Διεθνή

Η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
η-ρωσία-προσπαθεί-να-καταλάβει-τον-πυρ-887702
Parallaxi
Στιγμιότυπο Βίντεο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει τον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας Τσερνομπίλ κοντά στο Πρίπιατ στη βόρεια Ουκρανία.

Είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «δίνουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986», μια αναφορά στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία.

«Ανέφερα τι συνέβη στον Σουηδό πρωθυπουργό. Πρόκειται για κήρυξη πολέμου εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης», είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε νωρίτερα μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Δύση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλε ο δήμαρχος του Κιέβου

Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως αναμένει από τους συμμάχους της Ουκρανίας να επιβάλουν χειροπιαστές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε πως τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον του ουκρανικού εδάφους από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Στην ανατολική ουκρανική πόλη Μαριούπολη, το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί έπληξαν μια περιοχή κατοικιών και έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μερικών ανθρώπων.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία αναμένει χειροπιαστή βοήθεια από τους συμμάχους της.

Εξάλλου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τις άλλες χώρες να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία αμέσως και να παράσχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.

“Αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν βυθίζει την Ευρώπη στην πιο σκοτεινή εποχή της από το 1939. Όποια κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να περιμένει να περάσει αυτό είναι αφελής. Μην επαναλάβετε λάθη του παρελθόντος”, έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Τουρκικό πλοίο χτυπήθηκε ανοιχτά της Οδησσού, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές -Δεν υπάρχουν θύματα

Χτυπήθηκε τουρκικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα ανοιχτά της Οδησσού, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Όπως αναφέρει το Reuters, πλοίο τουρκικών συμφερόντων χτυπήθηκε από βόμβα, είναι όμως ασφαλές και δεν υπάρχουν θύματα.

ΥΠΑ: Notam για απαγόρευση πτήσεων στην Ουκρανία

Notam για απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας για τρεις μήνες εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) μετά το Δελτίο Πληροφοριών του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΑSA), σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών λόγω της υψηλής επικινδυνότητας που υπάρχει στην περιοχή από την στρατιωτική δραστηριότητα.

Επίσης η αεροπορική οδηγία συνιστά στους αερομεταφορείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν την χρήση του εναέριου χώρου και στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας.

Συγκεκριμένα η notam προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Τα πολιτικά αεροπλάνα απαγορεύεται να εισέρχονται σε όλο τον εναέριο χώρο (FIR) της Ουκρανίας.
  • Λόγω υψηλής επικινδυνότητας συνιστάται να αποφεύγονται όλες οι διελεύσεις πολιτικών αεροσκαφών από τους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
  • Η αεροπορική οδηγία έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει από σήμερα Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 έως την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.  

Ρωσικά ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή Vyshhorod της Ουκρανίας

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. ζητά ο Σκρέκας

Nα συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία ζητά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με επιστολή που συνυπογράφουν οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Η επιστολή, που εστάλη με πρωτοβουλία του κ. Σκρέκα στην υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili και στην επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, αναφέρει ότι η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών – μελών.

Η επιστολή εστάλη στη Γαλλίδα υπουργό, καθώς η Γαλλία έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου 2022 την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Οι Ρώσοι κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο, παραδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα το ανακαταλάβουν.

Σύμφωνα με τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή «να τους καταστρέψουν».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 20 ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη Mi-8 μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στο Γκοστόμελ, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι, ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα