Διεθνή

Σε κόκκινο συναγερμό ο πλανήτης λόγω υπερθέρμανσης

Ήδη η παγκόσμια θερμοκρασία έχει ανεβεί κατά περισσότερο από έναν βαθμό κελσίου, οδηγώντας σε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, από καύσωνες και καταιγίδες μέχρι ξηρασίες και πλημμύρες.

Parallaxi
σε-κόκκινο-συναγερμό-ο-πλανήτης-λόγω-υ-479550
Parallaxi

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται ο πλανήτης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με το κλίμα. Οι τελευταίες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τα συμβαλλόμενα κράτη της Συμφωνίας του Παρισιού ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση της γης, απέχουν πολύ μακριά από τους στόχους. Καλεί μάλιστα τις χώρες που ευθύνονται για τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης, να περάσουν από τον λόγο στις πράξεις.

Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται. Ήδη η παγκόσμια θερμοκρασία έχει ανεβεί κατά περισσότερο από έναν βαθμό κελσίου, οδηγώντας σε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, από καύσωνες και καταιγίδες μέχρι ξηρασίες και πλημμύρες.

O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τονίζει πως πλησιάζουμε επικίνδυνα το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και καλεί τις χώρες να εφαρμόσουν στη πράξη όλα αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί.

Από τους σχεδόν 200 υπογράφοντες τη Συμφωνία για το Κλίμα του 2015, μόνο οι 75 χώρες, κυρίως από την Ευρώπη, ενήργησαν πράγματι, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 30% των παγκόσμιων εκπομπών. Ορισμένα κράτη προτάσσουν την άνευ προηγουμένου κρίση της πανδημίας για να αναβάλουν τη δέσμευσή τους για το κλίμα.

Ο Οργανισμός κουνά το δάχτυλο στις χώρες που ευθύνονται για τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης υποστηρίζοντας πως πρέπει να δείξουν εκείνες τον δρόμο για να επιταχυνθεί η οικολογική μετάβαση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα