Ελλάδα

Σε αναζήτηση φαρμάκων ασθενείς και φαρμακοποιοί

Πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις

Parallaxi
σε-αναζήτηση-φαρμάκων-ασθενείς-και-φα-947477
Parallaxi

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου έθεσε ως χρονικό περιθώριο ο υπουργός Υγείας στις φαρμακαποθήκες για να συνεργαστούν, αλλιώς θα σταλούν οι φάκελοι στην Εισαγγελία.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές 260 φαρμάκων και ανέστειλε τη λειτουργία σε δύο φαρμακαποθήκες της Βόρειας Ελλάδας, γιατί αρνήθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους και να ελεγχθούν.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε ότι το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων είναι «ένα παγκόσμιο πρόβλημα», το οποίο, ωστόσο, θα αντιμετωπιστεί, τόσο με τα μέτρα που λαμβάνονται, όσο και με την επικείμενη ύφεση των λοιμώξεων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δύσκολη η εφημερία της Πρωτοχρονιάς για τα φαρμακεία – Πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις

Για τις ελλείψεις στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας τόνισε στο iefimerida.gr ότι ο πρώτος λόγος είναι ότι «υπάρχει τρομακτική ζήτηση, λόγω της ”έκρηξης” των λοιμώξεων, που εδώ και δυο χρόνια, ουσιαστικά, απουσίαζαν. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει. Είναι παγκόσμιο θέμα, παροδικό, όμως θέλει τον χρόνο του για να ανταποκριθεί η εφοδιαστική αλυσίδα».

Για σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα ευρέως φάσματος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στον Status.

Οι κυριότερες ελλείψεις παρατηρούνται στα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ιώσεων υπογράμμισε ο κ. Ευγενίδης και όπως είπε «κάποια από αυτά είναι αναντικατάστατα όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιαλλεργικά για τα παιδιά, τα εισπνεόμενα και για παιδιά και για μεγάλους.

Έχουμε ελλείψεις ακόμη και σε σιρόπια για το βήχα, σε καραμέλες για το λαιμό, σε σπρέι για τη μύτη, δηλαδή σε τόσο απλά φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται – εκεί υπάρχει η δυνατότητα της αλλαγής του φαρμάκου, δεν χρειάζεται να πάρεις το συγκεκριμένο σπρέι για τη μύτη, μπορείς να πάρεις παρόμοιο».

Ερωτηθείς σχετικά με το μέγεθος των ελλείψεων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΦΣΘ ανέφερε ότι «είναι ελάχιστα τα φάρμακα τα οποία θα μπορέσει να βρει κάποιος σε ένα φαρμακείο. Φοβάμαι ότι το πρόβλημα τώρα αρχίζει γιατί έχουμε το χειμώνα μπροστά μας».

ΠΑΣΟΚ για ελλείψεις φαρμάκων: Η πολιτική της κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την Δημόσια Υγεία

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων, κάνοντας λόγω για ανεπαρκή σχεδιασμό στην κρατική φαρμακαποθήκη.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα αναφέρει: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα στην ελληνική αγορά. Τα προβλήματα εντείνονται με την αύξηση των αναπνευστικών εποχικών λοιμώξεων, που παρατηρούνται αυτή την περίοδο.

Σε επανειλημμένες δημόσιες παρεμβάσεις το κόμμα μας έχει ζητήσει την άμεση επέμβαση του Υπουργείου Υγείας.

Τα προβλήματα που υπάρχουν διεθνώς στην παραγωγή ορισμένων φαρμάκων, δεν δικαιολογούν την καθυστέρηση που επέδειξε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των αιτιών που σχετίζονται με την εγχώρια αγορά.

Οι παράλληλες εξαγωγές και ο ανεπαρκής σχεδιασμός της κρατικής φαρμακαποθήκης (ΙΦΕΤ) έχουν οδηγήσει σε ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων, που ταλαιπωρούν φαρμακοποιούς και ασθενείς.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά η πολιτική της κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την Δημόσια Υγεία».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα