Διεθνή

Σεισμός: Πάνω από 33.000 οι νεκροί – Απελπιστική η κατάσταση στη Συρία

Διέξοδο από τη λαϊκή οργή ψάχνει ο Ερντογάν - Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη η ομάδα της ΕΜΑΚ που συμμετείχε στις έρευνες στα χαλάσματα

Parallaxi
σεισμός-πάνω-από-33-000-οι-νεκροί-απελπισ-972796
Parallaxi

*πηγή εικόνας: στιγμιότυπο Glomex

Ακόμα και την Κυριακή εντοπίστηκαν επιζώντες στα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν σε Τουρκία και Συρία, ωστόσο οι σεισμοί της περασμένης Δευτέρας έχουν προκαλέσει πάνω από 33.000 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Ακόμα και σήμερα είναι άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έμειναν άστεγοι, ενώ στη Συρία άλλο ένα μεγάλο ζήτημα είναι η απουσία επαρκούς βοήθειας λόγω της κατάστασης με τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι φόβοι για την εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων (όπως επιδημία χολέρας) στις πληγείσες περιοχές.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο αριθμός των νεκρών στη Συρία δεν έχει ενημερωθεί εδώ και δύο ημέρες. Από τους σεισμούς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 29.605 άνθρωποι στην Τουρκία και περισσότεροι από 3.500 στη Συρία.

Οι σεισμοί της Δευτέρας αποτελούν τους πιο θανατηφόρους από το 1939 στην Τουρκία. Στην Αντιόχεια, που χτυπήθηκε σφόδρα από τον Εγκέλαδο, οι καταστηματάρχες έχουν ξεκινήσει να αδειάσουν τα μαγαζιά τους αφού έχει γίνει πλιάτσικο σε ορισμένα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με το Reuters, κάτοικοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που ήρθαν από άλλες πόλεις καταγγέλλουν επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας, με εκτεταμένες αναφορές για πλιάτσικο σε επιχειρήσεις και σπίτια που κατέρρευσαν.

Πάνω από 100 εντάλματα σύλληψης για εργολάβους – Διέξοδο από τη λαϊκή οργή ψάχνει ο Ερντογάν

Οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν να διενεργήσουν εις βάθος έρευνα εις βάρος κάθε προσώπου που θεωρείται ότι φέρει ευθύνη για την κατάρρευση των κτιρίων από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας και έχει ήδη διατάξει τη σύλληψη 113 προσώπων.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι ήταν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων εργολάβων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών που συνδέονται με μερικά από τα δεκάδες χιλιάδες κτίρια που καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στους σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ της Δευτέρας (6/2).

Η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία, που έχει ήδη καταστραφεί από περισσότερο από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου, είναι όλο και πιο απελπιστική, ανέφερε ο ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τη διεθνή αποτυχία να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια εκεί όπου ήταν περισσότερο αναγκαία.

Μια νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ από 10 φορτηγά που μετέφεραν επείγουσες προμήθειες πλαστικών φύλλων, κουβερτών και στρωμάτων για τη βορειοδυτική Συρία έφτασε μέσω Τουρκίας την Κυριακή, αλλά ο επικεφαλής αρωγής του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα για εκατομμύρια ανθρώπους των οποίων τα σπίτια είχαν καταστραφεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 131 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τα χιλιάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό στις 10 επαρχίες που επλήγησαν.

«Εκδόθηκαν εντάλματα κράτησης εις βάρος 113 ανθρώπων», είπε ο Οκτάι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενημέρωσης στο κέντρο διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα. «Θα το προχωρήσουμε διεξοδικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη νομική διαδικασία, ειδικά για κτίρια τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κτίρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης εγκατέστησε γραφεία διερεύνησης αδικημάτων που συνδέονται με τον σεισμό στις σεισμόπληκτες ζώνες των επαρχιών που θα διερευνούν τις συνθήκες θανάτων και τραυματισμών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ είπε ότι 24.921 κτίρια στην περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τον σεισμό με βάση τους ελέγχους σε πάνω από 170.000 κτίρια. Οι εισαγγελικές αρχές στα Άδανα διέταξαν τη σύλληψη 62 ανθρώπων στο πλαίσιο έρευνας για τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ για τον ίδιο λόγο εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη 33 ανθρώπων στο Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγορούν εδώ και καιρό την κυβέρνηση του Ερντογάν ότι δεν εφαρμόζει τους οικοδομικούς κανονισμούς και ότι δεν λογοδοτεί για τα έσοδα από μια εισφορά που επιβλήθηκε μετά τον σεισμό του Ιζμίτ το 1999 για να διασφαλίσει ότι οι πολυκατοικίες και τα γραφεία ήταν πιο ανθεκτικά στους σεισμούς.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους επικριτές του ότι ψεύδονται και κατηγορεί τη μοίρα για την καταστροφή, λέγοντας ότι τέτοιες καταστροφές «συνέβαιναν πάντα» και είναι «μέρος του σχεδίου του πεπρωμένου». Έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση εντός εβδομάδων.

Η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον κατασκευαστή ενός συγκροτήματος κατοικιών το οποίο κατέρρευσε στην Αντιόχεια την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Μαυροβούνιο. Η σύλληψη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής και χθες τέθηκε επισήμως υπό κράτηση, μετέδωσε το πρακτορείο.

Το πολυτελές 12ώροφο συγκρότημα κατοικιών ολοκληρώθηκε πριν από μια δεκαετία και διέθετε 249 διαμερίσματα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα θύματα σε αυτό το κτίριο. Ο συλληφθείς είπε στους εισαγγελείς ότι δεν γνώριζε πως το κτίριο κατέρρευσε και το ταξίδι που θα έκανε στο Μαυροβούνιο ήταν για άσχετους λόγους, μετέδωσε το Anadolu.

Ο επικεφαλής αρωγής των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς περιέγραψε τον σεισμό ως το «χειρότερο γεγονός εδώ και 100 χρόνια σε αυτή την περιοχή» και είπε ότι αναμένει ο αριθμός των νεκρών να διπλασιαστεί. Οι δίδυμες δονήσεις κατατάσσονται ως η έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στον κόσμο αυτόν τον αιώνα.

Αξιωματούχοι και γιατροί δήλωσαν την Κυριακή ότι 29.605 άνθρωποι είχαν αναφερθεί νεκροί στην Τουρκία και 3.574 στη Συρία, ανεβάζοντας το επιβεβαιωμένο σύνολο και στις δύο χώρες σε 33.179. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι έως και 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί και στις δύο χώρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.

Η Τουρκία έχει πει ότι 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο σε προσωρινά καταφύγια.

Δεκάδες χιλιάδες σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να σαρώνουν τις ισοπεδωμένες γειτονιές παρά την κακοκαιρία του χειμώνα.

Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας χρειάστηκε να ανασταλούν για λόγους ασφαλείας και δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν για λεηλασίες. Συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε ορισμένες περιοχές της νότιας Τουρκίας όπου δρουν Κούρδοι μαχητές και Σύροι αντάρτες.

Στο Χατάι, Αυστριακοί στρατιώτες και Γερμανοί διασώστες σταμάτησαν προσωρινά την έρευνά τους το Σάββατο, επικαλούμενοι πυρά μεταξύ τοπικών ομάδων. Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή των μαχών.

Η κατάσταση θεωρείται απελπιστική στη Συρία. Ο σεισμός έπληξε το ελεγχόμενο από τους αντάρτες βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου το 90% του πληθυσμού – περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι – εξαρτιόταν ήδη από τη βοήθεια ακόμη και πριν από την καταστροφή και μόνο ένα συνοριακό πέρασμα από την Τουρκία, στο Μπαμπ αλ-Χάουα, είναι ανοιχτό.

«Μέχρι στιγμής έχουμε απογοητεύσει τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία», έγραψε στο Twitter ο Γκρίφιθς από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. «Δικαίως αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. Ψάχνουν για διεθνή βοήθεια που δεν έχει φτάσει. Καθήκον μου και υποχρέωσή μας είναι να διορθώσουμε αυτή την αποτυχία όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Τη διέσωσαν μετά από 170 ώρες στα ερείπια

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, περίπου 170 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό στην επαρχία της Γκαζιαντέπ που επλήγη σφόδρα από τον Εγκέλαδο.

Επίσης, σύμφωνα με το Anadolu, οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν τον Ερενγκούλ Οντέρ, 60 ετών, από τα ερείπια μετά από 166 ώρες στην περιοχή Μπέσνι της επαρχίας Αντιγιαμάν.

Νωρίτερα, συγκίνηση και ξέσπασμα χαράς προκάλεσαν οι διασώσεις ενός παιδιού πέντε ετών και γυναίκας περίπου 30 ετών από ομάδα διασωστών του Ελ Σαλβαδόρ, στο Σεχίτ Αϊλελέρι, στον νότο της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, Ναγίμπ Μπουκέλε.

Επέστρεψε από την Τουρκία η ελληνική διασωστική αποστολή – Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας

Με χειροκροτήματα και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης υποδέχτηκαν την ελληνική διασωστική αποστολή όσοι παρευρέθηκαν κατά την άφιξη τους από την Τουρκία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η ελληνική αποστολή διάσωσης που εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα είχε μεταβεί στην Τουρκία επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο πριν τις 23:00. Την αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.

Για μία μεγάλη και συγκινητική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της υποδοχής της αποστολής. Ο υπουργός τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί «τίμησαν τα ελληνικά χρώματα» κι έστειλαν το μήνυμα παντού «ότι η Ελλάδα ήταν παρούσα εκεί σε αυτή τη στιγμή της ανθρωπιάς». «Με την πράξη τους όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη. Όρισαν με την ανθρωπιά τους την αλληλεγγύη στην πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι νιώθουν περηφάνια για όλους τους. Όπως είπε ο υπουργός, τα μέλη της αποστολής, «από το πρώτο βράδυ επιχείρησαν και απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωσή τους και την αυτοθυσία τους».

«Είμαστε όλοι εδώ να υποδεχθούμε τους ήρωές μας. Ευτυχώς έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς και είναι έτοιμοι για να πάνε να φιλήσουν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί όλοι βλέπατε τους μετασεισμούς και ξέρετε τι σημαίνει κάποιος να ενεργεί κάτω από αυτήν την δαμόκλειο σπάθη ενός μετασεισμού σε τέτοιες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης συμπληρώνοντας ότι τόσο από ξένους ανταποκριτές, όσο και από τις τουρκικές αρχές και τους σεισμόπληκτους άκουσαν τα καλύτερα λόγια για το έργο της ελληνικής αποστολής. «Όλοι έψαχναν τους Έλληνες διασώστες για να τους πάνε κοντά στους δικούς τους ανθρώπους και να επιχειρήσουν. Τέτοια αξιοπιστία περιέλαβε αυτό το σώμα. ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, όλη την ομάδα», είπε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ειδική τελετή για τα μέλη της αποστολής για να εκφράσει, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, «το μεγάλο ευχαριστώ της πολιτείας, το μεγάλο ευχαριστώ του ελληνικού λαού προς τους ήρωές μας».

Την περηφάνια του για όλη την αποστολή και τις ευχαριστίες του για όσα έπραξαν εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Η ομάδα ήταν μία, ήταν από την ΕΜΑΚ, από ΚΕΠΥ- ΕΚΑΒ, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί μας έχουν κάνει όλους υπερήφανους, μας συγκίνησαν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν. Εγώ θέλω μέσα από την καρδιά μου να τους ευχαριστήσω, μας έκαναν υπερήφανους παντού και απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός πάντοτε κερδίζει και τις δύσκολες αυτές στιγμές», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

«Όταν ένας άνθρωπος νιώθει πόνο σημαίνει ότι είναι ζωντανός. Όταν νιώθει τον πόνο του άλλου σημαίνει ότι είναι άνθρωπος». Με αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη θέλησε να συνοψίσει τη φιλοσοφία που διακατέχει τους συναδέλφους του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του αλλά και την βαθιά ευγνωμοσύνη του για το έργο που επιτέλεσε στην Τουρκία η ελληνική διασωστική αποστολή. Όπως είπε ο κ. Πουρναράς, τα στελέχη του ΠΣ που επιχείρησαν στην Τουρκία απέδειξαν πάνω από όλα «πρώτα ότι είναι άνθρωποι και μετά γνήσιοι και σωστοί επαγγελματίες». «Ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπροσωπώντας όλο το προσωπικό τους απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για το έργο που έκαναν στη χώρα της Τουρκίας. Και μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι όχι μόνο τα στελέχη που μετέβησαν κάτω αλλά καθημερινά όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δίνει έναν τεράστιο αγώνα για την προστασία και τη ζωή των συμπολιτών μας και της περιουσίας τους, και γι αυτό τους είμαι ευγνώμων. Ο ελληνικός λαός να αισθάνεται ότι είμαστε πάντα δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς. «Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο. Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι. Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα. Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα. Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά, τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε. Όπως επισήμανε η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσαν ήταν οι αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν την μικρή Φατμά, που τελικά έχασε τη ζωή της, αλλά κατάφεραν και έσωσαν την μικρή της αδερφή.

«Δεν κάναμε τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας, που ήταν σίγουρα διαφορετικός. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν καταστάσεις, είμαστε άπαντες παρόντες», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στην αποστολή στην Τουρκία, Σωκράτης Δούκας.

Με αποσκευές γεμάτες με πλούσιο επιχειρησιακό, διασωστικό, ανθρωπιστικό, επιστημονικό και τεχνικό έργο επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Τουρκία τα μέλη της ελληνικής αποστολής, όπως είπε, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Οι Έλληνες πυροσβέστες, η ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε και κατέστησε σαφές ότι ο συγκεκριμένος σεισμός και το συγκεκριμένο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στη Νότια Τουρκία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο. «Δεν έχουμε το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας αυτό που διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη που διεγέρθηκε, έχουμε ένα ρήγμα το οποίο απέχει 500 χλμ από το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Συνεπώς κάθε συσχέτιση μεταξύ του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε και του ελληνικού χώρου είναι άστοχη», τόνισε ο κ. Λέκκας. Όπως ανέφερε, με βάση μια ταχεία αυτοψία που έκαναν σε όλη την πληγείσα περιοχή η οποία έχει διαστάσεις της τάξεως των 600 χιλιομέτρων επί 40 χλμ, διαπίστωσαν ότι οι κατασκευές οι οποίες κατέρρευσαν ανέρχονται σε περίπου 200 χιλιάδες.

«Σύμφωνα με υπολογισμούς τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 50.000 και ο πληθυσμός που έχει πληγεί ανέρχεται περίπου σε 2,5 εκατομμύρια. Αυτό δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα και είναι μία πρόκληση η οποία είναι μπροστά για την Τουρκία, είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί τις αμέσως επόμενες μέρες γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα», κατέληξε.

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Παράλληλα, στην Ελλάδα έφτασε και το στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 που μετέφερε τον εξοπλισμό και τα οχήματα.

Σημειώνεται ότι η αποστολή αποτελούνταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα