Σε εξέλιξη η φωτιά στο Ηράκλειο- Οι ρύποι από τις φωτιές σε Αττική και Εύβοια πνίγουν την Κρήτη

Στις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων συνδράμουν και εναέρια μέσα.

Parallaxi
σε-εξέλιξη-η-φωτιά-στο-ηράκλειο-οι-ρύπο-798318
Parallaxi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή του Αγίου Θωμά του δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου. Στο μέτωπο επιχειρούν 31 οχήματα με τους αντιστοιχούντες πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, ενώ της πυρόσβεσης συμβάλλουν και εθελοντές μαζί με έξι υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και αγρότες με ιδιωτικές υδροφόρες και αγροτικά μηχανήματα.

UPDATE- 17.50

Καλλιέργειες και δασική έκταση κατακαίει η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στον Άγιο Θωμά Ηρακλείου, με ισχυρές επίγειες δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες παρά τον αέρα που επικρατεί, για να μην φτάσουν σε σπίτια που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση και να μην περάσει προς την Αγία Βαρβάρα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Συντονιστικό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης της Π.Υ., η φωτιά αρχικά ήταν πολυμέτωπη, όμως αυτή την ώρα οι κύριες προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε ένα μέτωπο.

Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάλης Βρύσης και Πρεβελιανών αναφέρουν ότι είναι μια δύσκολη μέρα για τον Άγιο Θωμά: «… και την περιοχή μας, καίγονται οι πλαγιές στην περιοχή και καπνοί πνίγουν τα χωριά μας. Από Πρεβελιανά και Μεγάλη Βρύση που βρίσκονται στο πλάι του Αγίου Θωμά, εθελοντές από τα χωριά μας πάνε και έρχονται με βυτία νερού. Εμείς με τη σειρά μας οδηγήσαμε τα οχήματα της Πυροσβεστικής στους πυροσβεστικούς κρουνούς της Μεγάλης Βρύσης και των Πρεβελιανών».


Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Μουζουράς σε έδαφος δύσβατο, το οποίο αποτελείται από χορτολιβαδικές εκτάσεις και όμορα υπάρχει δασική έκταση και αγροτικές καλλιέργειες.

Σε μικρή απόσταση από το μέτωπο της φωτιάς υπάρχουν στάνες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χωρίς προς το παρόν να απειλούνται παρά τον άνεμο που πνέει.

Στις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων συνδράμουν και εναέρια μέσα.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα

Στο μεταξύ από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς, που ισχύει για αύριο Δευτέρα 9-8-2021 η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται πολύ υψηλή (Βαθμός επικινδυνότητας 4), και ως εκ τούτου ζητείται από τους πολίτες να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα επιφυλακής και ετοιμότητας, δεδομένου και της πρόβλεψης να πνέουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες.

Υπενθυμίζεται επίσης στους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ότι, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές: «Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά δάση Ευλιγιά, Προφ.Ηλία και Αγίου Ιωάννη, περιοχή αναδάσωσης Αρκαδίου.

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου, Πηγές Κυυρταλιώτη έως και την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης. Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών.

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Οι φωτιές σε Αττική και Εύβοια «πνίγουν» με ρύπους την Κρήτη

Η Κρήτη δέχεται σημαντικό ρυπαντικό φορτίο από τις πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Πανεπιστημίο Κρήτης Στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει προκληθεί από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνουν οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται στους σταθμούς στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Φινοκαλιά Λασιθίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με την Περιφέρεια Κρήτης.

Η εξέλιξη της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει ως εξής: «Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 7/8/2021, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων προερχομένων από τις πυρκαγιές που συμβαίνουν στην χώρα μας. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις μετρήσεις από το σταθμό στο Φινοκαλιά, όπου καταγράφηκαν επίπεδα αέριου μονοξειδίου του άνθρακα (CO) τετραπλάσια από τα κανονικά, σωματιδιακού μαύρου άνθρακα ή καπνιάς 10 με 12 φορές ψηλότερα από αυτά του υποβάθρου, καθώς και συγκεντρώσεις αερολυμάτων PM10 που ξεπέρασαν τα 50 μg/m3 ανά πεντάλεπτο, γεγονός που σπάνια παρατηρείται απουσία ερημικής σκόνης».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτά τα επίπεδα είναι συγκρίσιμα με τις σημερινές μετρήσεις στην Αθήνα. «Στο Ηράκλειο (Αλικαρνασσό) παρατηρήθηκαν παροδικά ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις PM2.5 κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι νωρίς το πρωί, που όμως γρήγορα μειώθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις συσχετίστηκαν με αέριες μάζες, με προέλευση καταρχάς από τη Πελοπόννησο, και κατόπιν από την Αττική και την Εύβοια, μεταφέροντας σημαντικό ρυπαντικό φορτίο από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η αλλαγή στη κατεύθυνση του ανέμου και η μείωση της έντασης των πυρκαγιών, είχε σαν αποτέλεσμα τη διασπορά των ρύπων και τη μείωση των επιπέδων τους».

Τα παραπάνω καταδεικνύουν τη σημαντική επίπτωση της μεταφοράς ρύπανσης από απομακρυσμένες περιοχές στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, η οποία παρακολουθείται στο πλαίσιο του «Σχεδίου δράσης αντιμετώπισης ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την Περιφέρεια Κρήτης».

Στα δεδομένα των μετρήσεων καταγράφονται και συμπληρωματικά στοιχεία, μέσω του δικτύου μικροαισθητήρων (air-quality.gr) που λειτουργεί στο πλαίσιο της εθνικής ερευνητικής υποδομής για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής αλλαγής, «Πανάκεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα