«Σε πόλεμο»: Παραμένουν στο δρόμο οι Πολωνοί για τις αμβλώσεις

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη χώρα για το νομοσχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις

Parallaxi
σε-πόλεμο-παραμένουν-στο-δρόμο-οι-πο-715913
Parallaxi
ΑΠΕ

Εκατοντάδες Πολωνοί διαδήλωσαν χθες Πέμπτη στη Βαρσοβία «οπλισμένοι» με κόκκινη μπογιά, αψηφώντας τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω της πανδημίας της covid-19, αφού τέθηκε σε ισχύ ένα αμφιλεγόμενο διάταγμα το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας για δεύτερη συνεχή νύχτα μετά τη δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Τετάρτη. Το διάταγμα απαγορεύει οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της κύησης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, ή εφόσον κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

«Συγκεντρωνόμαστε εδώ διότι αυτό το κράτος πιστεύει ότι μπορεί να καταπατήσει την ελευθερία μας», κατήγγειλε η Μάρτα Λέμπαρτ, μία από τις επικεφαλής της «Απεργίας των Γυναικών» του βασικού κινήματος που διοργανώνει τις κινητοποιήσεις, απευθυνόμενη στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στη Βαρσοβία.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Αρκετά» ή «Αυτό σημαίνει πόλεμο» και φορούσαν μάσκες ζωγραφισμένες με κόκκινη μπογιά, σύμβολο των ακτιβιστών υπέρ της άμβλωσης.

Κάποιοι έριξαν κόκκινη μπογιά μπροστά από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η αστυνομία συνέλαβε πολλούς διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο ότι η άμβλωση σε περίπτωση δυσμορφίας του εμβρύου «αντίκειται» στο Σύνταγμα της Πολωνίας.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου είχαν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις στην Πολωνία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναβάλει τη δημοσίευση του διατάγματος.

https://www.youtube.com/watch?v=OC-obiKtd10

Η Πολωνία, μια κυρίως καθολική χώρα, έχει μια από τις πλέον περιοριστικές νομοθεσίες στην Ευρώπη στο θέμα της άμβλωσης.

Σήμερα γίνονται ετησίως λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Φεμινιστικές οργανώσεις εκτιμούν όμως σε περίπου 200.000 τις αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο παράνομα ή στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα