Σ. Πέτσας: Επικοινωνώ από το σπίτι με τον Πρωθυπουργό

Όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας, του οποίου η γυναίκα βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.

Parallaxi
σ-πέτσας-επικοινωνώ-από-το-σπίτι-με-το-519998
Parallaxi
Εικόνα Στιγμιότυπο Youtube

Συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό έδωσε το πρωί ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, του οποίου η γυναίκα γνωστοποιήθηκε χθες ότι είναι θετική στον κοροναϊό.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα:

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»

Η σύζυγός μου είχε κάποια ήπια συμπτώματα, δηλαδή πονοκέφαλο, κάποια δέκατα, μια βραχνάδα. Θεωρήσαμε, λόγω της θέσης μου, να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάτι. Κάναμε το τεστ του κορονοϊού. Βγήκε θετική η ίδια, αρνητικός εγώ, όπως μας επιβεβαίωσε το Ινστιτούτο Παστέρ, χθες το απόγευμα προς το βράδυ, με αποτέλεσμα να κάνω την ανακοίνωση αυτή, γιατί είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Και σε αυτή την περίπτωση, «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ». Αυτό είναι το βασικό στοιχείο, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά στην κοινότητά μας. Γιατί αυτό είναι το σημείο κλειδί, αυτή την περίοδο και η έκκληση είναι: Ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, παίρνουμε μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και μένουμε σπίτι. Από την ώρα που έχει διαγνωστεί αυτό, θα πρέπει να  μείνουμε σπίτι 14 μέρες, εκτός εάν αλλάξουν οι οδηγίες των γιατρών στην πορεία. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και παίρνουμε τις ανάλογες οδηγίες. Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μας από εδώ, όπως και τώρα που σας μιλάω. Υπάρχει -δόξα τω Θεώ- η πρόοδος της τεχνολογίας που μας επιτρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε και από το σπίτι μας ορισμένες φορές. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό.

Είναι πολύ σημαντικό όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο να καταλάβουμε -και είναι έκκληση και προς εσάς και προς όλα τα δημόσια πρόσωπα- να απευθύνουμε την ίδια έκκληση που απευθύνουν οι ειδικοί: «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ». Έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι περισσότεροι από μας -η συντριπτική πλειοψηφία- ακόμη κι αν κολλήσουμε τον ιό, δεν θα έχουμε σοβαρές επιπλοκές. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι δίπλα μας, ηλικιωμένοι, άνθρωποι σε ευπαθείς ομάδες, που αν νοσήσουν μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Πρέπει να έχουμε φροντίσει εμείς, λοιπόν, να είμαστε μακριά από τα νοσοκομεία, να μην επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας, ώστε οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη, όταν την χρειαστούν, να την βρουν. Αυτός είναι ο στόχος του μηνύματος «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ». Είναι μια περίοδος συλλογικής ωριμότητας και ατομικής ευθύνης και πρέπει να επιδείξουμε όλοι τα καλύτερα δυνατά αντανακλαστικά, ώστε να μην επιβαρύνουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ακόμη και με ήπια συμπτώματα, δεν χρειάζεται να κάνουμε το τεστ. Χρειάζεται να μείνουμε στο σπίτι μας. Αυτό είναι το μήνυμα των ειδικών -επαναλαμβάνω- και αν τα συμπτώματα μας επιβαρύνουν περισσότερο, τότε απευθυνόμαστε στον γιατρό μας.

Δεν μιλάμε μόνο για κλείσιμο τομέων του δημόσιου τομέα, αλλά γενικά για κλείσιμο τομέων της οικονομίας. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση να προλάβουμε. Γι’ αυτό έχουμε πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και πολλές φορές νωρίτερα από όσο χρειαστεί, για να προλάβουμε  τη διασπορά. Έχει μεγάλη σημασία να μειωθεί η ένταση και η ταχύτητα της διασποράς σε βάθος χρόνου. Ευτυχώς, είμαστε μια μεσογειακή χώρα. Ο καιρός είναι ευνοϊκός για να περιορίζεται η επέκταση ιών, όπως αυτός. Ελπίζουμε η κορύφωση να μην γίνει τώρα, αλλά αργότερα. Θα κλείσουν, λοιπόν, σταδιακά, τομείς της οικονομίας μας. Και ευτυχώς, είμαστε σε θέση -σε συντονισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- να ρίξουμε στην οικονομία ρευστότητα και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, ώστε η διαταραχή που θα υπάρξει στην οικονομία να είναι παροδική. Εφόσον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικό τρόπο για να κάνουμε τις συναλλαγές μας, δεν χρειάζεται να πάμε στα κισέ  των τραπεζών, έτσι ώστε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό.

Για την λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας και της εργασίας

Αυτά τα οποία συζητούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο -και ελπίζω να αποφασιστούν τη Δευτέρα στο Eurogroup, ώστε οι ηγέτες στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις- είναι δύο πράγματα: Πρώτον, όποια μέτρα χρειαστεί να παρθούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση που δημιουργείται λόγω του προβλήματος δημόσιας υγείας, να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στα κράτη. Και  δεύτερο εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή υπάρξει σημαντική διαταραχή στο Α.Ε.Π., τότε ανάλογα να μειώνονται και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Τώρα είναι η στιγμή η Ευρώπη, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλες οικονομίες να ρίξει χρήματα στην αγορά.

Θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων, μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα είναι πρωτοφανή. Αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσουμε τις επιπτώσεις, ώστε όλοι να νιώσουν ασφαλείς. Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αβεβαιότητα. Την αβεβαιότητα μπορούμε να τη σταματήσουμε συντονισμένα και να λάβουμε πολλά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Το θέμα των πλειστηριασμών είναι ένα από τα θέματα που εξετάζουμε. Αλλά, επαναλαμβάνω, είναι ένα από τα θέματα. Είναι πάρα πολλές οι πτυχές που το τραπεζικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία. Αυτό περιλαμβάνει στοιχεία από περιόδους χάριτος μέχρι επιδοτήσεις επιτοκίου. Αλλά αυτά είναι θέματα που θα τα δούμε στην πορεία. Σας λέω μόνο δύο παραδείγματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει το Δημόσιο για να ρίξει ρευστότητα. Για παράδειγμα, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ακόμη και τώρα μιλάμε για μια οφειλή προς τους παρόχους, η οποία είναι περίπου 2 δις ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Σταϊκούρας με τον κ. Σκυλακάκη, ετοιμάζουν διάφορες παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει πιο γρήγορα η αποπληρωμή, ώστε να πέσει αρκετό ρευστό άμεσα. Υπάρχουν και παρεμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο που αφορούν επιχειρήσεις που είχαν μεγαλύτερη πτώση στον τζίρο τους, όπως για παράδειγμα η εστίαση ή το κατάλυμα. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει μετά τη Δευτέρα και ύστερα από τις αποφάσεις στο Eurogroup. Θα είναι σημαντικά πολλά μέτρα που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, όπως αντίστοιχα θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Η απάντηση σε όλα αυτά που είπε ο κ. Ερντογάν περί ναζί και κάνοντας διάφορες αναφορές για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, είναι ξεκάθαρη:  Η Ελλάδα -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- δεν δέχεται μαθήματα Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία. Παραπέμπω στην τελευταία έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ό,τι αφορά την αναφορά για ναζί, είναι πολύ εύκολο να αναζητήσετε το κείμενο του συμφώνου φιλίας μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Τουρκίας, τη στιγμή που εμείς, είτε πολεμούσαμε στην Πίνδο και την Αλβανία, είτε κρατάγαμε τα οχυρά του Ρούπελ. Επομένως, δεν θέλουμε συμβουλές και δεν δεχόμαστε παραλληλισμούς με ναζί, οι οποίοι είναι τελείως ανιστόρητοι. Οι προκλητικές αυτές ενέργειες δείχνουν ότι είναι στριμωγμένος ο Τούρκος Πρόεδρος. Εμείς στέλνουμε συνεχώς το μήνυμα ότι αυτή η αδιέξοδη πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να αλλάξει. Θέλουμε κανόνες καλής γειτονίας. Αν αλλάξει η αδιέξοδη πολιτική του, θα τύχει στήριξης και από την Ευρώπη και από την Ελλάδα. Αν συνεχίσει, όμως, αυτή την αδιέξοδη πολιτική, εμείς θα είμαστε εδώ πάντα να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

Δεχόμαστε μια ασύμμετρη απειλή. Χρησιμοποιείται από την Τουρκία ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών, ένα ανθρώπινο, ας πούμε, όπλο, για να επιτευχθούν κάποιοι γεωπολιτικοί σκοποί. Έχουμε διακηρύξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν πέφτουμε θύματα μιας τέτοιας προπαγάνδας και μιας τέτοιας κίνησης, που τάχα χρησιμοποιούνται άνθρωποι για να επιτευχθούν γεωπολιτικοί σκοποί. Λέμε «θα φυλάξουμε τα σύνορά μας». Είμαστε έτοιμοι σε οτιδήποτε χρειαστεί. Δεν είναι κάτι καινούριο. Το ξέρουν και οι αντίπαλοι, το ξέρουν και οι σύμμαχοι  και το έχουν καταλάβει πολύ καλά το τελευταίο διάστημα, ότι αυτή η Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός ό,τι λέει, το εννοεί και το κάνει. Είπαμε ότι θα φυλάξουμε τα σύνορά μας, τα φυλάξαμε. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε κερδίζοντας τη στήριξη όλων των εταίρων μας, γιατί καταλαβαίνουν ότι έχουν έναν αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος προστατεύει όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

Το τριήμερο που κατέληγε στην Καθαρά Δευτέρα μπορεί κάποιος να  δημιούργησε την αίσθηση στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα είναι απροετοίμαστη, ότι θα είναι διακοπές. Δεν είμαστε διακοπές. Φυλάττουμε Θερμοπύλες. Αυτό θα κάνουμε πάντα. Και είναι σίγουρο -όπως έδειξε και η ομοψυχία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ελληνικό λαό και ευτυχώς φαίνεται να υπάρχει και στο πολιτικό μας σύστημα- ότι είμαστε έτοιμοι, όλοι μαζί, να κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί. Όλοι καταλαβαίνουν ότι είμαστε έτοιμοι.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα