Top

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αφρική – Αυξάνονται οι μεταλλάξεις του ιού παγκοσμίως

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
σε-κατάσταση-έκτακτης-ανάγκης-η-αφρικ-713012
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Αυστρία-Covid-19: Μετράει κάθε εβδομάδα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας, τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ενόψει της Τηλεδιάσκεψης Κορυφής της ΕΕ

“Εδώ πραγματικά μετράει κάθε εβδομάδα προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να μείνει πίσω”, τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε δηλώσεις του, λίγες ώρες πριν την έναρξη, απόψε, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ίδιος επαναλαμβάνει την αξίωσή του για ταχεία έγκριση περαιτέρω εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, σημειώνοντας ότι “η AstraZeneca μπορεί να παρέχει δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για την Αυστρία το πρώτο τρίμηνο, κάτι που θα επιτάχυνε πάρα πολύ την επιτυχία των εμβολιασμών στην Αυστρία”.

Ο Αυστριακός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν και της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, σε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , ζητούν μία ταχεία διαδικασία έγκρισης νέων εμβολίων.

Κατά την άποψή τους, η Σύνοδος Κορυφής “θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για να διασφαλίσει ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η διαδικασία έγκρισης για υποψήφια εμβόλια – αυτή τη στιγμή εκείνου το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, αλλά φυσικά επίσης για όλα τα εμβόλια άλλων εταιρειών, που θα ζητήσουν την έγκριση στο μέλλον”.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και οι ομόλογοί του των τριών άλλων χωρών επισημαίνουν ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μία παγκόσμια κρίση υγείας “στην οποία κάθε ημέρα μετράει” και για το λόγο αυτό αναμένουν από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ότι θα εργασθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και θα επικεντρωθούν στα αναγκαία επιστημονικά στοιχεία.

«Αναμένουμε επίσης ότι οι κατασκευαστές εμβολίων θα είναι έτοιμοι για παράδοση μόλις λάβουν την έγκριση της αγοράς», αναφέρεται στην κοινή επιστολή των τεσσάρων ηγετών, «και αυτό είναι επίσης σημαντικό προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού του 70% που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το καλοκαίρι».

Στις σημερινές δηλώσεις του, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι «μαζί απαιτούμε από τον Eυρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να λάβει μια γρήγορη και μη γραφειοκρατική απόφαση σχετικά με την έγκριση του εμβολίου AstraZeneca».

Ο ίδιος επισημαίνει πως «είναι ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε στη Βρετανία μαζί με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τώρα απαιτείται μια γρήγορη και μη γραφειοκρατική απόφαση για την έγκριση του».

Λίβανος- COVID: Παρατείνεται κατά δύο εβδομάδες το λόκνταουν

Ο Λίβανος ανακοίνωσε σήμερα ότι η επαναλαμβανόμενη 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα για την ανάσχεση της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, πιθανόν να παραταθεί κατά δύο εβδομάδες.

Οι αυστηροί περιορισμοί για τις μετακινήσεις εντός της χώρας, που επρόκειτο να αρθούν την Δευτέρα, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργικό συμβούλιο.

Όπως τόνισε, η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού και της αμείλικτης αύξησης του αριθμού των ασθενών που έχουν ανάγκη από νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το ίδιο έντονα το πρόβλημα στα συστήματα υγείας τους, όμως η κρίση είναι ιδιαίτερα έντονη στον Λίβανο, όπου η πανδημία ήρθε να προστεθεί στην οικονομική κατάρρευση της χώρας, ενώ μια τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της πρωτεύουσας τον Αύγουστο είχε ήδη γονατίσει το σύστημα υγείας.

Χθες, το υπουργείο Υγείας ανέφερε 4.332 νέα κρούσματα κορονοϊού και 64 νέους θανάτους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πάνω από 250.000 σε μια χώρα περίπου έξι εκατομμυρίων κατοίκων.

Δεν αποχωρούν τελικά από τον ΠΟΥ οι ΗΠΑ

Εκκενώθηκε συνοικία της Σανγκάης μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων κορονοϊού

Μια συνοικία στο κέντρο της Σανγκάης εκκενώθηκε σήμερα μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον τριών κρουσμάτων covid-19, τα πρώτα που έχουν καταγράφει στην τεράστια, κινεζική μητρόπολη από τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι αρχές δεν διευκρίνισαν πόσοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφού άρχισε να παρατηρείται στην Κίνα άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού σε πολλές περιοχές.

Δύο από τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στην covid-19 εργάζονταν σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία, ενώ το τρίτο ήταν συγγενικό τους πρόσωπο.

Δημοσιογράφος του AFP που βρέθηκε στην περιοχή είδε οδηγούς λεωφορείων με ειδικές στολές προστασίας να απολυμαίνουν τα οχήματα, αφού μετέφεραν τους κατοίκους της συνοικίας σε κέντρα καραντίνας. Αρκετοί δρόμοι της περιοχής έχουν κλείσει για την κυκλοφορία.

Στη Σανγκάη, μια πόλη περισσότερων από 25 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα covid-19 στην κοινότητα από τις 9 Νοεμβρίου. Ωστόσο είχαν αναφερθεί εισαγόμενα κρούσματα, όπως μία φοιτήτρια η οποία επέστρεψε από τη Βρετανία στα τέλη Δεκεμβρίου και στην οποία εντοπίστηκε το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Η πλέον πολυπληθής χώρα παγκοσμίως, όπου πρωτοεμφανίστηκε η επιδημία του κορονοϊού στα τέλη του 2019, είχε καταφέρει σχεδόν να την εξαλείψει την προηγούμενη άνοιξη. Όμως σποραδικές εστίες που έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει την ανησυχία των αρχών, οι οποίες επιβάλουν εκ νέου δραστικά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19.

Χθες Τετάρτη 1,6 εκατομμύριο κάτοικοι προαστίου στο νότιο Πεκίνο έλαβαν εντολή να μην βγουν από την κινεζική πρωτεύουσα μετά την εμφάνιση στην περιοχή αυτή του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, που θεωρείται πιο μεταδοτικό.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του προαστίου αυτού έχουν τεθεί σε καραντίνα, με αρκετούς σήμερα να κάνουν ουρά για να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ.

Σε εθνικό επίπεδο η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 144 νέα κρούσματα covid-19, τα περισσότερα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται για την ένατη ημέρα που στη χώρα καταγράφονται περισσότερες από 100 νέες μολύνσεις.

Συνολικά λιγότεροι από 90.000 άνθρωποι στην Κίνα έχουν μολυνθεί από κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και 4.635 έχουν πεθάνει.

Πορτογαλία-Covid-19: Η χώρα ετοιμάζεται να κλείσει τα σχολεία καθώς η πανδημία του κορονοϊού επιδεινώνεται

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ετοιμάζεται να κλείσει όλα τα σχολεία στη χώρα για να αντιμετωπίσει την απότομη επιδείνωση της πανδημίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Lusa και την εφημερίδα Publico.

Στο πλαίσιο του lockdown, που άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όλες οι μη απαραίτητες υπηρεσίες έχουν ήδη κλείσει και οι άνθρωποι καλούνται να μένουν στο σπίτι. Όμως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει μέχρι τώρα να κρατήσει τα σχολεία ανοικτά, μια κίνηση που επικρίθηκε από την αντιπολίτευση και υγειονομικούς εμπειρογνώμονες.

Οργανώσεις γονέων και μαθητών είχαν επίσης καλέσει την κυβέρνηση να κλείσει αμέσως τα σχολεία εξαιτίας φόβων για εξάρσεις της νόσου.

Τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν σε όλη τη χώρα από αύριο, Παρασκευή, υποχρεώνοντας τους 2 εκατομμύρια μαθητές της χώρας να μείνουν στο σπίτι, σύμφωνα με το Lusa και την Publico. Η κυβερνητική ανακοίνωση αναμένεται γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Τις τελευταίες επτά ημέρες, η Πορτογαλία είναι η χώρα με τον υψηλότερο μέσο όρο νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ιστότοπο ourworldindata.org.

Η κυβέρνηση έχει αποδώσει την αύξηση των κρουσμάτων στο περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίσθηκε πρώτα στη Βρετανία και επεκτείνεται γρήγορα στην Πορτογαλία, όμως υγειονομικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν επίσης την έλλειψη προετοιμασίας και λένε πως δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό.

Περίπου το 20% των νέων κρουσμάτων Covid-19 που καταγράφονται οφείλονται στο πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος και το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάσει το 60% ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, ασκώντας πίεση στα ήδη πιεσμένα νοσοκομεία.

Επιστήμονες: Η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη δεν καλύπτεται καλά από τα εμβόλια

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει στην δημοσιότητα οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει σήμερα στην δημοσιότητα λεπτομερή οδικό χάρτη, επικεντρωμένο στην επιστημονική γνώση, για την αντιμετώπιση της Covid-19 με την αύξηση των εμβολιασμών και των διαγνωστικών τεστ, την στιγμή που η πανδημία εισέρχεται «στην πιο φονική της φάση», σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει αμέσως 10 διατάγματα και άλλες εγκυκλίους για την εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την οποία παρέλειψε ο προκάτοχός του, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ.

«Εδώ και έναν χρόνο, οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να βρουν καμία στρατηγική, και ακόμη λιγότερο, καμία συνολική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της Covid, εκ μέρους της ομοσπονδιακής τους κυβέρνησης», δήλωσε ο Τζεφ Ζιντς, συντονιστής της κυβέρνησης Μπάιντεν στην πολιτική απέναντι στην πανδημία.

«Με την ανάληψη της προεδρίας από τον πρόεδρο Μπάιντεν, όλα θα αλλάξουν», πρόσθεσε.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει σειρά στόχων, όπως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του αμερικανικού πληθυσμού, η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ο έλεγχος της εξάπλωσης της επιδημίας χάρη στην χρήση μάσκας και στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση της επείγουσας βοήθειας και η εισαγωγή επείγουσας νομοθεσίας για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η λειτουργία των σχολείων και των καταστημάτων σε συνθήκες ασφάλειας , η προστασία των πλέον ευάλωτων και η αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων, καθώς και η αποκατάσταση της αμερικανικής ηγεσίας στο κόσμο για την προετοιμασία για οποιασδήποτε μελλοντική πανδημία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει την έγκριση από το Κονγκρέσο την έγκριση πόρων ύψους 1.900 δισεκατομμυρίων, στα οποία περιλαμβάνονται 20 δισεκατομμύρια δολάρια για εμβόλια και 50 δισεκατομμύρια δολάρια για διαγνωστικά τεστ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο (405.000 νεκροί), σε απόλυτους αριθμούς.

Αντιμέτωπος με τέτοιας έκτασης υγειονομική κρίση, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διάταγμα που καθιστά υποχρεωτική την χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση στους ομοσπονδιακούς χώρους.

Ουγγαρία-κορονοϊός: Η χώρα έδωσε προκαταρκτική έγκριση για το εμβόλιο της AstraZeneca και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Η ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας για τα φάρμακα έδωσε προκαταρκτική έγκριση για τη χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάσθηκε από την AstraZeneca, καθώς και για το ρωσικό εμβόλιο κατά της Covid-19 Sputnik V, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο θα μεταβεί αργότερα σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δήλωσε ο Γκέργκελι Γκούλιας.

Οι ΗΠΑ έχασαν από την πανδημία περισσότερους από ότι στον πόλεμο

Το ποσοστό θανάτων λόγω κορονοϊού στην Αφρική είναι πλέον υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Το ποσοστό θνητότητας κρουσμάτων κορονοϊού στην Αφρική βρίσκεται στο 2,5%, υψηλότερα από το παγκόσμιο επίπεδο του 2,2%, μια τάση που ανησυχεί τους ειδικούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος οργανισμός για τον έλεγχο της ασθένειας στην αφρικανική ήπειρο.

Σε προηγούμενη φάση της πανδημίας, το ποσοστό θανάτων στην Αφρική ήταν κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζον Νκενγκασόνγκ, επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων (CDC).

«Το ποσοστό θνητότητας κρουσμάτων αρχίζει να είναι πολύ ανησυχητικό και μας προβληματίζει όλους», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυξάνεται ο αριθμός των αφρικανικών χωρών με ποσοστό θανάτων υψηλότερο από τον σημερινό παγκόσμιο μέσο όρο. Υπάρχουν 21 χώρες στην αφρικανική ήπειρο με ποσοστό θανάτων άνω του 3%, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και του Σουδάν.

Την τελευταία εβδομάδα, τα κρούσματα μειώθηκαν κατά σχεδόν 7% συγκριτικά με μία εβδομάδα νωρίτερα ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία του αφρικανικού CDC. Η Αφρική έχει καταγράψει 3,3 εκατ. κρούσματα κορονοϊού και 81.000 θανάτους έως σήμερα, σύμφωνα με το κέντρο αύτο.

Η αφρικανική ήπειρος ανακοίνωσε 207.000 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, με τη Νότια Αφρική μόνο να καταγράφει τα 100.000 από αυτά τα νέα περιστατικά, δήλωσε ο Νκενγκασόνγκ.

Το μεγαλύτερο αποτεφρωτήριο της Ελβετίας ετοιμάζεται για περισσότερους θανάτους λόγω του κορονοϊού

Το μεγαλύτερο αποτεφρωτήριο της Ελβετίας αναμένει νέα αύξηση στους θανάτους λόγω του κορονοϊού καθώς το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού οδηγεί τα ποσοστά μόλυνσης στη χώρα σε άνοδο, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να υπάρχει μια ήρεμη τελετή αποχαιρετισμού από τους οικείους.

Το αποτεφρωτήριο Νορντχάιμ στη Ζυρίχη είχε 860 σορούς τον Δεκέμβριο, 45% περισσότερες από το συνηθισμένο, και αναγκάστηκε να παρατείνει το ωράριο λειτουργίας του και να διεκπεραιώνει αποτεφρώσεις τα Σάββατα καθώς άρχισε να γίνεται εντονότερος ο αντίκτυπος του κορονοϊού, ιδιαίτερα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε όλη την Ελβετία, ο αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει τις 500.000 σε ένα πληθυσμό 8,6 εκατ. κατοίκων, με την πανδημία να προκαλεί σχεδόν 8.200 θανάτους.

«Έχουμε φθάσει στα όριά μας», δήλωσε ο Ρολφ Στάινμαν, επικεφαλής του γραφείου κηδειών και νεκροταφείων στη Ζυρίχη. «Όχι μόνο λόγω του αριθμού των θανάτων αλλά και λόγω της αβεβαιότητας. Ποτέ δεν γνωρίζαμε πότε θα υπήρχε αύξηση στους αριθμούς ή εάν θα συνέχιζαν να αυξάνονται», δήλωσε στο Reuters.

Ένα αποτεφρωτήριο στο γειτονικό Βίντερτουρ βοήθησε ώστε να μην υπερφορτωθούν οι εγκαταστάσεις της Ζυρίχης. Η σωματική κούραση αλλά και το ψυχολογικό βάρος στους επτά υπαλλήλους του αποτεφρωτηρίου αυξήθηκαν.

Από τις αρχές του μήνα, στη μονάδα αυτή έχουν γίνει 500 αποτεφρώσεις.

«Ελπίζω ότι οι αριθμοί δεν θα είναι όπως ήταν στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Αλλά ποιος ξέρει…», δήλωσε ο Στάινμαν. «Ας ελπίσουμε ότι τα αυστηρότερα μέτρα lockdown και η άφιξη του εμβολίου θα βοηθήσουν».

Στη Ζυρίχη, όπου αποτεφρώνονται περίπου το 90% των νεκρών, οι σοροί έρχονται από οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και κατοικίες. Τα φέρετρα τοποθετούνται σε τρεις ειδικούς χώρους-ψυγεία και στη συνέχεια σε μια από τις 30 αίθουσες όπου μπορούν να τους αποχαιρετίσουν οι οικείοι τους.

«Είναι σημαντικό για τα μέλη της οικογένειας να έχουν την ευκαιρία του αποχαιρετισμού», δήλωσε ο Στάινμαν, 58 ετών, που είναι υπεύθυνος της υπηρεσίας εδώ και εννέα χρόνια.

«Μπορεί να είναι πιο γαλήνιο και λιγότερο τραυματικό, ειδικά εάν η τελευταία φορά που είδαν το πρόσωπο αυτό ήταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Βοηθά στη διαδικασία του πένθους».

«Γνωρίζουμε ότι η ζωή τελειώνει, αλλά αυτή η δουλειά με κάνει πιο ταπεινό και να εκτιμώ όσα έχω στη ζωή», πρόσθεσε.

Γερμανία-Covid-19: “Υπερβολική απαίτηση” από τους πολίτες οι περιορισμοί για τον κορονοϊό, δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και έκανε λόγο για την “πανδημία του αιώνα”

Ως «υπερβολική απαίτηση» από όλους χαρακτήρισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ τους περιορισμούς που επιβάλλονται για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού και ευχαρίστησε τους πολίτες για τις προσπάθειές τους, οι οποίες, όπως είπε, επιτέλους αποδίδουν. Έκανε επίσης λόγο για την «πανδημία του αιώνα» σε επίπεδο φυσικής καταστροφής και τόνισε την ανάγκη για άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο, σφοδρότερο κύμα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τυπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για μια «διχασμένη εικόνα», με μείωση των κρουσμάτων, αλλά αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 και εξήγησε ότι, λόγω και των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Βρετανία και στην Ιρλανδία, ήταν απαραίτητο να ληφθούν επειγόντως επιπλέον μέτρα. «Αν περιμέναμε μέχρι να γεμίσουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα ήταν πολύ αργά», τόνισε η κυρία Μέρκελ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος να αποφύγουμε ένα ακόμη σφοδρότερο κύμα».

Ελβετία: Από τα μαζικά τεστ σε χιλιάδες ανθρώπους στο Σεν Μόριτς προέκυψαν 53 κρούσματα, εκ των οποίων τα 31 αφορούν το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού

Από τη μαζική διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό σε χιλιάδες ανθρώπους στον προορισμό χειμερινών διακοπών Σεν Μόριτς της Ελβετίας, όπου πολυτελή ξενοδοχεία μπήκαν σε καραντίνα, προέκυψαν 53 κρούσματα, περιλαμβανομένων 31 περιπτώσεων του ταχέος μεταδιδόμενου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 3.200 άνθρωποι έκαναν αυτή την εβδομάδα το τεστ και οι 31 μολύνσεις, που προήλθαν από παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, εντοπίστηκαν μεταξύ των υπαλλήλων ξενοδοχείων και όχι των ενοίκων στα δύο ξενοδοχεία που μπήκαν σε καραντίνα, τα Badrutt’s Palace Hotel και Grand Hotel des Bains Kempinski.

Το Σεν Μόριτς ανακοίνωσε ότι αίρει τα επείγοντα μέτρα που είχαν επιβληθεί για να προστατευθεί η κοινότητα.

Η πόλη αυτή των 5.200 κατοίκων έχει κλείσει τα σχολεία της περιοχής και τις σχολές του σκι και έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, υπό τον φόβο για το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, το οποίο μεταδίδεται πολύ γρήγορα.

“Το παραλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε κυρίως σε ξενοδοχειακούς υπαλλήλους και δεν μεταδόθηκε σε ενοίκους των ξενοδοχείων”, ανέφεραν αξιωματούχοι του καντονιού Γκριζόν.

“Αυτό δείχνει ότι λειτουργεί η έννοια της προστασίας των ξενοδοχείων και η εξέταση των υπαλλήλων και ότι είναι ένα συνετό και αποτελεσματικό μέτρο”, προσέθεσαν.

ΕΕ-Covid-19: Η Ισπανία πιέζει ΕΕ και ΟΟΣΑ για την θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού

Η Ισπανία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια, δήλωσε σήμερα η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ.

«Η πιστοποίηση εμβολιασμού είναι κάτι προς το οποίο οδηγούμαστε αναπόφευκτα. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα εγγυηθεί την ασφαλή επιστροφή στην κινητικότητα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RNE

Η έκδοση τέτοιου πιστοποιητικού πρέπει να συντονισθεί σε ευρωπαϊκό ή ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε προσθέτοντας ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν, όπως γίνεται τώρα με τα μοριακά τεστ.

Η Ισπανία, η οποία συγκαταλέγεται στις χώρες που εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία, επλήγη σφοδρά από τους περιορισμούς στα ταξίδια εξαιτίας της πανδημίας.

Ρωσία- covid-19: Χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων στη Μόσχα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Σομπιάνιν

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκεί Σομπιάνιν ανακοίνωσε σήμερα ότι από αύριο Παρασκευή χαλαρώνουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19 στη ρωσική πρωτεύουσα, αποδίδοντας τη βελτίωση της κατάστασης στην επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού.

“Η κατάσταση σχετικά με την εξάπλωση της νόσου μας προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία”, έγραψε στον ιστότοπό του ο Σομπιάνιν, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των νέων ημερήσιων μολύνσεων covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα –2.000 με 4.000– ήταν “σημαντικά μικρότερος από αυτόν στα τέλη Δεκεμβρίου”.

“Το ποσοστό εμβολιασμού έχει αυξηθεί κατά πολύ. Περισσότεροι από 220.000 Μοσχοβίτες έχουν ήδη λάβει αξιόπιστη προστασία από τον ιό”, τόνισε ο δήμαρχος της πόλης.

Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα επισήμως μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19: πλέον όλοι οι πολίτες μπορούν να λάβουν το εμβόλιο Sputnik V.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Σομπιάνιν είναι η επαναλειτουργία “με κανονικό καθεστώς” των αθλητικών σχολών, των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των πολιτιστικών χώρων, καθώς και η αύξηση του ποσοστού θεατών στα θέατρα και τους κινηματογράφους από 25% σε 50% της χωρητικότητάς τους.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα εξακολουθούν να κλείνουν στις 23:00, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 30% των εργαζομένων τους βρίσκεται σε τηλεργασία και οι πολίτες άνω των 65 ετών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα, ένα μέτρο που στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 21.887 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων τα 3.458 στη Μόσχα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 3.655.839, ενώ 67.832 άνθρωποι έχουν πεθάνει από covid-19.

Γαλλία: Η χώρα θα χρειαστεί και νέο lockdown αν δεν αποδώσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας (επιδημιολόγος)

Η Γαλλία πιθανόν να χρειαστεί ένα τρίτο εθνικό λόκνταουν αν η ισχύουσα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6μμ αποτύχει να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ένα μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Γαλλίας υπογραμμίζοντας ότι αυτό πιθανόν να αφορά τις πιο ευάλωτες ομάδες.

“Αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται, θα χρειαστεί να καταφύγουμε και πάλι σε λόκνταουν. Θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά ένα λόκνταουν περιορισμένο στους ευάλωτους πολίτες”, δήλωσε η επιδημιολόγος Οντίλ Λονέ.

Γερμανία: Ο επικεφαλής της καγκελαρίας χαρακτηρίζει αναπόφευκτο το κλείσιμο των συνόρων αν δεν μειωθούν τα κρούσματα του κορονοϊού

Η Γερμανία πιθανόν να χρειαστεί να κλείσει τα σύνορά της με τις γειτονικές χώρες αν δεν λάβουν μέτρα ώστε να μειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ,, ο Χέλγκε Μπράουν.

Όπως είπε ο επικεφαλής της καγκελαρίας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι σημαντικό να τεθούν υπό έλεγχο τα επίπεδα των μολύνσεων ώστε οι χώρες να μπορέσουν να προστατευθούν από τα περισσότερο μεταδιδόμενα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

“Ο κίνδυνος είναι όταν αυξάνονται τα κρούσματα σε μια χώρα, αυτή η παραλλαγή γίνεται σχεδόν η επικρατούσα παραλλαγή και τότε η μόλυνση δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί. Και επομένως ακόμη αυστηρότεροι κανόνες εισόδου στα εσωτερικά μας σύνορα είναι αναπόφευκτοι και καθώς κανένας δεν το θέλει αυτό, είναι σημαντικό να ενεργήσουμε από κοινού τώρα”, είπε ο Μπράουν.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα