Σε Δημόσιο και Δήμο επιστρέφουν 53.000 στρ. στη Σιθωνία Χαλκιδικής
Το Εφετείο δικαιώνει τους κατοίκους της Σιθωνίας στην υπόθεση ΣΕΚΑ.
Μεγάλη επιτυχία για την τοπική κοινωνία της Σιθωνίας θεωρείται η απόρριψη των εφέσεων στην υπόθεση των διεκδικήσεων της ΣΕΚΑ ΑΕ (674/2020 Εφετείο Θεσσαλονίκης) στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής (52/2015) για την έκταση 53.000 στρ.
Το δικαστήριο, τον Οκτώβριο του 2015, αναγνώρισε το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας και του Δημοσίου ότι η Ιερά Μονή Ξενοφώντος, καθώς και η ΣΕΚΑ Α.Ε. δεν απέκτησαν δικαίωμα κυριότητας επί έκτασης εμβαδού 53.800 στρεμμάτων στη Σιθωνία. Η πλευρά της εταιρίας άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 19 Φεβρουαρίου 2019 και η απόφαση δικαιώνει τους κατοίκους, το Δήμο Σιθωνίας και το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο πρώην δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, είχε πρωτοστατήσει στο δικαστικό αγώνα και ανέθεσε σε ομάδα δικηγόρων την υπόθεση. Ο ίδιος σχολίασε:
“Η έκταση πλέον είναι ελεύθερη χωρίς καμία διεκδίκηση. Χρόνια προσπαθειών, αγώνας μεγάλος και αγώνας όλων μας έφερε τη σημερινή εξέλιξη δικαίωσης. Μέχρι τις αρχές του 2000 οι Κοινότητες με μαζικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις προσπαθούσαν να λυθεί πολιτικά το θέμα, αλλά δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.
Αισθάνθηκα την ανάγκη να αναφερθώ στην συγκεκριμένη θετική εξέλιξη, επειδή η υπόθεση αυτή υπήρξε η μεγαλύτερη πρόκληση καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου ως δήμαρχος Σιθωνίας.
Μια από τις κομβικές αποφάσεις μου τότε, στις αρχές του 2000, ήταν η κατάληψη των γραφείων του Κτηματολογίου, ενέργεια με την οποία ακυρώθηκε η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου στις περιοχές των Κοινοτήτων Νικήτης και Αγίου Νικολάου. Συνεχίσαμε με μια μεθοδική στρατηγική που αφορούσε την δικαστική πορεία της υπόθεσης.
Εδώ πρέπει να εξάρω τη συμβολή του νομικού μας συμβούλου, καθηγητή ΑΠΘ, κ. Απόστολου Σοφιαλίδη, ο οποίος σήκωσε όλο το βάρος της δικαστικής πορείας της υπόθεσης και να τον ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως και αυτούς που δεν είναι στη ζωή σήμερα, όπως ο Στυλιανός Αρσένης του Καλλικρατίδα και ο Γεώργιος Μυταυτσής του Ιωάννη από τον Άγιο Νικόλαο που με το πλούσιο αρχείο τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία – δικαίωση.
Πολύ βασικό ρόλο θέλω να αναγνωρίσω στον Νικητιανό, Διδάκτορα Αρχαιολογίας, Ιωακείμ Παπάγγελο του Αθανασίου, ο οποίος με την μελέτη που έκανε αλλά και τις γνώσεις του συνέβαλε ουσιαστικά στην άρτια και τεκμηριωμένη αντίκρουση των απαράδεκτων αιτιάσεων της άλλης πλευράς.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους δημοτικούς συμβούλους που ομόφωνα στήριξαν αυτήν την προσπάθεια”.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Η ιστορία ξεκίνησε το 1965, όταν η Μονή Ξενοφώντος, υπέβαλε αίτηση αναγνώρισης ιδιοκτησίας της επίδικης έκτασης (53.800 στρέμματα) στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του, παρέπεμψε την υπόθεση στη Διεύθυνση Δασών Πολυγύρου για το Δασαρχείο Πολυγύρου, ώστε να κάνει τη σχετική έρευνα.
Η συγκεκριμένη έρευνα πάγωσε μέχρι το 1971 καθώς το πόρισμα του Δασαρχείου δεν ήταν θετικό για το μοναστήρι, το οποίο επανήλθε με νέα αίτηση την ίδια χρονιά. Το 1973 ο Δασάρχης Πολυγύρου συνέταξε νέα αναφορά, η οποία αναγνώρισε ιδιοκτήτρια της επιδίκου έκτασης τη Μονή Ξενοφώντος. Με τη σειρά του ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναγνώρισε το Νοέμβριο του 1973 διοικητικά ιδιοκτήτρια της εν λόγω έκτασης τη Μονή Ξενοφώντος.
Στη συνέχεια, η Μονή Ξενοφώντος, πούλησε την ίδια χρονιά την έκταση στην «ΣΕΚΑ Α.Ε», επιχείρηση του Ομίλου «Βαρδινογιάννη». Μέσα στην επίδικη έκταση συμπεριλαμβάνονται και 13.200 στρέμματα ιδιοκτησίες των πρώην Κοινοτήτων Αγίου Νικολάου και Νικήτης. Εντός των εκτάσεων αυτών συμπεριλαμβάνονται και όλα τα νησιά απ’ τον Όρμο Παναγιάς μέχρι και την Βουρβουρού.
Μόλις έγιναν γνωστές οι εξελίξεις από τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου, της Νικήτης και της Βουρβουρούς, ξεκίνησαν αντιδράσεις με συλλαλητήρια για να ανατραπεί η απόφαση του υπουργού. Στις 04/04/1974, ανεκλήθη η απόφαση που θεωρούσε ιδιοκτήτρια την Μονή από το υπουργείο και η εν λόγω έκταση χαρακτηρίστηκε δημόσια, εκτός βέβαια των 13.200 στρεμμάτων που ήταν των κατοίκων.
Από το 1974 ξεκίνησε από την Μονή Ξενοφώντος και τη «ΣΕΚΑ Α.Ε», ένας δικαστικός αγώνας ενάντια στο δημόσιο. Να σημειωθεί ότι από πλευράς δήμου Σιθωνίας και κατοίκων την υπόθεση έχει αναλάβει ομάδα δικηγόρων με επικεφαλής τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Α.Π.Θ., Απόστολο Σοφιαλίδη.
Πηγή: halkidikinews.gr