Top

Σε τεντωμένο σχοινί η Ευρώπη – Χριστούγεννα με περιορισμούς υπό την απειλή τρίτου κύματος

Ποια μέτρα λαμβάνονται ενόψει της εορταστικής περιόδου που πλησιάζει εν μέσω πανδημίας

Parallaxi
σε-τεντωμένο-σχοινί-η-ευρώπη-χριστού-688091
Parallaxi

corona christmas

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ακροβατούν ανάμεσα στην αποφυγή διασποράς του κορονοϊού κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και την δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι άνθρωποι να γιορτάσουν με φίλους και συγγενείς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ το φάσμα ενός τρίτου κύματος της επιδημίας γίνεται όλο και πιο απειλητικό.

ΔΑΝΙΑ

Η Δανία θα επιβάλει περαιτέρω μέτρα lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας για να αναχαιτίσει πρόσφατη έκρηξη των κρουσμάτων της covid-19, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν. Μπαρ, εστιατόρια και μουσεία θα κλείσουν από τις 9 Δεκεμβρίου σε 38 δήμους της χώρας, περιλαμβανομένης της Κοπεγχάγης, και οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι φοιτητές των πανεπιστημίων θα παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι νέοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Η Ουγγαρία θα διατηρήσει τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, ανάμεσά τους και την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 20.00 μέχρι τουλάχιστον τις 11 Ιανουαρίου. Οι πρωτοχρονιάτικες δημόσιες εκδηλώσεις ματαιώνονται για φέτος.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Δεν θα υπάρξει αριθμητικό όριο στις συγκεντρώσεις ανά νοικοκυριό τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε στις 5 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση. Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετακινηθεί από τις 23.00 στις 02.00 τις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ομως, τα υπαίθρια πάρτι θα παραμείνουν υπό απαγόρευση και οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους θα περιορισθούν στα έξι άτομα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέτεινε τα μέτρα του lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, αλλά χαλάρωσε τις ρυθμίσεις για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Θα επιτρέπεται η συγκέντρωση μέχρι 10 ατόμων, εξαιρουμένων των παιδιών. Η περιοχή της Βαυαρίας ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι θα επιβάλει αυστηρότερο lockdown από τις 9 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΤΣΕΧΙΑ

Η κυβέρνηση επέτρεψε το άνοιγμα των καταστημάτων και των εστιατορίων από τις 3 Δεκεμβρίου εν όψει της εορταστικής περιόδου.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Μέχρι 10 άνθρωποι ανά νοικοκυριό θα μπορούν να συγκεντρωθούν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σε εορταστική χαλάρωση του ισχύοντα κανόνα που θέτει ως όριο τα 6 άτομα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα μετατεθεί στις 01.30 από τις 23.00 από τις 24 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η μετακίνηση ανάμεσα στις περιοχές θα απαγορευθεί από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, εξαιρουμένων των επισκέψεων μεταξύ μελών της οικογένειας.

ΙΤΑΛΙΑ

Οι Ιταλοί δεν θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την λειτουργία της νύχτας των Χριστουγέννων και θα επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ των περιοχών για λόγους έκτακτης ανάγκης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, με εναρκτήρια ημερομηνία την 20ή Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι τα θέρετρα του σκι θα παραμείνουν κλειστά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Οι Νορβηγοί θα μπορούν κα καλέσουν μέχρι 10 άτομα στο σπίτι δύο φορές ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Εκτός των δύο αυτών ημερών, παραμένει το όριο των 5 ατόμων στις συγκεντρώσεις στα σπίτια.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Οι εξορμήσεις για σκι θα επιτραπούν από τις 24 Δεκεμβρίου. Δεν θα λειτουργήσουν χριστουγεννιάτικες αγορές την περίοδο των γιορτών.

ΓΑΛΛΙΑ

Θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από τις 15 Δεκεμβρίου και για την εορταστική περίοδο, αν ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων επιδημίας πέσει κάτω από τα 5.000. Σήμερα ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι αυτός ο στόχος φαίνεται ότι δεν θα επιτευχθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

ΒΕΛΓΙΟ

Τα βελγικά νοικοκυριά θα έχουν την δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με ένα επιπλέον άτομο τα Χριστούγεννα. Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι θα μπορούν να συναντήσουν άλλους δύο. Τα πυροτεχνήματα θα είναι απαγορευμένα για να αποφευχθεί η συγκέντρωση ανθρώπων και τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν συνιστώνται.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Τρία νοικοκυριά θα μπορούν να συναντηθούν κατά το διάστημα από 18 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου και η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ περιοχών θα αρθεί για την περίοδο αυτή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Μέχρι τρία νοικοκυριά θα μπορούν να βρεθούν μαζί από τις 23 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου. Οι άνθρωποι θα μπορούν να συναντηθούν σε χώρους λατρείας και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι σε εσωτερικούς χώρους φιλοξενίας και ψυχαγωγίας, Τα καταστήματα θα μπορούν να επεκτείνουν το ωράριό τους για τα Χριστούγεννα και τον Ιανουάριο.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Μέχρι 5 άτομα θα μπορούν να προσκληθούν σε κάθε νοικοκυριό, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.

ΗΠΑ: Περισσότερα από 20 εκατ. άτομα σε καραντίνα στη Νότια Καλιφόρνια

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη Νότια Καλιφόρνια τίθενται από σήμερα σε καραντίνα για να ελαφρυνθεί η πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής αυτής στο νότιο τμήμα της ομώνυμης πολιτείας των ΗΠΑ, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από τη συρροή ασθενών της COVID-19.

Βάσει των μέτρων που θα ισχύουν από σήμερα κατόπιν εντολής που έδωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ καθώς ήδη είναι κατειλημμένο το 85% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι κάτοικοι καλούνται να μένουν σπίτι, η πλειονότητα των γραφείων κλείνει και οι συγκεντρώσεις και οι συναθροίσεις ανθρώπων από διαφορετικά νοικοκυριά απαγορεύονται.

Τα μπαρ και τα κομμωτήρια κλείνουν προσωρινά, ενώ η δυνατότητα υποδοχής των καταστημάτων μειώνεται στο 20%. Τα εστιατόρια θα λειτουργούν μόνον για την παράδοση φαγητού σε πακέτο. Τα ξενοδοχεία δεν θα μπορούν πλέον να υποδέχονται τουρίστες και τίθεται περιορισμός στα ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα στην πολιτεία.

Η δυνατότητα υποδοχής ασθενών των μονάδων εντατικής θεραπείας στη Νότια Καλιφόρνια και στην κοιλάδα του Σαν Χοακίν έχει μειωθεί κάτω του 15%, διευκρίνισαν χθες Κυριακή οι τοπικές υγειονομικές αρχές κατά την ανακοίνωση της έναρξης της ισχύος από σήμερα του lockdown που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Όπως και η υπόλοιπη χώρα, η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα της επιδημίας της COVID-19 με 113 θανάτους να καταγράφονται καθημερινά επί δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα, έναντι ενός μέσου όρου 14 θανάτων ημερησίως στις αρχές του Νοεμβρίου.

Η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ έχει καταγράψει μέχρι στιγμής σχεδόν 20.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1,3 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού, εκ των οποίων τα 30.075 το Σάββατο.

Στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο έχουν επίσης κληθεί να μένουν σπίτι λόγω αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Βουλγαρία: Η χώρα καταγράφει τον 2ο βαρύτερο δείκτη θνητότητας του κορονοϊού στην ΕΕ

Η Βουλγαρία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη θνητότητας της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 27,3 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, τις τελευταίες 14 ημέρες, αποκαλύπτουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενώ το σύστημα υγείας της βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

“Το σύστημα (υγείας) έχει κατακλυστεί”, σύμφωνα με την Κάτια Σουνγκάρσκα, εκπρόσωπο του κέντρου επειγόντων περιστατικών στη Σόφια, η οποία τόνισε πως “δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τον τρόπο που πρέπει”.

Η ίδια εξήγησε ότι η βουλγαρική πρωτεύουσα θα έπρεπε να διαθέτει 80 ομάδες εντατικολόγων για να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του πληθυσμού. Αλλά ο αριθμός τους είναι 15-17 ανά 12ωρη βάρδια.

Η Βουλγαρία κατέγραψε 2.037 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 160.844, σύμφωνα με το ECDC.

Επιπλέον, οι μολύνσεις και οι θάνατοι υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες· μόνο την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, καταγράφηκαν πάνω από 20.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, πάντα κατά τα δεδομένα του ECDC (https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea).

Στην προσπάθειά τους να κάμψουν την εξάπλωση του ιού, οι αρχές στη χώρα της Βαλκανικής αποφάσισαν να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα ως την 21η Δεκεμβρίου και την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης ως την 31η Ιανουαρίου 2021.

Σε όλη την Ευρώπη, πάνω από τη Βουλγαρία ως προς τον δείκτη θνητότητας βρίσκεται μόνο η Σλοβενία, με 28,2 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.

Γαλλία: Απίθανο να μειωθούν τα κρούσματα έως τις 15/12

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται ημερησίως στη Γαλλία είναι απίθανο να μειωθεί στα 5.000 ως τις 15 Δεκεμβρίου καθώς ο πληθυσμός δεν σέβεται επαρκώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δήλωσε σήμερα ένας από τους κορυφαίους ειδικούς για τον νέο κορωνοϊό στη χώρα.

Ο Ερίκ Κομ, επικεφαλής λοιμωδών νόσων στο νοσοκομείο του Παρισιού La Pitié-Salpêtrière, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι αν οι Γάλλοι δεν είναι αρκετά προσεκτικοί την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτό θα οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα της COVID-19 στα μέσα Ιανουαρίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι το lockdown που επιβλήθηκε στις 30 Οκτωβρίου θα μπορούσε να αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου, αν έως τότε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε μια ημέρα έχει μειωθεί σε 5.000.

«Όχι δεν πιστεύω ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί καθώς η πτωτική τάση σταμάτησε, αυτή σταθεροποιείται. Επομένως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», σημείωσε ο Κομ.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή 11.022 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχαν ανακοινώσει 12.923.

Βρετανία: Μεταφορά εμβολίων και με αεροπλάνα

Εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 θα μπορούν να μεταφερθούν αεροπορικώς στη Βρετανία αν προκληθεί συμφόρηση στα λιμάνια όταν τελειώσει η μεταβατική περίοδος του Brexit, προκαλώντας καθυστερήσεις στην εισαγωγή φαρμάκων, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

“Έχουμε εκτενή σχέδια για να διασφαλίσουμε την προστασία των εμβολίων μας, αυτά αποτελούν οπωσδήποτε το προϊόν που έχει προτεραιότητα”, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός στο Sky News. “Έχουμε εξετάσει τη χρήση μη εμπορικών πτήσεων, έχουμε ήδη συνοριακές ρυθμίσεις”, πρόσθεσε.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα διαθέσει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19, ξεκινώντας αυτήν την εβδομάδα. Αρχικά προβλέπει την διάθεσή του στα νοσοκομεία για το υγειονομικό προσωπικό και για τους πιο ευάλωτους, προτού διανείμει αποθέματα σε ιατρικά κέντρα.

Ερωτηθείς αν το εμβόλιο θα μεταφερθεί αεροπορικώς από εγκαταστάσεις παρασκευής του στο Βέλγιο αν αυτό κριθεί απαραίτητο, ο Κλέβερλι σημείωσε: “Μεταξύ άλλων, ναι”.

Οι μεταφορές ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρώπη είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα αν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία για το Brexit πριν από την εκπνοή στο τέλος του έτους των μεταβατικών ρυθμίσεων που ισχύουν.

Ρωσία: 456 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Η Ρωσία κατέγραψε 28.142 νέες θετικές διαγνώσεις στον κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων 7.279 στη Μόσχα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θετικών διαγνώσεων στη χώρα να φθάσει τα 2.488.912.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως 456 άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα ο επίσημος αριθμός των θανάτων να φθάσει τις 43.597.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές αρμόδιες αρχές ενέκριναν την έναρξη κλινικών δοκιμών του κινεζικού εμβολίου εναντίον της COVID-19 Ad5-Ncov σε 8.000 εθελοντές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Ad5-Ncov είναι ένα υποψήφιο εμβόλιο το οποίο αναπτύσσει η CanSino Biologics και μια ερευνητική ομάδα που υποστηρίζεται από τον κινεζικό στρατό.

UNICEF: Έκκληση για συγκέντρωση 2,5 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει 39 εκατ. παιδιά

Η UNICEF απηύθυνε σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου έκκληση για την συγκέντρωση έκτακτης βοήθειας 2,5 δισ. δολαρίων για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες 39 εκατομμυρίων παιδιών στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα κυρίως με την πανδημία του Covid-19.

«Η έκκληση αυτή αποσκοπεί στην παροχή κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας στα παιδιά και στο να συνεχιστεί η ανταπόκρισή μας σε σημαντικές ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού» δήλωσε ο διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της UNICEF Τεντ Σάιμπαν.

«Η περιοχή αυτή έχει τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που χρήζουν βοήθειας σε όλον τον κόσμο, λόγω των ενόπλων συγκρούσεων, της φτώχειας και της οικονομικής στασιμότητας» πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος κυρίως στα παιδιά στην Υεμένη, στη Συρία, όπως και στο Σουδάν.

Η Υεμένη, στην οποία ο πόλεμος έχει προκαλέσει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Συρία, η οποία σπαράσσεται εδώ και μια δεκαετία από εμφύλιο, και το Σουδάν, το οποίο ασφυκτιά από μια βαθιά οικονομική κρίση, θα είναι «οι πρώτες χώρες που θα ωφεληθούν από τη βοήθεια αυτή», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η UNICEF.

Στην Υεμένη, περίπου 12 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται βοήθεια έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Διεθνές Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παροχή Επείγουσας Βοήθειας σε Παιδιά.

Στη Συρία, 4,8 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται βοήθεια εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 380.000 ανθρώπων, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους και έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας.

Στο Σουδάν, 5,3 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται βοήθεια λόγω των άνευ προηγουμένου πλημμυρών, της οικονομικής κρίσης και μιας διαδικασίας πολιτική μετάβασης από ένα απολυταρχικό καθεστώς στην δημοκρατία.

Στον Λίβανο, 1,9 εκατομμύριο παιδιά εξαρτώνται πλέον από την ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτή τη χώρα που έχει βυθιστεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο σε μια βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση.

Οι πόροι που ζητεί η UNICEF θα επενδυθούν κυρίως στην εκπαίδευση, στον καθαρισμό του νερού, στην υγεία, τη διατροφή, όπως και στην υποστήριξη σε θέματα ψυχικής υγείας.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στις ανάγκες των παιδιών που πλήττονται από δύο από τις πιο τρομερές συγκρούσεις της πρόσφατης ιστορίας» υπογράμμισε ο Σάιμπαν, αναφερόμενος στους πολέμους στη Συρία και την Υεμένη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα