Σ. Αγγελούδης: Η «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» είναι εδώ, έτοιμη να δώσει απαντήσεις και λύσεις

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές θέσεις του για τις δημοτικές εκλογές.

Φίλιππος Δεργιαδές
σ-αγγελούδης-η-ομάδα-για-τη-θεσσαλονί-974985
Φίλιππος Δεργιαδές

Το όραμά του για την ανάπτυξη της πόλης και τη λειτουργία του δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, παρουσιάζοντας τις βασικές προτάσεις της παράταξής του «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη».

Εξηγώντας το όνομα του συνδυασμού του, μίλησε για την ανάγκη «δημοκρατικής συλλογικής και εξωστρεφούς διακυβέρνησης του Δήμου», που ενδυναμώνει καθημερινά από τους ίδιους του πολίτες.

«Η Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη είναι εδώ, έτοιμη να δώσει απαντήσεις και λύσεις. Χωρίς άγονες διαχωριστικές γραμμές. Έξω από τα κουτιά των συμφερόντων και τις ιδεοληπτικές εμμονές» τόνισε και ανέφερε πως «η Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη είναι μια ανεξάρτητη πολύχρωμη πολυσυλλεκτική κίνηση της κοινωνίας των πολιτών» που μπορεί «να συσπειρώσει όλες τις δημιουργικές και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Με όρους ισότητας, διαφάνειας, συμμετοχικότητας, συμπερίληψης και πάνω απ’ όλα προοπτικής».

«Η παρακαταθήκη της πόλης μας είναι διαχρονική και ισχυρή. Πάνω σε αυτή, θέλουμε και μπορούμε να κτίσουμε περισσότερα» είπε και τόνισε πως «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μας. Είναι η ζωή μας».

Ζούμε καταστάσεις που πραγματικά αδικούν τη Θεσσαλονίκη

Δείχνοντας προς την πλευρά της απερχόμενης διοίκησης του Κ. Ζέρβα τόνισε πως «εδώ και καιρό ζούμε καταστάσεις που πραγματικά αδικούν τη Θεσσαλονίκη μας. Βλέπουμε να τρέχει ο χρόνος και τα προβλήματα να παραμένουν άλυτα. Το χειρότερο, ακούμε ωραία λόγια και εισπράττουμε κομψά διατυπωμένες υποσχέσεις. Είναι εύκολο να στήνουμε πινακίδες που να γράφουν «προσεχώς, η πόλη αλλάζει».

Περιγράφοντας το έργο που αφήνει πίσω η νυν διοίκηση του δήμου, μίλησε εγκαταλελειμμένους δημόσιους χώρους, αναβολές και ανεπάρκειες, στρεβλώσεις παντού και προχειρότητες που έχουν στόχο την εφήμερη εντύπωση.

Όπως είπε η διοίκηση Ζέρβα διακρίνεται «για την αδυναμία διεκδίκησης και αξιοποίησης κρίσιμων πόρων που, όχι μπορεί, αλλά είναι υποχρεωμένη η κεντρική διοίκηση να προσφέρει στη Θεσσαλονίκη μας» ενώ σημείωσε πως ο δήμος πρέπει να είναι καθημερινά αρωγός και συμπαραστάτης σε όλους τους πολίτες.

«Η πόλη πρέπει να αλλάξει τώρα. Γιατί η πόλη μας είναι ζωή μας. Και η ζωή δεν περιμένει. Αποφασίσαμε να ενώσουμε ιδέες και δυνάμεις. Σχέδια και οράματα», τόνισε, περιγράφοντας στην επιθυμία ανάγκη των δημοτών για μία καλύτερη και πιο αποτελεσματική πόλη που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων, όπως «στην εργαζόμενη μητέρα που δίνει μόνη της λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Στον επαγγελματία, τη νέα και τον νέο επιστήμονα που προκόβει χάρη στο πείσμα του. Στην τρίτη ηλικία που δικαιούται ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής».

Οκτώ προγραμματικές θέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία και ευημερίας

Παράλληλα ανέπτυξε οκτώ βασικούς προγραμματικούς πυλώνες, όπως είπε για την βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευημερία και την καθημερινότητα των πολιτών:

1.Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της Ιστορίας και της Πολιτιστικής Δημιουργίας.

Βασικό μας μέλημα θα είναι η προστασία, ανάδειξη και προβολή της ιστορικής ταυτότητας της πόλης. Μαζί με αυτό, οι σύγχρονοι δημιουργοί στο χώρο του πολιτισμού θα βρουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης την κατάλληλη υποδομή, αρωγή και οργάνωση. Να μπορούν προβάλουν την καλλιτεχνική παραγωγή στις εικαστικές και ορχηστρικές τέχνες.

2.Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του Αθλητισμού και της Παιδείας.

Με πρώτη προτεραιότητα τις σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε παλιά και νέα λυόμενα κτίσματα και σε νοικιασμένα καταστήματα. Στόχος μας η πλήρης αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Σχολικής Στέγης για την Προσχολική, την Α΄βάθμια και τη Β΄βάθμια Εκπαίδευση και τον σχολικό αθλητισμό.

Ο στίβος, ο κλασσικός αθλητισμός, ο ναυταθλητισμός, η ποδηλασία, τα βαρέα αθλήματα, η κολύμβηση και κάθε άλλο δημοφιλές σπορ θα βρουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης έναν ένθερμο υποστηρικτή και αρωγό. Με νέες, σύγχρονες, ανοικτές και κλειστές εγκαταστάσεις, που θα αναδείξουν το αθλητικό δυναμικό της πόλης.

3.Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της Επικοινωνίας και των Δικτύων.

Αλήθεια, πόσες και πόσοι γνωρίζουν ότι σήμερα η Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται σιδηροδρομικά ούτε με την Ευρώπη, ούτε με την Ασία; Μπορούμε πάμε την πόλη πολλά επίπεδα πιο πάνω, ως κόμβο διεθνούς εμπορίου και οικοσύστημα ψηφιακής εργασίας. Με νέες επενδύσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στο σύστημα των αστικών εμπορευματικών μεταφορών. Αλλά και στη βελτίωση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Πυξίδα μας  η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κυκλοφορία οχημάτων.

4.Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Ανάπτυξης και της Καινοτομίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να επενδύσει πάνω στο πλεονέκτημα των υπαρχόντων και των νέων πνευματικών ιδρυμάτων και των κοιτίδων καινοτομίας. Μπορεί  να συμβάλει με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την επιστημονική κοινότητα. Να επεξεργαστεί διάφορες δράσεις για τη σύνδεση της πόλης με τα πανεπιστήμιά της.  Να  μεριμνά συστηματικά για την εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών πρόσβασης στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

5.Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Πρόνοιας και της Ανθεκτικότητας.

Με ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Κοινωνική Συνοχή και την Ανθεκτικότητα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα στηρίξει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Κανένα παιδί νηστικό στα σχολεία! Κανείς ηλικιωμένος ή ΑμεΑ χωρίς την απαραίτητη οικιακή βοήθεια!

Για όλες και όλους, όσες και όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ή ειδικές ομάδες πολιτών.Με προγράμματα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής και δωρεάν νομικής συμπαράστασης. Με προγράμματα συμβουλευτικής και έμφαση στα προγράμματα για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, για την ανεκτικότητα και την ενσωμάτωση στο σχολικό περιβάλλον.

6.Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Τεχνολογίας και του Περιβάλλοντος.

Χρειαζόμαστε επειγόντως παρεμβάσεις μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική κρίση. Η βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης προϋποθέτει την ενσωμάτωση των αρχών ενεργειακής εξοικονόμησης, της κυκλικής οικονομίας, της επανάχρησης και της αναβάθμισης των υποδομών.

Δίνουμε προτεραιότητα στην ενσωμάτωση της υψηλής τεχνολογίας στη διακυβέρνηση του Δήμου. Με νέες ψηφιακές εφαρμογές στην υπηρεσία του πολίτη.

7.Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης.

Πολλές λειτουργίες της πόλης ξεπερνούν τα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκη. Και δεν μπορούν να βελτιωθούν, παρά μόνο μέσα από ένα νέο μητροπολιτικό τρόπο διακυβέρνησης, που σήμερα δεν υπάρχει.Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να αναλάβει το ρόλο που αντιστοιχεί στην κεντροβαρική του θέση και σημασία. Να συντονίσει με αποφασιστικότητα όλα τα ανοικτά ζητήματα που ταλαιπωρούν την πόλη.

8.Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της Καθημερινότητας. Από ένα απλό πιστοποιητικό μέχρι την ασφάλεια, τη στήριξη της οικογένειας, την προσβασιμότητα.

Από την καθαριότητα, το οδικό δίκτυο, τη στάθμευση, την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Από  την κοινωνική πρόνοια, μέχρι τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, η πόλη, ο Δήμος, πρέπει και μπορεί να είναι συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε η πόλη χρειάζεται «μία δημοκρατική και εξωστρεφή διακυβέρνηση στον κεντρικό Δήμο» που «θα παίρνει δύναμη από καθεμία και καθέναν μας. Από κάθε πολίτη. Και ατομικά και συλλογικά».

Η εκδήλωση στο Ολύμπιον

Πριν την ομιλία Αγγελούδη, στο κατάμεστο Ολύμπιον, προηγήθηκαν κάποια δρώμενα που πλαισίωσαν ενημερωτικά την εκδήλωση. Προβλήθηκαν βίντεο με μηνύματα στήριξης εκπροσώπων φορέων μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν εκείνα της Λούκα Κατσέλη και του Πύρρου Δήμα, ενώ προβλήθηκε και ένα βίντεο για την προσωπική διαδρομή του υποψήφιου δημάρχου, από τα πρώτα του χρόνια στην Άνω Πόλη, τις σπουδές του, την επαγγελματική ενασχόληση του και την πολιτική του δράση.

Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν και η ζωντανή συζήτηση που είχε επί σκηνής, πριν την ομιλία του, με τρείς νέους που ζουν στη Θεσσαλονίκη και βιώνουν τα καθημερινά προβλήματα της.

Σε ότι αφορά τις προσωπικότητες που παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης και ο γραμματέας της ΝΕ του κόμματος Ευρυβιαδης Ελευθεριάδης, η πρώην βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, ο πρώην υπουργός και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, οι πρώην ευρωβουλευτές Ευαγγελία Τζαμπάζη και Γιάννης Κουκιάδης, ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Παπαστεργίου όπως και πολλοί άλλοι από τον πολιτικό, συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό χώρο όπως οι Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, Κυριάκος Μερελής, Γιώργος Αρβανίτης, Στέλιος Λιακόπουλος, Χρόνης Μακρίδης, Ρούλης Εδιάρλογλου, Γιώργος Αβαρλής, Χρήστος Βάρδας, Κώστας Μαμέλης, Θανάσης Καμάς, Νίκος Μακραντωνάκης, Μάκης Νικηφορίδης, Ανδρέας Κουράκης, Κώστας Πετρίδης, Χρόνης Κουσαλίδης, Πένυ Δαλαμπούρα, Δήμητρα Αγκαθίδου, Άρης Πουρπουλάκης Λάζαρος Ζαχαριάδης, Σάκης Αρναούτογλου κ.α.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα