Σαρηγιάννης: Έχω πει ψέματα για τα κρούσματα για να μην σπείρω πανικό

«Είμαστε γνωστοί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση» σχολίασε ο καθηγητής και αποκάλυψε πότε τον συμβουλεύτηκε ο πρωθυπουργός.

Parallaxi
σαρηγιάννης-έχω-πει-ψέματα-για-τα-κρού-770691
Parallaxi

Ψέματα για τον προβλεπόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, προκειμένου να μην τρομοκρατήσει τον κόσμο, παραδέχτηκε ότι έχει πει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία.

«Έχω πει και ψέματα ώστε να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Είχα υπολογίσει ότι θα φτάσουμε τα 25.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά είχα πει ότι θα φτάσουμε έως τα 5.000, γιατί ο στόχος μου δεν είναι να σπέρνω πανικό. Ο σκοπός είναι να ενημερώσω τους αρμόδιους για να πάρουμε μέτρα νωρίτερα» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη η άβολη στιγμή ήταν «τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου που συζητούσαμε για το 2ο κύμα. Εκεί αν δεν λαμβάναμε μέτρα θα είχαμε φτάσει σε πολλές χιλιάδες κρούσματα».

Οι σχέσεις με τον Πρωθυπουργό

Ο κ. Σαρηγιάννης διατηρεί, όπως είπε, προσωπική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο γνωρίζονται από την Αμερική. «Είμαστε γνωστοί με τον Κυριάκο. Ήτανε στο Stanford και έκανε master όταν ήμουν στο Berkeley. Είναι δύο χρόνια πιο μικρός από μένα. Ήμασταν στον ίδιο σύλλογο ελληνοαμερικανικών επιστημόνων της Καλιφόρνιας. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση» είπε και τόνισε ποιες στιγμές τον συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός.

«Σε βασικές καμπές. Η τελευταία στιγμή ήταν στο τέλος του Μάρτη, που του έστειλα ένα πακέτο μέτρων και εφαρμόζονται. Επίσης, παίρνω την ευθύνη του lockdown στις 2 Ιανουαρίου, γιατί του έστειλα προειδοποίηση. Το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, έστειλα email και ειδοποίησα για τις προβλέψεις. Γελούσα εκείνη την ώρα, γιατί φαντάστηκα θα σκέφτονται “καλά, ζωή δεν έχει αυτός ο άνθρωπος;”» είπε χαρακτηριστικά.

«Νοέμβριο αν υπάρξει το τέταρτο κύμα»

Ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι αν υπάρξει τέταρτο κύμα αυτό θα είναι στα μέσα Νοεμβρίου με την κορύφωσή του στα τέλη του ίδιου μήνα και θα τελειώσει σχετικά νωρίς. «Υπάρχει βέβαια επιστημονική αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξουν στελέχη του ιού που θα ξεπερνούν την ανοσία. Αν μείνουμε στα στελέχη που ξέρουμε ή παρόμοια, το πλάτος της καμπύλης κορύφωσης θα είναι πιο στενό τον Νοέμβριο. Δηλαδή, θα κολλήσουν λιγότεροι λόγω φυσικής ανοσίας και των εμβολιασμών» είπε στη Μακεδονία.

Τελικά ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο;

«Υπάρχουν δύο οπτικές. Αυτοί που λένε ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον SARS, τόσο πανομοιότυπα που δεν μπορεί να διατηρηθεί με φυσική επιλογή. Από την άλλη, αν δούμε τα χαρακτηριστικά, έχει υψηλή μετάδοση ο κορονοϊός αλλά όχι πολύ μεγάλη παθογένεια, που οδηγεί στη λογική “θα ήταν τεχνητός και θα τον κατασκεύαζαν τόσο λίγο παθογόνο;”. Εγώ πιστεύω ότι πιθανόν να είναι ζωονόσος, επειδή δεν είναι καλά κατασκευασμένος σαν ιός. Ομολογώ όμως ότι πρέπει να το εξετάσουμε».

Πέρα από το θέμα της πανδημίας η συζήτηση στράφηκε και σε όσα κάνει ο καθηγητής στην προσωπική του ζωή, με τη μεγάλη του αγάπη να είναι η μουσική. «Παίζω πιάνο και σαξόφωνο. Οι μικρές μου και η γυναίκα μου είναι πηγή έμπνευσης. Όταν πηγαίνουν σχολείο οι μικρές γράφω μουσική. Όχι καθημερινά. Το είδος μου είναι η τζαζ» είπε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα