Ελλάδα

Ρύθμιση της κυβέρνησης για καλλιτέχνες: Οι αντιδράσεις των Μπιμπίλα- Λάσκου

Oι πρώτες αντιδράσεις των καλλιτεχνών στην κυβερνητική ρύθμιση.

Parallaxi
ρύθμιση-της-κυβέρνησης-για-καλλιτέχν-973857
Parallaxi

Γνωστοποιήθηκε χθες βράδυ η μισθολογική ρύθμιση για τις χρόνιες μισθολογικές ανισότητες και στρεβλώσεις που αντιμετωπίζουν καλλιτέχνες που απασχολούνται στο Δημόσιο.

Με βάση την απόφαση διαμορφώνεται ειδική μισθολογική κλίμακα Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Όπως σημειώνεται, ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε 1.037 ευρώ με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.

Μόλις δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ, οι ηθοποιοί ζήτησαν χρόνο προκειμένου οι νομικές ομάδες να την μελετήσουν και στη συνέχεια να σχολιάσουν.

Οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών

«Το σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με όσα ζητούσαμε δημοσιεύτηκε αργά. Ας δείξουμε όλοι ψυχραιμία, να μελετηθεί καλά από νομικούς, που θα μας ενημερώσουν σε ποια σημεία κερδίζουμε και τι δεν πήραμε. Ας δείξουν όλοι ψυχραιμία όμως. Δεν βοηθάει σε τίποτα ο βομβαρδισμός τηλεφωνημάτων μέσα στη νύχτα από κανέναν», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ, Άρης Λάσκος, ζήτησε από μέρους του «υπομονή», καθώς «χρειάζεται μελέτη και διασταύρωση». «Υπομονή. Χρειάζεται μελέτη και διασταύρωση. Δεν θα λυθούν σε ένα βράδυ όλα…».

Δείτε ξανά τα βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ:

Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1.037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.

H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)

Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: iefimerida 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα