Σε «διχασμό» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το δήμο Θεσσαλονίκης
Το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ και η σημασία των εθνικών εκλογών
Σε ακαθόριστα και δυσθεώρητα μονοπάτια κινούνται οι εξελίξεις που αφορούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λόγω της πόλωσης που παρατηρείται στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στο χώρο της αυτοδιοίκησης, να εμφανίζονται διχασμένες και αναποφάσιστες για πρόσωπα, χρίσματα, παρατάξεις και υποψηφιότητες.
Ενδεικτικό παράδειγμα του τι συμβαίνει και πως εξελίσσονται τα αυτοδιοικητικά πράγματα, είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπου τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αδυνατούν ή αποφεύγουν να καθορίσουν όρια και προτεραιότητες και, παρότι αποτελούν τις δύο πολιτικές δυνάμεις που ενδεχομένως να ξαναβρεθούν ως συγκυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, σε τοπικό επίπεδο, δεν κατορθώνουν να βρουν μία φόρμουλα, έστω μίνιμουμ συνεννόησης.
Η ΝΔ ανεπισήμως φαίνεται να έχει κάνει την επιλογή της στο πρόσωπο του νυν δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, χωρίς όμως να έχει επισημοποιήσει την στήριξη της. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος να θυμίσουμε πρόσφατα χαιρέτισε και συμμετείχε στην Πολιτική Ακαδημία Επιμόρφωσης Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει γύρω του μία σειρά στελεχών, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Ορφανού, Ταχιάου κ.λ.π) ή είχαν ηγηθεί συνδυασμών όπως οι κ.κ. Λεκάκης, Κυριζίδης, Αηδονόπουλος κ.α.
Εκ των πραγμάτων, ο νυν δήμαρχος έχει το προβάδισμα σε όλα τα επίπεδα, καθώς έχει κοινοποιήσει τις βασικές προγραμματικές του θέσεις και έχει ανακοινώσει το βασικό κορμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού του. Ένα από τα πλεονεκτήματα του, είναι ότι έχει κατορθώσει και συνενώσει πολλές όμορες πολιτικά δυνάμεις, αλλά με διαφορετικό κομματικό στίγμα και προέλευση. Στον συνδυασμό του μετέχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με πιο εξέχουσα περίπτωση τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρο Λεκάκη, που είναι και υποψήφιος Α Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ. Επίσης εκ αριστερών, να θυμίσουμε και την παρουσία του πρώην αντιδημάρχου Γιώργου Αβαρλή, που υποχρεώθηκε σε αποχώρηση από τις διεργασίες λόγω της «δικαστικής εμπλοκής του για ιδιωτική του υπόθεση».
Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά για τον νυν δήμαρχο, ο οποίος όπως όλα δείχνουν δεν θα έχει την αποκλειστικότητα στον ευρύτερο κεντροδεξιό – συντηρητικό χώρο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν άλλοι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι από το χώρο της ΝΔ που θεωρούνται «καθαρές επιλογές» για το δεξιό εκλογικό ακροατήριο ενώ στον προθάλαμο «καραδοκούν» άλλοι δύο, οι οποίοι με κάποιο τρόπο θα είναι παρόντες στην εκλογική μάχη:
- Ο Σάκης Τζακόπουλος, νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, που ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητα του στις 19 Ιανουαρίου και εντός του μηνός αναμένεται να γνωστοποιήσει το όνομα και το λογότυπο της παράταξης του ενώ και μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει ανακοινωθεί το 70% των υποψηφίων του συνδυασμού του. Με στίγμα φιλελεύθερο και κεντροδεξιό, μπορεί να κάνει την έκπληξη και τη διαφορά
- Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», ο οποίος μέσω δηλώσεων επισημοποίησε την πρόθεση του να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία Θεσσαλονίκης και πιθανά θα επισημοποιήσει την υποψηφιότητα του μετά τις εθνικές εκλογές. «Χρειάζεται μία διαχείριση του χρόνου, άλλωστε είμαστε 8 μήνες πριν τις εκλογές» τόνισε στην Parallaxi, επισημαίνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής αλλά υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Έμπειρος και μεθοδικός θα μπορούσε αυτή τη φορά να περάσει στο δεύτερο γύρο
- Ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», δηλώνει προθυμία να δοκιμαστεί εκ νέου στη μάχη για τη διοίκηση του δήμου αφού πρώτα εξετάσει όλα τα δεδομένα. Τελευταία πυκνώνει τις παρεμβάσεις του και υπόσχεται αδυσώπητη κριτική στο σύστημα Ζέρβα.
- Ο Δρόσος Τσαβλής, πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, βρίσκεται επίσης στο στάδιο της διερεύνησης και των επαφών. Δεν αποκλείει τις συνεργασίες των όμορων συνδυασμών και παρατάξεων ενώ δεν χάνει ευκαιρία να αμφισβητεί τις επιλογές της διοίκησης Ζέρβα.
Γίνεται σαφές λοιπόν από τα δεδομένα που υπάρχουν ότι οι δημοτικές εκλογές στον κεντρικό δήμο της πόλης δεν θα είναι «περίπατος», ούτε για τον Κ. Ζέρβα ούτε για το κυβερνών κόμμα και το «εσωτερικό πρόβλημα» της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη μπορεί τελικά να αποδειχτεί το ισχυρότερο όλων, όπως έγινε και το 2019.
Πάντως η έκβαση των εθνικών εκλογές θα καθορίσει στις δημοτικές εκλογές, όχι μόνο τη στάση της ΝΔ, αλλά κυρίως των ψηφοφόρων του κόμματος, που σε περίπτωση ήττας ή ισχνής πρωτιάς, θα προτιμούσαν ίσως, έναν υποψήφιο με πιο καθαρό στίγμα και πολιτική προέλευση, όπως οι κ.κ. Τζακόπουλος, Ορφανός, Γάκης και Τσαβλής.
Μεγάλο και σύνθετο το μπέρδεμα του ΠΑΣΟΚ
Αυτό ισχύει και για το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπου το «μπέρδεμα» είναι ανάλογο και ίσως πιο σύνθετο, καθώς συνδέεται με το θέμα των συνεργασιών που θα αποτελέσει άλλωστε και το κρίσιμο ζήτημα στις επόμενες εκλογές. Ιδίως βέβαια για κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη, που ήδη νιώθει τις πιέσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα, γεγονός που επιδρά και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.
Αν το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί μετεκλογικά με τη ΝΔ, η συμπόρευση με την παράταξη Ζέρβα είναι μονόδρομος, για μία μεγάλη μερίδα στελεχών που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην παράταξη του νυν δημάρχου. Θα εμφανιστούν μάλιστα ως δικαιωμένοι.
Με συγκυβέρνηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη ποιο θα ήταν το νόημα μία καθαρής υποψηφιότητας από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, εκτός βέβαια από τις προσωπικές φιλοδοξίες και δοξασίες του επικεφαλής του συνδυασμού και των συνεργατών του;
Αν το ΠΑΣΟΚ δεν συνεργαστεί με τη ΝΔ, και αποδεχτεί το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης, με δεδομένη την υποψηφιότητα Ζέρβα, αλλά και των άλλων υποψηφίων από τη γαλάζια πολυκατοικία, η αναζήτηση συνεργασιών ίσως να προκύψει και μέσα από συμφωνίες, κεντρικά, που θα αλλάξουν τα δεδομένα και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τότε μπορεί να προκύψουν και νέα πρόσωπα, πιο λαμπερά και ευρείας αποδοχής. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.
Μέχρι στιγμής πάντως, τα διάφορα στελέχη του κόμματος που μετέχουν ενεργά στις διεργασίες και διασκορπίζονται δεξιά και κεντροαριστερά, δημιουργούν ένα πλέγμα πολιτικής δραστηριότητας που αδυνατεί, τουλάχιστον προς το παρόν, να εκφράσει ένα συντεταγμένο στίγμα και στρατηγική για την πόλη. Με λίγα λόγια δεν έχουν εκφέρει διαφορετικό πολιτικό λόγο από τον Κ. Ζέρβα.
Εκτός από την σημαντική μερίδα στελεχών που στηρίζουν ενεργά την επανεκλογή Ζέρβα και μάλιστα ανήκουν στο λεγόμενο προεδρικό πυρήνα του κόμματος, έχουν δηλαδή αναφορά στην νυν ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρο Ν. Ανδρουλάκη, υπάρχουν και δύο υποψήφιοι, που φιλοδοξούν να αποσπάσουν το χρίσμα ή τη στήριξη του κόμματος, αλλά και να εκφράσουν ευρύτερα το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.
Το οξύμωρο όμως είναι πως και οι δύο, πολιτικά είναι πιο κοντά και φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο με τον χώρο του φιλελευθέρου κέντρου και την κεντροδεξιά, παρά με αυτά που πρεσβεύει και θεωρητικά εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτος ανακοίνωσε την πρόθεση του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Πέγκας, πρώην αντιδήμαρχος για μία οκταετία της διοίκησης Μπουτάρη, που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ και το 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το «κεντρώο» Ποτάμι.
Ο Σ. Πέγκας, που πριν από ένα δεκαήμερο, επισημοποίησε την υποψηφιότητα του και εντός του μηνός αναμένεται να παρουσίαση όνομα συνδυασμού, αλλά και την πρώτη ομάδα των στελεχών της παράταξης, πέρα από την αρχική του «εκτίναξη» για την επιστροφή του στα δημοτικά πράγματα, δεν φαίνεται ακόμα ότι μπορεί να αναπτύξει μία δυναμική και δράση, που θα μπορέσει να πείσει ευρύτερες δυνάμεις ότι εκφράζει την εναλλακτική πρόταση και την αλλαγή για τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Στις 18 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει και δια ζώσης της υποψηφιότητα του για το δήμο Θεσσαλονίκης και ο Στέλιος Αγγελούδης, έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και στενός συνεργάτης, αν όχι το δεξί χέρι, του Ε. Βενιζέλου, πρώην πρόεδρος του ΟΛΘ και μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί του συντάσσεται μία σημαντική μερίδα έμπειρων στελεχών του κόμματος κυρίως από τον εκσυγχρονιστικό χώρο και πως φιλοδοξεί να εκφράσει την «άλλη όψη» των πραγμάτων. Ποια είναι αυτή και πως την ορίζει; «Είναι καιρός τώρα που ζούμε μια κατάσταση η οποία αδικεί την πόλη μας, αδικεί τη ζωή μας» αναφέρει το προσκλητήριο του για την 18η Φεβρουαρίου, χωρίς όμως να ορίζει τα μεγέθη και τους υπευθύνους αυτής της αδικίας.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο Σ. Αγγελούδης δεν έχει δοκιμαστεί σε εκλογικές αναμετρήσεις αυτού του επιπέδου.
Ωστόσο και οι δύο χωρίς τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα θα μπορέσουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο.
Χωρίς διλήμματα στον ΣΥΡΙΖΑ
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, οι μεγάλες αποφάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ληφθούν μετά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς δεν έχει να χάσει πολλά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου η παρουσία του είναι ισχνή κι αμελητέα. Ούτε επίσης ελπίζει σε θεαματικά αποτελέσματα και προσδοκίες. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών άλλωστε για το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθοριστικό και για την μελλοντική του πορεία.
Συνεπώς προς το παρόν το πρόβλημα παραμένει σχεδόν αποκλειστικά στα χέρια των δύο κομμάτων της …πρώην συγκυβέρνησης. Εκτός βέβαια και αν Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Τότε όλα αλλάζουν και όλα παίζουν και φυσικά σε νέο πλαίσιο θα τεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και φυσικά οι κατά τόπου υποψηφιότητες.