Ελλάδα

Σχεδιάζουν αξιοποίηση ή ξεπούλημα των ακινήτων του ΕΦΚΑ;

Στο σφυρί ετοιμάζονται να βγάλουν εκατοντάδες κτίρια και οικόπεδα του Εθνικού Ασφαλιστικού Φορέα, αξίας πάνω 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Φίλιππος Δεργιαδές
σχεδιάζουν-αξιοποίηση-ή-ξεπούλημα-τω-985218
Φίλιππος Δεργιαδές

Σοβαρές επιφυλάξεις για τους στόχους της εταιρίας που θα αναλάβει να διαχειριστεί την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, εκφράζουν εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι, κάνοντας λόγω για ένα νέο «ΤΑΙΠΕΔ», που έχει αναλάβει να «ξεπουλήσει» τα ακίνητα του κορυφαίου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

 Η συζήτηση γύρω από την αξιοποίηση των κτιρίων, των διαμερισμάτων, των επαγγελματικών χώρων, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκίνησε με την ίδρυση, πρόσφατα, της «Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.», η οποία ως εταιρία ειδικού σκοπού, θα αναλάβει να καταγράψει, να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει τα ακίνητα του Φορέα.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΦΚΑ, διαθέτει ακίνητα που θεωρούνται φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων και πολλά από αυτά, στεγάζουν γραφεία, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες ή και ξενοδοχεία ενώ πολλά παραμένουν αναξιοποίητα ή έχουν εκχωρηθεί με συμβολικά ενοίκια μερικών εκατοντάδων δραχμών(!), όπως είναι το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Η τεράστια περιουσία σε αριθμούς

Στον νομό Θεσσαλονίκης ο ΕΦΚΑ διαθέτει 37 ιδιόκτητα κτίρια  (13 ιδιοχρησιμοποιούνται, 11 κτίρια παραχωρούνται σε υγειονομικές υπηρεσίες, 5 εκμισθωμένα κτίρια και 8 κενά) και 16 κτίρια που νοικιάζει ο ΕΦΚΑ. Μεταξύ των κτιρίων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ, εκτός από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην οδό Φράγκων, είναι τα εμβληματικά ξενοδοχεία της πόλης «Μακεδονία Παλλάς» και «Ηλέκτρα Παλλάς» όπως και το ξενοδοχείο «City», αλλά και το κτίριο των «κεντρικών γραφείων» του Φορέα, στην Αριστοτέλους.

Συνολικά ο ΕΦΚΑ, διαθέτει πάνω 500 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία σε αξία εκτιμάτε ότι ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι ο οργανισμός που διαθέτει την δεύτερη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία στην χώρα, μετά την Εκκλησία της Ελλάδας. Συνολικά:

  • Ο Φορέας έχει στην κατοχή του 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ.
  • Διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ.
  • Κατέχει συνολικά 69 οικόπεδα από 45τμ έως και 35.600 τ.μ και 49 αγροτεμάχια από 13τμ έως και 107.210 τ.μ.

Μεταξύ των ακινήτων που διαθέτει υπάρχουν 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Τα περισσότερα κτίρια έχουν αναγερθεί πριν από 50-60 έτη, με μέση παλαιότητα των κτιρίων να κυμαίνεται στα 47 έτη ενώ το 40% αυτών έχουν ανεγερθεί μετά την δεκαετία του 80. Στο 1/3 των κτιρίων στεγάζονται υπηρεσίες του ταμείου ενώ το 28,2% έχει παραχωρηθεί για δωρεά στέγαση σε φορείς υπηρεσιών υγείας. Περίπου το 20% είναι εκμισθωμένα και ένα αντίστοιχο ποσοστό παραμένει αναξιοποίητο.

Κι όμως πληρώνει ενοίκια

Το τραγελαφικό με τον ΕΦΚΑ, είναι πως ενώ διαθέτει μία τεράστια ακίνητη περιουσία και μπορεί άνετα να στεγάσει σε δικά του κτίρια τις υπηρεσίες του, ο Φορέας νοικιάζει χώρους για τα διάφορα παραρτήματα του.

Σύμφωνα με στοιχεία και μαρτυρίες, πολλές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Τα ενοίκια που καταβάλει κάθε μήνα ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Δηλαδή πληρώνει πάνω από 12 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο σε ενοίκια, όταν διαθέτει κτίρια αναξιοποίητα που θα μπορούσαν να συμβάλουν δραστικά στην μείωση των λειτουργικών του εξόδων.

 Η εταιρία ειδικού σκοπού

Οι αντιρρήσεις των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων σχετικά με την εταιρία ειδικού σκοπού, εδράζονται στο γεγονός ότι πρόκειται για μία εταιρία στα πρότυπα του «ΤΑΙΠΕΔ», που, χωρίς κανένα έλεγχο, θα μπορεί να αξιοποιεί και να εκποιεί την περιουσία του ΕΦΚΑ, διότι θα ελέγχεται μόνο από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος θα διορίζει τους διάφορους «manager» στην διοίκηση της.

Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ενδεικτικές είναι και οι τοποθετήσεις στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, δύο ανθρώπων της αγοράς που γνωρίζουν πολύ καλά την «αγορά ακινήτων», αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το κλάδο της κοινωνικής ασφάλισης. Όπως διαβάζουμε την θέση του προέδρου της Εταιρίας Ειδικού Σκοπού αναλαμβάνει ο Φίλιππος Κονταξής με πολυετή καριέρα στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, σύμβουλος διοίκησης στη ROLCO BΙΑΝΙΛ και διευθύνων σύμβουλος στην ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΑΞΗ ΑΕΒΕ (παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές).

Στην θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου τοποθετήθηκε η Κατερίνα Τζωάννου, πολιτικός μηχανικός και «υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος στη διαχείριση και ανάπτυξη ακινήτων» που διετέλεσε Project Manager για θέματα ακινήτων στην εταιρία TEMES Α.Ε. (Costa Navarino) και συντονίστρια για την αγορά εδαφών για τον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline και σύμβουλος της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη αγωγών φυσικού αερίου.

Η εταιρία που θα ελέγχεται από το υπουργείο Εργασίας, θα έχει ως σκοπό μεταξύ άλλων:

  • Αντιπροσώπευση του e-ΕΦΚΑ και η ενέργεια στο όνομα και για λογαριασμό του κάθε δικαιοπραξίας και γενικά κάθε νομικής και υλικής πράξης διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και διάθεσης της ακίνητης περιουσίας του.
  • Διασφάλιση και προστασία της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α.
  • Εκμίσθωση, μίσθωση και με κάθε συμβατική μορφή παραχώρηση της χρήσης της ακίνητης περιουσίας που τίθεται υπό τη διοίκηση και διαχείρισή της.
  • Μέριμνα για τη στέγαση των υπηρεσιών του e- Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και η διαχείριση και συντήρηση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών τους εγκαταστάσεων.
  • Την εκποίηση και εν γένει διάθεση των διοικούμενων και διαχειριζόμενων από αυτή ακινήτων, η σύσταση, μεταβίβαση και παραχώρηση επί των ακινήτων αυτών εμπράγματων δικαιωμάτων, περιλαμβανόμενης και της σύστασης δικαιώματος επιφάνειας, με κάθε συμβατική μορφή και τύπο.
  • Τη με ή χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση της χρήσης των ακινήτων που διοικεί και διαχειρίζεται, καθώς και ίδιων ακινήτων της, για δημόσιους, κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς σκοπούς και για την εξυπηρέτηση του δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος.
  • Την απογραφή, χαρτογράφηση και κτηματογράφηση από το Ελληνικό Κτηματολόγιο της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α., η εκτίμηση της αξίας της, καθώς και η τήρηση αρχείου της ακίνητης περιουσίας του e-Ε.Φ.Κ.Α. και των τίτλων ιδιοκτησίας της.

Επίσης θα μπορεί να αποδέχεται για λογαριασμό του e- E.Φ.Κ.A. παραχωρήσεις, δωρεές και κληρονομιές, θα αναθέτει κάθε μελετητικό και συμβουλευτικό έργο και υπηρεσίας, για την ακίνητη περιουσία που διοικεί και διαχειρίζεται, θα επιβλέπει τεχνικές εργασίες και θα συνάπτει όλες τις απαραίτητες πράξεις και συμβάσεις για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας.

Οι αντιρρήσεις εργαζομένων και ασφαλισμένων

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι η κυβέρνηση μέσω της εταιρίας ειδικού σκοπού, επιχειρεί, όχι απλά να αξιοποιήσει αυτή την τεράστια περιουσία των Ελλήνων ασφαλισμένων, αλλά να την ξεπουλήσει ή ακόμα και να την χαρίσει στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τονίζουν δε πως έχει στηθεί μία εταιρία που θα διαχειρίζεται εν λευκώ σχεδόν την περιουσία των Ελλήνων εργαζόμενων, χωρίς στην διοίκηση της να μετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αλλά ούτε και του ίδιου του ΕΦΚΑ.

Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΕΦΚΑ Νίκος Γεωργιάδης, «δεν διαφωνούμε με την σωστή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που σε μεγάλο βαθμό λίμναζε. Άλλο όμως είναι η αξιοποίηση και άλλο η ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση με τρόπο μάλιστα αδιαφανή, διότι δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος ακόμα και από τον ίδιο τον ΕΦΚΑ, διότι στο Δ.Σ. της εταιρίας ειδικού σκοπού αποκλείεται ο Φορέας όπως και οι κοινωνικοί εταίροι».

«Η περιουσία ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ», σημειώνει και σχολιάζει πως «το θέμα της αξιοποίησης το φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό αλλά κανείς δεν μας ακούει. Υπάρχουν κτίρια που νοικιάζονται ακόμα με συμβόλαια από τον καιρό του ΙΚΑ για «μερικές εκατοντάδες δραχμές», όπως συμβαίνει με κτίρια που νοικιάζουμε στο υπουργείο Πολιτισμού και την ίδια ώρα, δίπλα ακριβώς να νοικιάζει ο ΕΦΚΑ κτίριο με αρκετές χιλιάδες ευρώ τον μήνα, όπως συμβαίνει και εδώ στη Θεσσαλονίκη». «Δεν λέμε να κάνουμε εξώσεις, αλλά όλα αυτά να τα ξαναδούμε και όχι μέσα από το πρίσμα της ιδιωτικοποίησης», τονίζει.

Χάρισαν κτίριο του ΕΦΚΑ στην Κιβωτό του Κόσμου

Στην περίπτωση κτιρίου του ΕΦΚΑ που επιχείρησε η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, να χαρίσουν στην Κιβωτό του Κόσμου, αναφέρεται ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων «Συσπείρωση», Βασίλης Παρτάλης.

«Μετά το σάλο που ξέσπασε με τον πατέρα Αντώνιο και την Κιβωτό του Κόσμου, το πήραν πίσω, αλλά δείχνει τις προθέσεις τους», τονίζει και αναφέρεται και στην περίπτωση του κτιρίου του ΕΦΚΑ, στην Πύλη Αξιού, όπου στεγάζονται και τα ΚΕΠΑ, και η κυβέρνηση σχεδιάζει να το εκχωρήσει για να λειτουργήσει ως δικαστήριο. «Θεωρούν ότι ο ΕΦΚΑ είναι τσιφλίκι τους και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», σημειώνει και αναφέρει ότι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι αντιδρούν σε αυτές τις ενέργειες. Επίσης αναφέρει ότι πολλά κτίρια που πέρασαν στον ΕΦΚΑ μετά την κατάργηση των επιμέρους επικουρικών ταμείων, παραμένουν αναξιοποίητα. «Εμείς διαφωνούμε με αυτές τις πρακτικές, η περιουσία του ΕΦΚΑ ανήκει στους ασφαλισμένους και όχι στην κυβέρνηση» τονίζει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα