Ρύπανση, φερτά υλικά και αγκυροβόλια μπορεί να απειλήσουν λιβάδι στην Επανομή
Πρόταση για τη συλλογή των φύλλων από τις ακτές το καλοκαίρι και την επανατοποθέτησή τους
Από ρύπανση, φερτά υλικά και αγκυροβόλια μπορεί να κινδυνεύσει το λιβάδι της Ποσειδωνίας που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα στην περιοχή της Επανομής, σε απόσταση σαράντα με πενήντα μέτρων από την ακτή, στην παραλία του Ποταμού. Το μοναδικής αξίας οικοσύστημα, που αποτελεί δείκτη καλής υγείας του περιβάλλοντος στο οποίο υφίσταται, τροφοδοτεί την ατμόσφαιρα με οξυγόνο και μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεσης. Παράλληλα υποστηρίζει τη θαλάσσια βιοποικιλότητα προσφέροντας τροφή και φωλιά σε οργανισμούς της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, ενώ τα φύλλα του λιβαδιού που ξεβράζονται στις ακτές, τις προστατεύουν από τη διάβρωση.
Καθώς είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που μπορεί να απειλήσουν το οικοσύστημα αυτό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου Posbemed2 του προγράμματος Interreg MED 2014-2020, καταρτίζει προτάσεις για την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων προστασίας της περιοχής.
Με αφορμή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για το θέμα, ο Νικόλαος Παπαδόπουλος, Δρ. Γεωπονίας και στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα με τα αγκυροβόλια δεν είναι τόσο έντονο στην περιοχή της Επανομής, όμως η κοινή διεθνής πρακτική στις μεσογειακές χώρες για τις Ποσειδωνίες προβλέπει τη χωροθέτηση ειδικών περιοχών, όπου θα απαγορεύονται τα κλασσικά αγκυροβόλια, την εφαρμογή νέων μεθόδων αγκυροβολίων που δεν τραυματίζουν το λιβάδι της Ποσειδωνίας και τον έλεγχο των λυμάτων που εκβάλλουν στην περιοχή αυτή είτε από φερτά υλικά είτε από άλλες δραστηριότητες που υφίστανται στην παρακείμενη περιοχή (γεωργική ή και βιομηχανική χρήση γης).
Πρόταση για τη συλλογή των φύλλων από τις ακτές το καλοκαίρι και την επανατοποθέτησή τους
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται, στο πλαίσιο του έργου Posbemed2, και στη διαχείριση των φύλλων της Ποσειδωνίας που ξεβράζονται στις ακτές και πολύς κόσμος μπορεί να τα θεωρεί φύκια. «Δεν είναι φύκια, δεν είναι ρύποι, δεν είναι σκουπίδια, αλλά δομικά στοιχεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών, τις οποίες προστατεύουν από τη διάβρωση. Για τον λόγο αυτό, η ορθή διαχείρισή τους προβλέπει την παραμονή τους στις ακτές ώστε να επιτελέσουν το έργο τους», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που προβλέπονται γι’ αυτά, από το προσχέδιο που δημιουργήθηκε και βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση, σχεδιάζεται η συνύπαρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τουριστικών καφέ της παραλίας με την αειφορική διαχείριση της Ποσειδωνίας. «Αυτό μπορεί να γίνει με τη συλλογή των φύλλων, των θημώνων της Ποσειδωνίας λίγο πριν την τουριστική περίοδο και την εναπόθεσή τους σε κάποια παρακείμενη έκταση, ώστε μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν να εναποτεθούν και πάλι στο χώρο από τον οποίο είχαν συλλεγεί και να μπορέσουν να συμβάλλουν έτσι στην προστασία της παραλίας από τη διάβρωση που είναι εντονότερη τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες», προσθέτει.
Ξύλινα μονοπάτια, τρενάκι και καραβάκια
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατόν να διακοπεί η πρόσβαση των ανθρώπων στην παραλία καθώς αυτό είναι ένα κοινό αγαθό, ενώ γνωστοποιεί ότι στις προτάσεις που διαμορφώθηκαν περιλαμβάνονται η οριοθέτηση κάποιων ξύλινων μονοπατιών που μπορούν να ακολουθούν οι επισκέπτες για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους, η δημιουργία χώρου μέχρι τον οποίο θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων και η πρόσβαση στην περιοχή του Μύτικα της Επανομής με τρενάκι ή καραβάκια.
Ήδη, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού, τοποθετήθηκαν, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, οκτώ ενημερωτικές πινακίδες με πληροφορίες στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η δράση αυτή έχει βρει θετική αυθόρμητη ανταπόκριση από τους πολίτες, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν για τις Ποσειδωνίες». Επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προνηπιακής εκπαίδευσης για το θέμα.
Το συνολικό σχέδιο δράσης δημιουργείται για την περιοχή της Επανομής, η οποία πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, δεδομένου ότι είναι περιοχή Natura και βρίσκεται πολύ κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, στόχος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα είναι η επέκταση δράσεων και καλών πρακτικών και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπου υπάρχουν Ποσειδωνίες, όπως είναι οι ακτές της Πιερίας και της Χαλκιδικής.
Πηγή: ΑΠΕ