Σχέδιο για εναλλασσόμενα lockdown – Τρομάζει ο αριθμός των νεκρών

Οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα

Parallaxi
σχέδιο-για-εναλλασσόμενα-lockdown-τρομάζει-678869
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Ολο και πιο κοντά έρχεται το σενάριο της καθολικής χρήσης της μάσκας μέχρι την Ανοιξη αλλά και του lockdown με μικρές δόσεις ανάσας, μέχρι τον Μάρτιο.

Τα χιλιάδες κρούσματα κορονoϊού που καταγράφονται καθημερινά, τα ρεκόρ του τρόμου με τους δεκάδες θανάτους, και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, που δοκιμάζουν τις αντοχές των νοσοκομείων, κάνουν δύσκολη την γρήγορη μετάβαση στην κανονικότητα.

Δύο ημέρες μετά την επιβολή της καραντίνας σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για μια δύσκολη εβδομάδα που έρχεται καθώς αναμένονται νέα ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Αλλωστε, με 150 νεκρούς σε μία εβδομάδα και με 69 μέσα σε ένα διήμερο προκαλεί γενικό συναγερμό.

Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θα περιμένουν τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για το ποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ανοίξουν και ποιες θα μείνoυν κλειστές για πολλές εβδομάδες.

Αν υπάρξει έστω και μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και μειωθεί η πίεση στις ΜΕΘ, τότε από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Και δειλά – δειλά να ανοίξει το χονδρεμπόριο και τα καταστήματα λιανικής ώστε να προλάβουν την εορταστική περίοδο όπου ο τζίρος ανεβαίνει κατακόρυφα.

Νεκροί και διασωληνωμένοι σε μία εβδομάδα

2 Νοεμβρίου 7 νεκροί – 153 διασωληνωμένοι 3 Νοεμβρίου 13 – 169 4 Νοεμβρίου 18 – 179 5 Νοεμβρίου 29 – 187 6 Νοεμβρίου 14 – 196 7 Νοεμβρίου 34 – 207 8 Νοεμβρίου 35 – 228

Ετσι, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες το λουκέτο στην εστίαση για περισσότερο από τις τρεις επόμενες εβδομάδες. Υπάρχει και το σενάριο του «ανοίγω – κλείνω», δηλαδή εναλλασσόμενες περίοδοι με lockdown και χαλάρωσης.

Οι σκέψεις για ένα σχέδιο με εναλλασσόμενα μίνι lockdown, κερδίζουν έδαφος, καθώς σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος ώστε τα νοσοκομεία να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των πολιτών θα είναι δυναμικότερη, καθώς υπάρχει φως στο τούνελ των περιορισμών, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται άλλωστε και η πρόταση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

«Η δική μας πρόταση είναι εναλλασσόμενα μίνι lockdown. Έχουμε φτιάξει ένα σχήμα με 21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά που μετά από τρεις – τέσσερις κύκλους μάς βγάζει με 500, 600, το πολύ 800 κρούσματα την ημέρα σε όλο αυτό το διάστημα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το σημαντικότερο από όλους αυτούς τους αριθμούς είναι η αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας, υπό την έννοια πως οι υπολογισμοί δείχνουν πως αν ακολουθήσουμε αυτό το σχήμα, αυτό αντιστοιχεί σε όχι πάνω από 200 κλίνες ΜΕΘ».

Τα νοσοκομεία

Η πρώτη καραντίνα κράτησε 45 ημέρες, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα κρατήσει αυτή τη φορά. Ωστόσο, οι ειδικοί αναλύουν μοντέλα και μιλώντας στο MEGA εξηγούν τι είναι αυτό που θα κρίνει τη διάρκεια. Όλα αυτά τη στιγμή που το 62% των κλινών ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ όπως εξηγεί καθηγητής εντατικής θεραπείας 4 στους 10 διασωληνωμένους δυστυχώς χάνουν την μάχη και φεύγουν από τη ζωή.

«Η εκθετική αύξηση που παρατηρήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα, ήταν κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να έρθουν πιο γρήγορα τελικά».

Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα. Πιέσεις δέχονται και οι απλές κλίνες κορoνoϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τις 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών.

«Το ζητούμενο είναι να μειωθούν τα κρούσματα ώστε να μπορεί να διαχειριστούμε την κατάσταση έτσι όπως ήταν εφικτό και πριν την έξαρση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες».

Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις 30 Νοεμβρίου η χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά να παίρνει ανάσες κανονικότητας. «Σε μια βδομάδα θα ξέρουμε προς τα πού πηγαίνουμε, σε δύο με τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε πού έχουμε φτάσει».

Προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 400 και ο αριθμός των διασωληνωμένων να περιοριστεί στους 50. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση της καραντίνας θα αποτελέσει μονόδρομο.

«Μέχρι τέλος Νοεμβρίου αν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, σταδιακά μετά λοιπόν θα γίνει άρση των μέτρων». Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν και μετά την άρση της καραντίνας, ενώ η μάσκα θα μας συνοδεύει μέχρι και την άνοιξη.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, οι 7 πρώτες ημέρες και στη συνέχεια το 14ήμερο, θα δείξουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμη ώστε να ελεγχθεί η πανδημία στη χώρα μας. Η κατάσταση θα κριθεί και πάλι διαχειρίσιμη εάν οι «σκληροί δείκτες» πέσουν σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που καταγράφονταν στις αρχές Οκτωβρίου – όταν τα κρούσματα ήταν τριψήφια και κυμαίνονταν περίπου στα 400 και οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 100.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.

Πώς μετακινούμαστε

Γυμνάσια και Λύκεια μπαίνουν σε διαδικασία τηλεκπαίδευσης και οι μαθητές θα περνούν πλέον αρκετές ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους, αν συνυπολογιστούν και τα πιθανά τηλεμαθήματα σε φροντιστήρια.

Αλλαγές έρχονται και για τους Δημόσιους υπαλλήλους αναφορικά με το ωράριό τους. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν τα sms στο 13033 για όλους τους εργαζομένους αλλά και τους γονείς των παιδιών που πάνε δημοτικό και πρέπει να μετακινηθούν με προορισμό τα σχολεία. Λουκέτο από σήμερα μπαίνει σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής που πήραν… παράταση ζωής το Σαββατοκύριακο. Μπαίνουν κι αυτά στον κυκεώνα της αβεβαιότητας όπως όλο το λιανεμπόριο και η εστίαση. Την ίδια ώρα, μόνο πτήσεις ανάγκης στην περίπτωση των εσωτερικών ταξιδιών για ζητήματα υγείας, εργασίας, επιστροφής στη μόνιμη κατοικία και επανένωσης οικογενειών, θα επιτρέπονται από αύριο, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου.

Τα SOS για τις καθημερινές υποχρεωτικές μετακινήσεις

Πώς θα πηγαίνω τα παιδιά στο σχολείο; Επιλογή 4 στο sms 13033 Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση

Πώς μπορεί να έρθει στο σπίτι νταντά ή καθαρίστρια;

Με βεβαίωση εργαζομένου εφόσον υπάρχει εργασιακή σχέση ή εργόσημο Με βεβαίωση του αυτοπασχολούμενο για τον εργαζόμενο Μεταφέρω καθημερινά τον/την σύντροφό μου στην δουλειά. Θα μπορώ;

Η επιχείρηση πρέπει να χορηγήσει βεβαίωση και σε εσάς Eπιλογή 4 στο sms 13033 Πώς μπορώ να φέρω τεχνίτη στο σπίτι;

Μπορώ αρκεί ο εν λόγω επαγγελματίας να φέρει κατάλληλη βεβαίωση Πώς μπορώ να ταξιδέψω εκτός νομού;

Με βεβαίωση μόνιμης κατοικίας Με βεβαίωση εργασίας Με ιατρική γνωμάτευση για προγραμματισμένες εξετάσεις Με έγγραφη βεβαίωση για διαζευμένους γονείς Πώς μπορώ να ταξιδέψω εκτός νομού για αγροτικές εργασίες;

Με την βεβαίωση του Ε9, εφόσον είμαι ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου Με βεβαίωση του εργοδότη εφόσον είστε εργαζόμενος

Τηλεκπαίδευση για τους μαθητές

Με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και κάλυψη νέας διδακτικής ύλης λειτουργούν από σήμερα, Δευτέρα, και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στην Ελλάδα. Η έναρξη των μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει οριστεί στις 8:00 για τα λύκεια και στις 8:30 για τα γυμνάσια και κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 40 λεπτά. Έτσι, το πρόγραμμα των λυκείων θα ολοκληρώνεται στις 13:40 και των γυμνασίων στις 14:10.

Σε αντίθεση με τις δομές τις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Πρωτοβάθμια -στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά δηλαδή- συνεχίζεται κανονικά η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Δια ζώσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους υπάρχει πρόβλεψη για άδεια μετακίνησης. Ειδικότερα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχουν προμηθευτεί από τον διευθυντή τους βεβαιώσεις μετακίνησης, με τις οποίες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους. Όσο για τους κηδεμόνες, που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδιά θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, με τον αριθμό 4.

Τέλος, όσον αφορά τα ΑΕΙ, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με τηλεκπαίδευση και αναστέλλεται κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία, πρακτική άσκηση, εξετάσεις με φυσική παρουσία και η λειτουργία βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα απαγορεύονται οι ημερίδες, τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις εντός των Πανεπιστημίων.

Δημόσιο: Σε τρεις βάρδιες

Ανοίγει από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και το Δημόσιο. Ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου καθορίστηκε από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ουσιαστικά, αφορά στο ωράριο λειτουργίας, τις ώρες προσέλευσης αλλά και μειωμένες βάρδιες. Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση του κοινού, πώς θα γίνονται οι συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων, ποιοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς κυκλοφορίας και ποιοι χρειάζονται βεβαιώσεις κίνησης, πώς καθορίζεται το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, ποιες είναι και πώς παρέχονται οι διευκολύνσεις σε υπαλλήλους γονείς και πώς δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού. Επίσης, περιγράφεται το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στη διαχείριση κρούσματος στους χώρους εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Αναλυτικά:

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται ηλεκτρονικά ή με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία. Ευνοείται η τηλεργασία «στο μέγιστο δυνατό ποσοστό», ενώ και οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις υπηρεσίες που απαιτείται φυσική παρουσία των υπαλλήλων η προσέλευση θα γίνεται σε τρεις βάρδιες (07.00 – 15:00, 08:00 – 16:00, 09.00 – 17:00) και θα ισχύουν οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους. Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδιά στο γυμνάσιο έχουν δικαίωμα εναλλακτικού ωραρίου, μειωμένης βάρδιας κατά 25% ή άδειας ειδικού σκοπού. Όσοι ανήκουν ή έχουν παιδιά που ανήκουν, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, όπου είναι εφικτό, αλλά δικαιολογείται η παραμονή τους στο σπίτι.

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία ήδη ασφυκτιούν καθώς εκτός από τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό νοσηλευόμενων με κοροναϊό καλούνται να περιθάλψουν και αυτούς που χρειάζονται νοσηλεία για άλλες ασθένειες.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται. Αν συνεχίζαμε να προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα τα βγάζαμε πέρα στα νοσοκομεία», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου ως 22 Οκτωβρίου κατά το οποίο είχαμε άμεσο τριπλασιασμό κρουσμάτων. Ενώ τρεις είναι οι κρίσιμες παράμετροι: o αριθμός κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων.

Η κ. Παγώνη στάθηκε επίσης στην πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία όχι μόνο λόγω των ασθενών με κοροναϊό αλλά και του συνόλου των ασθενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι ασθενείς non covid πρέπει να εξυπηρετηθούν, πρέπει να χειρουργηθούν. Εκεί λοιπόν υπήρχε πίεση γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα τα τμήματα covid».

Αυξημένη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω κοροναϊού. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου νοσηλεύονταν 180 άτομα στο ΑΧΕΠΑ. Εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει οι μεταφορές ασθενών από ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκκένωσης της ψυχιατρικής, χειρουργικής και νευροχειρουργικής κλινικής. Οι ασθενείς μεταφέρονται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έγινε εκκένωση και άλλων κλινικών, στο νοσοκομείο Παπανικολάου – στην οφθαλμολογική, ΩΡΛ και ψυχιατρική κλινική. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση, ώστε να μπορούν να δεχθούν ασθενείς με Covid.

Πρόστιμα σε αρνητές της μάσκας, επεισόδια και 1.300 παραβάσεις

Τα κρούσματα αυξάνονται, οι νεκροί ανεβαίνουν, οι διασωληνωμένοι κάνουν τις ΜΕΘ να ασφυκτιούν, αλλά ορισμένοι δεν λένε να αποδεχτούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επικινδυνότητα του κορονοϊού. Από την πρώτη ημέρα του δεύτερου γύρου του lockdown, η ΕΛ.ΑΣ. μοιράζει «βροχή» προστίμων, ενώ την Κυριακή (8/11) υπήρξε ένταση στο κέντρο της Αθήνας, όταν αρνητές της μάσκας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα. Η Αστυνομία προχώρησε σε 14 προσαγωγές, «έκοψε» πρόστιμα των 600 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας και παραβίασης των μέτρων, ενώ ενημέρωσε τον αρμόδιο εισαγγελέα για το περιστατικό, προκειμένου αυτός να αποφασίσει αν θα πρέπει να προχωρήσει σε διώξεις.

Παράλληλα, συγκρούσεις και προσαγωγές σημειώθηκαν στην Πάτρα την πρώτη ημέρα του lockdown στη χώρα, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε να πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της πόλης, ενάντια στην επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Όπως μετέδωσε το OPEN TV, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε μπλοκάρισμα των ατόμων αυτών, αποκλείοντας την έξοδό τους από στέκι όπου συχνάζουν αναρχικοί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση και να γίνουν 9 προσαγωγές.

Την ίδια ώρα, δεκάδες περιπτώσεις πολιτών που δεν τηρούσαν τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού εντόπισαν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και επέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, πρώτη μέρα ισχύος του lockdown. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Σάββατο διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.808 σημεία ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 78 περιπτώσεις, συνολικού ύψους 29.250 ευρώ κυρίως για μη χρήση μάσκας και μη αποστολή SMS. Σε τρεις περιπτώσεις επιβλήθηκε σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των μετακινήσεων πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία, ΙΧ και φορτηγά) με τους ελέγχους ιδιαίτερα το πρωί του Σαββάτου να έχουν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα. Παράλληλα, συνεχίστηκαν και οι έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλη την επικράτεια βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των λοιπών στοιχείων που συλλέγονται από τις ελεγκτικές αρχές με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / tanea.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα