Σ. Μπρικμόντ για σκάνδαλο υποκλοπών: Αναπάντητα παραμένουν τα βασικά μας ερωτήματα

Η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων εκφράζει την ανησυχία της για το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Parallaxi
σ-μπρικμόντ-για-σκάνδαλο-υποκλοπών-αν-938193
Parallaxi

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα;

Η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σάσκια Μπρικμόντ απαντά μιλώντας στην Ελίζα Καραγιώργη και τη “naftemporiki.gr”.

Στη συνέντευξη αυτή εκφράζει την ανησυχία της για το ζήτημα των παράνομων παρακολουθήσεων στη χώρα.

Παρακάτω οι ερωτήσεις που της τέθηκαν και οι απαντήσεις της:

Κυρία Μπρικμόντ, η PEGA ήρθε στην Ελλάδα, αλλά η Επιτροπή δήλωσε πως έφυγε με περισσότερα ερωτήματα από ό,τι πριν την επίσκεψη. Γιατί συνέβη αυτό; Είχατε άλλες προσδοκίες;

Πράγματι, φύγαμε από την Ελλάδα με πολλά ερωτήματα, κυρίως αναφορικά με την σχέση μελών της κυβέρνησης με εταιρείες, όπως η Intellexa.

Τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την απόκτηση τέτοιου λογισμικού είναι πολλά. Ανησυχούμε ότι υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ της εταιρείας και μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Οι μαρτυρίες συγκλίνουν σε αυτό.

Πράγματι, η κυβέρνηση μάς δέχθηκε και απάντησε στις ερωτήσεις μας. Δεν πήραμε ωστόσο ικανοποιητικές απαντήσεις, καθώς δεν μας έδωσαν πρόσβαση σε δεδομένα. Δεν είδαμε ούτε την αναφορά της Εξεταστικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής.

Δεν μας απάντησαν σε βασικά ερωτήματα: γιατί γίνονταν αυτές οι παρακολουθήσεις; Γιατί δεν συγκλήθηκε ανεξάρτητη έρευνα;

Επιπλέον, γιατί έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή της Europol στην έρευνα; Εάν η κυβέρνηση είναι καθαρή, γιατί δεν αφήνει την έρευνα να εξελιχθεί;

Κυρίως όμως, δεν απαντήθηκε το βασικό ερώτημα της PEGA: Γιατί παρακολουθήθηκε ο κύριος Ανδρουλάκης. Αυτή είναι η κύρια ερώτησή μας και δεν έχουμε πάρει απάντηση.

Ανησυχούμε πολύ για τους κανόνες δικαίου στην Ελλάδα, για την εξουσία και την ελευθερίας του Τύπου . Δεν γίνεται ο Εισαγγελέας να μπορεί να εγκρίνει μια παρακολούθηση χωρίς να γνωρίζει ούτε το γιατί ούτε ποιον.

Πρέπει να αντιδράσει η Κομισιόν, ώστε η Ελλάδα να μην βρεθεί στον ίδιο δρόμο με άλλες χώρες.

Όταν ήρθατε στην Ελλάδα, συναντήσατε όσους θέλατε;

Μας είπαν ότι ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει, επομένως δεν υπήρξε και από την πλευρά μας καμία επίσημη πρόσκληση. Δεν είδαμε και κάποια πολιτική βούληση για αυτό.

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι το κόμμα πλειοψηφίας αρνήθηκε να καλέσει (στην Εξεταστική Επιτροπή) μάρτυρες κλειδιά. Και η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «βεβιασμένη διαδικασία».

Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι μόλις ανέλαβε την εξουσία, έθεσε τις μυστικές υπηρεσίες υπό τον έλεγχό του. Φαίνεται πως παρακολουθούνταν και μέλη της ίδιας της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή PEGA θα βγάλει πόρισμα για την έρευνά της; Σκοπεύετε να έρθετε ξανά στην Ελλάδα;

Η δουλειά μας και η έρευνά μας συνεχίζονται. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, καθώς τα στοιχεία είναι πολλά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Μάρτιο.

Ζητήσαμε όμως τρίμηνη παράταση και αναμένουμε την απάντηση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Εξάλλου τώρα πρέπει να εξετάσουμε πολλά θέματα για την κυβερνοασφάλεια και επιπλέον θα επισκεφθούμε και την Ουγγαρία για το ίδιο ζήτημα των παρακολουθήσεων και της χρήσης λογισμικού. Δεν έχουμε σχεδιάσει άλλη επίσκεψη για την Ελλάδα.

Η Ευρωβουλευτής Σόφι ιν’τ Βελντ έχει δημοσιεύσει ένα προσχέδιο με τα ευρήματα της έρευνας. Πρέπει να υπάρξουν επαρκείς κανονισμοί. Η αιτιολογία της εθνικής ασφάλειας είναι η μόνιμη επωδός για να αιτιολογηθούν τέτοιες παρακολουθήσεις.

Δεν γίνεται να το χρησιμοποιούμε αυτό σαν πρόφαση για την καταστρατήγηση δικαιωμάτων. Πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και να βρεθούν άλλοι λόγοι καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

Όταν βγει το πόρισμα τι ακολουθεί; Θα πάρετε κάποια μέτρα;

Εμείς, ως Επιτροπή, δεν έχουμε τη δικαιοδοσία να το κάνουμε αυτό. Θα κάνουμε κάποιες συστάσεις και προτάσεις και από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα νομοθετικά ζητήματα.

Η δουλειά η δικιά μας είναι να βρούμε τα γεγονότα.

Το κόμμα των Πρασίνων, θέλει να αυστηροποιηθεί εξαιρετικά το νομοθετικό πλαίσιο και να θεσπιστούν πολύ αυστηρές εξαιρέσεις για την χρήση τέτοιων κατασκοπευτικών λογισμικών, πολύ πολύ αυστηρά περιορισμένη μόνον σε περιπτώσεις τρομοκρατίας και εγκλήματος.

Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται χωρίς επίβλεψη. Για αυτό εμείς επιμένουμε στην ανάγκη ενός moratorium και στην ανάγκη επέκτασης ενός περιορισμένου πλαισίου και σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: H Ναυτεμπορική/ Ελίζα Καραγιώργη 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα