Σε κρίσιμη καμπή στη μάχη με τον ιό η Ελλάδα- Φόβοι και για δεκαπλασιασμό των κρουσμάτων
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εξελίξεις αναφορικά με τον ιό στη χώρα.
Σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στη μάχη της με τον κοροναϊό βρίσκεται η χώρα, η οποία καταγράφει νέα αρνητικά ρεκόρ σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ειδικότερα, χθες σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 460 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού.
Από χθεσινά κρούσματα, τα 207 εντοπίζονται στην Αττική.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι χθες ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά και για… δεκαπλασιασμό κρουσμάτων.
«Είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων μετά το τέλος Οκτωβρίου, λόγω της παραμονής μας σε κλειστούς χώρους, παράγοντας που μπορεί και να δεκαπλασιάσει τα κρούσματα. Η χρήση μάσκας είναι το εργαλείο απέναντι στον ιό» είπε ο λοιμωξιολόγος.
Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο είναι πως η μετάδοση του ιού αναμένεται να είναι δέκα φορές υψηλότερη σε ζεστούς και κλειστούς χώρους, δηλαδή σε αυτούς που θα αναγκαστούμε να βρισκόμαστε τους επόμενους μήνες.
«Είναι σημαντικό για να μειωθούν τα κρούσματα, να θεωρούμε τους εαυτούς μας φορείς, για αυτό και είναι σημαντική η μάσκα και οι αποστάσεις ασφαλείας, ώστε να μειωθεί η μετάδοση στον γενικό πληθυσμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.
Γκάγκα στο MEGA: Πρέπει να προσέχουμε όλοι για να μην μπούμε σε καραντίνα
Η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος ΚΕΣΥ & διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής στο Σωτηρία, τόνισε μιλώντας στο Mega ότι «πρέπει να προσέχουμε όλοι για να αποφύγουμε την καραντίνα».
Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία στη χώρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, η ίδια υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη καραντίνα.
«Το να μπούμε σε καραντίνα δεν το αντέχει κανείς μας», σημείωσε.
Επιπλέον, δήλωσε ότι όποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να μένει σπίτι του, ενώ όταν κυκλοφορούμε έξω θα πρέπει να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις.
Παρατείνονται τα μέτρα για τον κοροναϊό μέχρι 12 Οκτωβρίου
Χθες μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως μετά από πρόταση και συνεννόηση με Επιτροπή αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων για αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.
«Μέσα από την καθημερινότητα βλέπουμε πόσο μεταδοτικός είναι ο κοροναϊός» επεσήμανε ο υφυπουργός.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων αλλά η αυστηρή τήρηση των μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί.
Οι νέες οδηγίες για τις πτήσεις
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός αναφερόμενος στις πτήσεις από το εξωτερικό είπε πως από οι επιβάτες από τις παρακάτω χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κοροναϊού μέχρι 72 ώρες πριν.
- Πολωνία
- Τσεχία
- Βουλγαρία
- Ρουμανία
- Ουγγαρία
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Μάλτα
- Βέλγιο
- Ισπανία
- Αλβανία
- Βόρεια Μακεδονία
Αρνητικά όλα τα τεστ στο νοσοκομείο «Σωτηρία»
Αρνητικά στον ιό βρέθηκαν και τα υπόλοιπα 17 δείγματα που ελήφθησαν από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».
Χθες το πρωί είχε ανακοινωθεί ότι βγήκαν αρνητικά τα 22 τεστ που υποβλήθηκαν στο προσωπικό της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής.
Έτσι, η εφημερία της Κλινικής θα διεξαχθεί κανονικά το Σάββατο.
H κατάσταση στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, καταγράφηκαν 5 ακόμα θάνατοι και 398 θανάτοι συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 02 Οκτωβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Αναλυτικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 460, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 19346 (ημερήσια μεταβολή +2.4%), εκ των οποίων 55.8% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 398 θάνατοι.Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 85 (69.4% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 19346 κρουσμάτων, 2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Σημ.: ευθεία γραμμή υποδηλώνει εκθετικό ρυθμό αύξησης της ασθένειας (όσο πιο μεγάλη η κλίση της ευθείας, τόσο πιο μεγάλος και ο ρυθμός διάδοσης) Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1328042 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 13100 δείγματα.
Με πληροφορίες από in.gr/EOΔΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