Σχοινάς: «Η Ευρώπη αντιτάσσεται σε όλες τις μορφές αντισημιτισμού»
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σημερινή ομόφωνη έγκριση της δήλωσης του Συμβουλίου για την ενσωμάτωση της καταπολέμησης του αντισημιτισμού σε όλους τους τομείς πολιτικής.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Ευρώπη αντιτάσσεται σθεναρά σε όλες τις μορφές αντισημιτισμού. Η εβραϊκή ζωή είναι και θα αποτελεί πάντοτε μέρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών και του τρόπου ζωής μας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται εκ νέου από τη δέσμευση που ανέλαβαν σήμερα τα κράτη μέλη. Επικροτώ τη δήλωση αυτή, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σε όλα τα επίπεδα πολιτικής για να προληφθεί και να καταπολεμηθεί ο αντισημιτισμός.
Η σημερινή δήλωση του Συμβουλίου αναγνωρίζει, με μεγάλη ανησυχία, την αύξηση των απειλών κατά του εβραϊκού λαού — τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Ζητεί την ανάληψη της απαραίτητης αποφασιστικής δράσης. Επαναλαμβάνει ότι τα κράτη μέλη έχουν καθήκον να διασφαλίζουν την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων και ιδρυμάτων. Αναγνωρίζει επίσης τη σημασία του ορισμού του Διεθνούς Συνασπισμού Μνήμης του Ολοκαυτώματος για τον αντισημιτισμό ως εργαλείου καθοδήγησης για τον καλύτερο εντοπισμό και την καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας. Καλώ τα κράτη μέλη να δώσουν συνέχεια στη δέσμευση αυτή με συγκεκριμένες δράσεις.
Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει σφαιρικά τον αντισημιτισμό. Για τον σκοπό αυτόν, το 2021 θα παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, η οποία θα συμπληρώνει και θα υποστηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών.»
Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό σε όλες τις πολιτικές και διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων σε τομείς όπως η ασφάλεια, η μνήμη, η εκπαίδευση και η νομοθεσία.
Στο πλαίσιο της «Δήλωσης του Συμβουλίου της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ανάπτυξη κοινής προσέγγισης για την ασφάλεια με σκοπό την καλύτερη προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων και ιδρυμάτων στην Ευρώπη» του 2018, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν εθνικές στρατηγικές κατά του αντισημιτισμού. Η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες αυτές μέσω της ομάδας εργασίας της για τον αντισημιτισμό (βλ. δήλωση της Επιτροπής).
Έκτοτε, 18 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει τον μη δεσμευτικό, από νομική άποψη, ορισμό του Διεθνούς Συνασπισμού Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) για τον αντισημιτισμό, τον οποίο χρησιμοποιεί η Επιτροπή ως βάση των εργασιών της από το 2017.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2019, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων —κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής— δημοσίευσε τη μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ μεταξύ των Εβραίων της Ευρώπης σχετικά με την αντίληψή τους και την εμπειρία τους όσον αφορά τον αντισημιτισμό. Η έρευνα αυτή συμπληρώθηκε από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου μεταξύ του γενικού πληθυσμού σχετικά με τις αντιλήψεις για τον αντισημιτισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2019.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά την ισχυρή δέσμευση της γερμανικής προεδρίας όσον αφορά την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη στενή συνεργασία με την Επιτροπή στις διαδικτυακές διασκέψεις υψηλού επιπέδου με τα εξής θέματα: «Συνεργασία για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη: δομές και στρατηγικές για μια ολιστική προσέγγιση» και «Αντισημιτισμός στο διαδίκτυο — Ο ρόλος της πρόληψης και της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση της αντισημιτικής ρητορικής μίσους».
Η ασφάλεια παραμένει το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο πολλές εβραϊκές κοινότητες. Η Επιτροπή διέθεσε πρόσφατα 12 εκατ. ευρώ για προτάσεις σχετικά με την προστασία των δημόσιων χώρων, ιδίως των τόπων λατρείας.
Το διαδίκτυο είναι η πρώτη πηγή αντισημιτικής ρητορικής μίσους. Τα αποτελέσματα του κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο είναι θετικά. Κατά μέσο όρο, το 90 % των ειδοποιήσεων εξετάζονται εντός 24 ωρών και αφαιρείται το 71 % του περιεχομένου.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού διατίθενται στο διαδίκτυο.