Σχεδόν 7.000 ενεργά κρούσματα στην Θεσσαλονίκη – Φόβοι για lockdown μέχρι τα Χριστούγεννα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας.

Parallaxi
σχεδόν-7-000-ενεργά-κρούσματα-στην-θεσσαλ-679515
Parallaxi
Σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, έχει μείνει μόνο ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί ασθενείς χωρίς κορονοϊό το οποίο, μάλιστα, κανονικά είναι αντικαρκινικό. Μέχρι χθες σημειώθηκαν  6.583 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη. 

Ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό λειτουργεί πλέον, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, το «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήδη έχει εκκενωθεί από τους άλλους ασθενείς που είτε πήραν εξιτήριο είτε μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κατσάκας, το νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει πλέον αλλά θα δέχεται 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς με Covid-19 που χρήζουν νοσηλείας και οι οποίοι δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε άλλα νοσοκομεία, λόγω πληρότητας των κλινών.

Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος διαθέτει συνολικά 93 κλίνες για ασθενείς με Covid-19, στη μία εκ των οποίων υπάρχει δυνατότητα να μπορεί ο νοσηλευόμενος να κάνει αιμοκάθαρση εφόσον είναι αιμοκαθαιρόμενος, και 8 κλίνες ΜΕΘ. Προς το παρόν, είναι κατειλημμένες οι 40 εκ των 93 κλινών και 7 εκ των 8 κλινών ΜΕΘ.

Το μοναδικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το οποίο δεν νοσηλεύει ασθενείς με Covid-19 είναι το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο, το οποίο διαθέτει 8 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται και ογκολογικοί αλλά και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι δεν νοσούν από κορονοϊό. Οι ογκολογικοί ασθενείς που νοσούν από Covid-19 νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησης των κλινών των νοσοκομείων, ο ΕΟΔΥ έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο μεταφοράς ασθενών που δεν πάσχουν από Covid-19, σε άλλα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εφαρμόζοντας το σχέδιο αυτό, προχώρησαν είτε σε μεταφορά ασθενών που δεν έχουν Covid-19 σε άλλες κλινικές τους ή σε άλλα νοσοκομεία του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Για παράδειγμα, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου του ΕΟΔΥ ολοκλήρωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τη μεταφορά ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό στο 424 και στο ΨΝΘ, ενώ στα νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος έχουν αυξηθεί οι κλίνες για ασθενείς με Covid-19 και οι ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό μεταφέρθηκαν σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, όπου έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων, και σε περίπτωση που οι κλίνες δεν θα επαρκούν προβλέπεται η μεταφορά της Ουρολογικής Κλινικής στο Γεννηματάς.

Θεσσαλονίκη: Κατ΄οίκον παράδοση τροφίμων και φαρμάκων σε πολίτες που χρήζουν βοήθειας από τον κεντρικό δήμο

Μια ασπίδα προστασίας για τους ηλικιωμένους και τους πολίτες που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες δημιουργεί ο  μέσα από τις υπηρεσίες του, στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού και για την υποστήριξη εν τω μέσω του lockdown ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας.

Με απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑΠΗ, Αντιδημάρχου Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και ΚΕΠ Στέλιου Λιακόπουλου, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ενισχύεται με το προσωπικό των ΚΑΠΗ, ώστε να εξυπηρετούνται και μάλιστα κατ’ οίκον ηλικιωμένοι και πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και είτε δεν μπορούν είτε δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν.

Συγκεκριμένα, στους πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν βασικές καθημερινές ανάγκες τους παρέχονται:

– Αγορά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης από σούπερ μάρκετ

– Συνταγογράφηση φαρμάκων στους γιατρούς του ΚΑΠΗ, εάν δεν έχουν δικό τους γιατρό

– Εκτέλεση συνταγών στο φαρμακείο της γειτονιάς τους και εκτέλεση συνταγών για φάρμακα υψηλού κόστους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

 – Ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγους του Δήμου Θεσσαλονίκης και δίκτυο εθελοντών.

-Καθημερινή παροχή συσσιτίου στους πολίτες που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.

Οι παραπάνω υπηρεσίες, που προσφέρονται στο πλαίσιο της δράσης με κεντρικό σύνθημα «Μείνετε Σπίτι, Θα έλθουμε εμείς», παρέχονται κατ’ οίκον από το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των ΚΑΠΗ.

Για να υποβάλουν το αίτημά τους, οι πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 231 0 521.576, 231 0 519.584, 231 0 550.989, τις καθημερινές από τις 8.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ. Το τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί και το Σάββατο, από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι.

Αυξάνονται οι μέρες της ενημέρωσης για τον κορονοϊό – Πότε θα εμφανίζεται ο Κικίλιας

Κορονοϊός: Ποινική δίωξη σε 14 αρνητές μάσκας που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο για να δικαστούν

Ποινική δίωξη για το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή και για  παραβίαση των μέτρων προς αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού (άρθρο 285 του ΠΚ ), ασκήθηκε στους 14 συλληφθέντες που δεν φορούσαν μάσκα και είχαν συγκεντρωθεί χθες στο Σύνταγμα για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία κατά της μάσκας. Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο για να δικαστούν.

Κορονοϊός: Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί – Κατέληξαν 12 άτομα σε λίγες ώρες

Αυξάνονται δραματικά οι ασθενείς που κατέληξαν από κορονοϊό στη χώρα μας. Ειδικότερα, τις τελευταίες ώρες έφυγαν από τη ζωή 12 άτομα.

Συγκεκριμένα, κατέληξαν:

– Ένας 80χρονος που νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα σε απλή κλίνη του ΑΧΕΠΑ

– Μία 49χρονη που νοσηλευόταν επίσης σε απλή κλίνη στο Ιπποκράτειο.

– Ένας 77χρονος με υποκείμενα νοσήματα από το Ασκληπιείο Βούλας

– Μία 81χρονη που νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα σε απλή κλίνη στο «Σωτηρία»

– Μία 77χρονη που νοσηλευόταν και αυτή με υποκείμενα νοσήματα σε απλή κλίνη στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπανικολάου.

– Μία 80χρονη με υποκείμενα νοσήματα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

– Ένας 78χρονος υποκείμενα νοσήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας.

– Μία 73χρονη που νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα σε απλή κλίνη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

– Ένας 86χρονος που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

– Μία 76χρονη και ένας 81χρονος στο Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Και οι δύο έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

– Μία 73χρονη με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Έτσι, ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται στους 796.

Αχαΐα: “Τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν θα υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ”

Νοσοκομείο Βόλου: Θετικά κρούσματα σε γιατρούς και εργαζόμενους

Ο Sars Cov-2 “χτύπησε” την πόρτα και του νοσοκομείου Βόλου, προσβάλλοντας γιατρούς, εργαστηριακό προσωπικό και γενικά εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, οι οποίοι νοσούν από τον ιό, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Παύλου Μαλινδρέτου, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί τουλάχιστον δέκα γιατροί, καθώς αποτελούσαν στενές επαφές των νοσούντων. Ο αριθμός των γιατρών και του εργαστηριακού προσωπικού ανέρχεται στους πέντε, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου Ντίνο Μηνδρινό ο αριθμός των εργαζομένων που νοσεί είναι έξι, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένονται τα αποτελέσματα και από άλλους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με τους νοσούντες. Ο κ. Μαλινδρέτος στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι 40 πολίτες νοσηλεύονται με κορονοϊό στις κλινικές covid, ενώ στη ΜΕΘ εξακολουθούν να βρίσκονται διασωληνωμένοι δύο ασθενείς.

Εξηγήσεις Γιαμαρέλλου για την «κυλιόμενη» καραντίνα

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γιαμαρέλλου που αναφέρθηκε στη σημασία της χρήσης μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους ακόμη και στο ύπαιθρο από τους αγρότες με αφορμή την τρέχουσα περίοδο που είναι η συγκομιδή της ελιάς. «Οι αγρότες πρέπει να φορούν μάσκα» είπε η κ. Γιαμαρέλλου εξηγώντας πως όταν φορούμε σωστά τη μάσκα δεν επιβαρύνει την αναπνοή, δεν προκαλεί δύσπνοια και δεν μαζεύει διοξείδιο όπως έχει ακουστεί. Ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά τους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα. Η κ. Γιαμαρέλλου αναφέρθηκε επίσης στα γηροκομεία και τις αιτίες διασπορά του ιού, ενώ μίλησε και για τους «super-spreaders», άτομα ασυμπτωματικά που μπορεί να μολύνουν μέχρι και άλλους 100 ανθρώπους. Τόνισε ότι έχει καταγραφεί μετάλλαξη του ιού που έχει ως αποτέλεσμα να μεταδίδεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα ο ιός.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη περιγράφηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο στην Ισπανία και άρχισε να εξαπλώνεται από την Ελβετία έως το Χονγκ Κονγκ. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μάλιστα προσπάθεια στην Ελλάδα – όπου έχουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων – να διαπιστωθεί αν αντιμετωπίζουμε κι εμείς τον μεταλλαγμένο ιό. Η καραντίνα Για το πόσο θα κρατήσει η καραντίνα είπε ότι αυτό θα κριθεί το επόμενο δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο που θα δούμε αν θα αρχίσει να πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων. Επειδή όμως ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, ρόλο για τις αποφάσεις θα παίξει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νέων εισαγωγών σε ΜΕΘ. Έτσι αν δούμε πως οι αριθμοί αυτοί αρχίσουν να πέφτουν «τότε υπάρχει περίπτωση – σιγά σιγά και με αυστηρότητα – να φθάσουμε με καλό τρόπο στις γιορτές των Χριστουγέννων».

Υπάρχουν μάλιστα και επιδημιολόγοι που προτείνουν ένα είδος rolling, μιας «περιστρεφόμενης» καραντίνας, δηλαδή για παράδειγμα 15 ημέρες καραντίνας και μετά εναλλαγή με διαστήματα άρσης μέτρων. Στόχος θα ήταν «να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην είμαστε και πολύ αυστηροί». Αυτό όπως είπε, θα συζητηθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα. Τέλος σχετικά με τον ιό σημείωσε πως έχει περιγραφεί και δεύτερη μετάλλαξη του ιού και τρίτη μετάλλαξη που έχει σχέση με τα μινκ στη Δανία. Τόνισε ότι στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν εκτροφές μινκ και έχουν ληφθεί δείγματα για να γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Πόσα sms στάλθηκαν το πρώτο 24ωρο του lockdown

Φυλακές Διαβατών: Αυξάνονται τα κρούσματα – Μεγάλη η ανησυχία

Τουλάχιστον 65 είναι τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις φυλακές Διαβατών. Εξι από αυτά σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Τα 58 σε κρατούμενους, ενώ παράλληλα θετικός βρέθηκε κρατούμενος που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» για αμυγδαλίτιδα και παρέμεινε εκεί. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι συνεχίζονται, ενώ οι φυλακές χωρίστηκαν σε τρεις ζώνες, μετά την ανακατανομή των κρατουμένων και αφού διενεργήθηκαν απολυμάνσεις και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Στον πρώτο χώρο διαμένουν οι κρατούμενοι που διαγνώστηκαν με κορονοϊό, στον δεύτερο βρίσκονται όσοι βγήκαν αρνητικοί στα τεστ και στον τρίτο χώρο όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι δεν έχουν ελεγχθεί αλλά και δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα. Στα Διαβατά μεταβαίνει τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, η γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφία Νικολάου. powered by Rubicon Project Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κ. Νικολάου θα έχει σύσκεψη με τον διευθυντή και τα μέλη της διοίκησης του καταστήματος κράτησης, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει, θα μιλήσει με τους εκπροσώπους του ΕΟΔΥ, ενώ θα έχει συνάντηση και με εκπροσώπους των κρατουμένων, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα τους και να τους ενημερώσει για τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας.

Κορονοϊός: Κατέληξε 49χρονη που δεν ήταν διασωληνωμένη

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των θυμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας. Σήμερα, Δευτέρα, κατέληξαν δύο ακόμα άνθρωποι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Συγκεκριμένα κατέληξε ένας 80χρονος που νοσηλευόταν σε απλή κλίνη του ΑΧΕΠΑ, καθώς και μία 49χρονη που νοσηλευόταν επίσης σε απλή κλίνη στο Ιπποκράτειο. Και οι δύο έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 786.

Lockdown-Αθήνα: Πάρτι σε ξενοδοχείο – Πρόστιμα και σύλληψη

Δερμιτζάκης: Γιατί θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας στη χώρα, αλλά και ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, ανησυχεί τόσο την κυβέρνηση που λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα, όσο και τους ειδικούς. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, σημείωσε ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown που βρίσκεται η χώρα.

«Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες». Ο καθηγητής επισήμανε ότι δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα». Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν. «Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες δε θα δούμε μια δραματική μείωση των κρουσμάτων αλλά μια σταθεροποίηση. «Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δε δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα». Ο καθηγητής σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο «να δούμε δύο βδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης, και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα». Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα.

Παγώνη: Αμφίβολο αν θα γιορτάσουμε κανονικά το Πάσχα

Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους δήλωσε τον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά.  «Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι’ αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τώρα έχουμε και μη COVID περιπτώσεις στα νοσοκομεία» διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι το σύστημα δέχεται πίεση. «Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Από το νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες» τόνισε. «Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο» δήλωσε δε. «Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο» τόνισε η κ. Παγώνη.

Notam-Πτήσεις: Αεροπορικές οδηγίες έως 30 Νοεμβρίου- Ποιες χώρες αποκλείει η Ελλάδα

Πηγές: ethnos.gr, ert.gr,skai.gr,CNN, newsit.gr,iefimerida, ANT1,OPEN,MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα