Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Δεν είναι απίθανο να παραταθεί το lockdown μέχρι μέσα Δεκεμβρίου

Θα υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα, τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ

Parallaxi
σαρηγιάννης-δεν-είναι-απίθανο-να-παρα-688091
Parallaxi

corona christmas

Προφανώς θα υπάρξει τρίτο κύμα κορονοιού, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

Όπως εξήγησε καθηγητής θα υπάρξει συνέχεια του κύματος της πανδημίας στη χώρα στο οποίο βρισκόμαστε, προφανώς και ίσως άμεσα θα δούμε αναχαίτιση του αλλά αυτή δεν θα μπορέσει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποφύγουμε ένα τρίτο.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Προφανώς θα υπάρξει τρίτο κύμα πανδημίας. Δεν θα το αποφύγουμε, ακόμη και αν αναχαιτίσουμε την κατάσταση τώρα. Το τρίτο κύμα δεν αποκλείεται να είναι πιο δύσκολο κυρίως από την πλευρά να το αντιμετωπίσουμε. Αν δεν προσέξουμε μπορεί να δούμε χειρότερους αριθμούς σε όλους τους δείκτες. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τριών μηνών. Είναι πιθανόν να χρειαστούν πιο έντονα μέτρα εάν δεν προσέξουμε τις ημέρες των γιορτών.

Δεν μπορούμε να ανοίξουμε στις 30 Νοεμβρίου, σίγουρα ούτε στις 7 Δεκεμβρίου, εγώ πιστεύω ούτε στις 14 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει προσεκτικό άνοιγμα. Το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει. Η εστίαση μόνο με επιλογές μπορεί να ανοίξει και πάρα πολύ προσεκτικά. Υπάρχει πιθανότητα να κλείσουμε και μετά τον Δεκέμβριο.

Εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα του δεύτερου lockdown θα είχαμε φτάσει στα 8.000 με 10.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος της χρονιάς, ίσως και τα 20.000. Θα δούμε ανάπτυξη των δεικτών των διασηλωνημένων και των θανάτων για περίπου ακόμη δέκα ημέρες. Θεωρώ ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει. Υπάρχουν λύσεις, δεν χρειάζονται να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές, αλλά εάν ήμουν κλινικάρχης εγώ εθελοντικά θα προχωρούσα σε επίταξη.

Τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν σταδιακά και στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος Νοεμβρίου προβλέπω να είμαστε περίπου στα 2.400 κρούσματα ημερησίως. Δεν δαμάσαμε την αυξητική τάση, ώστε να έχουμε την μείωση που απαιτείται.

Αρχές Οκτωβρίου είχαμε ζητήσει το δεύτερο lockdown και το ενδεχόμενο το on – off lockdown. Θα ήμασταν σε τελείως διαφορετική κατάσταση τώρα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα