Featured

Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα τη μέρα στο τέλος Δεκέμβρη, αν δεν παρθούν μέτρα

Προβλέψεις για 200-260 κρούσματα τον Οκτώβριο, 410 τον Νοέμβριο, 2.000 κρούσματα την ημέρα στο τέλος Δεκεμβρίου. 

Όλγα Νίκου
σαρηγιάννης-2-000-κρούσματα-τη-μέρα-στο-τέ-636284
Όλγα Νίκου
Εικόνα unsplash

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κρούει  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 Η έρευνα που επεξεργάζεται το τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής σκιαγραφεί μία εφιαλτική εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς κάνει λόγο για ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο που θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ στο τέλος  Δεκεμβρίου θα είναι έως και 2.000 κρούσματα την ημέρα.

Όπως δηλώνει στην parallaximag.gr ο Δ. Σαρηγιάννης, η πιθανότητα να φθάσουμε σε τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τους επόμενους μήνες είναι ισχυρή, σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο το οποίο έχουν αναπτύξει στο ΑΠΘ, το οποίο έχει μέχρι στιγμής προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια την πορεία της νόσου στη χώρα.

“Προβλέψαμε την άνοδο των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου μετά το άνοιγμα του τουρισμού. Πρόκειται για ένα υπολογιστικό εργαλείο, ένα μοντέλο διαχείρισης του κινδύνου που έχουμε δημιουργήσει και λειτουργεί από την αρχή της πανδημίας, από το πρώτο κύμα και έχει αποδείξει από την αρχή πολύ καλή επιδημιολογική ικανότητα.

Υπολογίζει την εξέλιξη της πανδημίας και  λαμβάνει υπόψιν όλα τα δεδομένα: τη διασπορά στην κοινότητα, τα περιοριστικά μέτρα  που έχουν ληφθεί έως τώρα και αυτά που ισχύουν αυτή τη στιγμή, ακόμα και το κλίμα. Είναι ένα εργαλείο υγειονομικού κινδύνου, όχι μόνο επιδημιολογικού και περιλαμβάνει και τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί”,  επισημαίνει ο καθηγητής.

κοροναϊός

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής και τους συνεργάτες του, για να αποσταλεί στη αρχή της επόμενης εβδομάδας στο γραφείο του πρωθυπουργού και στον ΕΟΔΥ, η ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα είναι επιβεβλημένη.

“Έχουμε μπροστά μας δύο, δυόμιση  μήνες για να ανατρέψουμε την πορεία,  να μη φθάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στο τέλος του χρόνου”, τονίζει, “αλλά θα πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα για να το πετύχουμε αυτό”.

Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά; 

“Έχουμε  ήδη στείλει δύο φορές τις προτάσεις μας για μέτρα προστασίας  στο πρωθυπουργικό γραφείο”, τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

“Προτείναμε μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό όπου είναι εφικτό, να επιστρέψουν στις δουλειές τους με τηλεργασία. Θα μπορούσε να γίνει αυτό για τα 3/4 των δημοσίων υπαλλήλων, μπορεί να ισχύσει  και τώρα, δεν είναι αργά, η τήρηση μέτρων απόστασης είναι ένα βασικό μέτρο επιβράδυνσης των επιμολύνσεων”

“Θεωρούμε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει μία προτεραιοποίηση με βάση την ευαλωτότητα των ομάδων πληθυσμού. Να παρθούν μέτρα για τις δομές που φιλοξενούν ηλικιωμένους αλλά και για τα σχολεία.

Μελετούμε συσκευές καθαρισμού – φιλτραρίσματος του αέρα που υπάρχουν ήδη στην αγορά, οι οποίες όπως έχουν δείξει οι μελέτες μας μειώνουν την πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης του ιού σε ποσοστό 55-70%. Είναι συσκευές που στο εσωτερικό τους χρησιμοποιούν υπεριώδη ακτινοβολία για να φιλτράρουν τον αέρα, και δεν έχουν καμία επικινδυνότητα για τον άνθρωπο”.

Οι συσκευές αυτές, σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε γηροκομεία, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία ως βασικό μέτρο επιβράδυνσης της πανδημίας.

Σε ότι αφορά τα σχολεία ο Δ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι  το άνοιγμα τους θα πρέπει να γίνει, αλλά σε τάξεις με 15 παιδιά και όχι περισσότερα. Προτείνει λοιπόν να γίνει ακόμα και τώρα αυτό που θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί το καλοκαίρι: να βρεθούν χώροι από το υπουργείο Παιδείας, δημοτικές αίθουσες, μουσεία, παλιά σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, ώστε να αποσυμφορηθούν τα πολυπληθή τμήματα.

Σημαντική τέλος θεωρείται από τον καθηγητή  η εκπαίδευση των μαθητών για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Με αυτή τη λογική ιεράρχησης των μέτρων προστασίας, η μελέτη των επιστημόνων του ΑΠΘ συντείνει στο  ότι η πορεία της πανδημίας  που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στα 1000 ή 2000 κρούσματα την ημέρα στις αρχές του επόμενου έτους, είναι ακόμα αναστρέψιμη.

Αρκεί να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα που προϋποθέτουν μεν μία σημαντική οικονομική δαπάνη (τοποθέτηση  συσκευών καθαρισμού του αέρα) μπορούν ωστόσο να οδηγήσουν στην ανάσχεση της ανοδικής πορείας της πανδημίας με τετραψήφια κρούσματα και σε ένα συνεπακόλουθο lockdown.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα