Διεθνή

Σε εξέλιξη η τελική αποχώρηση των ΗΠΑ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο κύριος όγκος των διπλωματών έχει αποχωρήσει

Parallaxi
σε-εξέλιξη-η-τελική-αποχώρηση-των-ηπα-α-804227
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Η τελική αποχώρηση των ΗΠΑ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι σε εξέλιξη και «το βασικό διπλωματικό προσωπικό» έχει αναχωρήσει, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος έφυγε νωρίτερα σήμερα από την Καμπούλ.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως ο κύριος όγκος των διπλωματών έχει φύγει. Οι αξιωματούχοι δεν είπαν αν σε αυτούς περιλαμβάνεται ο πρεσβευτής Ρος Γουίλσον, ο οποίος αναμένεται να είναι από τους τελευταίους που θα φύγουν από την Καμπούλ. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να αποσύρει όλους τους διπλωμάτες της από την Καμπούλ πριν από την αποχώρηση των τελευταίων στρατιωτών την αυριανή καταληκτική ημερομηνία.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν με αερογέφυρα περίπου 1.200 ανθρώπους από την Καμπούλ χθες, Κυριακή.

Την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανέλαβε ο ISIS. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, όλες αναχαιτίστηκαν ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, την Τρίτη, την ώρα που η χώρα βυθίζεται στην ανασφάλεια και το χάος.

Τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς μετράει αντίστροφα η ολοκλήρωση της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο.

Περιμένουμε περισσότερες απόπειρες επιθέσεων τις επόμενες ώρες, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, η προθεσμία της 31ης Αυγούστου λήγει αύριο.

Οι επιθέσεις έγιναν μία ημέρα μετά τις αμερικανικές επιδρομές με ντρόουν εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαινε καμικάζι αυτοκτονίας. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο βομβιστής, μέλος της ISIS Κορασάν, εξουδετερώθηκε πριν φθάσει στον στόχο του, που ήταν το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Παράλληλα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ερευνούν τις καταγγελίες κατοίκων ότι εννέα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσα τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στο αεροπορικό πλήγμα.

Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την αμερικανική επίθεση στην Καμπούλ για την οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν είχαν ενημερωθεί. Κι ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο από τους Αμερικανούς, οι ισλαμιστές αντάρτες επιμένουν ότι θα διασφαλίσουν την ελεύθερη έξοδο από τη χώρα σε όσους έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ θα ζητήσουν Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία με ψήφισμα που θα καταθέσουν σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων που φθάνουν στο αεροδρόμιο.

Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι εικόνες με τους Αφγανούς πολίτες να δίνουν μάχη για λίγο ψωμί μπροστά στο παράθυρο αυτοκινήτου ανθρωπιστικής αποστολής, που μοιράζει τρόφιμα στους εκτοπισμένους. Εκατοντάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς και πάρκα της Καμπούλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα