Σε ισχύ το δεύτερο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

Όλες οι εξελίξεις.

Parallaxi
σε-ισχύ-το-δεύτερο-πακέτο-κυρώσεων-της-888391
Parallaxi
Πηγή εικόνας: Twitter

Σε ισχύ τίθεται το δεύτερο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα αναρτήθηκαν στην εφημερίδα της ΕΕ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και για επιπλέον δέσμη ατομικών και οικονομικών μέτρων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία για συμμετοχή στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση που διεξήγαγε η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας, αναφέρει το Συμβούλιο.

Όσον αφορά στις ατομικές κυρώσεις, εκτός από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, η ΕΕ θα επιβάλει περιοριστικά μέτρα στα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που υποστήριξαν την άμεση αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων οντοτήτων. Οι κυρώσεις θα επεκταθούν επίσης στα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας, τα οποία επικύρωσαν την κυβερνητική απόφαση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των δύο οντοτήτων.

Επιπλέον, η ΕΕ θα στοχεύσει επίσης εκείνους που διευκόλυναν τη ρωσική στρατιωτική επίθεση από τη Λευκορωσία.

Το πακέτο που εγκρίθηκε επεκτείνει περαιτέρω τους υφιστάμενους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση της Ρωσίας στις σημαντικότερες κεφαλαιαγορές. Επίσης, απαγορεύει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές ρωσικών κρατικών οντοτήτων σε τόπους διαπραγμάτευσης της ΕΕ. Επιπλέον, εισάγει νέα μέτρα που περιορίζουν σημαντικά τις χρηματοοικονομικές εισροές από τη Ρωσία στην ΕΕ, απαγορεύοντας την αποδοχή καταθέσεων που υπερβαίνουν ορισμένες αξίες από Ρώσους υπηκόους ή κατοίκους, την τήρηση λογαριασμών Ρώσων πελατών από τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε Ρώσους πελάτες.

Αυτές οι κυρώσεις θα στοχεύουν το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και βασικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας. Θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ρωσίας, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και σταδιακά θα διαβρώσουν τη βιομηχανική βάση της Ρωσίας. Επιπρόσθετα μέτρα λαμβάνονται για να αποτραπεί η κρυφή περιουσία της ρωσικής ελίτ σε ασφαλή καταφύγια στην Ευρώπη.

Στον τομέα της ενέργειας, η ΕΕ θα απαγορεύσει την πώληση, την προμήθεια, τη μεταφορά ή την εξαγωγή στη Ρωσία συγκεκριμένων αγαθών και τεχνολογιών στη διύλιση πετρελαίου και θα επιβάλει περιορισμούς στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.

Με την εισαγωγή μιας τέτοιας απαγόρευσης εξαγωγών, η ΕΕ σκοπεύει να πλήξει τον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα και να καταστήσει αδύνατο στη Ρωσία να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας ανήλθαν σε 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

Η ΕΕ εισήγαγε επίσης απαγόρευση εξαγωγών που καλύπτει αγαθά και τεχνολογία στον κλάδο των αερομεταφορών και του διαστήματος, καθώς και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών ασφάλισης και συντήρησης που σχετίζονται με αυτά τα αγαθά και την τεχνολογία. Η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης την παροχή σχετικής τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.

Αυτή η απαγόρευση πώλησης όλων των αεροσκαφών, ανταλλακτικών και εξοπλισμού σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα υποβαθμίσει έναν από τους βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας και της συνδεσιμότητας της χώρας, καθώς τα τρία τέταρτα του τρέχοντος εμπορικού αεροπορικού στόλου της Ρωσίας κατασκευάστηκαν στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Η ΕΕ επέβαλε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης, καθώς και περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων αγαθών και τεχνολογίας που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Αυτό θα περιλαμβάνει προϊόντα όπως ημιαγωγοί ή τεχνολογίες αιχμής.

Η ΕΕ αποφάσισε παράλληλα την επιβολή κυρώσεων σχετικά με την πολιτική των θεωρήσεων. Διπλωμάτες, άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες δεν θα μπορούν πλέον να επωφελούνται από τις διατάξεις διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων, οι οποίες επιτρέπουν την προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ. Αυτή η απόφαση δεν θα επηρεάσει τους απλούς Ρώσους πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση.

Απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους ένοπλους σχηματισμούς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με διάλογο και διπλωματία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα συνεχίσει τον ισχυρό συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, εντός του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της G7.

Ρωσία: Αναστέλλονται οι εκτοξεύσεις από τη διαστημική βάση Κουρού της γαλλικής Γουιάνας μετά τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανέστειλε τις εκτοξεύσεις από το κοσμοδρόμιο του Κουρού στη γαλλική Γουιάνα αντιδρώντας στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roscosmos).

“Σε αντίδραση στις κυρώσεις της ΕΕ στις επιχειρήσεις μας, η Roscosmos αναστέλλει τη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους στη διοργάνωση των διαστημικών εκτοξεύσεων από το κοσμοδρόμιο του Κουρού και ανακαλεί το τεχνικό προσωπικό της (…) από τη γαλλική Γουιάνα”, αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε προχθές, Πέμπτη, το βράδυ να απαγορεύσει την εξαγωγή προς τη Ρωσία αεροσκαφών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού αεροναυπηγικής και διαστημικής βιομηχανίας σε αντίδραση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ευρωπαϊκός τομέας της αεροναυπηγικής και του διαστήματος έχει πολλές συμπράξεις με τη Ρωσία.

Η Roscosmos διαθέτει επίσης, από κοινού με την Arianespace μια κοινή επιχείρηση, τη Starsem, για την εκμετάλλευση του διαστημικού πυραύλου Σογιούζ. Αναμένεται καταρχήν να εκτοξεύσει το 2022 οκτώ πυραύλους Σογιούζ, τρεις από το Κουρού και πέντε από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Χωρίς τους πυραύλους Σογιούζ, η Ευρώπη δεν θα έχει ιδία ικανότητα εκτόξευσης ορισμένων δορυφόρων πριν από τον Ariane 6, η πρώτη πτήση του οποίου αναμένεται στα τέλη του έτους.

Ρωσία: Η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης διατάζει τα ΜΜΕ να απαλείψουν τον όρο “εισβολή” στην Ουκρανία

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης έδωσε εντολή σήμερα στα εθνικά ΜΜΕ να απαλείψουν από το περιεχόμενό τους κάθε αναφορά σε αμάχους που σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία καθώς και τους όρους “εισβολή”, “επίθεση” ή “κήρυξη πολέμου”.

“Υπογραμμίζουμε πως μόνο οι επίσημες ρωσικές πηγές διαθέτουν πραγματικές και αξιόπιστες πληροφορίες”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Roskomnadzor, καθώς η Μόσχα αποκαλεί επίσημα την επέμβασή της στην Ουκρανία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” με σκοπό τη “διατήρηση της ειρήνης”. Αυτή η ‘κλήση προς συμμόρφωση’ απευθύνεται σε σειρά μέσων ενημέρωσης, στην πλειονότητά τους επικριτικών για την εξουσία στη Ρωσία, όπως η εφημερίδα Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 2021, το διαδικτυακό κανάλι Dodj ή ο ιστότοπος Mediazona, που έχουν ήδη χαρακτηριστεί “ξένοι πράκτορες” στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, αυτά τα ΜΜΕ φέρονται ότι μετέδωσαν ψευδείς πληροφορίες ότι “οι ρωσικές δυνάμεις ρίχνουν εναντίον ουκρανικών πόλεων”. Τα κατηγορεί επίσης για περιεχόμενα “όπου η επιχείρηση που διεξάγεται χαρακτηρίζεται επίθεση, εισβολή ή κήρυξη πολέμου”. Σε περίπτωση που αρνηθούν να διαγράψουν αυτά τα περιεχόμενα, “η πρόσβαση σε αυτά τα ΜΜΕ θα παρεμποδιστεί”, προειδοποιεί η Roskomnadzor που κάνει επίσης λόγο για βαριά πρόστιμα.

Κίεβο: Διασώστες βγάζουν τραυματίες από την πολυκατοικία που χτυπήθηκε

Δύο πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο πραγματοποίησαν οι Ρώσοι το πρωί του Σαββάτου με τον ένα πύραυλο να πλήττει πολυκατοικία και τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών να υποβαθμίζει το γεγονός λέγοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα. Oι εικόνες ωστόσο που έρχονται από την ουκρανική πρωτεύουσα δείχνουν διασώστες να βγάζουν τραυματισμένους απο το κτίριο που δέχτηκε την επίθεση.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μπορεί να πέσει εκτός ελέγχου στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει ως παράπλευρη απώλεια την πολύπλευρη διαστημική συνεργασία της Ρωσίας με τη Δύση, μεταξύ άλλων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Μάλιστα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Ντιμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι “αν μπλοκάρετε τη συνεργασία σας με μας, ποιός θα σώσει τον ISS από το να τεθεί ανεξέλεγκτα εκτός τροχιάς και να πέσει στην περιοχή των ΗΠΑ ή της Ευρώπης; Υπάρχει επίσης πιθανότητα πτώσης του 500 τόνων σταθμού στην Ινδία ή στην Κίνα. Θέλετε να τους απειλήσετε με μια τέτοια προοπτική; Ο ISS δεν περνάει πάνω από τη Ρωσία, συνεπώς οι κίνδυνοι είναι όλοι δικοί σας. Είστε έτοιμοι γι’ αυτούς;”.

Σε μια σειρά αναρτήσεων του στο Twitter, όπως η φράση “θέλετε να καταστρέψετε τη συνεργασία μας στον ISS;”, σύμφωνα με το Space.com και το Live Science, ο γενικός διευθυντής της Roscosmos προειδοποίησε ότι οι νέες κυρώσεις κατά της χώρας του μπορεί να έχουν πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις. Ήδη οι περιορισμοί στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, που επέβαλε πρόσφατα ο πρόεδρος Μπάιντεν, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα. Όπως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, “αυτό θα αποτελέσει πλήγμα στην ικανότητα τους να συνεχίσουν να εκσυγχρονίζουν τον στρατό τους. Επίσης θα πλήξει την αεροδιαστημική βιομηχανία τους, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού προγράμματος τους”.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) πάντως διευκρίνισε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία στο διάστημα – και ειδικότερα στον ISS – θα συνεχιστεί, αν και αυτό στο μέλλον θα μπορούσε να αλλάξει. Όπως ανέφερε, “η NASA συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους τους διεθνείς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαστημικής εταιρείας Roscosmos, για τις συνεχιζόμενες ασφαλείς λειτουργίες του ISS. Τα νέα μέτρα ελέγχου των (αμερικανικών) εξαγωγών θα συνεχίσουν να επιτρέπουν τη διαστημική συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας”.

Ο ISS αποτελεί μια διεθνή συνεργασία πολλών χωρών, που έχουν κατανείμει αρμοδιότητες μεταξύ τους. Το ρωσικό τμήμα του Σταθμού είναι υπεύθυνο για την καθοδήγηση, την πλοήγηση και τον έλεγχο όλου του ISS, ενώ το ρωσικό μεταγωγικό σκάφος Progress πραγματοποιεί περιοδικά ανοδικές διορθώσεις στην πορεία του Σταθμού, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι αυτός θα παραμείνει σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων και δεν θα βυθιστεί στη γήινη ατμόσφαιρα (πάντως πρόσφατα έφτασε στον ISS το σκάφος Cygnus της αμερικανικής Northrop Grumman με στόχο να κάνει για πρώτη φορά κάτι ανάλογο με το Progress).

Ο Ρογκόζιν επίσης επέκρινε τις ΗΠΑ ότι ήδη έχουν περιορίσει τις επαφές ανάμεσα στους Ρώσους κοσμοναύτες και στους άλλους αστροναύτες και ανέφερε ότι αν αυτό επιδεινωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της συνεργασίας για τον ISS. Αυτή την εποχή επτά αστροναύτες βρίσκονται στον Σταθμό: τέσσερις Αμερικανοί, δύο Ρώσοι και ένας Γερμανός.

Ο Ρογκόζιν δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν έχει επίγνωση ότι χάρη στα ρωσικά συστήματα ο Σταθμός μπορεί να αποφύγει επικίνδυνες “συναντήσεις” με διαστημικά ‘σκουπίδια’, τα οποία, όπως είπε, προέρχονται από “ταλαντούχους επιχειρηματίες” των ΗΠΑ, ένας πιθανός υπαινιγμός για τον Ίλον Μασκ της Space X, η οποία έχει ήδη θέσει σε τροχιά περισσότερους από 2.000 μικρούς δορυφόρους του υπό ανάπτυξη της τεράστιου δικτύου δορυφορικού Ίντερνετ Starlink.

Το 2014, πάλι με αφορμή την ένταση στην Ουκρανία, ο Ρογκόζιν είχε προκαλέσει διεθνή αίσθηση, όταν είχε πει ότι οι Αμερικανοί αστροναύτες θα πρέπει να πηγαίνουν στο διάστημα με…τραμπολίνο, αν δεν χρησιμοποιήσουν τα ρωσικά “Σογιούζ”. Ήταν μια εποχή που η Ρωσία ήταν η μοναδική χώρα που μπορούσε να στείλει επανδρωμένες αποστολές στον ISS, κάτι που έχει αλλάξει πλέον χάρη και στη Space X.

Από την πλευρά της Ευρώπης, ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Γερμανός Γιόζεφ Ασμπάχερ δήλωσε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία συνεχίζεται κανονικά, αν και αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο αυτή η πολιτική θα επιβιώσει. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη και η Ρωσία ετοιμάζονται, στο πλαίσιο της κοινής τους αποστολής ExoMars, να εκτοξεύσουν το ρόβερ “Ρόζαλιντ Φράνκλιν” με προορισμό τον ‘Αρη, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει φέτος τον Σεπτέμβριο από τον ρωσικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Από την άλλη, η Βρετανική Υπηρεσία Διαστήματος αναγνώρισε ότι η μελλοντική διαστημική συνεργασία με τη Ρωσία μπορεί να αποδειχτεί προβληματική, υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε, “είναι ορθό να εγερθούν ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία με τη Ρωσία μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Είμαστε σε συνεννόηση με τους εταίρους μας στην ESA και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”.

“Για χρόνια ο ευρωπαϊκός τομέας λειτουργούσε σε πλήρη απομόνωση από το πολιτικό επίπεδο, αλλά με αυτή την κρίση αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα υπάρξει μια καθολική αλλαγή δεδομένων”, εκτίμησε ο Ζαν-Ζακ Τορτορά, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής (ESPI). Ιδιαίτερα, τόνισε, αναμένεται η στάση της Γαλλίας, η οποία λειτουργεί το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα στη Νότια Αμερική, από όπου η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική εταιρεία Arianespace εκτοξεύει τους πυραύλους της Ariane 5 και Vega, αλλά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί επικουρικά και ρωσικούς “Σογιούζ”.

Επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον Έλληνα πρέσβη στην Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το πρωί του Σαββάτου 26/2 τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο ο οποίος έχει σταλεί εκτάκτως στη Μαριούπολη για να ενισχύσει τη λειτουργία του εκεί Ελληνικού Γενικού Προξενείου και τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι στη Μαριούπολη το Ελληνικό Γενικό Προξενείο είναι το μόνο που θα παραμένει ανοιχτό.

Οι Ελληνικές προξενικές αρχές στις δύο πόλεις, σε καθημερινή στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζουν να παρέχουν τη συνδρομή τους, στους Έλληνες υπηκόους, τους ομογενείς και τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα