Ρωσικά άρματα μάχης έξω από το Κίεβο – «έχει μετατραπεί σε φρούριο» λέει ο Δήμαρχος

Ενώ ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Ιζιούμ

Parallaxi
ρωσικά-άρματα-μάχης-έξω-από-το-κίεβο-893263
Parallaxi

Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

«Στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιώτης ονόματι Σεργκίι, ο οποίος είπε πως μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.

 Νέοι βομβαρδισμοί

Σήμερα προς το μεσημέρι, «βροχή» ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χιλιόμετρα από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

«Οι Ρώσοι μπήκαν σήμερα το πρωί στο χωριό», δήλωσε ένας 38χρονος κάτοικος, ο Βασίλ Ποπόφ. «Είναι τρομακτικό, αλλά τι θέλετε να κάνουμε, κατοικούμε εδώ και δεν υπάρχει κάποιο μέρος που να μπορούμε να πάμε ή να καταφύγουμε».

Αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε πολλά μέτωπα γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσά τους.

Από τις πρώτες μέρες κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τις βορειοανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας, κυρίως κοντά στις πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και απ΄όπου οι κάτοικοι έφυγαν μαζικά.

Βορειοανατολικά του Κιέβου, τα ρωσικά άρματα μάχης προωθήθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα τουλάχιστον 80 χλμ. για να φθάσουν τις τελευταίες ημέρες στα χωριά που βρίσκονται δίπλα στο Κίεβο όπως η Βελίκα Ντιμέρκα.

Τι ελέγχουν οι Ουκρανοί

Γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα του Κιέβου, που είχε πριν από τον πόλεμο σχεδόν 3,5 εκατ. κατοίκους, οι ουκρανικές αρχές δεν διαθέτουν πλέον σήμερα παρά μόνο δρόμους που πηγαίνουν προς τον νότο για την απομάκρυνση των αμάχων και τον ανεφοδιασμό της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας στους δύο κατοίκους του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη. Σήμερα, κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται εδώ», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

«Ωστόσο το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο», είπε ο Κλίτσκο, κατά τη 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής: «Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου, έχει οχυρωθεί».

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ουκρανικού εδάφους στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αναγκάζοντας περισσότερους από 2,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ρωσικά στρατεύματα κοντά σε σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου

Η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια της λειτουργίας τους και των εγκαταστάσεων.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εισβολή της στην Ουκρανία εντείνει τις ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη. Περίπου 41,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη το 2021, καθιστώντας τον αγωγό αυτόν τη βασική οδό εφοδιασμού. Ο όγκος αυτός ήταν πάντως μειωμένος κατά 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς η Μόσχα αναζητά εναλλακτικές οδούς διανομής.

«Σταθερές»

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου Βέλκε Καπουσάνι ήταν σταθερές τη στιγμή που γινόταν το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς.

Ο φορέας εκμετάλλευσης των αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας OGTSU είπε ότι οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν στους δύο σταθμούς δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού και τη συνέχεια της λειτουργίας του δικτύου. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη διαμετακόμιση (φυσικού αερίου)», είπε στο Reuters ο επικεφαλής της OGTSU, Σέρχιι Μακόγκον.

«Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε τη ροή φυσικού αερίου, όπως αποδείξαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ανέφερε η OGTSU στο Twitter. «Εάν υπάρχουν διακοπές/ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξηγήστε στους πολίτες σας ποιος φταίει».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου και ότι το σύστημα διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας λειτουργεί στο 100%. «Είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι αλήθεια. Τα κάνουμε όλα αυτά», είπε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν είπε εξάλλου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εγγυηθούν την ασφάλεια της λειτουργίας και την προστασία των εγκαταστάσεων στους σταθμούς συμπίεσης του Νοβοπσκόφ και του Κουπιάνσκ.

«Νεκρός Ρώσος διοικητής» από ενέδρα σε φάλαγγα τανκς κοντά στο Κίεβο

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι απώθησε ένα σύνταγμα ρωσικών τεθωρακισμένων και εξολόθρευσε τον διοικητή του, συνταγματάρχη Α. Ζαχάρωφ, στην περιοχή Μπροβάρι στα βορειοανατολικά του Κιέβου.

