Top

Σχεδόν 4.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη – Χάνεται το παιχνίδι της ιχνηλάτησης

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
σχεδόν-4-000-ενεργά-κρούσματα-στη-θεσσαλο-678880
Parallaxi

Το δρόμο της Θεσσαλονίκης και των Σερρών ενδέχεται να ακολουθήσουν σύντομα Λάρισα, Ροδόπη και Δράμα, όπου τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία αύξηση του κορονοϊού, ενώ πλέον ακόμη και το ενδεχόμενο γενικού lockdown στην Αθήνα βρίσκεται στο τραπέζι. Ο αριθμός – ρεκόρ στα κρούσματα την Τρίτη (2.166) προκάλεσε έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς. Στη Θεσσαλονίκη μέχρι χθες σημείωθηκαν 3.783 ενεργά κρούσματα. Τα ασθενοφόρα διακόμισαν στα νοσοκομεία ακόμη περισσότερους ασθενείς για την μεγάλη μάχη, και έφτασαν τους 169 οι διασωληνωμένοι.

Υπήρχαν 331 κρεβάτια στις ΜΕΘ για τον κοροναϊό στη χώρα. Τα 209 καλύφθηκαν. Μένουν 122 ακόμη. Και η σκέψη να απαγορευτεί το σαββατοκύριακο που έρχεται η κυκλοφορία εκτός Αττικής, αποκτά ώρα με την ώρα σάρκα και οστά. Το πιο ανησυχητικό από τα συνολικά επιδημιολογικά στοιχεία είναι ότι πρακτικά στη Βόρεια Ελλάδα το ΕΣΥ ήδη έχει φτάσει στα όρια του, αλλά και ότι πλέον αυξάνονται τα κρούσματα στους άνω των 65, δηλαδή στις πιο ευπαθείς ηλικιακές ομάδες που τείνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό να χρειάζονται νοσηλεία και μηχανική υποστήριξη. Η ηλικιακή ομάδα με το μεγαλύτερο αριθμό διαγνώσεων όμως είναι αυτή των 19-39 ετών, δηλαδή η διασπορά του ιού ξεκινά κατά βάση από τις νεότερες ηλικίες και η ομάδα εμπειρογνωμόνων επιμένει ότι συνδέεται κυρίως με τη διασκέδαση.

Για αυτό και ένα μέτρο που εξετάζει πλέον η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών τα Σαββατοκύριακα. Και αυτό για να αποφευχθεί για παράδειγμα το ενδεχόμενο, πχ κάτοικοι Αθηνών, όπου έχει τεθεί πια σε ισχύ μίνι- lockdown στην εστίαση, να φεύγουν τα Σαββατοκύριακα για Χαλκίδα ή Λουτράκι. Διότι για παράδειγμα στις Σέρρες η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με το γεγονός ότι στο νομό έφταναν από γειτονικές περιοχές με αυστηρότερα μέτρα για να διασκεδάσουν.

Καθηγήτρια Παιδιατρικής: Ο κορονοϊός μεταδίδεται σε παιδιά και λιγότερο στα μικρότερα

Για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και τη μετάδοση του ιού στα παιδιά, μίλησε στην εκπομπή του Open TV «Ώρα Ελλάδος», η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά.  Όπως τόνισε η κυρία Τσολιά, ο κορονοϊός μεταδίδεται σε αυτά αλλά λιγότερο στις μικρότερες ηλικίες και συγκεκριμένα η συχνότητα που εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 10 ετών είναι πολύ μικρή. Η κυρία Τσολιά δεν απέκλεισε ένα πλήρες lockdown στην περίπτωση που η κατάσταση δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και στην περίπτωση που οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού.

«Δεν έχουμε ανησυχητικά νούμερα στα παιδιά. Εάν υπάρχει διασπορά στην κοινωνία ασφαλώς θα προσβληθούν και τα παιδιά. Σε όλες τις στατιστικές που γίνονται και στα δεδομένα του ΕΟΔΥ πάντα ένα 6-7,5% είναι κρούσματα σε παιδιά. Ο κορονοϊός μεταδίδεται λιγότερο στις μικρές ηλικίες. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει αύξηση και στα παιδιά», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Τσολιά.

«Από την αρχή λέγαμε ότι δεν ισχύει πως τα παιδιά μεταδίδουν ή δεν μεταδίδεται σε αυτά ο ιός. Ασφαλώς μπορεί να κολλήσουν τον ιό και ασφαλώς μπορούν να τον μεταδώσουν. Απλώς η συχνότητα είναι μικρότερη. Στα παιδιά κάτω των δέκα ετών η συχνότητα είναι πολύ χαμηλότερη», συμπλήρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας.

«Υπάρχει μία συνεχής αύξηση κινδύνου ή προσβολής με βάση την ηλικία. Παιδιά ηλικίας 16 – 18 μοιάζουν με ενήλικες. Γι’ αυτό και δόθηκε η προτεραιότητα εκεί. Τα μεγάλα παιδιά και να μην πάνε στο σχολείο δεν θα γίνει κάτι, καθώς οι γονείς τους δεν μπορούν να κάτσουν στο σπίτι. Όμως δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και σε μικρότερες ηλικίες. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα κλείσουν. Εάν δεν ελέγχεται η κατάσταση και υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινωνία τότε μπορούμε να πάμε σε πλήρες lockdown», υποστήριξε ακόμη.

Κορονοϊός: Μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης δίνει 3.000 κρούσματα έως 8 Νοεμβρίου

Θωμαΐδης: 40.000 φορείς στην Αττική, ασυμπτωματικοί και μη – Λαζανάς: Να ληφθούν μέτρα στα ΜΜΜ

Η ανάλυση της λυμάτων της Ψυττάλειας υποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40.000 φορείς κορονοϊού -ασυμπτωματικοί και μη – στην Αττική, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νικόλας Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ.

Σε ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των μέτρων καλεί από την πλευρά του ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS.

Η επιδημιολογία λυμάτων δίνει πληροφορίες από μία ανάλυση ενός ανεπεξέργαστου λύματος για την κατάσταση της υγείας ενός πληθυσμού και για τις καταναλωτικές συνήθειες του. Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλας Θωμαΐδης: «Στην προκειμένη περίπτωση, από τον Μάρτιο αναλύουμε τα λύματα της Ψυττάλειας, δηλαδή του λεκανοπεδίου Αττικής, και μέσα από τη μεταβολή του ιικού φορτίου από μέρα σε μέρα μπορούμε να δούμε τη διασπορά στην κοινότητα.

»Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία τάξη των 40.000 φορέων –ασυμπτωματικών και μη- στην Αττική περίπου, έναν επιπολασμό περίπου 1%».

Παρατηρείται σταθεροποίηση του ιικού φορτίου

»Τον Μάρτιο είχαμε δει ότι η κορύφωση της πανδημίας στα λύματα φάνηκε 28 με 29 Μαρτίου, και αυτό αποτυπώθηκε στις 2 Απριλίου σε ένα peak των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ. Αντίστοιχα έγινε και τον Σεπτέμβριο: Είδαμε μία κορύφωση της πανδημίας 16 με 20 του μήνα, μετά από λίγες μέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Έτσι, το τελευταίο δεκαήμερο, είδαμε στις 20 Οκτώβρη μία αρκετά μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής και μετά από μερικές μέρες άρχισε η αύξηση των κρουσμάτων στα τεστ του ΕΟΔΥ στην Αττική. Αυτήν την εποχή παρατηρούμε μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Ψυττάλειας.

»Από αυτές τις μετρήσεις μπορούμε να κάνουμε έναν υπολογισμό προς τα πίσω, με κάποια ψηφιακά μοντέλα, λαμβάνοντας υπόψη το διαφορετικό φορτίο που αποθέτει ο ασυμπτωματικός και αυτός που νοσεί βαριά και εκεί δίνουμε μία μέση τιμή και ένα εύρος κρουσμάτων καθημερινά στην επιτροπή Λοιμωξιολόγων και λαμβάνονται αυτά υπόψη με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν. Όλη η προσπάθεια γίνεται σε εθελοντική βάση αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στο έργο της Επιτροπής. Είμαστε όμως στην κατεύθυνση να εμπλακούν όλα τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ και περιφερειακά για να μπορέσουμε γρήγορα να κάνουμε και ελέγχους σε κλειστές δομές, ειδικά στα γηροκομεία».

«Είναι για εμάς στην Επιτροπή μία πολύ σημαντική υποβοηθητική μέθοδος για να ξέρουμε τι γίνεται σε μία κοινότητα, σε μία πόλη, σε έναν Νομό», σχολίασε ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Αντιμετώπισης του AIDS. «Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν θα μπορούσαμε να έχουμε και στοιχεία από τα λύματα π.χ. των γηροκομείων, που είναι ένας ευαίσθητος πληθυσμός και θα πρέπει να παίρνουν πιο γρήγορα και άμεσα μέτρα».

Βόλος: Φοιτητές με κορονοϊό διοργάνωσαν πάρτι

Αριθμός ρεκόρ 2166 κρούσματα – «Να αυστηροποιηθούν τα μέτρα»

«Τα μέτρα που έχουμε πάρει θα αποδώσουν σε δέκα με δεκαπέντε μέρες. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ό,τι είχε προηγηθεί πριν από δεκαπέντε μέρες. Και βέβαια υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, γιατί μέχρι τώρα τα μέτρα δεν τα έχουμε τηρήσει», τόνισε ο δρ. Λαζανάς.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα μέτρα θα πρέπει να αυστηροποιηθούν και τώρα. Να περιοριστεί το ωράριο, να ξεκινάει νωρίτερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Να πήγαινε ας πούμε 10.00-10.30. Ακόμα και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ίσως θα μπορούσαν να ληφθούν κάποια μέτρα, να συμπληρώνεται το ειδικό έντυπο, όπως γινόταν με τους τουρίστες το καλοκαίρι, για να μπορεί να γίνεται και ιχνηλάτηση».

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα στα ΜΜΜ»

«Αν περπατήσετε λίγο στον δρόμο στην Αττική, θα δείτε ότι ακόμα και το τόσο πολυσυζητημένο μέτρο της μάσκας, δεν τηρείται. Συνεχίζει να είναι στο πηγούνι, ή στο λαιμό, ή περασμένη στο χέρι, για να χρησιμοποιηθεί «όταν θα χρειαστεί». Εγώ δεν είμαι υπέρ των αστυνομικών μέτρων. Πρέπει από μόνοι μας να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο και να λάβουμε τα μέτρα μας. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Και να ληφθούν και ανακουφιστικά μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», σχολίασε ο δρ. Λαζανάς.

Το μικρότερο ποσοστό μετάδοσης στα σχολεία

«Στα σχολεία φαίνεται προς το παρόν ότι έχουν το μικρότερο ποσοστό μετάδοσης. Βέβαια, σε κάποιες χώρες ευρωπαϊκές και στο Ισραήλ, υπήρξε πολύ μεγάλη μετάδοση από τα σχολεία. Πάντως αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο που θα πρέπει να κοιτάξουμε. Νομίζω μεγάλη μετάδοση ήταν ο συνωστισμός στις πλατείες, στα μπαρ, στις καφετέριες, εκεί που ήμασταν χωρίς να υπάρχει απόλυτα λόγος, και χωρίς να λαμβάνουμε τα μέτρα πρόληψης. Και βέβαια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», δήλωσε.

Ωστόσο υπήρξε πρόταση για κλείσιμο των Λυκείων και λειτουργία εξ αποστάσεως. «Η επιτροπή πρότεινε τη λειτουργία των Λυκείων με τηλεκπαίδευση, γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας πλησιάζουν περισσότερο επιδημιολογικά προς τον ενήλικο πληθυσμό, πηγαίνουν και σε καφετέριες και σε μπαρ, έχουν πιο πολλές εξόδους», εξήγησε ο δρ. Λαζανάς.

Βατόπουλος: Ενδεχόμενο lockdown θα έχει διάρκεια 15 ημέρες

Τρεις νέοι θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα

Μεγαλώνει η λίστα με τους θανάτους που σημειώνονται στην Ελλάδα από επιπλοκές που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, καθώς τις τελευταίες ώρες τρεις ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Συγκεκριμένα, κατέληξαν ένας 89χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», ένας 92χρονος στο ΑΧΕΠΑ και ένας 60χρονος στο «Σωτηρία». Και οι τρεις άνδρες έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα για την εξέλιξη του κορονοϊού

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις έρευνες που πραγματοποιεί το ΑΠΘ σχετικά με τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, τo τελευταίο «καμπανάκι» που είχε χτυπήσει από το ΑΠΘ σχετικά με τα στοιχεία από τα λύματα ήταν στις 27 Οκτωβρίου.

Προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να εξαχθούν τα νέα στοιχεία «που θέλω να πιστεύω ότι θα είναι διαφορετικά» είπε ο πρύτανης, καθώς θα έχει μεσολαβήσει κάποιο διάστημα από την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων. Ενώ ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή αναμένεται στις μετρήσεις που θα γίνουν μετά την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις της περασμένης Παρασκευής και της περασμένης Δευτέρας, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις του ιού στα λύματα «τσιμπάνε» παραπάνω, όχι όμως με τους ρυθμούς που ανέβαιναν οι συγκεντρώσεις στα λύματα από τις 20 Οκτωβρίου και μετά στη Θεσσαλονίκη.

Ολα αυτά, τόνισε, πρέπει να συσχετιστούν και με τα επιδημιολογικά μοντέλα. Για να αποδώσουν τα μέτρα που λήφθηκαν για τον κορονοϊό και αυτό να φανεί μετρήσιμα, θα χρειαστεί να περάσουν μία-δύο εβδομάδες, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου. Σε ό,τι αφορά την εικόνα του περασμένου μήνα, τόνισε ότι στις 21 Οκτωβρίου σημειώθηκε αύξηση 500% σε σχέση με τις 12 Οκτωβρίου αναφορικά με τις συγκεντρώσεις του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 27 Οκτωβρίου περαιτέρω αύξηση 500%.

Σχετικά με τους φοιτητές του ΑΠΘ σημείωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φοιτητών, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ξεκίνησε πλήρως η τηλεκπαίδευση, ήταν γύρω στα 80-100 σε έναν πληθυσμό 20.000. Ανέφερε εξάλλου ότι είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά, πως το ιικό φορτίο που έχει ένας θετικά επιβεβαιωμένος νέος σε ηλικία είναι πολλαπλάσιο, κατά δύο, έως τρεις φορές, σε σχέση με το ιικό φορτίο ενός 60χρονου. Άρα ένας νέος είναι πολύ πιο δυνατή «βόμβα» για τον κορονοϊό. Κατά τον κ. Παπαϊωάννου η αιτία της μεγάλης διασποράς και εξάπλωσης του ιού στη Θεσσαλονίκη ήταν ότι «δεν τηρήσαμε συνειδητά τα μέτρα».

Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης: Οι φυσικές ανάγκες, ο κορονοϊός και η δημόσια διαβούλευση

Κορονοϊός: Κίνδυνος να χαθεί το παιχνίδι των ιχνηλατήσεων

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος να γίνει ανεπαρκές και εν πολλοίς… «άσφαιρο» το σημαντικότατο μέχρι σήμερα «όπλο» των ιχνηλατήσεων στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι γιατρών στο ethnos.gr, μπορεί μέχρι στιγμής η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και να τηρούνται τα πρωτόκολλα, ωστόσο, όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, θα είναι πάρα πολύ δύσκολες ενδεχομένως και αδύνατες οι ιχνηλατήσεις στις στενές επαφές του κάθε ασθενούς.

Ως καλύτερη λύση πρόληψης της διασποράς του ιού αλλά και ως μέτρο καλύτερου ελέγχου της κατάστασης, σε περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων, γιατροί προτείνουν τις κάθετες ιχνηλατήσεις με επαναλαμβανόμενα rapid tests σε χώρους εργασίας με πολλά άτομα, σε δομές υγείας, σε camps προσφύγων, σε γηροκομείααστυνομικά τμήματα, φυλακές κτλ.

«Είναι πλέον πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση των στενών επαφών ασθενών, αφού τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Αν κάποιος ασθενής έχει μπει σε λεωφορείο, πώς θα μπορεί να γίνει η ιχνηλάτηση; Στην καλύτερη περίπτωση μόνο στην οικογένειά του και στο στενό χώρο της εργασίας του. Θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί στο θέμα αυτό μία καλύτερη πρακτική δυνατότητα, μόνο αν είχε στελεχωθεί περισσότερο το σύστημα υγείας. Η μόνη λύση πλέον είναι να κάνουμε στοχευμένες κάθετες ιχνηλατήσεις. Επαναλαμβανόμενα rapid tests σε κάθε δομή υγείας, γηροκομείο, φυλακή, αστυνομία, δομές μεταναστών και κάθε χώρο εργασίας με πολλά άτομα, ώστε οι τυχόν θετικοί να απομονώνονται. Αν γινόταν, δε θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Οριζόντιες ιχνηλατήσεις, για παράδειγμα δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν κανένα νόημα», τονίζει στο ethnos.gr η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.

Για μεγάλη δυσκολία στη δυνατότητα διενέργειας των ιχνηλατήσεων στενών επαφών ασθενών, όσο αυξάνονται τα κρούσματα, κάνει λόγο στο ethnos.gr και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. «Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, τόσο δυσκολότερη γίνεται η ιχνηλάτηση, αφού δεν μπορούμε να ξέρουμε από πού κόλλησε τον ιό ο κάθε ασθενής. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα να αναφέρω τη Θεσσαλονίκη, όπου δεν είναι δυνατό να γίνει μέσα σε μία ημέρα ιχνηλάτηση σε 500 οικογένειες», σημειώνει ο κ. Νίτσας.

«Αν ξεφύγει η κατάσταση, δε θα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα»

Αισιόδοξος ότι μπορεί η κατάσταση να παραμείνει υπό έλεγχο, σε περίπτωση που γίνονται ιχνηλατήσεις στις χαρακτηριζόμενες από τα υγειονομικά πρωτόκολλα ως στενές επαφές κάθε ασθενούς, δηλαδή σε αυτούς που ήρθε σε επαφή για περισσότερο από 15 λεπτά, χωρίς τη χρήση μάσκας και σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων, εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Φώτης Πατσουράκος. Ωστόσο, ο ίδιος δεν παραλείπει να σημειώσει ότι σε περίπτωση που ξεφύγει ο αριθμός των κρουσμάτων, δε θα είναι δυνατό να εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα.

«Στενή επαφή θεωρείται ο άνθρωπος που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα για περισσότερα από 15 λεπτά, σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων και χωρίς τη χρήση μάσκας. Πρέπει κατά τη γνώμη μου οι ιχνηλατήσεις να περιοριστούν στις στενές επαφές του κάθε ασθενούς και αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και στις υπόλοιπες. Αν εφαρμόσουμε αυτό που λέει το πρωτόκολλο, θα πάμε καλά και ήδη στην Αττική πηγαίνουμε καλά Είναι λογικό ότι αν ξεφύγει η κατάσταση, δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τα πάντα. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, με περισσότερα κρούσματα από την Αττική και με το ¼ των υποδομών, αν συνεχίσει η ίδια κατάσταση, είναι λογικό να μην μπορέσουμε να έχουμε τις ιχνηλατήσεις αλλά και τις μονάδες εντατικής θεραπείας υπό απόλυτο έλεγχο. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο κάναμε 1.000 τεστ την ημέρα και τώρα φτάσαμε τις 30.000. Θα έχουμε και καινούργια μηχανήματα και θα πάμε καλά», λέει στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

ΟΑΕΔ: Πώς γίνεται η εξυπηρέτηση του κοινού στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης

Πέτσας: Δεν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική – Ποια μέτρα θα είναι τα επόμενα

Η Αττική δεν βρίσκεται κοντά σε ένα lockdown, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Πέτσας τόνισε πως αυτό που προέχει τώρα είναι το να δει η κυβέρνηση εάν τα μέτρα που έχουν παρθεί θα έχουν αποτέλεσμα. Ανέφερε πως ένα από τα μέτρα που θα παρθούν άμεσα αν χρειαστεί θα είναι η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο νομό. “Τα μέτρα που έχουμε πάρει και από την προηγούμενη βδομάδα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τα μέτρα του τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες παίρνονται ακριβώς για να μπορέσουμε τον Νοέμβριο να τιθασεύουμε το δεύτερο μεγάλο κύμα του κορονοϊού ώστε να είναι πιο αισιόδοξος ο Δεκέμβριος δεδομένου ότι θέλουμε να κινηθεί και η αγορά προκειμένου να μην έχουμε μία καθίζηση οικονομική” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υποστήριξε επίσης πως αντίθετα με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι εκθετική.

Κορoνοϊός: 7 νεκροί μέσα σε λίγες ώρες

Πηγές: ethnos.gr, skai.gr, newsit.gr, iefimerida.gr, ert.gr, OPENTV, ANT1, CNN, MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα