Top

Σ.Πέτσας: Για τα “υπαίθρια πάρτι” και τα ΜΑΤ στην Αγ. Παρασκευή

Όσα είπε απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας σήμερα.

Parallaxi
σ-πέτσας-για-τα-υπαίθρια-πάρτι-και-τ-591265
Parallaxi

«Δεν πρέπει οι λίγοι να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των πολλών», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας για όσα συνέβησαν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής και απαντώντας σε παρεμφερείς ερωτήσεις, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει οριζόντιες συστάσεις για την τήρηση των κανόνων και επαφίεται στους δήμους, αν βλέπουν ότι καταστρατηγούνται, να λαμβάνουν μέτρα και να ζητούν ενδεχομένως και τη συνδρομή της κυβέρνησης. «Γενικές συστάσεις παντού, τοπική δράση όπου απαιτείται», τόνισε.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών. Η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα δεν πρέπει να διαταραχθεί. Το θέμα δεν είναι πώς επιβάλλεται αυτό το ζήτημα αλλά πώς πηγάζει από μέσα μας. Όπου υπάρχουν λίγα περιστατικά όπως αυτά, εμείς θα φροντίσουμε να διαβεβαιώσουμε τους υπόλοιπους που τηρούν τα μέτρα ότι δεν είναι κορόιδα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την επέμβαση των ΜΑΤ στην Αγ. Παρασκευή.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι δεν υπάρχει καμία απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά ισχυρή σύσταση να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

«Σημασία έχει να τηρούμε τις κατευθύνσεις, να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Όταν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά, πρέπει να αντιμετωπίζεται. Οι δήμοι έχουν την εξουσιοδότηση αν το αποφασίσουν να κλείσουν δημόσιο χώρο και αν χρειάζεται να ζητήσουν τη συνδρομή της κεντρικής κυβέρνησης. Πάντα ελπίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα ακολουθεί τα μέτρα και η μειοψηφία θα απομονώνεται», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με δήλωση του κ. Χαρίτση, για την επέμβαση των ΜΑΤ στην Αγ. Παρασκευή ενώ θα ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως όλοι καταλαβαίνουμε πόσο αντιφατική είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. «Από τη μια αγκαλιάζει τις συναθροίσεις και από την άλλη λέει γιατί να ανοίξουν τα σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες που έχει υποδείξει η επιτροπή. Πηγαίνουμε σε μια κανονικότητα που περιλαμβάνει οι μαθητές να είναι στις τάξεις τους και όχι στο σπίτι για πολλούς λόγους. Για όσα συνέβησαν στην Αγ. Παρασκευή έχουμε απαντήσει. Το ζήτημα είναι να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας. Δεν θέλουμε η Αγ. Παρασκευή να είναι μοντέλο. Θέλουμε να τηρούνται οι κανόνες ώστε να αφήσουμε μια ώρα αρχύτερα πίσω μας την υγειονομική κρίση», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είχε έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής ο κ. Πέτσας απάντησε πως οι πολίτες είχαν διαφορετική άποψη και γι’ αυτό σήμερα είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ίδιο θα γίνει και στις επόμενες εκλογές στο τέλος της 4ετίας όταν και πάλι η ΝΔ θα καταθέσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη» πρόσθεσε, ενώ για την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία Bad Bank είπε πως «έχουμε συζητήσει όλα τα πλαίσια για τα κόκκινα δάνεια». Επ’ αυτού, πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για να μην έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων και πως μαζί με το σχέδιο για την α’ κατοικία, επεξεργάζεται ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο ώστε να υπάρχει πρόνοια για δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι το Φεβρουάριο και αν «κοκκινίσουν», να καλυφθούν.

Σχετικά με τον εντοιχισμό πλακέτας για τα θύματα της Marfin και την απουσία του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Αυτή είναι μια συμβολική κίνηση που αφήνει πίσω της το διχασμό και το μίσος παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν ευκαιρία όλες οι πολιτικές δυνάμεις να στείλουν αυτό το μήνυμα με την παρουσία τους εκεί. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην είναι εκεί, αρνούμενος να καταδικάσει ρητά αυτούς που προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα αν κρίνουμε από τη χθεσινή ανακοίνωση. Και αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το χθες και σήμερα δεν μπόρεσε να αγκαλιάσει το αύριο».

Σε ερώτηση για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Πέτσας είπε πως αυτό κρίνει μόνο μία πτυχή του προγράμματος και δεν θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα της ΕΚΤ να φέρει σε πέρας τη σταθερότητα των τιμών. Είπε επίσης πως είναι ζήτημα που θα διευθετηθεί μέσα στους επόμενους μήνες που θα υπάρξει συζήτηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι προχωρά και η κατασκευή των κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες σημειώνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα έχει πάει κάπως πίσω λόγω πανδημίας. Επίσης παρέπεμψε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με διευκολύνσεις προσφύγων ή μεταναστών από τα κέντρα φιλοξενίας για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Ανέφερε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πώς θα απελευθερωθούν περαιτέρω οι μετακινήσεις χωρίς να σημαίνει ότι θα συμπίπτει η δυνατότητα μετακίνησης σε διαφορετικό νομό με τη δυνατότητα μετακίνησης στα νησιά.

Ερωτηθείς πόση θα είναι η ύφεση το 2020 και πόση η ανάπτυξη το 2021 ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είμαστε εν μέσω υγειονομικής κρίσης που προκαλεί πρωτόγνωρη παγκόσμια ύφεση.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Ξέρουμε ότι θα υπάρχει βαθιά ύφεση φέτος στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ξέρουμε ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη του χρόνου στην Ελλάδα και παντού. Οποιαδήποτε πρόβλεψη σήμερα, πριν τελειώσει η κρίση, θα ήταν παρακινδυνευμένη», επισήμανε ενώ εξήγησε ότι προβλέψεις όπως αυτές της κομισιόν είναι φωτογραφία της στιγμής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα