Σε κλοιό lockdown ξανά ο πλανήτης – Τι γίνεται με τα εμβόλια

Οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία στον πλανήτη.

Parallaxi
σε-κλοιό-lockdown-ξανά-ο-πλανήτης-τι-γίνεται-678010
Parallaxi

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορονοϊού καταγράφηκε το 24ωρο που πέρασε στη Γερμανία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα οι καταναλωτές έσπευσαν ξανά να αποθηκεύσουν προϊόντα, όπως χαρτιά τουαλέτας, αντισηπτικά χεριών και υλικά για είδη αρτοποιίας ενόψει του δεύτερου, μερικού αυτήν τη φορά, lockdown στη χώρα τους, το οποίο τέθηκε σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 19.990 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 596.583, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Πρόκειται για ημερήσιο αριθμό άνευ προηγουμένου.

Το ίδιο διάστημα, 118 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 10.930 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και η νέα μερική καραντίνα που επιβλήθηκε από τις 2 Νοεμβρίου αύξησαν τη ζήτηση των καταναλωτών για ορισμένα προϊόντα υγιεινής και τροφίμων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Οι πωλήσεις χαρτιών υγείας ήταν 139% πάνω από τον μέσο όρο τους μήνες που προηγήθηκαν της υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2019 ως τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Παράλληλα οι αγορές απολυμαντικών αυξάνονταν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες και ανήλθαν σε 104% πάνω από τα επίπεδα προ κρίσης κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Ωστόσο παρέμειναν χαμηλότερες από τα επίπεδα που είχαν αγγίξει κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown την άνοιξη, όταν οι πωλήσεις σχεδόν οκταπλασιάστηκαν ορισμένες φορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καταναλωτές έσπευσαν επίσης να αποθηκεύσουν υλικά ψησίματος, με τις πωλήσεις αλευριού να αυξάνονται κατά 101% από τα επίπεδα προ κρίσης και τις πωλήσεις μαγιάς και ζάχαρης να αυξάνονται κατά 74% και 63% αντίστοιχα.

Ωστόσο και οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων ήταν χαμηλότερες από αυτές της άνοιξης κατά την πρώτη καραντίνα, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι εκκλήσεις των πολιτικών να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα εισακούσθηκαν τουλάχιστον εν μέρει, επισημαίνει η Στατιστική Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Επιπλέον περιορισμοί θα επιβληθούν στο Παρίσι

Επιπλέον περιορισμοί θα επιβληθούν στο Παρίσι με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

Η Ινταλγκό είπε ότι στα νέα μέτρα θα περιλαμβάνεται το κλείσιμο συγκεκριμένων καταστημάτων που πουλάνε φαγητό και αναψυκτικά για το σπίτι στις 10μμ τοπική ώρα, μέτρο το οποίο θα προστεθεί στο lockdown που ισχύει στη Γαλλία σε εθνικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε τον περασμένο μήνα νέο lockdown υποχρεώνοντας τα μη απαραίτητα καταστήματα–όπως είναι αυτά που δεν πουλάνε βασικά τρόφιμα ή φάρμακα–να κλείσουν και τους πολίτες να πρέπει να χρησιμοποιούν υπογεγραμμένα έγγραφα για να δικαιολογούν την παρουσία τους εκτός σπιτιού.

Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές έκριναν ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα στο Παρίσι καθώς, παρά το lockdown, ήταν μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονταν στους δρόμους της πρωτεύουσας αργά τη νύχτα.

Η επιβολή εκ νέου καραντίνας και αυστηρών περιορισμών έχει προκαλέσει οργανωμένες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη παρότι χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας, αντιμετωπίζουν ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν.

Μια γαλλική κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι στο Παρίσι παρατηρήθηκαν “μυστικά πάρτι, ρέιβ πάρτι και ιδιωτικά δείπνα” γι αυτό και κρίθηκαν απαραίτητα τα αυστηρότερα μέτρα.

“Όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες του παιχνιδιού και επομένως θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τότε είναι που χρειάζεται να επιβληθούν νέοι περιορισμοί”, είπε η Ινταλγκό.

Χθες Τετάρτη η Γαλλία κατέγραψε 40.558 νέα κρούσματα κορονοϊού και 385 θανάτους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την COVID σε 38.674, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Απαγόρευση υπηρεσιών “delivery” και “takeaway” την νύκτα στο Παρίσι

Το Παρίσι απαγορεύει υπηρεσίες “delivery” και “takeaway” για έτοιμα γεύματα και αλκοολούχα ποτά ανάμεσα στις 22.00 και τις 06.00 από αύριο για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας, ανακοίνωσε η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε δημόσιους χώρους θα απαγορεύεται επίσης από τις 22.00 μέχρι τις 06.00 από τις 6 Νοεμβρίου.

Πολωνία : Στα πρόθυρα εθνικού lockdown η χώρα

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού, 27.143, πλησιάζοντας σε ένα όριο πέραν του οποίου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι πιθανόν να υποχρεωθεί να επιβάλει ένα εθνικό lockdown.

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού και είπε ότι θα επιβάλει ένα πλήρες lockdown αν συνεχίσουν να αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα.

Το επόμενο όριο στο οποίο θα χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα είναι τα 29.000-30.000 σε ημερήσια βάση και για μια εβδομάδα, όπως είπε νωρίς σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Polskie Radio 1.

Η χώρα κατέγραψε επίσης 367 θανάτους σήμερα, λίγο κάτω από το επίπεδο ρεκόρ.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα ασθενείς με COVID-19 καταλάμβαναν 19.114 νοσοκομειακές κλίνες και χρησιμοποιούσαν 1.615 αναπνευστήρες.

Υπάρχουν διαθέσιμες 28.010 νοσοκομειακές κλίνες και 2.144 αναπνευστήρες.

Από το Σάββατο θα κλείσουν τα περισσότερα καταστήματα μέσα σε εμπορικά κέντρα, τα θέατρα, οι αίθουσες τέχνης και οι κινηματογράφοι.

Όλοι οι μαθητές που δεν βρίσκονται σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης θα ενταχθούν σε αυτό από την Δευτέρα, ενώ τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά για ενοίκους για επαγγελματικούς σκοπούς.

Νέοι περιορισμοί στη Νορβηγία

Οι Νορβηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις εντός της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ στο πλαίσιο των νέων συστάσεων και περιορισμών με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σε πολλά τμήματα της Νορβηγίας και την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε μια χώρα, η οποία επί μακρόν είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων στην Ευρώπη.

“Παρατηρούμε τώρα μια ραγδαία αύξηση στον αριθμό των πολιτών που βγήκαν θετικοί στον ιό. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και…δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε να δούμε αν τα μέτρα που επιβάλαμε την περασμένη εβδομάδα επαρκούν”, είπε η πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου.

Οι Νορβηγοί καλούνται να μένουν στα σπίτια τους το περισσότερο δυνατό κατά τις επόμενες εβδομάδες και να περιορίσουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους, ενώ τα μπαρ σε όλη τη χώρα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Την περασμένη εβδομάδα η Νορβηγία αυστηροποίησε τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τις συναθροίσεις και τους ξένους εργαζόμενους που εισέρχονται στη χώρα έπειτα από μια αύξηση των κρουσμάτων.

Η Νορβηγία κατέγραψε αναθεωρημένο αριθμό 3.118 νέων κρουσμάτων κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα, από 1.718 μια εβδομάδα νωρίτερα, αμφότεροι όμως αριθμοί είναι υψηλότεροι σε σχέση με τον υψηλότερο αριθμό των 1.733 κρουσμάτων που καταγράφηκε την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Κρεμλίνο: Τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο η κατάσταση

Η κατάσταση, που παρατηρείται με την εξάπλωση της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού στην Ρωσία, βρίσκεται υπό έλεγχο παρά την αύξηση των κρουσμάτων , δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η επιδημία εξελίσσεται, συνεχίζεται. Η κατάσταση είναι πράγματι αρκετά τεταμένη, αλλά είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί χάρη στα μέτρα που είχαν ληφθεί νωρίτερα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την κινητοποίηση του συστήματος υγείας.

Ο Πεσκόφ είπε ότι δεν μπορεί να λεχθεί κατηγορηματικά ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας στην Ρωσία, τονίζοντας ότι «για ευνόητους λόγους, ακριβείς προγνώσεις δεν μπορούν να γίνουν».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι σε μερικές περιοχές υπάρχουν ελλείψεις, κάτι που γνωρίζει ο πρόεδρος και ήδη έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα άμεσης ανταπόκρισης σε τέτοιους είδους ελλείψεις.

Στο ερώτημα ποιες είναι οι προγνώσεις του Κρεμλίνου στο θέμα της πανδημίας, ο Πεσκόφ απάντησε ότι «πάντα ελπίζουμε για το καλύτερο και ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο». «Η κατάσταση είναι γενικά ανησυχητική . Και εδώ δεν πρέπει να ασχολούμαστε γενικά με κάποιες περιγραφές, αλλά να στηρίξουμε γενικά το δικό μας σύστημα υγείας , πράγμα που γίνεται» , πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία σύμφωνα με τον Πεσκόφ , στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, στηρίζεται στην δική της εμπειρία , την οποία απόκτησε την άνοιξη, αλλά αξιοποιεί και την εμπειρία των άλλων χωρών.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ζητούν “έκτακτα” μέτρα

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ζήτησαν σήμερα από την ΕΕ έκτακτα και συγκεκριμένα μέτρα, καθώς ανησυχούν για την κατάστασή τους που επιδεινώνεται με την κλιμάκωση της κρίσης της Covid-19.

H κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται, ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής του ACI Europe (Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης) Ολιβιέ Γιάνκοβιτς.

Ο οργανισμός, που αντιπροσωπεύει 500 αεροδρόμια σε 46 ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποίησε στα τέλη Οκτωβρίου για τον κίνδυνο πτωχεύσεων κατά τους επόμενους μήνες για περίπου 200 περιφερειακά αεροδρόμια λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην αεροπορική κίνηση εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων και των περιορισμών για την ανακοπή της εξάπλωσης της covid-19.

«Η ρευστότητα που δαπανούν τα αεροδρόμια, που είναι ήδη σε μη βίωσιμα επίπεδα, απλά θα επιταχύνει τις νέες απώλειες θέσεων εργασίας, απουσία μιας έκτακτης παρέμβασης», σύμφωνα με τον ACI.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ζητούν συγκεκριμένα η κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις να μπορεί να καταβληθεί έως τα τέλη του 2021.

Τον Οκτώβριο, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τη διεύρυνση και την παράταση έως το καλοκαίρι του 2021 της χαλάρωσης της κρατικής βοήθειας που υιοθετήθηκε την περασμένη άνοιξη προκειμένου να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις απέναντι στην κρίση του κορονοϊού.

Ο ACI ζητά επίσης ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αεροπορία που θα επιτρέψει την καταβολή βοήθειας όσο παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη.

Ο κλάδος των αερομεταφορών είναι ένας από τους πλέον πληγέντες από την κρίση.

Πώς εξελίσσεται διεθνώς η ανάπτυξη των εμβολίων

Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 42 εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, ενώ δέκα βρίσκονται σε μελέτες της τελικής φάσης 3. Συνολικά πάνω από 180 εμβόλια διαφορετικών ειδών βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τις έως τώρα εξελίξεις με βάση σχετική ανασκόπηση του καθηγητή μικροβιολογίας Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».

Οι κορονοϊοί είναι μονής έλικας RNA ιοί με φάκελο. Τέσσερις τέτοιοι κορονοϊοί ζωικής προέλευσης, δύο άλφα (NL63 και 229E) και δύο βήτα (HKU1 και OC43), μολύνουν τους ανθρώπους και προκαλούν κοινά κρυολογήματα. Οι ιοί SARS-CoV και MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome coronavirus) έχουν πρόσφατα προκαλέσει επιδημίες με υψηλά ποσοστά θνητότητας στους ανθρώπους. Δεν έχουν εγκριθεί ως τώρα εμβόλια εναντίον κορονοϊών. Η παραγωγή τους δεν είχε θεωρηθεί προτεραιότητα, επειδή συνήθως οι κορονοϊοί προκαλούν ήπιες λοιμώξεις. Επίσης ένα τετραπλό εμβόλιο εναντίον τους, αν υπήρχε, θα προστατεύει από λίγες σχετικά λοιμώξεις, καθώς η πλειονότητα των λοιμώξεων προκαλείται από άλλους ιούς. Κατά την πανδημία του SARS είχε γίνει προσπάθεια δημιουργίας εμβολίου το 2002-2004, αλλά οι μελέτες σταμάτησαν σε φάση 1, καθώς στο μεταξύ εξαλείφθηκε ο ιός.

Στην περίπτωση του SARS-CoV-2, η πρωτεΐνη επιφανείας του ιού προσδένεται στον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE2) στα κύτταρα του ανθρώπου και ακολούθως ενδοκυττώνεται. Τα αντισώματα που προσδένονται στην πρωτεΐνη αυτή (spike protein), ιδίως στην περιοχή πρόσδεσης του υποδοχέα (receptor-binding protein = RBD), είναι εξουδετερωτικά για τον ιό και αποτελούν πιθανό αντιγονικό στόχο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου. Η πρωτεΐνη επιφανείας είναι ισχυρός στόχος για τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, ενώ λιγότερα CD8+ Τ λεμφοκύτταρα επάγονται στη λοίμωξη COVID-19. Σε λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού παράγονται κυρίως αντισώματα IgA, ενώ σε λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού κυρίως IgG.

Αναλυτικότερα, αναπτύσσονται τα εξής διαφορετικά είδη εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού:

Αδρανοποιημένα εμβόλια

Παράγονται σε κυτταροκαλλιέργεια, ακολουθούμενη από χημική αδρανοποίηση του ιού. Επειδή εισάγεται ολόκληρος ο ιός στον οργανισμό παράγονται αντισώματα όχι μόνο εναντίον της πρωτεΐνης πρόσδεσης, αλλά και εναντίον του φακέλου και άλλων ιικών πρωτεϊνών. Τρία τέτοια εμβόλια βρίσκονται σε μελέτες φάσης 3 στην Κίνα, ενώ ένα από την Ινδία, ένα από το Καζακστάν και δύο από την Κίνα είναι σε φάση 1 ή 2.

Ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια

Τα εμβόλια αυτά παράγονται από μία εξασθενημένη μορφή του ιού, που πολλαπλασιάζεται ως ένα σημείο, χωρίς να προκαλεί νόσο, αλλά προκαλώντας ανοσολογική απάντηση ανάλογη με τη φυσική λοίμωξη. Η αδρανοποίηση επιτυγχάνεται είτε εκθέτοντας τον ιό σε συγκεκριμένες συνθήκες (όπως π.χ. χαμηλή θερμοκρασία, ή ανάπτυξη σε μη ανθρώπινα κύτταρα), ή τη γενετική τροποποίηση του ιού (π.χ. αφαιρώντας γονίδια υπεύθυνα για την αντιμετώπιση της ανοσολογικής ανταπόκρισης). Το μεγάλο πλεονέκτημα των εμβολίων αυτών είναι ότι επάγουν και ανοσολογική απάντηση στους βλεννογόνους. Μπορούν να χορηγηθούν και από την μύτη, προστατεύοντας το ανώτερο αναπνευστικό που αποτελεί κύρια πηγή εισόδου του ιού. Ωστόσο, τα μειονεκτήματα των εμβολίων αυτών είναι η αμφίβολη ασφάλεια και η δυσκολία παραγωγής τους. Μόνο τρία εμβόλια σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται σε προκλινική φάση.

Ανασυνδυασμένα πρωτεϊνικά εμβόλια

Τα εμβόλια αυτά υπάγονται σε τρεις κατηγορίες, αυτά που είναι βασισμένα στην πρωτεϊνη επιφανείας, στον RBD και σε σωματίδια που μοιάζουν με τον ιό (VLP=virus like particle). Ανάλογα με την τροποποίηση που θα γίνει στις πρωτεΐνες, επηρεάζεται και η επακόλουθη ανοσολογική απάντηση. Τα εμβόλια αυτά έχουν ως πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται ζωντανός ιός για να παραχθούν. Ωστόσο, η παραγωγή της πρωτεϊνης spike στην επιφάνεια είναι δύσκολη και ιδίως σε πολλές δόσεις εμβολίου. Η πρωτεϊνη RBD είναι πιο εύκολη στην παραγωγή, ωστόσο επειδή είναι μικρή πρωτεϊνη, αν και είναι στόχος για εξουδετερωτικά αντισώματα, τα εμβόλια που είναι βασισμένα μόνο στο RBD, είναι πιο επιρρεπή στην αντιγονική μετατόπιση και στην ανάπτυξη αντοχής, συγκριτικά με εμβόλια που περιλαμβάνουν ολόκληρη την πρωτεϊνη spike και περιλαμβάνουν περισσότερους αντιγονικούς επιτόπους. Πολλά τέτοια εμβόλια βρίσκονται σε προκλινικά στάδια ή σε φάση 1.

Φορείς που δεν μπορούν να αντιγραφούν

Τα εμβόλια αυτά βασίζονται σε ένα διαφορετικό ιό, που έχει κατασκευαστεί ώστε να παράγει την πρωτεϊνη Spike, αλλά δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί χάρη σε μία γενετική τροποποίηση αφαίρεσης τμημάτων του γενωμικού υλικού. Συνήθως ως φορείς χρησιμοποιούνται αδενοϊοί και έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ο ιός SARS-CoV-2 για την παραγωγή. Τα εμβόλια αυτά επάγουν και Β και Τ κυτταρική ανοσία και χορηγούνται ενδομυϊκά, ωστόσο η προϋπάρχουσα ανοσία στον φορέα μπορεί να καταστήσει το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν εμβόλια σε φάσεις 1 έως 3.

Φορείς που μπορούν να αντιγραφούν

Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται φορείς που παράγουν ένα ανασυνδυασμένο γονίδιο, στην προκειμένη περίπτωση την πρωτεϊνη spike. Επειδή ο φορέας πολλαπλασιάζεται ως ένα σημείο στον ξενιστή, τα εμβόλια αυτά επάγουν μεγαλύτερη ανοσολογική απάντηση, ενώ μπορούν κάποια να χορηγηθούν και στους βλεννογόνους επάγοντας έτσι και βλεννογονική ανοσία (ιδίως αυτά που βασίζονται στον ιό του Newcastle). Αυτή τη στιγμή δύο εμβόλια της κατηγορίας αυτής είναι σε μελέτες φάσης 1.

Αδρανοποιημένοι φορείς του ιού

Σε προκλινικά στάδια βρίσκονται εμβόλια που βασίζονται σε αδρανοποιημένους φορείς-ιούς, που παράγουν την πρωτεΐνη spike στην επιφάνειά τους και έπειτα αδρανοποιούνται. Αυτά τα εμβόλια είναι πιο ασφαλή γιατί ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί ούτε σε ανοσοκατεσταλμένους ξενιστές.

DNA εμβόλια

Τα DNA εμβόλια στηρίζονται στο DNA των πλασμιδίων, που μπορεί να παραχθεί σε μεγάλο ποσοστό στα βακτήρια. Τυπικά τα πλασμίδια αυτά περιέχουν ένα γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεϊνη spike, η οποία παράγεται στον εμβολιασμένο μετά την έγχυση. Ωστόσο, παρότι τα εμβόλια αυτά μπορούν να παραχθούν σε μεγάλη ποσότητα σχετικά εύκολα, επάγουν χαμηλή ανοσογονικότητα και χρειάζονται συχνά να χορηγούνται μέσω εξειδικευμένων μεθόδων περιορίζοντας τη χρήση τους. Τέσσερα εμβόλια βρίσκονται σε μελέτες φάσης 1/2.

RNA εμβόλια

Τα RNA εμβόλια χρησιμοποιούν είτε mRNA (αγγελιοφόρο mRNA) είτε αυτο-διπλασιαζόμενο RNA, το οποίο συνήθως χορηγείται μέσω λιπο-νανοσωματιδίων (LNPs). Εμβόλια αυτών των κατηγοριών ελέγχονται σε μελέτες φάσης 1-3, χορηγούνται ενέσιμα. Παρόλο που έχουν ως πλεονέκτημα την εξ ολοκλήρου in vitro παραγωγή, επειδή αποτελούν καινούργια τεχνολογία, δεν γνωρίζουμε τα πιθανά προβλήματα της παραγωγής τους σε μεγάλη κλίμακα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα