Ρωσία- Ουκρανία: Φόβοι των ΗΠΑ για επικείμενη ρωσική εισβολή- Έρχονται δραστικές κυρώσεις

Χώρες προτρέπουν για αποχώρηση ατόμων από την Ουκρανία.

Parallaxi
ρωσία-ουκρανία-φόβοι-των-ηπα-για-επικε-876878
Parallaxi

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεσπάσει “ανά πάσα στιγμή”.

Απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που παρουσιάζεται ως επικείμενη, εντείνονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος θα βρίσκεται το σαββατοκύριακο στην κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, θα μιλήσει σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν χθες, Παρασκευή, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. Τηλεφωνική επικοινωνία προβλέπεται επίσης για σήμερα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας”, προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από βιντεοδιάσκεψη δυτικών ηγετών.

“Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι’αυτήν”, πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη “και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων” του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια “πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα”, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος “έχει πάρει μια οριστική απόφαση” ή όχι. “Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση”, επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.

“Δραστικές” κυρώσεις 

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι δυτικοί είναι “έτοιμοι για όλα τα σενάρια”: οικονομικά αντίποινα άνευ προηγουμένου σε περίπτωση πολέμου, αλλά και να συνεχίσουν να τείνουν χείρα διπλωματίας για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Εν αναμονή, το Πεντάγωνο θα αποστείλει “τις προσεχείς μέρες” επιπλέον 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία για να “καθησυχάσει τους συμμάχους του NATO”.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα για την “σθεναρή υποστήριξη” των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Αρκετές σειρές συνομιλιών που έγιναν τις τελευταίες μέρες δεν επέτρεψαν την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες στα σύνορα της Ουκρανίας περισσότερων από 100.000 Ρώσων στρατιωτών με βαρύ οπλισμό.

“Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν από κοινού γρήγορες και δραστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας”, στην περίπτωση επίθεσης, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter, έπειτα από σύνοδο δυτικών ηγετών, ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως και το Παρίσι, το Βερολίνο επιμένει στη “διπλωματική” οδό για να προχωρήσουν τα πράγματα προς μια “αποκλιμάκωση”.

Κυρώσεις σε τράπεζες, αλλά όχι και αποκλεισμό της Μόσχας από το σύστημα Swift εξετάζουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οριστικοποιούν μια ευρεία δέσμη κυρώσεων που θα επιβληθεί στη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία και η οποία στοχοθετεί μεγάλες ρωσικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη Μόσχα από το σύστημα Swift, σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Οι κυρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν επίσης ελέγχους στις εξαγωγές εξαρτημάτων που κατασκευάζει η Ρωσία για τον τεχνολογικό και τον αμυντικό τομέα. Επίσης, θα επιβληθούν κυρώσεις σε συγκεκριμένους Ρώσους ολιγάρχες, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι στις ρωσικές τράπεζες που θα στοχοθετηθούν ενδέχεται να περιλαμβάνονται οι VTB και Sberbank, οι δύο μεγαλύτερες στη Ρωσία. Και στις δύο είχαν επιβληθεί κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητά τους να συγκεντρώνουν κεφάλαια στις ΗΠΑ. Οι ευρύτερες κυρώσεις τώρα όμως θα είχαν σημαντικότερες συνέπειες. Ενδέχεται πάντως να συνοδεύονται από ορισμένες περιόδους χαλάρωσης και κάποιες εξαιρέσεις, ώστε να περιοριστεί η ζημία στις αμερικανικές και συμμαχικές εταιρείες.

Ο πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα Swift δεν είναι υπό συζήτηση, αφού ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν σημαντικές αντιρρήσεις καθώς φοβούνται ότι δισεκατομμύρια δολάρια εκκρεμών δανείων που έχουν στη Ρωσία θα μείνουν απλήρωτα.

“Ο στόχος είναι να σχεδιαστούν κυρώσεις που θα έπλητταν πραγματικά τους Ρώσους, αποφεύγοντας τις παράπλευρες ζημίες σε εκείνους που θα τις επιβάλουν, καθώς αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα έπλητταν σκληρότερα την Ευρώπη”, είπε η μία από τις πηγές.

“Αεροπορικοί βομβαρδισμοί”

Ο Λευκός Οίκος εξήρε την “αξιοθαύμαστη” ενότητα των δυτικών απέναντι σε αυτό που θεωρούν ότι είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τριάντα χρόνια.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι μοιράστηκαν με τους συμμάχους τους τις αναλύσεις των υπηρεσιών πληροφοριών τους, σκιαγραφούν ένα δραματικό σενάριο στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Αυτή “θα άρχιζε μάλλον με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ρίψη πυραύλων που θα μπορούσαν προφανώς να σκοτώσουν αμάχους”, σημείωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει “μια γρήγορη επίθεση” κατά του Κιέβου.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή ακόμη η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό. “Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση και, για τη δική σας ασφάλεια, θα πρέπει να επιδιώξετε να φύγετε από την Ουκρανία. Η κατάσταση θα γίνει πολύ ασταθής αν υπάρξει σύγκρουση”, προειδοποίησε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα

Χθες το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες που έγιναν την Πέμπτη στο Βερολίνο μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν είχαν “κανένα αποτέλεσμα”.

Αυτές αφορούν την σύγκρουση που μαίνεται στην ανατολική Ουκρανία από το 2014 μεταξύ αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και του ουκρανικού στρατού από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι.

Η Μόσχα, η οποία έχει ήδη προσαρτήσει την Κριμαία το 2014, αρνείται οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση απέναντι στην Ουκρανία, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκλιμάκωση μια σειρά από αξιώσεις, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, κρίνουν οι δυτικοί.

Ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν βεβαίωσε ότι εξασφάλισε τη Δευτέρα τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα τροφοδοτήσει επιπρόσθετη κλιμάκωση της κρίσης, η Ρωσία ανακοίνωσε νέα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία. Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιεί επίσης γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους “στηρίζουν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες των συμμαχικών χωρών, στη βιντεοκλήση που είχαν νωρίτερα σήμερα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία αλλά και την επιθυμία τους να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση την κρίση αυτή, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες «επανέλαβαν τη στήριξή τους στην εθνική κυριαρχία» της Ουκρανίας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία τους σήμερα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Στη βιντεοκλήση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μεταξύ άλλων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν- Μπάιντεν το Σάββατο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει αύριο το μεσημέρι τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, την οποία η Δύση θέλει να επιλύσει «μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και της αποτροπής», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα οι Δυτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «επανέλαβαν ότι στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Για «υστερία του Λευκού Οίκου» γύρω από την Ουκρανία κάνει λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα

Ως “υστερικές” περιέγραψε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

“Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος”, έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ “οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων”.

“Ο οδοστρωτήρας της αμερικανικής πολεμικής και πολιτικής μηχανής είναι έτοιμος να περάσει ξανά πάνω από τις ζωές ανθρώπων. Όλος ο κόσμος παρατηρεί πώς ο μιλιταρισμός και οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες ξεσκεπάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό”, υποστήριξε η Μ. Ζαχάροβα, όπως μεταδίδουν τις δηλώσεις της τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ως επιδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης “να αυξήσει στο μέγιστο τον βαθμό της προπαγανδιστικής εκστρατείας” κατά της Ρωσίας, περιέγραψε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, εκτιμώντας ότι στοχεύουν στο να διαμορφώσουν τη γνώμη περί του “αναπόφευκτου μιας επίθεσης”. Όπως μεταφέρει τις δηλώσεις του το ρωσικό πρακτορείο “ΡΙΑ-Νόβοστι”, παρόμοια σχόλια “στερούνται αποδείξεων”, ενώ οι ΗΠΑ απλώς “ρίχνουν στάχτη στα μάτια”.

Με ειρωνικό τρόπο απάντησε στις δηλώσεις του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν περί ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναρωτώμενος “εάν θα εισβάλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, γιατί κάποιος θα πρέπει να το κάνει μετά από τέτοια εκστρατεία πανικού”. Σύμφωνα με τον Ντ.Πολιάνσκι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ακόμη στο ρωσικό έδαφος, ενώ “ορισμένοι λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι ήλπισαν ότι η υστερία, που διογκώνεται από τις ΗΠΑ πήρε την κατιούσα, όμως ενδεχομένως την “μάτιασαν”, γιατί αυτοί, που σκορπίζουν τον πανικό απέκτησαν “δεύτερη αναπνοή””.

Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο για “αντιρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης” με διασπορά “ψευδών ειδήσεων”, εκτιμώντας ότι “μπορούμε να μιλάμε για συνωμοσία των κυβερνήσεων δυτικών χωρών και ΜΜΕ με σκοπό τη δημιουργία τεχνητής έντασης γύρω από την Ουκρανία μέσω της μαζικής και συντονισμένης διαρροής ψευδών πληροφοριών για λόγους γεωπολιτικού συμφέροντος, ειδικότερα για να αποσπαστεί η προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες”.

Νέα Ζηλανδία: Το υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει τους Νεοζηλανδούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν αμέσως

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας προέτρεψε σήμερα όλους τους Νεοζηλανδούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

«Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει διπλωματική εκπροσώπηση στην Ουκρανία και η ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει προξενική βοήθεια στους Νεοζηλανδούς της Ουκρανίας είναι επομένως πολύ περιορισμένη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό αυτές τις συνθήκες οι Νεοζηλανδοί δεν θα πρέπει να βασίζονται σε βοήθεια για να εγκαταλείψουν τη χώρα, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας.

Η προειδοποίηση ήρθε αφότου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναχώρησε νωρίτερα από την Αυστραλία, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Βέλγιο: Το Βέλγιο αποθαρρύνει έντονα τα ταξίδια προς την Ουκρανία και καλεί να την εγκαταλείψουν εκείνοι των οποίων η παρουσία στη χώρα δεν είναι απαραίτητη

To υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου αποθαρρύνει έντονα τα ταξίδια στην Ουκρανία και καλεί τους υπηκόους των οποίων η παρουσία δεν είναι απολύτως απαραίτητη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «από τον Νοέμβριο του 2021, οι εντάσεις στα σύνορα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας αυξάνονται. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και σας συνιστούμε να ενημερώνεστε τακτικά για την κατάσταση στον χώρο. Για τον ίδιο λόγο, σας συνιστούμε να είστε έτοιμοι να τροποποιήσετε τα βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σας σχέδια ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «σε περίπτωση ξαφνικής επιδείνωσης της κατάστασης, τα μέσα επικοινωνίας στην Ουκρανία, όπως η λειτουργία του Διαδικτύου και του τηλεφώνου, ενδέχεται να διαταραχθούν σοβαρά. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη λειτουργία των αεροδρομίων και να παρεμποδίσει τα αεροπορικά ταξίδια προς, από και εντός της Ουκρανίας».

«Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, δεν είναι εγγυημένη η εκκένωση από την Ουκρανία. Ως εκ τούτου, συνιστάται να φύγετε από τη χώρα όσο είναι ακόμα δυνατό», καταλήγει.

Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός Μόρισον προτρέπει τους Αυστραλούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα

Οι αυστραλοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν καθώς η κατάσταση εκεί γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον.

“Η συμβουλή μας είναι σαφής, αυτή είναι μία δύσκολη κατάσταση… θα πρέπει να αναζητήσετε τρόπο να εγκαταλείψετε την Ουκρανία”, είπε χαρακτηριστικά ο Μόρισον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΜ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα