Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής – «Βλέπουν» πρόωρο τέλος της τουριστικής σεζόν
Πολλές είναι οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία και δημιουργείται πρόβλημα στους επιχειρηματίες στην περιοχή.
Από σήμερα Παρασκευή 21/8 τίθενται σε ισχύ τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τον κοροναϊό στη Χαλκιδική με τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απόγνωση.
O Βασίλης Σερέτης, πρόεδρος καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, περιγράφει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το «μουδιασμένο» κλίμα που υπάρχει στην περιοχή.
Ο κόσμος ρωτάει για οδηγίες για το πού θα πρέπει να φοράει τις μάσκες, ενώ υπάρχει αναστάτωση.
Πολλές είναι οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία και δημιουργείται πρόβλημα στους επιχειρηματίες στην περιοχή.
Ουσιαστικά μπαίνει πρόωρο τέλος στην σεζόν. Επιτακτική είναι η στήριξη του κλάδου της εστίασης και του τουρισμού, σημείωσε ο κ. Σερέτης.
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: Έγιναν λάθη για να φτάσουμε εδώ – Η ελπίδα πέθανε – Τώρα μέτρα στήριξης
«Απόγνωση»… αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, για να χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί στους επαγγελματίες της Χαλκιδικής για τη φετινή τουριστική περίοδο.
Στο ερώτημα αν ο νομός έχει αδικηθεί ή όχι, ο κ. Κουφίδης είπε ότι αυτό θα το δούμε σε μερικές ημέρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «σίγουρα έγιναν λάθη για να φτάσουμε εδώ που έχουμε φτάσει».
Κάνοντας μία αναδρομική από την έναρξη της τουριστικής σεζόν είπε όταν ξεκινήσαμε είχαμε το πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού με τις χώρες των Βαλκανίων που τότε τα κρούσματα ήταν περίπου στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα. «Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε όσο μπορούσαμε το νομό με την ενίσχυση και του συστήματος υγείας και περιμέναμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά».
Ωστόσο το δεύτερο κύμα στα Βαλκάνια αιφνιδίασε και μας ξέφυγαν κρούσματα τα οποία μπήκαν στη Χαλκιδική. Ο κ. Κουφίδης εστίασε στην έλλειψη εκτεταμένων ελέγχων στα σύνορα αλλά στην έλλειψη ελέγχων για την τήρηση των μέτρων αναφέροντας ότι υπήρξαν και επιχειρηματίες που δεν τήρησαν τα μέτρα.
Σε ότι αφορά στο κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα είπε πως το μέτρο δεν είχε αποτέλεσμα καθώς νεαροί συγκεντρώνονταν στις παραλίες και τα πάρκα.
«Η ελπίδα πέθανε πλέον. Η τουριστική σεζόν τελείωσε»
Σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη, δεν κινούνται καθόλου κρατήσεις. Προς το παρόν ωστόσο δεν υπάρχουν ακυρώσεις από τους Έλληνες για την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο ανέφερε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και κυρίως το sms που εστάλη στα κινητά για τη Χαλκιδική λειτούργησαν αποτρεπτικά. «Αν λαμβάνατε ένα μήνυμα το οποίο σας καλούσε να είστε σε επιφυλακή, τι θα κάνατε; Θα μένατε; Ή θα πηγαίνατε κάπου αλλού;» ανέφερε χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο sms της πολιτικής προστασίας ‘θανατηφόρο’ που σε έπιανε πανικός.
Η ελπίδα τελείωσε. Πιστεύω ότι έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος, ανέφερε ο κ. Κουφίδης.
Δίκαια μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων
Έρευνα αποτυπώνει την κατάσταση στην Χαλκιδική ‘τρέχει’ αυτή την περίοδο τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται την ερχόμενη Πέμπτη.
«Θα τα μελετήσουμε και θα βγει ένα πακέτο προτάσεων προς την κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι δίκαια» σημείωσε ο κ. Κουφίδης.
Για παράδειγμα όπως είπε θα προτείνουν όλες οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων (ασφαλιστικές- φορολογικές) μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, να μπουν σε ρύθμιση η οποία να αρχίσει να πληρώνεται από το καλοκαίρι του 2021. «Δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε το καλοκαίρι θα μπορούμε το χειμώνα;» αναρωτήθηκε επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν.
Χαλκιδική: Μάσκα και στην παραλία; Διευκρινίσεις από τον επιδημιολόγο Ν. Σύψα
Σε ισχύ τέθηκαν από τις έξι σήμερα το πρωί τα περιοριστικά μέτρα στη Χαλκιδική ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού. Ερωτήματα προκάλεσε η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όπως τι θα γίνει στις παραλίες.
” Η μάσκα είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο το οποίο χρησιμοποιούμε όταν δεν μπορούμε να τηρήσουμε το βασικό μέτρο που είναι απόσταση. Άρα η χρήση μάσκας στη Χαλκιδική και οπουδήποτε αλλού η χρήση της είναι υποχρεωτική σε εξωτερικό χώρο, αφορά κυρίως εξωτερικούς χώρους όπου πλησιάζουμε άλλους ανθρώπους ” δήλωσε ο επιδημιολόγος και μέλος της ειδικής Επιτροπής Νίκος Σύψας μιλώντας στο Σκάι.
Για παράδειγμα, όπως είπε, αν είμαστε μόνοι σε μία παραλία δεν θα φορέσουμε μάσκα. ” Αν πλησιάσουμε το beach bar για να πάρουμε το ποτό μας θα φορέσουμε τη μάσκα μας”.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι άρα στην ξαπλώστρα δεν είναι υποχρεωτικό να φοράμε τη μάσκα εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις, ο κ. Σύψας απάντησε: ” Πολύ σωστά” και συμπλήρωσε: ” Άρα η μάσκα είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο όταν δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση”.
Τι ισχύει από σήμερα σε Χαλκιδική και Μύκονο
Για τις επόμενες δέκα ημέρες τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Χαλκιδική και Μύκονο θα παραμένουν κλειστά από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών.
Τα αυξημένα μέτρα στις δύο περιοχές καθιστούν, παράλληλα, υποχρεωτική τη χρήση μη ιατρικής μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται μόνο τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, καθώς και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.
Αναλυτικά τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ
1. Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ..
Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής πο-τών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ ΚΑΔ 56.21, συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.
2. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα των επιχειρήσεων της παρ. 1 είναι τέσσερα (4) άτομα, εξαιρουμένης της περίπτωσης συγγενών πρώτου βαθμού, οπότε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα αυξάνεται στα έξι (6) άτομα.
3. Εντός του Δήμου Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών.
Πηγή: in.gr / MEGA / Ράδιο Θεσσαλονίκη