Διεθνή

Η σχέση του ιού με τα όνειρα και όσους φορούν γυαλιά

Συμπεράσματα μελετών που ξαφνιάζουν και τρομάζουν

Parallaxi
η-σχέση-του-ιού-με-τα-όνειρα-και-όσους-φ-657832
Parallaxi

corona

Ο κοροναϊός «στοιχειώνει» τα όνειρά μας και καταστρέφει τον ύπνο μας

Πώς η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα έχουν επηρεάσει τον ύπνο και τα όνειρά μας

Από την έναρξη της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη έχουν παρατηρήσει περίεργες αλλαγές ως προς τη φύση των νυχτερινών ονείρων τους.

Αναφέρουν ότι έχουν πιο παράξενα, πιο ανήσυχα και πιο ζωντανά όνειρα.

«Ήμουν όμηρος από έναν κακό άνθρωπο που είχε όπλο και για το μόνο για το οποίο ανησυχούσαν οι αγαπημένοι μου ήταν ότι δεν μπορούσα να τους ετοιμάσω το δείπνο»

«Ονειρεύτηκα ότι ήμουν ναυαγός στη θάλασσα με χιλιάδες αεροπλάνα να εκρήγνυνται σε έναν κατακόκκινο ουρανό και συντρίμμια να πέφτουν παντού γύρω μου»

«Ονειρεύτηκα μια περιπέτεια σε απομακρυσμένα εδάφη, εξερευνούσα και συναντούσα καινούριους ανθρώπους που δεν είχα δει ποτέ ξανά. Ξύπνησα λυπημένος που δεν θα τους ξανάβλεπα»

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που έστειλαν οι αναγνώστες της ιστοσελίδας Medical News Today όταν ερωτήθηκαν για το τι όνειρα βλέπουν από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές ένα από τα πιο ασυνήθιστα φαινόμενα που ανέφεραν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ήταν η αλλαγή της έντασης που είχαν τα όνειρά τους.

Ήδη το φαινόμενο αυτό έχει αποκτήσει το όνομα «όνειρα καραντίνας» (quarandreams) ή κορονοόνειρα (corona dreams)

Η παγκόσμια έρευνα Η Ντάιρντρε Μπάρετ, βοηθός καθηγήτρια Ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ προχώρησε σε έρευνα με τη συμμετοχή 3.700 ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο και από τα πρώτα ευρήματά της ήταν ότι τα όνειρα των συμμετεχόντων περιείχαν περισσότερο από τα συνηθισμένο, φόβο και άγχος, τραύματα, προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων και σενάρια σκηνών αποκάλυψης ή σενάρια σχετικά με την εποχή μετά τον τερματισμό της πανδημίας.

«Ξεκάθαρα αναφέρουν ότι ανακαλούν τα όνειρά τους πολύ περισσότερο, απ΄ό,τι πριν την πανδημία» αναφέρει η δρ. Μπάρετ, η οποία υποστηρίζει ότι πλέον, πολλών ανθρώπων τα όνειρα φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τους φόβους και τις επιθυμίες που οξύνθηκαν μέσα στην πανδημία.

«Οι άνθρωποι ονειρεύονται ότι φοράνε μάσκες, μπαίνουν σε αεροπλάνο και σε σούπερ μάρκετ, ότι διακομίζονται στο νοσοκομείο και σε ακραίες περιπτώσεις κάποιοι ονειρεύονται ότι είναι ανίκανοι να ανασάνουν, ότι οι φίλοι και οι αγαπημένοι τους αρρωσταίνουν και πεθαίνουν» δηλώνει ο δρ. Άσπι που συμμετέχει στην έρευνα.

«Κάποια όνειρα είναι πιο προσηλωμένα στο ζήτημα της απομόνωσης και της μοναξιάς, είτε απεικονίζοντας άμεσα μέσω σεναρίων απομόνωσης σε ερημικά νησιά είτε πιο έμμεσα, όταν για παράδειγμα κάποιος βλέπει ότι χάνει τις φωτογραφίες των αγαπημένων του προσώπων» σημειώνει η Μπάρετ.

Σύμφωνα πάντως με την συγκεκριμένη έρευνα, τα όνειρα του κοροναϊού δεν είναι μόνο εφιάλτες, καθώς είναι πολλοί αυτοί που βλέπουν για παράδειγμα ότι βρίσκουν το φάρμακο κατά της πανδημίας. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι τα «ευχάριστα» αυτά όνειρα είναι λιγότερο ταραχώδη και με λιγότερη ένταση.

Ο κοροναϊός ξεπέρασε την 11η Σεπτεμβρίου «Αν και εκτεταμένες αλλαγές στον τρόπο που ονειρευόμαστε έχουν ξανααναφερθεί στις ΗΠΑ ύστερα από απροσδόκητα περιστατικά όπως οι επιθέσεις της 11ης Νοεμβρίου το 2001 και ο Σεισμός του Σαν Φρανσίσκο το 1989, τέτοιας έντασης αλλαγή [όπως η σημερινή] δεν έχει καταγραφεί ποτέ ως τώρα», αναφέρει η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, Τόρε Νίλσεν.

Τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών την επιβεβαιώνουν:

Το 29% των Αμερικανών ανακαλεί και θυμάται τα όνειρά του περισσότερο από το συνηθισμένο. Το 37% των συμμετεχόντων είχαν όνειρα σχετικά με τον κοροναϊό, με πολλά από αυτά να σχετίζονται με θέματα ανεπαρκούς εκπλήρωσης στόχων (π.χ. απώλεια ελέγχου ενός οχήματος ) ή άσκησης απειλών από τρίτα πρόσωπα.

Αντίστοιχες αναφορές από τη Βραζιλία καταγράφουν στα όνειρα αρκετά συχνά τις λέξεις θυμός, λύπη, μόλυνση.

Στη Φινλανδία, το 55% των ονείρων των συμμετεχόντων σε έρευνα σχετιζόταν άμεσα με την πανδημία, ενώ έρευνα σε 100 νοσηλεύτριες που φρόντισαν ασθενείς κοροναϊού στην κινεζική Γουχάν έδειξε ότι το 45% αυτών βίωσαν τους διπλάσιους εφιάλτες από όσους βιώνουν σε όλη τους τη ζωή άνθρωποι που εξετάζονται τακτικά σε ψυχιατρικές κλινικές.

Πιθανές λύσεις Σε όσους βιώνουν κάποιο σοβαρό τραύμα οι επιστήμονες προτείνουν να απευθυνθούν σε συμβούλους ψυχικής υγείας ενώ σε όσους χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποια σημαντική ψυχολογική δυσκολία αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν κουραστεί από τα ταραγμένα κορονοόνειρά τους, οι ειδικοί προτείνουν την απλή τεχνική ενός καλού βιβλίου ή μιας τηλεοπτικής σειράς που θα παρασύρει τον εγκέφαλό μας, λίγο πριν κοιμηθούμε, σε κόσμους μακριά από πανδημίες και lockdown.

Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από Covid-19, υποστηρίζει κινεζική μελέτη

Το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 που φοράνε γυαλιά καθημερινά, είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των διοπτροφόρων στο γενικό πληθυσμό, πράγμα που πιθανώς υποδηλώνει ότι για κάποιο λόγο όσοι φοράνε γυαλιά, κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από το κορονοϊό.

Αυτό είναι το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα μιας νέας μικρής μελέτης Κινέζων επιστημόνων. Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας “JAMA Ophthalmology”, ανέλυσαν στοιχεία για 276 ασθενείς με Covid-19 και με μέση ηλικία 51 ετών ενός νοσοκομείου της επαρχίας Χουμπέι. Βρήκαν ότι μόνο το 6% των ασθενών φορούσαν γυαλιά μυωπίας (όχι φακούς επαφής), ενώ το ποσοστό των ατόμων με μυωπία στην επαρχία έφθανε το 31,5% σε παλαιότερη έρευνα (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι μύωπες είναι τουλάχιστον 27% διεθνώς). Για «προκλητική μελέτη που εγείρει την πιθανότητα ότι η προστασία των ματιών στο γενικό πληθυσμό μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι της Covid-19», έκανε λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Λίζα Μαραγκάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Πρόσθεσε όμως ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνει σύσταση σε όλους να φοράνε γυαλιά ή πλαστικές προσωπίδες που προστατεύουν τα μάτια, καθώς η κινεζική μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα ασθενών ενός μόνο νοσοκομείου και βρήκε μόνο μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Συνεπώς, όπως είπε, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο όσοι φοράνε γυαλιά ή προσωπίδες ιδίως σε δημόσιους χώρους, κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό.

Έως τώρα οι συστάσεις των υγειονομικών αρχών σε όλο τον κόσμο εστιάζουν στο τρίπτυχο: μάσκες-τήρηση αποστάσεων-πλύσιμο χεριών. Το άγγιγμα των ματιών με μολυσμένα χέρια πιθανώς επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει στο σώμα, καθώς τα μάτια διαθέτουν κυτταρικούς υποδοχείς που επιτρέπουν στο νέο κορονοϊό να προσδεθεί σε αυτούς. Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/2770872

Παύλος Δρακόπουλος/ ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα