Διεθνή

Σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream: Την Ουκρανία «μαρτυρούν» ως ένοχη τα νέα στοιχεία

Την αποκάλυψη κάνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Parallaxi
σαμποτάζ-στους-αγωγούς-nord-stream-την-ουκρανί-902597
Parallaxi

Νέα στοιχεία στην έρευνα αναφορικά με το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία «δείχνουν» την Ουκρανία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Οι αστυνομικές έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στο ιστιοφόρο «Ανδρομέδα», που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δολιοφθορά τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Βαλτική Θάλασσα.

Τα μεταδεδομένα ενός e-mail που στάλθηκε από τη θέση του ιστιοφόρου οδηγούν στην Ουκρανία, αναφέρει το Der Spiegel.

Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι στο σκάφος βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικού, της κυκλοτετραμεθυλενοτετρανιτραμίνης, «πολύ διαδεδομένου τόσο στη Δύση όσο και στην πρώην ανατολική Ευρώπη». Το Oktogen, όπως είναι πιο γνωστό, είναι πολύ ελαφρύτερο από το TNT, θα μπορούσε να μεταφερθεί με ένα σχετικά μικρό σκάφος στον βυθό της Βαλτικής από έμπειρους δύτες.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τέσσερις μεγάλες διαρροές αερίου μετά από υποθαλάσσιες εκρήξεις εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι πρώτες υποψίες ήταν ότι επρόκειτο για επίθεση προκαλώντας υποθέσεις για τους δράστες της περίπλοκης από άποψη υλικοτεχνικής υποστήριξης και διπλωματικά ευαίσθητης επιχείρησης.

Μήνες μετά τις εκρήξεις στους Nord Stream 1 και 2, η ευθύνη για την υποθαλάσσια επίθεση παραμένει μυστήριο παρά τη διεξαγωγή ερευνών στις χώρες της περιοχής (Γερμανία, Σουηδία και Δανία).

Ακόμη και πριν τις επιθέσεις, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) είχε λάβει προειδοποίηση από την CIA ότι υπήρχαν ενδείξεις για προγραμματισμένη επίθεση στους αγωγούς από Ουκρανούς σαμποτέρ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα