Διεθνή

Ρωσία: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων πυρηνικού πυραύλου

Εκκένωση εκατοντάδων εργαζομένων που ήταν μέσα - Βίντεο

Parallaxi
ρωσία-μεγάλη-φωτιά-σε-εργοστάσιο-κατα-987833
Parallaxi

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων για τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Topol-M, με δυνατότητα να φέρει πυρηνικές κεφαλές, ξέσπασε στη Ρωσία, με εκατοντάδες εργαζομένους να απομακρύνονται.

Η φωτιά είναι η τελευταία σε μια σειρά «μυστηριωδών» πυρκαγιών, χωρίς αιτία, που έπληξαν βασικές ρωσικές υποδομές. Ξεκίνησε από το τμήμα διοίκησης του εργοστασίου μηχανοκίνητων οχημάτων Γιαροσλάβλ – γνωστό και ως Avtodizel – 274 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας.

Περίπου 218 μέλη του προσωπικού απομακρύνθηκαν, καθώς οι φλόγες έγλειφαν το κτίριο στέλνοντας πυκνό μαύρο καπνό στον ουρανό. Τουλάχιστον επτά άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν.

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο παράγει κινητήρες για το πυρηνικό πυραυλικό σύστημα Topol-M και άλλο ποικίλο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών Ural. ​​​​​​Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο στο Γιαροσλάβλ είναι μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές επιχειρήσεις, και παράγει κινητήρες ντίζελ πολλαπλών χρήσεων, συμπλέκτες, κιβώτια ταχυτήτων και ανταλλακτικά.

Η έκταση της ζημιάς -και αν θα αυτή θα προκαλέσει κάποια προβλήματα στην τροφοδοσία των δυνάμεων του Πούτιν στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας- δεν είναι ξεκάθαρη.

Η Ουκρανία έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά σαμποτάζ σε ρωσικές υποδομές τους τελευταίους μήνες μέσω υποστηρικτών της, πολλές φορές σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις. Ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, υποστράτηγος Κίριλο Μπουντάνοβ είχε δηλώσει στο Forbes τον περασμένο μήνα ότι πολλές από τις ασυνήθιστες εκρήξεις και πυρκαγιές στη Ρωσία «δεν είναι τυχαίες». 

Παραδέχτηκε ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από ορισμένες από τις επιθέσεις δολιοφθοράς. «Σαφώς δεν συμβαίνει τυχαία…. Θα το έθετα ως εξής: τα χρήματα κάνουν θαύματα» ανέφερε σκωπτικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στη Ρωσία ότι έχουν ξεσπάσει χωρίς εξήγηση έως και 100 πυρκαγιές από τις 22 Μαρτίου 2022.

Ο ρωσικός βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος RT-2PM2, γνωστότερος ως Topol-M, εισήλθε στο ρωσικό οπλοστάσιο το 1997. Διαθέτει ένα πυραυλοκινητήρα 3 σταδίων στερεού προωθητικού και διαθέτει εμβέλεια 11.000 χλμ. Η ταχύτητά του ανέρχεται στα 22 Mach και φέρει μια πυρηνική κεφαλή 800 kt.

Πηγή: dailymail.co.uk
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα