Σχεδόν ολοσχερώς καταστράφηκε το ΚΥΤ στη Μόρια – Αντιδράσεις φορέων – Ο απολογισμός του ΟΗΕ

Δεκάδες φορείς έχουν ήδη αντιδράσει με τους περισσότερους να ζητούν μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών

Parallaxi
σχεδόν-ολοσχερώς-καταστράφηκε-το-κυτ-654513
Parallaxi

moria

Απολογισμός της καταστροφής στη Μόρια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Σχεδόν ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια, αλλά ο ελαιώνας και οι εγκαταστάσεις έξω από το ΚΥΤ έχουν υποστεί μικρές ζημιές, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο διεθνής οργανισμός από το πεδίο, οι οικιστικές ζώνες 1-5 εντός του ΚΥΤ έχουν καταστραφεί πλήρως, εκτός από κάποια κοντέινερ στη ζώνη 2. Μεγάλες ζημιές, επίσης, υπέστη σε μεγάλο βαθμό ο χώρος που στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Κατεστραμμένοι είναι επίσης η ασφαλής ζώνη για τους ασυνόδευτους και ο χώρος για τις γυναίκες που είναι μόνες τους. Αντίθετα, μικρές ζημιές έχει το προαναχωρησιακό κέντρο.

Στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ, μόνο μία οικιστική ζώνη έχει καταστραφεί ολοσχερώς (η ζώνη 12) και άλλη μία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους αλλά υπέστη μικρές ζημιές. Οι ζώνες 7-11 φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ιατρικό κέντρο της Ύπατης Αρμοστείας δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ το κέντρο υγείας που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση είχε μόνο μικρές ζημιές.

Οι ίδιες πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν θέσει στη διάθεση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σκηνές, που θα μεταφερθούν από άλλα νησιά, για να χρησιμοποιηθούν, όπου χρειαστεί, όπως και είδη πρώτης ανάγκης.

Επίσης, έχουν διαθέσει 51 κοντέινερ στο Καρά Τεπέ, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 300 ευάλωτους. Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει «τη βαθιά της θλίψη για τη φωτιά» και ευχαριστεί τις τοπικές αρχές που προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά και βοήθησαν τους ανθρώπους εκεί. Επίσης, σε σχέση με αναφερόμενες εντάσεις μεταξύ κατοίκων του νησιού και αιτούντων άσυλο που προσπαθούσαν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση και καλεί εξάλλου τους ανθρώπους που διέμεναν πριν στο ΚΥΤ, το οποίο βρισκόταν σε καραντίνα, και τους 35 που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν κοντά στο ΚΥΤ, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγασή τους.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Ασυλο (EASO) σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις της στη Μόρια καταστράφηκαν και σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημιάς οι επιχειρησιακές της δραστηριότητες αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, ο οργανισμός θα συνεχίσει μερικώς τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στην Παγανή.

Πηγή: ΑΠΕ / Μ.Κουζινοπούλου

Κοινή ανακοίνωση 31 ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη Μόρια: Άμεση μεταφορά των ανθρώπων στην ενδοχώρα

Μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν τη διασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης των περίπου 12.500 άστεγων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Τριάντα μία οργανώσεις σε κοινό τους κείμενο καλούν να «επικρατήσει η λογική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι της βίας». Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ιατρικές και ψυχικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι, συνεχίζουν. Ειδικότερα, στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19, θα πρέπει να δοθεί ασφαλής στέγαση για το διάστημα της καραντίνας, όπως και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, εάν είναι απαραίτητο.

Οι Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουν, πως η φωτιά που κατέκαψε την Μόρια χθες το βράδυ δεν είναι η πρώτη. Οι εγκαταστάσεις της Μόριας έχουν κατ’ επανάληψη καεί μερικώς, «αποδεικνύοντας στην πράξη την ακαταλληλότητα της εγκατάστασης και των μέτρων ασφάλειας και προστασίας».

«Χωρίς συνεκτικές πολιτικές για την υποδοχή και το άσυλο, παρόμοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών αποτροπής που εφαρμόζονται από την έναρξη της αυτής της κρίσης», υπογραμμίζει η οργάνωση, η κινητή ιατρική μονάδα της οποίας βρίσκεται έξω από το κέντρο της Μόριας αυτή την στιγμή, συντρέχοντας στις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν θυμάτων και στην εκτίμηση των νέων αναγκών, ενώ οι Γιατροί του Κόσμου στην Αθήνα προετοιμάζουν έκτακτη αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικού υλικού στο νησί.

Επίσης, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (ΕΦΜ) αναφέρει, ότι για τη φωτιά στη Μόρια, «την ηθική ευθύνη φέρουν τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις όσο και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν». Οι επανειλημμένες εκκλήσεις τα τελευταία χρόνια από την κοινωνία των πολιτών για αποσυμφόρηση της Μόριας πέφτουν στο κενό, σημειώνει το ΕΦΜ και προσθέτει, ότι «αντ’ αυτού ακολουθείται μια αντιμεταναστευτική πολιτική με ακραίες φωνές».

Παράλληλα, επισημαίνει, όσοι έχουν καταφέρει να πάρουν άσυλο και διώχθηκαν από τις δομές ή τα διαμερίσματα όπου φιλοξενούνταν «συνωστίζονται” στην πλ. Βικτωρίας, όπου τους περιμένουν αστυνομικές κλούβες και αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες οι οποίοι μεταφέρονται από την μία δομή/φυλακή στην άλλη».

Η Αντριάνα Τιντόνα (Adriana Tidona), ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, «αυτή η τραγωδία έρχεται σε συνέχεια των ανησυχητικών ειδήσεων ότι τουλάχιστον 35 αιτούντες/ούσες άσυλο βρέθηκαν θετικοί/ές στον κορονοϊό στη Μόρια, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αδύνατη και οι συνθήκες υγιεινής εξαιρετικά ακατάλληλες. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ολόκληρο τον καταυλισμό σε καραντίνα, αν και ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον καταυλισμό με πλήρη σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων, λόγω των συνθηκών διαβίωσης των χιλιάδων κατοίκων που είναι εκτεθειμένοι στο ξέσπασμα της πανδημίας».

Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι «οι επικίνδυνες πολιτικές της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε απαράδεκτα υπερπλήρεις και άθλιες συνθήκες διαβίωσης», καθώς ο καταυλισμός στεγάζει τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους από τη χωρητικότητα για την οποία είχε σχεδιαστεί.

Διεθνής Αμνηστία: Φωτιά καταστρέφει τη Μόρια, αφήνοντας 12.500 ανθρώπους χωρίς στέγη

Με αφορμή το ξέσπασμα καταστροφικών πυρκαγιών που κατέστρεψαν ολοσχερώς τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στο ελληνικό νησί της Λέσβου, η Adriana Tidona, ερευνήτρια Μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε:

«Υπάρχει μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή στη Λέσβο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σχεδόν 13.000 άνθρωποι που διαμένουν στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας έχασαν την ελάχιστη στέγη και υπηρεσίες υγιεινής που είχαν. Οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί είχαν ήδη υπομείνει το γεγονός ότι εγκατέλειψαν τη ζωή τους, τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους, όταν διέφυγαν προς την Ευρώπη. Τώρα αυτή η φωτιά πιθανότατα κατέστρεψε όλα όσα τους είχαν απομείνει, συμπεριλαμβανομένων βασικών εγγράφων, προσωπικών αντικειμένων και φαρμάκων.

«Οι επικίνδυνες πολιτικές της ΕΕ έχουν οδηγήσει σε απαράδεκτα υπερπλήρεις και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς ο καταυλισμός στεγάζει τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους από τη χωρητικότητα για την οποία είχε σχεδιαστεί. Οι ελληνικές αρχές, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της πρέπει να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των πληγέντων. Η εντατικοποίηση των προσπαθειών μετεγκατάστασης και η μεταφορά ατόμων σε ασφαλέστερα καταλύματα είναι πλέον πιο επείγουσα από ποτέ. Καθώς το Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο οριστικοποιείται, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια επίκαιρη καταδίκη της τρέχουσας πολιτικής των καταυλισμών και του περιορισμού.»

«Αυτή η τραγωδία έρχεται σε συνέχεια των ανησυχητικών ειδήσεων ότι τουλάχιστον 35 αιτούντες/ούσες άσυλο βρέθηκαν θετικοί/ές στον κορονοϊό στη Μόρια, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αδύνατη και οι συνθήκες υγιεινής εξαιρετικά ακατάλληλες. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ολόκληρο τον καταυλισμό σε καραντίνα, αν και ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον καταυλισμό με πλήρη σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων, λόγω των συνθηκών διαβίωσης των χιλιάδων κατοίκων που είναι εκτεθειμένοι στο ξέσπασμα της πανδημίας.»

Σύμφωνα με αναφορές, η πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου τα μεσάνυχτα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες ζωών.

Εικόνα: Στιγμιότυπο youtube

Κοινή ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και του Στεκιού Μεταναστών – Κοινωνικού Κέντρου (Migrants Social Center) της Αθήνας

Aπό την αρχή της πανδημίας, η Μόρια, κέντρο χωρητικότητας περίπου 2.700 ανθρώπων, αποθήκευε σχεδόν 20.000 ψυχές. Σε συνθήκες απαγορεύσης κυκλοφορίας, χωρίς μέτρα προστασίας και με παντελή αδιαφορία για στοιχείωση υγειονομική προστασία.
Άλλωστε για την κυβέρνηση, σημασία δεν είχαν οι ζωές των «ξένων» αλλά δια στόματος Μηταράκη στη Βουλή ως βασικός στόχος του υπουργείου δηλώθηκε η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων «της μεταναστευτικής κρίσης» στις τοπικές κοινωνίες. Πλήρης αδιαφορία για τη δημόσια υγεία και η πιο επίσημη διαβεβαίωση για τον σκόπιμο εγκλωβισμό ανθρώπων!
Και μετά ήρθαν τα 35 κρούσματα COVID στο κολαστήριο της Μόριας, τα οποία έκαναν τη κυβέρνηση να φτάσει σε πρωτόγνωρα βάθη βαναυσότητας, αυθαιρεσίας και ανικατότητας. Έκλεισαν 35 άτομα που είχαν εντοπιστεί θετικά στον Covid μαζί με τις οικογένειες τους και τις επαφές τους σε αποθήκη, αντί να τους μεταφέρουν σε κατάλληλα καταλύματα με πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Περίμεναν ότι θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν 20.000 ανθρώπους, το πληθυσμό μίας ολόκληρης πόλης, σε μία πλαγιά εν μέσω πανδημίας και εκτεταμένου φόβου για τα κρούσματα και τη διασπορά. Μια ακόμη μεγαλύτερη φυλάκη για ανθρώπους που έχουν μείνει εκεί φυλακισμένοι για μήνες και χρόνια!
Δεν γνωρίζουμε πώς ξέσπασε η φωτιά χτες το βράδυ· θα μάθουμε από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας και τους πρόσφυγες αν ήταν αποτέλεσμα εξέγερσης, καταστολής, επίθεσης ή τυχαιότητας. Γνωρίζουμε όμως ότι, ανεξάρτητα από τα πορίσμα που θα βγάλει το κράτος, το ολοσχερές κάψιμο του κολαστηρίου της Μόριας έχει ηθικό αυτουργό: είναι η κυβέρνηση, που συστηματικά εκθέτει τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο. Που αδιαφορεί για τα αιτήματα των ανθρώπων για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία.
Που δεν πήρε κανένα μέτρο ουσιαστικής αποσυμφόρησης και υγειονομικής προστασίας μεσούσης της πανδημίας και εγκλωβίζοντας τον πληθυσμό.
Που έθεσε σε παρατεταμένο υγειονομικό αποκλεισμό το χώρο, κάνοντας την ήδη αφόρητη καθημερινότητα των ανθρώπων, αβίωτη. Χρόνια τώρα φωνάζουμε για το κλείσιμο αυτού του κολαστηρίου, αλλά αντιμετωπιζόμαστε ως «περιθωριακοί» και μη «ρεαλιστές». Ορίστε που οδήγει ο ρεαλισμός των κυβερνήσεων…
Αυτό που επείγει τώρα είναι οι εκτεθειμένοι και οι ιθύνοντες πρέπει να τους εξασφαλίσουν αξιοπρεπή στέγη και φροντίδα υγείας, αντί να πληρώσουν τον αυταρχισμό και την εγκληματικη ανικανότητα της κυβέρνησης.
Αυτό που επείγει είναι να κατανοήσουμε ότι και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης είναι μία καταστροφή εν αναμονή. Αυτό που επείγει είναι η κοινωνία να βγει μπροστά και να βγάλει από πάνω της την ντροπή για το διαρκές έγκλημα που συντελείται στη Μόρια και παντού. Θα συνεχίσουμε να το λέμε πάντα:
Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης – Δικαίωμα στο ταξίδι, δικαίωμα στην παραμονή!
Αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, ζωής, δουλειάς για όλους/ες. Η χτεσινή νύχτα και μας πονά και μας εξοργίζει – δεν θα περάσει έτσι. Η αλληλεγγύη και η αντίσταση θα είναι η απάντηση μας! Καλούμε σήμερα Τετάρτη 9/9 σε ανοιχτές συνελεύσεις συντονισμού και δράσης:
Αθήνα- 19 .30 στο κηπάκι της Τσαμαδού, Στέκι Μεταναστών,
Θεσ/νίκη – 20.30 στο παρκάκι έξω από το ΕΚΘ
Εικόνα: Στιγμιότυπο youtube
Ο ΔΟΜ κινητοποιείται για την παροχή βοήθεια έκτακτης ανάγκης και τη μεταφορά παιδιών από τη Λέσβο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκφράζει την οδύνη του για την τραγική πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα (09-09) στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια (RIC) στο νησί της Λέσβου. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα, ωστόσο 12,600 μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 400 ασυνόδευτων ανηλίκων, έχουν εκτοπιστεί, ενώ σύμφωνα με αναφορές το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου έχει καταστραφεί.
«Είναι μια τραγωδία που έρχεται να συνδυαστεί με τις ήδη εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στη Μόρια, εξαιτίας του υπερπληθυσμού και του COVID-19», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο. «Kάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις Ελληνικές Αρχές και τους πληγέντες μετανάστες και να διασφαλίσουμε την άμεση φροντίδα και ασφάλειά τους, καθώς εργαζόμαστε μαζί για την εύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων».
Ο ΔΟΜ έχει κινητοποιηθεί για την παροχή άμεσης υποστήριξης στις Ελληνικές Αρχές και τα άτομα που πλήττονται, ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Οργανισμός, μαζί με συνεργαζόμενους φορείς, έχει δεσμευτεί να μεταφέρει 400 ασυνόδευτα παιδιά από τη Λέσβο σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο ΔΟΜ θα συνοδεύσει επίσης τα παιδιά κατά τη μεταφορά τους.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει τη μεταφορά των παιδιών από το νησί αλλά και το γεγονός ότι συνεχίζει να στηρίζει την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μετεγκατάσταση ευάλωτων παιδιών και οικογενειών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της Λέσβου είναι πιο αναγκαία από ποτέ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο.

Ο ΔΟΜ έχει επίσης επιστρατεύσει ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, για να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό του ΔΟΜ στη Λέσβο και να υποστηρίξουν τις εργασίες εγκατάστασης σκηνών (mobile storage units), ως έκτακτο μέτρο στέγασης, σε συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ο ΔΟΜ, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR(, τη UNICEF και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO ) – με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – οργανώνει τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ανθρώπων, αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με διττό στόχο την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων συνεργαζόμενων χωρών. Μέχρι σήμερα, 641 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από την Ελλάδα στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα