Σε ετοιμότητα η Ελλάδα στο Αιγαίο – Αμείωτη η προκλητικότητα

Διπλωματικός πυρετός για αποκλιμάκωση.

Parallaxi
σε-ετοιμότητα-η-ελλάδα-στο-αιγαίο-αμε-456259
Parallaxi

Τουρκική προκλητικότητα: Σε ετοιμότητα ο στόλος στο Αιγαίο και διπλωματικός πυρετός

Αμετάβλητη η εικόνα στο Αιγαίο με τουρκικά πολεμικά πλοία εντός των κόλπων αλλά εκτός βάσεων και το ερευνητικό Oruc Reis αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Σε θέσεις – κλειδιά από τη Χίο μέχρι την Μεγίστη έχουν αναπτυχθεί πλοία και υποβρύχια του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Σήμερα οι κατ’ ιδίαν ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας λόγω της επιλογής της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση αναγγέλλοντας έρευνες σε περιοχές νοτίως του Καστελλορίζου. Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε σε ξηρά, αέρα και θάλασσα αν και όποτε απαιτηθεί», δήλωσε χθες Τετάρτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Χθες Τετάρτη, η γερμανική πλευρά έδινε μια εικόνα αποκλιμάκωσης της έντασης, ωστόσο πηγές από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ ανέφεραν στον ΣΚΑΪ ότι η εικόνα παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, αν και κάποια από τα 6 με 7 τουρκικά υποβρύχια έχουν φύγει για τις βάσεις τους. Κατά τα λοιπά, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν έξω από τις βάσεις στους τουρκικούς κόλπους, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται σε αναμονή. Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ενδεχομένως λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Πλοία και υποβρύχια του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έχουν αναπτυχθεί σε θέσεις – κλειδιά από τη Χίο μέχρι την Μεγίστη, για να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις της Τουρκίας.

«Ο πλους του τουρκικού στόλου προς νότο θα μπορούσε να συνδέεται και με άλλες επιδιώξεις της Άγκυρας, αλλά και με τα πιθανά μηνύματα που θα ήθελε να στείλει προς άλλες πλευρές. Δεν στέλνεις 25 πλοία να συνοδεύσουν ένα ωκεανογραφικό πλοίο. Προφανώς οι στόχοι είναι πολύ περισσότεροι. Ένας από αυτούς πιθανόν να σχετίζεται με ένα μήνυμα που θέλει να στείλει η Άγκυρα προς το Κάϊρο, αφού ένα μικρό κομμάτι που έχει δεσμευθεί αποτελεί μέρος της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας. Επίσης τα πλοία θα μπορούσαν να περάσουν μέσα από τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί, χωρίς όμως να σταματήσουν εκεί, αλλά να συνεχίσουν την πορεία τους με κατεύθυνση τα ανοιχτά της Λιβύης. Μπορεί επίσης να λάβουν εντολή να επιστρέψουν ακόμη και στις βάσεις τους αν η τουρκική πολιτική ηγεσία θεωρήσει ότι πέτυχε κάποιους από τους στόχους που είχε θέσει μέσω όλης αυτής της κινητοποίησης. Παρόλ’ αυτά πάντως εμείς οφείλουμε να κινούμαστε με βάση το κακό σενάριο, που δεν είναι άλλο από την παρουσία και δραστηριοποίηση του Oruc Reis στην περιοχή ενδιαφέροντος και την αναγκαιότητα άμεσης απάντησης της χώρας μας» σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ.

Κατ’ ιδίαν ενημερώσεις των αρχηγών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της επιλογής της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση αναγγέλλοντας έρευνες σε περιοχές νοτίως του Καστελλορίζου, θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων, που θα γίνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή έχουν ως εξής:

Στις 12:30 με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.

Στις 13:30, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Στις 18:15 με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο.

Στις 19:30 με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 9:30.

Διπλωματικός πυρετός

Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν πυροδοτήσει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο  Άγκελα Μέρκελ να μιλά τηλεφωνικά τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Ενημέρωση Frontex

Για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και για την πορεία των έργων κατασκευής του φράχτη, ενημέρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον εκτελεστικό διευθυντή του FRONTEX, Fabrice Leggeri, στη διάρκεια της σημερινής τους επίσκεψης στο νομό Έβρου.

Οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Leggeri βρέθηκαν στο Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων της Νέας Βύσσας, στον Συνοριακό Σταθμό των Κήπων αλλά και στων Καστανιών, όπου επιθεώρησαν διμοιρία της δύναμης Frontex που περιπολεί στην περιοχή.

Δήλωση γερουσιαστή 

Με δήλωσή του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ καταδίκασε τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας και άσκησε κριτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την χθεσινή ανακοίνωσή του στην οποία έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που “αμφισβητεί” αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι η Τουρκία μόνη της είναι υπεύθυνη για την ένταση γι’ αυτά» τόνισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής σε ανάρτησή του στο twitter.

ΗΠΑ: H Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Κίνζινγκερ ανέφερε ότι η Τουρκία αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις από μέλη του ΝΑΤΟ, να μην προχωρήσει στη συμφωνία.

Κυρώσεις στην Άγκυρα για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που απέκτησε από τη Μόσχα ψήφισε την Τετάρτη στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με δικομματική τροπολογία του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Άνταμ Κίνζινγκερ και της Δημοκρατικής βουλευτού Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, επαναβεβαιώνεται ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος συνιστά «σημαντική συναλλαγή» στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων – Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) και ορίζει ότι μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του νόμου, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Η τροπολογία πάντως δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Τραμπ να άρει τις κυρώσεις, εάν η Τουρκία απαλλαγεί από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Ο βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ είναι Ρεπουμπλικανός από το Ιλινόις κι η Αμπιγκέιλ Σπάνμπεργκερ Δημοκρατική από τη Βιρτζίνια. H τροπολογία εγκρίθηκε ως μέρος του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό της Άμυνας που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ψήφους 295 – 125 και προωθείται στη Γερουσία, όπου επίσης υπάρχει έντονη δικομματική υποστήριξη για κυρώσεις στην Τουρκία, με τους επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ να έχουν καταθέσει παρόμοια τροπολογία στο παρελθόν.

Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο

Συμβούλιο εθνικής ασφάλειας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουλίου στην Τουρκία.

Από τα συμπεράσματα της συνεδρίασης ξεχωρίζει το ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προασπίσει τα δικαιώματά της, και δεν θα επιτρέψει καμία πρωτοβουλία που θα εμποδίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων στην Κύπρο.

Το θέμα που κυριαρχεί στην τουρκική πλευρά, ωστόσο, είναι η Λιβύη και πηγές της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα δικαιώματά της εκεί.

Στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις μαζί με δύο τουρκικές φρεγάτες

Από τη στιγμή που εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX εντός της ελληνική υφαλοκρηπίδας οι τουρκικές αρχές κρατούν το σεισμογραφικό τους με σβηστές μηχανές στο ίδιο σημείο για τρίτο 24ωρο.

H τουρκική NAVTEX για την περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική ΑΟΖ εκπνέει στις 2 Αυγούστου, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας.

Φόβοι για την 24η Ιουλίου

Η ελληνική πλευρά προβληματίζεται έντονα για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να συνδέσει την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφία, μετά την μετατροπή της σε τζαμί και την εκεί παρουσία του Ερντογάν, με μία πανηγυρική έξοδο του «Oruc Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας προς τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί για τη διεξαγωγή των ερευνών.

Ο τουρκικός τύπος

Ενώ το Ορούτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας και υπάρχει μια σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ο τουρκικός τύπος επιμένει στις προκλήσεις για την υφαλοκρηπίδα και το Καστελόριζο και αναφέρεται στις Navtex των δύο πλευρών.

Το Όρουτς Ρέις δεν έχει πάρει ακόμα εντολή να πάει 180 μίλια νότια του Καστελόριζου, στα όρια της ΑΟΖ Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου. Ωστόσο δεν υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας μέχρι στιγμής.

Ο τουρκικός τύπος αμφισβητεί ανοιχτά την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και αναφέρει την απάντηση της Άγκυρας με Navtex.

Η Hurriyet έχει ως τίτλο «Μάθημα μαθηματικών από την Άγκυρα στην Αθήνα», ενώ υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα αλλά κοντά στην Τουρκία.

Αντίστοιχα η Milliyet κάνει λόγο για την ένταση της Navtex και ότι θερμαίνονται τα νερά στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει 20 πλοία του τουρκικού ναυτικού αναχώρησαν από τη βάση του Άκσαζ για την περιοχή. Η Αθήνα ακύρωσε την τουρκική Navtex. Η Άγκυρα εξέδωσε 2 νέες Navtex στην ίδια περιοχή.

Η Cumhuriyet έχει ως τίτλο «O πόλεμος των Navtex.Κινήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα».

Παράλληλα η Yeni Safak αναφέρει «Προστασία με 15 πλοία. Η Αθήνα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τον στρατό της με αφορμή το Όρουτς Ρέις. Ως απάντηση η Άγκυρα έκανε επίδειξη σημαίας με 15 πλοία».

Τέλος η Aksam λέει «είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια υφαλοκρηπίδα» και ότι το Κατελόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

Δείτε επίσης:

Γενί Σαφάκ: Με 15 πολεμικά πλοία, drones και F16 η Τουρκία στην αν. Μεσόγειο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα