Σε κάποιες χώρες η πανδημία μετατρέπεται σε ενδημία
Τι είναι η αποστειρωτική ανοσία; Ποιοι την έχουν;
H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
Εμβόλιο – Η AstraZeneca αρχίζει να πουλά με κέρδος
Σε κάποιες χώρες η πανδημία μετατρέπεται σε ενδημία, λέει η εταιρεία.
Τα εμβόλια Covid-19 που θα παραδοθούν το 2022 σε πλούσιες χώρες θα πωλούνται με περιθώριο κέρδους, ανακοίνωσε την Παρασκευή η AstraZeneca. Η βρετανο-σουηδική AstraZeneca και η αμερικανική Johnson & Johnson ήταν δύο από τις ελάχιστες φαρμακοβιομηχανίες που δέχτηκαν να προσφέρουν τα εμβόλιά τους σε τιμή κόστους όσο διαρκεί η κρίση της πανδημίας. H Pfizer και η Moderna, αντίθετα, περιμένουν κέρδη δισεκατομμυρίων.
Πλέον, όμως, η Covid-19 αρχίζει να γίνεται ενδημική σε ορισμένες χώρες και η κερδοφορία μπορεί επομένως να επιστρέψει, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό.
Το εμβόλιο θα συνεχίζει πάντως να διατίθεται σε τιμή κόστους για τις φτωχότερες χώρες.
Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει κερδοφόρες συμφωνίες για το 2022, δεν εκτιμά όμως ότι το εμβόλιο θα αποτελέσει μεγάλη πηγή εσόδων. Τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η Astra δείχνουν έσοδα 1,05 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των κερδοφόρων συμβολαίων του 2022.
«Δεν θεωρούμε [ότι το εμβόλιο] θα αποφέρει τεράστια κέρδη» υποστήριξε ο Σoριό στο BBC.
Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ προσφεύγουν στα δικαστήρια για τις πατέντες της Moderna
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν διανεμηθεί 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, από τις οποίες οι 250 εκατομμύρια δόσεις διατέθηκαν στο πρόγραμμα COVAX για τον εμβολιασμό αναπτυσσόμενων χωρών.
Το περιθώριο κέρδους στη βιομηχανία φαρμάκων κυμαίνεται συνήθως γύρω στο 20%, όμως η AstraZeneca θα κρατήσει το ποσοστό χαμηλότερα, είπε ο διευθύνων σύμβουλος. Η τιμή κόστους που χρεώνεται σήμερα είναι περίπου 5 δολάρια ανά δόση.
Επισήμανε επίσης ότι το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει σώσει μέχρι σήμερα ένα εκατομμύριο ζωές.
«Είμαστε περήφανοι ως εταιρείας για τη συνεισφορά μας. Προλάβαμε εκατομμύρια νοσηλείες. Η ομάδα της AstraZeneca συνεχίζει να κάνει καταπληκτική δουλειά» είπε.
Ανακοινώνοντας τα οικονομικά της αποτελέσματα, η AstraZeneca ανέφερε πως «η εταιρεία αναμένει την προοδευτική μετάβαση του εμβολίου στην κερδοφορία, καθώς αποστέλλονται νέες παραγγελίες».
«Οι πωλήσεις του εμβολίου [στο τέταρτο τρίμηνο του 2021] αναμένεται να αποτελούν μείγμα των αρχικών πανδημικών συμφωνιών και νέων παραγγελιών».
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 η εταιρεία είχε έσοδα 25,4 δισ. δολαρίων, ωστόσο το συνολικό περιθώριο κέρδους μειώθηκε, κυρίως λόγω της διάθεσης του εμβολίου σε τιμή κόστους.
Κορωνοϊός: Τι είναι η αποστειρωτική ανοσία; Ποιοι την έχουν;
Αυτή η ανακάλυψη βάζει το σύμπλοκο πολλαπλασιασμού ως σημαντικό υποψήφιο για την ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν ένα ευρύτερο φάσμα κορωνοϊών.
Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature από Βρετανούς επιστήμονες σε μη εμβολιασμένο υγειονομικό προσωπικό με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον SARS-CoV-2 παρουσιάζει ενδείξεις ότι κάποιοι από αυτούς είχαν την δυνατότητα να εκριζώσουν τον ιό σε πολύ αρχικά στάδια λοίμωξης χωρίς καν να αναπτυχθούν αντισώματα.
Αντίστοιχο φαινόμενο αποστειρωτικής ανοσίας πριν την ανάπτυξη αντισωμάτων έχει φανεί και στις κλινικές μελέτες των εμβολίων όπου η ανοσολογική προστασία φάνηκε να ξεκινάει γύρω στις 5 ημέρες μετά την πρώτη δόση, πριν ακόμα αναπτυχθούν εξουδετερωτικά αντισώματα.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι οι ερευνητές βρήκαν σαφή στοιχεία μίας ανοσολογικής αντίδρασης από τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία συνέπεφτε με το χρόνο έκθεσης στον κορωνοϊό. Το υγειονομικό προσωπικό που μελετήθηκε είχε υψηλότερα επίπεδα Τ-κυττάρων αντιδραστικών στον SARS-CoV-2 από ότι αντίστοιχο προσωπικό πριν από την πανδημία.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα Τ-κύτταρα προϋπήρχαν αλλά επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της πανδημίας στο υγειονομικό προσωπικό μετά από έκθεση η οποία ωστόσο αποστειρώθηκε από αυτήν την ανοσολογική απόκριση. Οι ερευνητές έδειξαν ότι οι πρωτεΐνες που πιθανότατα στοχεύουν αυτά τα Τ-κύτταρα είναι το σύμπλοκο πολλαπλασιασμού (πολυμεράσης) του κορωνοϊού. Η υπόθεση που εγείρεται είναι ότι αυτά τα Τ-κύτταρα έχουν εκπαιδευθεί από παλαιότερες λοιμώξεις από άλλους κορωνοϊούς.
Καθώς το σύμπλοκο πολλαπλασιασμού είναι καλά συντηρημένο ανάμεσα στους κορωνοϊούς, αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει διασταυρούμενη ανοσολογική απόκριση και την ανάπτυξη μίας ανοσολογικής μνήμης που καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα κορωνοϊών. Αυτή η ανακάλυψη βάζει το σύμπλοκο πολλαπλασιασμού ως σημαντικό υποψήφιο για την ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν ένα ευρύτερο φάσμα κορωνοϊών.
Covid-19: Πώς μπορεί να επιδράσει στα άγρια ζώα
Σε πρόσφατο άρθρο του WebMD αναφέρεται στην απειλή του COVID-19 σε άγρια ζώα H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Η πιο πιθανή πηγή του ιού που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 είναι από αντίστοιχο ιό που μολύνει νυχτερίδες. Από την αρχή της πανδημίας, η επιστημονική κοινότητα έχει αναρωτηθεί αν αυτός ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τον άνθρωπο στα ζώα και ποια είδη ζώων θα μπορούσαν να μολυνθούν.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αν ο COVID-19 μπορεί να μολύνει ή να προκαλέσει νόσο τα άγρια ζώα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από νέες εξάρσεις του κορωνοϊού.
Στους ανθρώπους, ο ιός που προκαλεί το COVID-19 συνδέεται με τον υποδοχέα ACE2 στα κύτταρα στόχους. Κατόπιν μελέτης αλληλουχιών ACE2 από διαφορετικά είδη έγιναν προβλέψεις ποια είδη διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Οι μελέτες έδειξαν ότι αρκετοί τύποι ζώων μπορούν να μολυνθούν με COVID-19. Τα είδη περιλαμβάνουν τόσο άγρια ζώα όσο και ζώα σε αιχμαλωσία (όπως αυτά που ζουν σε ζωολογικούς κήπους ή φάρμες).
Η διερεύνηση σε άγρια ζώα είναι σημαντική για τον εντοπισμό τυχόν νέων κρουσμάτων COVID-19. Σε περιοχές με ελεγχόμενα άγρια ζώα, είναι σημαντικό να γίνουν εργαστηριακοί έλεγχοι προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού. Η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει τους ειδικούς να βρουν την πηγή της μόλυνσης και να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς μεταδίδεται σε αυτά τα είδη.
Μελέτες έχουν γίνει σε περισσότερα από 50 είδη ζώων σε πολλούς ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία. Το CDC εντόπισε λοιμώξεις από τον COVID-19 σε άγρια ζώα όπως μεγάλες γάτες, ενυδρίδες, μινκ, πρωτεύοντα καθώς και συγκεκριμένα είδη ελαφιών. Ο αριθμός των διαφορετικών ειδών που μπορεί να μολύνει ο ιός αυξάνεται καθώς η πανδημία συνεχίζεται.
Στους ζωολογικούς κήπους, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση του COVID-19 από το ένα είδος σε άλλο. Τα ζώα μολύνονται από τον άνθρωπο που πάσχει από COVID-19. Τα ζώα μπορούν να μολυνθούν από επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες ή από τη μετάδοση αερολυμάτων (μέσω του αέρα).
Οι επιστήμονες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τα κρούσματα COVID-19 μεταξύ των ζώων σε αιχμαλωσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φροντιστές ζώων μπορούν συνήθως να ελέγξουν τη διασπορά μέσω καραντίνας, εμβολιασμού ή και επιλεκτικής θανάτωσης των ζώων. Αντίθετα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν οι μεταδόσεις σε ελεύθερα ζώα στη φύση.
Εξαιτίας αυτής της δυσκολίας, γίνεται συνεχής προσπάθεια διερεύνησης εξάρσεων σε άγρια είδη. Ερευνώνται συνεχώς οι πληθυσμοί των άγριων ζώων προκειμένου να ταυτοποιηθεί άμεσα τυχόν πηγή επιδημικής έκρηξης. Οι ερευνητές ελέγχουν ζώα σε ζωολογικούς κήπους, σπίτια, καταφύγια, κτηνιατρικές κλινικές, φάρμες και περιοχές που γειτνιάζουν τις περιοχές με ζώα. Εάν παρατηρηθούν θετικά κρούσματα COVID-19, η εκάστοτε χώρα θα ειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό που δραστηριοποιείται στον Τομέα Υγείας των Ζώων.
Αυστρία: «Το lockdown για τους ανεμβολίαστους αποδίδει καρπούς»
Το lockdown σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 – που ξεκίνησε να ισχύει από σήμερα στην Αυστρία – είναι ένα «δύσκολο» μέτρο που «ήδη αποδίδει καρπούς», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επικαλούμενος «τη μαζική αύξηση εγγραφών στα κέντρα εμβολιασμού».
«Δεν είναι ότι από χαρά στερήσαμε κομμάτι της ελευθερίας ενός μέρους του πληθυσμού, αλλά το μέτρο φέρνει ήδη αποτελέσματα», τόνισε ο καγκελάριος.
Η Αυστρία επέβαλε σήμερα lockdown σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο.
Η Αυστρία αντιμετωπίζει ραγδαία άνοδο νέων κρουσμάτων, την υψηλότερη από την έναρξη της πανδημίας – 12.000 ημερησίως κατά μέσο όρο στη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Η μόνη ευκαιρία να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού», το οποίο είναι «ντροπιαστικά χαμηλό» (65% μέχρι σήμερα), επέμεινε ο Σάλενμπεργκ.
«Θέλω να οδηγήσω τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν και όχι να θέσω σε εγκλεισμό τους εμβολιασμένους», πρόσθεσε, παραμερίζοντας τις κατηγορίες για διακρίσεις ή παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μια δόση εμβολίου την περασμένη εβδομάδα συμπεριλαμβανομένων 128.813 για πρώτη φορά, ενώ επίκειτο η επιβολή των περιορισμών.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι έτοιμα να παραιτηθούν από τις ελευθερίες τους και να δεχτούν τον κατ’ οίκον περιορισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το άλλο τρίτο που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος.
Ερωτηθείς επίσης για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, για τον οποίο ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες από την πόλη της Βιέννης, ο καγκελάριος ανέφερε ότι αναμένει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να δώσει το πράσινο φως «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».
Θα ξεκινήσει «αν γίνει έτσι, μια έκκληση να εμβολιαστούν τα παιδιά».
Βαυαρία: Πλήρως εμβολιασμένοι το ένα τρίτο των νεκρών από κορωνοϊό τον Οκτώβριο
Το ένα τρίτο των θυμάτων του covid στην Βαυαρία τον Οκτώβριο ήταν πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας(LGL)
Όπως γράφει η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι 108 από τους 372 πολίτες που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό ήταν εμβολιασμένοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει βέβαια οτι ο κορωνοϊός είναι απαραίτητα και η μοναδική αιτία θανάτου. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν άνω των 80 ετών και πολλοί υπέφεραν και από άλλες ασθένειες. Το LGL επεσήμανε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν εμβολιαστεί στις αρχές του χρόνου ,αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω μείωσης της ανοσίας. Αυτό καθιστά τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς ιδιαίτερα σημαντικούς.
Το ποσοστό των ατόμων που εμβολιάστηκαν πλήρως στη Βαυαρία τις τέσσερις εβδομάδες από τις 4 έως τις 31 Οκτωβρίου ήταν λίγο κάτω από το 30%
Η επίπτωση επτά ημερών την Κυριακή ήταν 496,4 σε όλη τη Βαυαρία.
Ως απάντηση στα κρούσματα που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, η Βαυαρία αποφάσισε να εισάγει έναν ολοκληρωμένο κανόνα μέτρων 2-G από τις 16 Νοεμβρίου.
Βιετνάμ – Πάνω από 8.600 κρούσματα κορονοϊού και 101 θάνατοι σε 24 ώρες
Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες 8.603 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και 13 εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.616 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να αυξάνεται στις 1.035.138.
Οι θάνατοι 101 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Ασίας στους 23.183 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες 8.603 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και 13 εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Μέχρι χθες είχαν χορηγηθεί στη χώρα των 98 εκατομμυρίων κατοίκων σχεδόν 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο. Κάπου 35 εκατ. πολίτες έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους (σε 1.030.000 περιπτώσεις), οι μολύνσεις στο Βιετνάμ επιβεβαιώθηκαν από τα τέλη του Απριλίου, όταν εκδηλώθηκε το τρέχον κύμα της πανδημίας, το οποίο αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα. Μέχρι τον Μάρτιο, δεν είχαν διαγνωστεί παρά λίγες περισσότερες από 2.500 μολύνσεις από τον ιό και οι θάνατοι δεν ήταν παρά μόλις 35.
Ινδία: 197 θάνατοι και 9.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.865 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 197 ασθενείς με την COVID-19. Με 463.852 θανάτους επί συνόλου 34.456.401 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Πάντως η υγειονομική κρίση έχει αποκλιμακωθεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες.
Τουρκία: Σχεδόν 24.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 215 θάνατοι σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 23.852 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 350.933 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.432.018.
Οι θάνατοι ακόμη 215 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 73.746 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.
Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 55,86 εκατομμύρια πολίτες – επί συνόλου 84 εκατ. κατοίκων –, δεύτερη κάπου 49,7 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 118,5 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.
Βραζιλία: 63 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 2.800 κρούσματα σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 63 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 2.799 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση τα Σαββατοκύριακα τείνουν να είναι μειωμένα.
Με 611.346 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 21.960.766· η Βραζιλία παραμένει τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τον αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα δεδομένα των κυβερνήσεων.
Ωστόσο, χάρη στον εμβολιασμό, η υγειονομική κρίση αποκλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες, όπως και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική.
Πηγές: Σκαι/in.gr/ape