«Ο διοικητής του συντάγματος κατοχής, συνταγματάρχης Ζαχάρωφ, εξολοθρεύτηκε. Κατά τη διάρκεια της μάχης στην περιοχή Μπροβάρι, η τακτική ομάδα τάγματος (BTGr) του 6ου συντάγματος τανκ (Chebarkul) της 90ης μεραρχίας αρμάτων της Κεντρικής Διοίκησης υπέφερε σημαντικές απώλειες προσωπικού και εξοπλισμού», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, επικοινωνίες που υποκλάπηκαν δείχνουν ότι η ρωσική φάλαγγα υπέστη σοβαρές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του συντάγματος ο οποίος μάλιστα είχε φωτογραφηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2016 κατά την απονομή μεταλλίου για το Τάγμα του Θάρρους.

Το CNN επαλήθευσε το βίντεο που κοινοποίησε το υπουργείο Άμυνας που αποτυπώνει μια ρωσική στρατιωτική φάλαγγα να δέχεται επίθεση.

 Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μοιράστηκαν βίντεο μετά την ενέδρα, το οποίο δείχνει κατεστραμμένα στρατιωτικά οχήματα.

Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν το Κίεβο τις τελευταίες ώρες από τα βορειοανατολικά και τα ανατολικά σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν την περικύκλωση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, περίπου ο μισός πληθυσμός έχει αποχωρήσει από την πόλη. «Κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο. Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου έχει οχυρωθεί», είπε στην ουκρανική τηλεόραση σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

ELTON: Η Ρωσία βομβάρδισε αποθήκες που φυλάσσονταν τα προϊόντα της στο Κίεβο

Ο εισηγμένος όμιλος ELTON Χημικά επιβεβαίωσε ότι οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα logistics της θυγατρικής του εταιρείας στην Ουκρανία καταστράφηκαν μετά από βομβαρδισμό.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν στο διαμετακομιστικό κέντρο 3PL Operator έκτασης άνω των 30.000 τ.μ. στην περιοχή Kyiev Oblast και φιλοξενούσαν τα προϊόντα που προορίζονταν για την αγορά της Ουκρανίας, αξίας κάτω του επιπέδου σημαντικότητας.

Οι κεντρικές υπηρεσίες και τα γραφεία της θυγατρικής εταιρείας στο Κίεβο δεν έχουν επηρεασθεί και έχουν ήδη εκκενωθεί από την έναρξη των γεγονότων, με άξονα την απόλυτη ασφάλεια των ανθρώπων της εταιρείας και των οικογενειών τους.

«Η θυγατρική μας στην Ουκρανία, μαζί με τους ανθρώπους μας, τους τοπικούς συνεργάτες και τους πελάτες, αποτελεί εκ των κορυφαίων επιτευγμάτων στην σαρακονταετή πορεία της ELTON, και μολονότι το αδιανόητο αυτό χτύπημα προκαλεί σε όλους μας βαθύτατη λύπη και δέος, γνωρίζουμε ότι είναι ασήμαντο μπροστά στις ανθρώπινες απώλειες και τον πόνο των συνανθρώπων μας στην Ουκρανία. Προσεύχομαι να τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου, να μπει τέλος στον πόνο τόσων ανθρώπων και σε μία πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση που μας αφορά όλους», δήλωσε ο κ. Νέστωρ Παπαθανασίου, ιδρυτής της ELTON.

Η εταιρεία επισημαίνει πως «η τελευταία αυτή εξέλιξη δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την ισχυρή οικονομική θέση του ομίλου, ο οποίος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας τόσο αυτής, όσο και της αδιάλειπτης υποστήριξης των πελατών μας» και προσθέτει πως « παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις, αναλύοντας και αξιολογώντας την επίδρασή τους στις ευρύτερες δραστηριότητες του ομίλου μας, ενώ παραμένουμε στο πλευρό των συνεργατών μας και όσων χρειάζονται τη στήριξή μας». Η συμμετοχή της Ουκρανικής θυγατρικής στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά, τόσο ως προς την οικονομική θέση (1,60% του ομίλου), τον κύκλο εργασιών (2% του ομίλου) όσο και στα αποτελέσματα (0,87% του ομίλου). Οι εγκαταστάσεις δεν ήταν ιδιόκτητες αλλά ενοικιαζόμενες.

Απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης, γιατί οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την κατάπαυση του πυρός

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

kyiv Independent: “Οι ουκρανικές αρχές ερευνούν 38 περιπτώσεις Ουκρανών αξιωματούχων και αξιωματικών επιβολής του νόμου που βοηθούν Ρώσους κατακτητές»

 Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Ουκρανών γλίτωσε από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ και τώρα παγιδεύτηκε στο σπίτι του, κοντά στο Τσερνίχιφ

Η Αλίνα και ο Βαλέρι, ένα ζευγάρι Ουκρανών, ηλικίας λίγο πάνω από τα 60, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου εργάζονταν και οι δύο ως μηχανικοί, όταν εξερράγη ένας αντιδραστήρας, το 1986, προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο.

Τώρα είναι παγιδευμένοι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις και γέφυρες γύρω από το σπίτι τους, κοντά στο Τσερνίχιφ της βόρειας Ουκρανίας και εντείνονται οι ανησυχίες της Δύσης για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών.

«Θεός φυλάξει, αν χρειαστεί να φύγουμε πάλι», είπε η Αλίνα, μιλώντας μέσω του Zoom στο πρακτορείο Reuters. Το ζευγάρι απέφυγε να πει το επώνυμό του ή το ακριβές σημείο όπου βρίσκονται, καθώς φοβούνταν ότι η δημοσιότητα θα τους έθετε σε κίνδυνο.

Η Αλίνα και ο Βαλέρι είναι παντρεμένοι εδώ και 40 χρόνια και τώρα κρύβονται στο υπόγειο του σπιτιού, κάθε φορά που ακούγονται οι σειρήνες που προειδοποιούν ότι επίκειται αεροπορικός βομβαρδισμός – και αυτό συμβαίνει πολλές φορές την ημέρα. Τα παράθυρα της κουζίνας είναι καλυμμένα με κουβέρτες, ώστε το φως να μην «προσκαλεί» τις βόμβες. Στο υπόγειο έχουν βάλει δυο στρώματα στο πάτωμα για να κοιμούνται, ένα γκάζι για μαγείρεμα ενώ ένα δωμάτιο είναι γεμάτο με τρόφιμα που μπορούν να κρατήσουν για πολύ καιρό. «Είναι κυρίως μανιτάρια, σπιτική μαρμελάδα, τουρσιά», είπε ο Βαλέρι, «ξεναγώντας» τους δημοσιογράφους στο αυτοσχέδιο καταφύγιο, με ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό του.

Δεν υπάρχει πλέον σύνδεση με άλλες πόλεις, δεν γίνονται παραδόσεις στα καταστήματα και τα φαρμακεία και τα ράφια είναι άδεια. Το ζευγάρι έχει ζητήσει από τους φίλους του στο Χαρκίβ, τη Χερσών και το Σούμι να στέλνουν με τα κινητά τους ένα απλό μήνυμα κάθε πρωί: «Ζωντανός».

«Έτσι ζούμε», είπε η Αλίνα.

Ο Βαλέρι είπε ότι οι εγκαταστάσεις στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του Τσερνόμπιλ, που δεν λειτουργεί πια, ήταν καλά προφυλαγμένες αλλά θα προκαλείτο «τεράστια καταστροφή» αν τις χτυπούσαν οι Ρώσοι. «Η ραδιενέργεια θα διαχυθεί σε όλη την Ευρώπη», είπε.

Οι δυο τους προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι, παρά τις μάχες που μαίνονται τριγύρω. Οι γέφυρες και οι δρόμοι που περιβάλλουν την πόλη τους έχουν καταστραφεί ή καταληφθεί από τους Ρώσους, λένε. Έτσι, έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα.

«Δεν ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθούν (ανθρωπιστικοί) διάδρομοι. Δεν έχουμε δρόμο να πάμε πουθενά. Από τη μια πλευρά είναι η Λευκορωσία και ο μόνος δρόμος για το Κίεβο είναι μέσω του Τσερνίχιφ που βομβαρδίζεται συνεχώς».

Οι ντόπιοι προσπαθούν να επιβιώσουν με όσα έχουν. Η Αλίνα ψήνει καθημερινά 8-10 φρατζόλες ψωμί και ο Βαλέρι τις μοιράζει σε όσους έχουν ανάγκη. Φροντίζει να χαράζει σε κάθε φρατζόλα το εθνόσημο – την ουκρανική τρίαινα – προτού να τις βάλει στον φούρνο.

Η μαγειρική και η ζωγραφική την βοηθούν να παραμένει ψύχραιμη. «Το να μην κάνεις τίποτα είναι πολύ δύσκολο», είπε.

Ο Βαλέρι βρίσκει παρηγοριά στην πεποίθησή του ότι οι Ουκρανοί θα κερδίσουν τον πόλεμο και η ζωή τους θα ξαναγίνει φυσιολογική. «Θα πάμε επίσκεψη στους φίλους μας στο Τσερνίχιφ, θα πάμε στο Κίεβο, θα ξαναρχίσουν οι παραδόσεις προϊόντων και όλα θα είναι καλά», πιστεύει.

Οι ζημιές του πολέμου ξεπερνούν τα 100 δισεκ. δολάρια μέχρι στιγμής, δηλώνει οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης

Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, o Όλεγκ Ουστένκο, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής υποδομές, κτίρια και άλλα φυσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ουστένκο, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το αμερικανικό κέντρο μελετών Peterson Institute for International Economics (PIEE), ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει το πλήρες κλείσιμο του 50% των ουκρανικών επιχειρήσεων, ενώ οι άλλες μισές λειτουργούν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους.

“Πολύ προκαταρκτικές εκτιμήσεις που έχουμε κάνει… δείχνουν ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουμε ήδη χάσει, που έχουν καταστραφεί [από τη Ρωσία] ανέρχεται σχεδόν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ”, δήλωσε.

Ο Ουστένκο ωστόσο, εκτιμά ότι το ουκρανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αντεπεξέρχεται αρκετά καλά “δεδομένων των σημερινών συνθηκών”, επικαλούμενος “μια λίγο πολύ σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία”.

“Περίπου το 50% των επιχειρήσεών μας δεν λειτουργούν πλέον και όσες λειτουργούν ακόμη δεν έχουν το 100% της δυναμικότητάς τους”, διευκρίνισε επίσης.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία βιώνει “μια πραγματική καταστροφή”, πολύ “πιο σοβαρή από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς από εμάς”.

Μίλησε επίσης για το σημαντικό έργο της ανοικοδόμησης που θα ακολουθήσει καθώς δρόμοι, γέφυρες, νοσοκομεία έχουν καταστραφεί.

“Η κατάσταση όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη θα είναι πραγματικά πολύ αποκαρδιωτική, ακόμα κι αν ο πόλεμος σταματήσει αμέσως”, προειδοποίησε.

Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για την Ουκρανία, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι η σημαντική οικονομική βοήθεια που αποδεσμεύτηκε δεν θα αντισταθμίσει τις απώλειες.

Χθες, Τετάρτη, για παράδειγμα το ΔΝΤ ενέκρινε επείγουσα βοήθεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία και δεσμεύτηκε να βοηθήσει την προσπάθεια ανοικοδόμησης όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Όλεγκ Ουστένκο επανέλαβε χθες την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις, κυρίως τις ευρωπαϊκές, να κόψουν την πρόσβαση της Μόσχας στο “χρήμα του αίματος” μποϊκοτάροντας το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

“Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να πληρώνουν αυτό το τέρας για να σκοτώσει τον λαό μας, αθώους”, δήλωσε.

Ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, χρειάζονται τη ρωσική ενέργεια για τη θέρμανσή τους, “μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάνει πολύ, πολύ, πολύ πιο κρύο στο ουκρανικό υπόγειο όπου κρύβεται ο κόσμος”.

Αντίθετα, ο αξιωματούχος ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και είπε πως ελπίζει η Ουάσινγκτον να βοηθήσει επίσης στη δημιουργία ενός “ταμείου ανάκαμψης” για την Ουκρανία.

Ο Ουστένκο ανέφερε επίσης την ιδέα να χρησιμοποιηθούν σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν παγώσει μετά τις δυτικές κυρώσεις, καθώς και τα κεφάλαια που κατασχέθηκαν από τους ολιγάρχες που είναι σύμμαχοι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Ιζιούμ

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εμπόδισαν σήμερα αμάχους που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους στην πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Όλεχ Σινεγκούμποφ.
Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές κατάφεραν να βοηθήσουν περίπου 1.600 πολίτες να φύγουν από το τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ανέφερε ο ίδιος σε τηλεοπτικό δίκτυο.
Η ανατολική Ευρώπη ετοιμάζεται σήμερα για αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Περισσότεροι από 12.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Σούμι

Περισσότεροι από 12.000 πολίτες απομακρύνθηκαν σήμερα από την περιοχή του Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με αυτοκίνητα ή με λεωφορεία.

Την ανακοίνωση αυτή εξέδωσε η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα