Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία λόγω πιθανής επίθεσης από τη Ρωσία

Η σημαντική αυριανή μέρα θα δείξει την πορεία της Ουκρανικής κρίσης - Όλες οι εξελίξεις

Parallaxi
σε-κατάσταση-εκτάκτου-ανάγκης-η-ουκρα-886715
Parallaxi

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις, τις πληροφορίες και τα μέσα ενημέρωσης

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε σήμερα στην ουκρανική βουλή, την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας από αύριο τα μεσάνυχτα για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την ουκρανική βουλή, προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό καθ’ οδόν προς το Ντονέτσκ

Δύο κονβόι με στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους από την πλευρά των ρωσικών συνόρων, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία δημοσιογράφου που βρίσκεται στην περιοχή.

Το ένα κονβόι περιλαμβάνει εννέα τανκς και ένα στρατιωτικό όχημα, ενώ το δεύτερο φορτηγά και βυτιοφόρα, δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο κήρυξε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε από τους Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία να φύγουν άμεσα. Παράλληλα η Μόσχα άρχισε την εκκένωση της πρεσβείας της στην ουκρανική πρωτεύουσα, εντείνοντας την ανησυχία των Ουκρανών και της Δύσης για μια ευρεία στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για έναν “κίνδυνο”, το Κίεβο ζητά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων – Για το ενδεχόμενο 5 εκατομμυρίων εκτοπισμένων, προειδοποίησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «στιγμή κινδύνου», καταγγέλλοντας εκ νέου τις «παραβιάσεις» που διαπράττει η Μόσχα εναντίον του Κιέβου, το οποίο κάλεσε, από την πλευρά του, τη Ρωσία να «αποσύρει τα στρατεύματά της» και να «σταματήσει να αποσταθεροποιεί» την περιοχή.

«Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «ανεξαρτησία» των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, κι ό,τι ακολούθησε, αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας και δεν συνάδει με τις αξίες της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Γκουτέρες, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Παίρνοντας τον λόγο μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. «Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ προβλέψει και δεν προβλέπει καμία στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς», τόνισε.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζήτησε από τον ΟΗΕ «απτές και ταχείες ενέργειες» για να σταματήσει η κλιμάκωση που τροφοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία και οι στρατιωτικές ενισχύσεις της.

«Η αρχή ενός πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία θα είναι το τέλος της παγκόσμιας τάξης όπως εμείς τη γνωρίζουμε», προειδοποίησε ο Κουλέμπα, ζητώντας από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Πρέπει η Ρωσία να ξαναβρεί το μονοπάτι της διπλωματίας», να «αποσύρει τα στρατεύματά της, να σταματήσει να αποσταθεροποιεί την περιοχή», σημείωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

«Θέλουμε την ειρήνη!», είπε στο τέλος της ομιλίας του, που καταχειροκροτήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η σημερινή Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι μια ετήσια συνεδρίαση σχετικά με τα «ουκρανικά εδάφη που έχουν προσωρινά καταληφθεί», η οποία οργανώνεται μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Για το ενδεχόμενο 5 εκατομμυρίων προσφύγων προειδοποίησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ

Η σύρραξη που θα πυροδοτούσε η Ρωσία με την Ουκρανία θα μπορούσε να μεταφραστεί από «μια νέα προσφυγική κρίση», με «έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους», προειδοποίησε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, να δημιουργήσει μια νέα προσφυγική κρίση, μία από τις σημαντικότερες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κόσμος, με έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους από τον πόλεμο που επέλεξε η Ρωσία και την πίεση που ασκεί στους γείτονες της Ουκρανίας», επισήμανε.

«Καθώς η Ουκρανία είναι μία από τους μεγαλύτερους παρόχους σιταριού παγκοσμίως, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια έκρηξη των τιμών των διατροφικών προϊόντων και να οδηγήσουν σε μια πείνα ακόμη πιο απεγνωσμένη σε περιοχές, όπως η Λιβύη, η Υεμένη και ο Λίβανος», τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Δύο μέρες έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να κάνει πίσω.

«Βρισκόμαστε στο 2022» και «δεν θα επιστρέψουμε σε μια εποχή αυτοκρατοριών και αποικιών ή στην ΕΣΣΔ», είπε η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Στον αντίποδα, ο Ρώσος ομόλογός της στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε πως η κατάσταση σήμερα είναι αποτέλεσμα του «πραξικοπήματος του 2014», που οδήγησε σε μια αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, το Κίεβο διεξάγει μια «καταστολή» σε βάρος της ρωσόφωνης μειονότητας στην Ουκρανία, κατήγγειλε, αναφέροντας σε μια πρώτη στον ΟΗΕ τον όρο «γενοκτονία», που είχε χρησιμοποιήσει πρόσφατα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία δράσης του Κιέβου προς όφελος του ανατολικού τμήματος της χώρας ώθησε «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους» να φύγουν προς τη Ρωσία.

Ερντογάν προς Πούτιν: “η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που πλήττει την ακεραιότητα της Ουκρανίας”

“Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει κανένα μέτρο που θίγει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ερντογάν ζήτησε “να βρεθεί λύση με βάση τις Συμφωνίες του Μινσκ” του 2014 και του 2015, ενώ αυξάνεται η απειλή μιας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι συμφωνίες του Μινσκ, που υπέγραψαν το Κίεβο και οι αυτονομιστές υπό την αιγίδα του Παρισιού, του Βερολίνου και της Μόσχας, είχαν συντελέσει στη μείωση της έντασης της σύγκρουσης, η οποία μετρά περισσότερους από 14.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επιβεβαίωσε την “προσήλωσή του στη συνέχιση των επαφών και των διπλωματικών διαβουλεύσεων” και διαβεβαίωσε ότι “η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί για τη μείωση της έντασης”, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε, κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, “την αντικειμενική αναγκαιότητα της απόφασης που λήφθηκε απέναντι στην επιθετικότητα των ουκρανικών αρχών στο Ντονμπάς και την κατηγορηματική άρνησή τους να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ”, αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες “συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε διαφορετικά σχήματα”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ερντογάν είχε ήδη κρίνει “απαράδεκτη” την Τρίτη την αναγνώριση από τη Μόσχα των φιλορωσικών αυτονομιστικών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ωστόσο, στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε το βράδυ της Τρίτης από τη Σενεγάλη, ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να έρθει σε ρήξη με κανέναν από τους δύο πρωταγωνιστές.

“Δεν είναι δυνατόν. Έχουμε πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Έχουμε επίσης πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με την Ουκρανία”, είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

“Θέλουμε να επιλυθεί το θέμα χωρίς να χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ των δύο”, επέμεινε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, στο οποίο συγκεκριμένα πούλησε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αλλά εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τις προμήθειές της σε ενέργεια και σιτηρά, μεταξύ άλλων.

Η Άγκυρα απέκτησε επίσης ένα ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Για τον λόγο αυτό, ο Ερντογάν προσέφερε τη μεσολάβησή του για να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο χωρών, που συνορεύουν όπως και η Τουρκία με τη Μαύρη Θάλασσα.

Νεκρός Ουκρανός στρατιώτης από βομβαρδισμό φιλορώσων αυτονομιστών

Πούτιν προς Ερντογάν: ήταν αντικειμενική αναγκαιότητα η αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα αντάλλαξαν εκτιμήσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την αναγνώριση από την Ρωσία των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η ληφθείσα απόφαση σε συνθήκες επιθετικότητας των ουκρανικών αρχών στο Ντονμπάς και η κατηγορηματική τους άρνηση να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, ήταν αντικειμενική αναγκαιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Με τη σειρά του ο Ερντογάν «ανέπτυξε τις γνωστές του απόψεις σ’ αυτό το ζήτημα», επισημαίνει η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν συζήτησε το θέμα της επεξεργασίας των μακροπρόθεσμων νομικών εγγυήσεων ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπως και ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την απογοήτευση του για την αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η οποία ισοδυναμούσε με μια απόπειρα να αγνοηθούν οι νόμιμες ρωσικές ανησυχίες και απαιτήσεις».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ρωσο-τουρκικές επαφές σε διάφορα σχήματα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Οι κυρώσεις και οι «επόμενες» κυρώσεις είναι λίγο-πολύ γνωστές.

Το τι ΔΕΝ περιλαμβάνεται στα δυτικά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας καταγράφει ο Javier Blas στο Bloomberg: «Και οι δυο πλευρές γνωρίζουν τις αντιφάσεις. Η Δύση γνωρίζει ότι οι πρώτες ύλες είναι η πηγή μετρητών για τον Πούτιν, κυρίως λόγω των πολύ υψηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και οι Δυτικοί γνωρίζουν επίσης για τη ζημιά που θα πάθουν οι ίδιοι εάν μηδενίσουν τις εισαγωγές.

Χαρακτηριστικά λοιπόν:

Το πρώτο 24ωρο μετά την υπογραφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάταγμα αναγνώρισης των δυο Λαικών Δημοκρατιών στο Ντονμπάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και οι ΗΠΑ αγόρασαν συνολικά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικό πετρέλαιο και πετρελαϊκών προϊόντων, αξίως άνω των 350 εκατ. δολαρίων με τις τρέχουσες τιμές. Εκτός από αυτό, πιθανότατα, η Δύση να αγόρασε φυσικό αέριο αξίας περίπου 250 εκατ. δολαρίων, συν αλουμίνιο δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, άνθρακα, νικέλιο, τιτάνιο, χρυσό και άλλες πρώτες ύλες. Συνολικά, εκτιμά ο Blas, ο λογαριασμός πρέπει να ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια δολάρια. «Και έτσι θα συνεχιστεί, τουλάχιστον προς το παρόν», καταλήγει.

«Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να αγοράζουν τις ρωσικές φυσικές πρώτες ύλες και η Μόσχα θα συνεχίσει να τις πουλάει και να τις στέλνει, παρά τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση μεταξύ τους από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991. Με άλλες χώρες- όπως το Ιράν ή η Βενεζουέλα- ο Λευκός Οίκος ήταν πιο γρήγορος στην χρήση του πετρελαίου ως γεωπολιτικό εργαλείο. Με αποτέλεσμα και η Τεχεράνη καιτο Καράκας να μην μπορούν να πουλήσουν το πετρέλαιό τους νόμιμα στις παγκόσμιες αγορές και όχι μόνο στις ΗΠΑ. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η Ρωσία είναι ελεύθερη να μεταφέρει το πετρέλαιό της στην Αμερική. Και η Βρετανία, επίσης, εξακολουθεί να αγοράζει ντίζελ από τη Μόσχα».

Η Ισπανία συστήνει στους υπηκόους της να φύγουν προσωρινά από την Ουκρανία

Η Ισπανία συνέστησε στους υπηκόους της να φύγουν από την Ουκρανία προσωρινά, όσο το δυνατόν συντομότερα, δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες.

«Συστήνουμε να φύγουν προσωρινά από τη χώρα, όσο το δυνατόν συντομότερα και να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Ουκρανία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε ο Αλβάρες ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, 334 Ισπανοί παραμένουν στην Ουκρανία, λιγότεροι από τους 445 που βρίσκονταν εκεί όταν ξεκίνησε η κρίση, πριν από μερικές εβδομάδες.

https://www.instagram.com/p/CaVEUZXMOMo/?utm_source=ig_web_copy_link

Βερολίνο και Παρίσι φωταγώγησαν κτίρια στα χρώματα της Ουκρανίας

Η γερμανική πρωτεύουσα φώτισε την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το διασημότερο αξιοθέατο του Βερολίνου, στα μπλε και κίτρινα χρώματα της Ουκρανίας σήμερα, σε μια επίδειξη ενότητας με το Κίεβο, καθώς βαθαίνει η κρίση με τη Ρωσία.

Στο Παρίσι, οι αρχές φωταγώγησαν το Δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας στα ίδια χρώματα, για να επιδείξουν επίσης τη στήριξή τους.

Το Βερολίνο στέλνει σαφές μήνυμα υπέρ μιας ελεύθερης και κυρίαρχης Ουκρανίας, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Επιδεικνύουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ουκρανίας, τους πολλούς Βερολινέζους με ουκρανικές ρίζες, αλλά επίσης τους πολλούς Ρώσους που θέλουν την ειρήνη στη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε η δήμαρχος του Βερολίνου Φραντσίσκα Γκίφεϊ σε μια ανακοίνωση.

«Δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από να μπει ένα τέλος στην κλιμάκωση και μια ειρηνική διευθέτηση σε αυτήν την απειλητική σύρραξη», πρόσθεσε η ίδια.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «μία ακόμη φορά, η σκιά του πολέμου καραδοκεί στο κατώφλι της Ευρώπης».

Η Βρετανία θα παράσχει περαιτέρω στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία ενώ ζήτησε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή να επανεξετάσει την άδεια του δικτύου RT, λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Η Βρετανία θα προσφέρει περαιτέρω στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και θανατηφόρων αμυντικών όπλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Υπό το φως της ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία και σύμφωνα με την προηγούμενη στήριξή μας, το Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα θα παράσχει ένα περαιτέρω πακέτο στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία. Αυτό θα περιλαμβάνει ‘θανατηφόρα’ βοήθεια με τη μορφή αμυντικών όπλων και ‘μη θανατηφόρα’ βοήθεια», δήλωσε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο Τζόνσον αρνήθηκε ότι το Συντηρητικό του κόμμα έλαβε δωρεές από Ρώσους ολιγάρχες, λέγοντας ότι όλοι όσοι χρηματοδότησαν το κυβερνών κόμμα είναι καταγεγραμμένοι στη Βρετανία.

Το Συντηρητικό κόμμα έχει λάβει κεφάλαια από ορισμένους δωρητές που έχουν αποκτήσει μεγάλο μέρος του πλούτου τους στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν από την Εκλογική Επιτροπή.

Ερωτηθείς εάν δεσμεύεται να εγκαταλείψει δωρεές από Ρώσους ολιγάρχες, ο Τζόνσον δήλωσε στο Κοινοβούλιο: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό… να καταλάβουμε ότι δεν λαμβάνουμε χρήματα από Ρώσους ολιγάρχες… λαμβάνουμε χρήματα από ανθρώπους που είναι καταγεγραμμένοι να ψηφίσουν, στο βρετανικό μητρώο συμφερόντων».

Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας για τα μέσα ενημέρωσης εκλήθη να επανεξετάσει την άδεια μετάδοσης του ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου RT μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει και να δώσει εντολή για την ανάπτυξη στρατευμάτων σε περιοχές αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ερωτηθείς στο Κοινοβούλιο για το εάν θα ζητήσει από τη ρυθμιστική αρχή Ofcom να επανεξετάσει την άδεια του RT, ο Τζόνσον δήλωσε πως εκτιμά ότι η αρμόδια υπουργός για τον Πολιτισμό, τα ΜΜΕ και τα Αθλήματα «έχει ήδη ζητήσει από την Ofcom να επανεξετάσει το θέμα αυτό».

«Αλλά αυτό που θα πω… είναι ότι ζούμε σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τζόνσον. «Ζούμε σε μια δημοκρατία που πιστεύει στην ελευθερία λόγου. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό να αφήσουμε την Ofcom παρά τους πολιτικούς να αποφασίσουν ποιους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης θα απαγορεύσουν, αυτό είναι που κάνει η Ρωσία».

Η εφημερίδα Times ανέφερε σήμερα ότι η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού έχει ζητήσει από την Ofcom να λάβει δράση απέναντι στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να διασπείρει παραπληροφόρηση.

«Ανησυχώ ότι δίκτυα όπως το RT, τα οποία η Ofcom έχει βρει ότι έχουν κατ’ επανάληψη παραβιάσει τον Ραδιοτηλεοπτικό Κώδικα στο παρελθόν, θα επιδιώξουν επίσης να μεταδώσουν επιζήμια παραπληροφόρηση για την εν εξελίξει κρίση στην Ουκρανία», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις σε επιστολή προς την Ofcom, αντίγραφο της οποίας αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Η Ρωσία θα δώσει μια ισχυρή, μελετημένη και αισθητή απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα πως θέλει να διευθετήσει ειρηνικά τα σύνορά της με την Ουκρανία αλλά επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας.

Ο Ντενίς Πουσίλιν, που ηγείται της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ουκρανία κατά πρώτο λόγο.

Είπε όμως σε συνέντευξη Τύπου πως η κατάσταση στη μακρόχρονη σύγκρουσή τους έχει γίνει κρίσιμη και οι αυτονομιστές θα κερδίσουν με υποστήριξη από τη «μεγάλη Ρωσία».

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και της γειτονικής αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ χαρακτηρίζεται παράνομη από δυτικές χώρες που επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Η επιθετικότητα από την ουκρανική πλευρά αυξάνεται», είπε ο Πουσίλιν, κατηγορώντας το Κίεβο ότι στήνει «προκλήσεις» και προκαλεί απώλειες αμάχων.

Η Ουκρανία απορρίπτει τις κατηγορίες των αυτονομιστών ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση με σκοπό να ανακτήσει με τη βία την περιοχή τους.

Ο Πουσίλιν είπε πως η απομάκρυνση των γυναικών και των παιδιών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ήταν απαραίτητη ώστε να μπορέσει ο στρατός των αυτονομιστών να επικεντρωθεί στην προάσπιση των συνόρων της περιοχής τους.

«Η κινητοποίηση αυξάνεται, το βλέπουμε αυτό. Τόσο οι πρώην πολιτοφύλακες όσο και οι συνηθισμένοι άνδρες που δεν μπορούν να κάνουν στην άκρη όταν αποφασίζεται η μοίρα του Ντονμπάς», είπε.

Μιλώντας δίπλα στον Πουσίλιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στη Ρωσία, είπε πως καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει το νομικό αποτέλεσμα της αναγνώρισης από τη Ρωσία.

Ο Τουρτσάκ είπε πως δεν είναι πιθανό να καταστεί δυνατό να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία με την παρούσα ουκρανική κυβέρνηση. Είπε στον Πουσίλιν πως η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον λαό της.

Ο Τουρτσάκ είπε πως ο ρωσικός στρατός δεν θα εισέλθει στις δύο αυτοανακηρυχθείσες περιοχές της Ουκρανίας παρά μόνο αν του ζητηθεί να το κάνει από τους αυτονομιστές ηγέτες εκεί.

Ο Τουρτσάκ είπε πως οποιαδήποτε ανάπτυξη του ρωσικού στρατού θα είναι «ειρηνευτικής φύσης».

Ο Τουρτσάκ και ο Ντενίς Πουσίλιν δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη παρουσία στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές των αυτονομιστών, παρά τις κατηγορίες της Δύσης πως η Μόσχα έχει συγκαλυμμένη στρατιωτική παρουσία εκεί επί χρόνια.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε σειρές στρατιωτικών οχημάτων περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης νωρίς χθες, Τρίτη, στα περίχωρα του Ντονέτσκ, πρωτεύουσας μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες περιοχές, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ρεπόρτερ του Reuters είδε περίπου πέντε άρματα μάχης σε σειρά στην άκρη της πόλης και άλλα δύο σε άλλο σημείο της πόλης. Κανένα διακριτικό δεν ήταν εμφανές.

Ο Πουσίλιν είπε στους δημοσιογράφους πως οι αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ντονμπάς δεν βρίσκονται στο σημείο να προσπαθούν να διευρύνουν το έδαφός τους και θα προτιμούσαν να επιλύσουν οποιαδήποτε θέματα οριοθέτησης των συνόρων με την Ουκρανία ειρηνικά.

Την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης αποφάσισε το Κίεβο

Την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, μιας μεγάλης πόλης που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή του Ντονμπάς, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τους επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων και των δημάρχων με αντικείμενο την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το ουκρανικό έδαφος, εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν λεπτομερώς τα σχέδια δράσης τους υπό διάφορες καταστάσεις, την οργάνωση της δουλειάς των νοσοκομείων, τις ενέργειες των στρατιωτικο-πολιτικών διοικήσεων στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Ζελένσκι είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις ενέργειες της Ρωσίας αλλά τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Η Ρωσία άρχισε να απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία

Η Ρωσία άρχισε να απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από όλες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Ουκρανία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS από το Κίεβο επικαλούμενο την ρωσική πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας παρατηρήθηκε ότι υπάλληλοι της έκαιγαν έγγραφα, δήλωσε ότι αυτό πράγματι συνέβη. «Είναι μια σχεδιασμένη διαδικασία. Σ αυτές τις περιπτώσεις, όπως τώρα, υπάρχει δέσμη μέτρων, τα οποία πρέπει να ληφθούν, και για λόγους ασφαλείας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Η Ρωσία στην Ουκρανία εκπροσωπείται από την πρεσβεία της στο Κίεβο καθώς και από γενικά προξενεία στο Χάρκοβο, την Οδησσό και το Λβόφ.

Χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα απομακρύνει το προσωπικό των αντιπροσωπειών της στην Ουκρανία για να υπερασπίσει την ζωή και την ασφάλεια των μελών του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους προσπαθούν να εντείνουν τις πιέσεις προς την Ρωσία με την επιβολή κυρώσεων για την ανάπτυξη στρατευμάτων στις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σε μια από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη.

Ουκρανία: Μαζική κυβερνοεπίθεση σε ιστότοπους της κυβέρνησης και τράπεζες

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα