραυλος παράκτιας άμυνας το έπληξε. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, απλώς αυτήν την στιγμή δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, στο δίκτυο MSNBC και πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την έκρηξη».
Ζελένσκι στο BBC: Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες κερδίζουν λεφτά με το αίμα των Ουκρανών – Χρειαζόμαστε όπλα τώρα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ότι «κερδίζουν λεφτά με το αίμα άλλων ανθρώπων».
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο BBC, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερθηκε συγκεκριμένα στη Γερμανία και στην Ουγγαρία, οι οποίες μπλοκάρουν τις προσπάθειες για επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας. Σημείωσε δε ότι η αξία αυτών των εξαγωγών φτάνουν τα 326 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
«Κάποιοι από τους φίλους μας κατανοούν ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια διαφορετική στιγμή, κατά την οποία πλέον το θέμα δεν είναι τα λεφτά. Το θέμα είναι η επιβίωση», τόνισε.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για χορήγηση οπλισμού στη χώρα του. «Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες βοηθούν, αλλά χρειαζόμαστε τα όπλα νωρίτερα και γρηγορότερα. Η λέξη κλειδί είναι τώρα», τόνισε.
Αναφερόμενος στη Μαριούπολη, ο Ζελένσκι είπε ότι φοβάται ότι τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες κι ότι πολλοί εξαφανίστηκαν, αφού αντικατέστησαν τα διαβατήριά τους με ρώσικα, και τους πήραν κάπου στη Ρωσία. Κάποιοι καταλήγουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, άλλοι σε κάποιες πόλεις. Κανείς δεν ξέρει την τύχη τους. Και κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι αυτοί που σκοτώθηκαν.
«Μπορούν να μας σκοτώσουν, αλλά θα πεθάνουν κι αυτοί» Σχετικά με την Μπούκα, ο πρόεδρος τόνισε ότι οι σφαγές που έγιναν εκεί μειώνουν τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων. «Δεν θα έχουν πολλές ευκαιρίες ακόμα να μιλήσουν μαζί μας οι Ρώσοι», ανέφερε. Για τα εγκλήματα, κατηγόρησε τον Πούτιν και τον ρωσικό στρατό, τους οποίους χαρακτήρισε «εγκληματίες πολέμου».
Ο Ζελένσκι κατέληξε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα στα ανατολικά της χώρας αντικατοπτρίζει «την πιο δύσκολη στιγμή για τον ουκρανικό στρατό, αλλά εκεί είναι που έχουμε αναπτύξεις τις πιο ισχυρές μας μονάδες».
«Μπορούν να μας καταστρέψουν, αλλά θα απαντήσουμε. Μπορούν να σκοτώσουν, αλλά θα πεθάνουν κι αυτοί. Δεν μπορώ να καταλαβώ για ποιον λόγο ήρθαν», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους Ρώσους.
Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ουκρανίας-Γερμανίας Παράλληλα, λίγα 24ωρα μετά τις πληροφορίες περί άρνησης του Ουκρανού προέδρου να δεχθεί τον Γερμανό ομόλογό του στο Κίεβο, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται.
Ειδικότερα, με άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε το Βερολίνο να επανεξετάσει την πολιτική του έναντι της Ρωσίας, εγκαταλείποντας την «πολιτική του κατευνασμού» και τις απαγορεύσεις κλιμάκωσης της έντασης.
Ουκρανία: Απελευθερώθηκαν δύο πιλότοι που κρατούνταν από τη Ρωσία
Δύο Ουκρανοί πιλότοι, που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό στις 8 Μαρτίου ανατολικά του Κιέβου και έκτοτε κρατούνταν στη Ρωσία, αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους.
Ο Ιβάν Πεπελιάτσκο και ο Αλέξιι Σιτζ, δύο πιλότοι της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας «είναι σε ασφαλές σημείο και λαμβάνουν όλη τη απαραίτητη ιατρική περίθαλψη», ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram.
Οι δύο πιλότοι «πιάστηκαν αιχμάλωτοι στις 8 Μαρτίου κοντά στο χωριό Νόβαγια Μπασάν», 80 χλμ. ανατολικά του Κιέβου, διευκρίνισε το υπουργείο.
«Ο χώρος κράτησής τους άλλαξε αρκετές φορές. Τελικά οδηγήθηκαν σε ένα προσωρινό κέντρο κράτησης στην πόλη Κουρσκ», 100 χλμ. από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, βορειοανατολικά της Σούμι, πρόσθεσε το υπουργείο.
«Βρίσκονταν σε ένα κελί μαζί με άλλους οκτώ Ουκρανούς αξιωματικούς», ανέφερε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με έναν εκ των δύο πιλότων, που επικαλείται η ανακοίνωση, ο ρωσικός στρατός τους «εξανάγκασε να ηχογραφήσουν προπαγανδιστικά βίντεο». «Αν αρνιόμασταν, οι Ρώσοι απειλούσαν να σταματήσουν να παρέχουν περίθαλψη στους συντρόφους», διηγήθηκε.
Το βράδυ της Τρίτης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προτείνει την ανταλλαγή του Ουκρανού επιχειρηματία Βίκτορ Μεντβεντσούκ, στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα, με τους Ουκρανούς αιχμάλωτους στη Ρωσία. Η πρόταση απορρίφθηκε την Τετάρτη από τη Μόσχα.