Σεισμός Τουρκία-Συρία: Αγώνας με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων

"Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας".

Parallaxi
σεισμός-τουρκία-συρία-αγώνας-με-τον-χρ-970965
Parallaxi

Η εικόνα νεογέννητου που ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια και πατέρα που σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το άψυχο σώμα της οποίας βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο πλάκες τσιμέντου, δείχνουν τη φρίκη του σεισμού, του οποίου ο απολογισμός δεν σταματά να αυξάνεται, ξεπερνώντας πλέον τους 9.500 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Σε συνθήκες ψύχους, οι διασώστες συνεχίζουν τον αγώνα τους με το χρόνο για να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες του σεισμού των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας και συγκλόνισε το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και τη γειτονική Συρία.

Ο κακός καιρός περιπλέκει τον αγώνα των σωστικών συνεργείων και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι “κρίσιμες” για την ανεύρεση επιζώντων.

Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. “Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας”, είπε.

Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στην Τουρκία, όπου κηρύχθηκε εθνικό πένθος για επτά ημέρες. Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται ήδη σε 6.957 μέχρι τώρα. Πρόκειται πλέον για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών από σεισμό στην Τουρκία από το 1999, όταν 17.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων χίλιοι στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.547 ως αυτή την ώρα. Ο απολογισμός αναμένεται “να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια”, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη (εθελοντές της πολιτικής προστασίας) στις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες.

– “Πού είναι το κράτος;” –

Και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές. Στην Ζαντάιρις, στην συριακή πλευρά, νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια. Το κοριτσάκι αυτό ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με την μητέρα του, που ήταν νεκρή, όπως και όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

“Ακούσαμε έναν θόρυβο καθώς σκάβαμε (…) καθαρίσαμε τα μπάζα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ”, διηγήθηκε χθες, Τρίτη, ο Χαλίλ Σαουάντι, ένας συγγενής της οικογένειας. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με γιατρό που ρωτήθηκε από το AFP.

Όμως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή.

“Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (…) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (…) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο”, διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.

Στην Σαουράν, στη βόρεια Συρία, ο Μάχμουντ Μπρίμο γονατίζει μπροστά σε ένα σωρό από ερείπια, τα απομεινάρια του σπιτιού του. Εκεί κοντά, ένας γκρίζος τρούλος μαρτυρά ότι ένα τζαμί βρισκόταν εκεί. “Τόσα χρόνια πόλεμος και δεν είχαμε καταστραφεί έτσι”, λέει και συνεχίζει: “Τα χάσαμε όλα σε μια στιγμή. Έχουμε καταστραφεί τελείως”.

Φοβούμενοι να γυρίσουν στα σπίτια τους, επιζώντες κατέφυγαν στο τουρκικό αεροδρόμιο της Γκαζίαντεπ. “Τώρα οι ζωές μας έχουν σημαδευτεί τελείως από την αβεβαιότητα. Πώς θα φροντίσω αυτά τα παιδιά;”, ρωτά η Ζαχιντέ Σουτσού, που εγκατέλειψε το διαμέρισμά της μαζί με τα δυο μικρά της παιδιά.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι “πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι”, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

– Διεθνής Βοήθεια –

Οι πρώτες ομάδες ξένων διασωστών έφτασαν χθες, Τρίτη. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, 45 χώρες πρότειναν τη βοήθειά τους.

Η ΕΕ κινητοποίησε για την Τουρκία 1.185 διασώστες και 79 εκπαιδευμένους σκύλους από 19 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία ή η Γερμανία. Για την Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της εκεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις βοήθειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν για την παροχή “όλης της βοήθειας που χρειάζεται, όποια κι αν είναι αυτή”. Δύο ομάδες διασωστών αναμενόταν να φτάσουν σήμερα το πρωί στην Τουρκία.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες την αποστολή βοήθειας 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων όπως και μέλη σωστικών συνεργείων που ειδικεύονται στις αστικές διασώσεις, ιατρικές ομάδες και υλικό έκτακτης ανάγκης.

Ακόμη και η Ουκρανία, παρά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε την αποστολή στην Τουρκία 87 διασωστών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων και η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις αρχές της Δαμασκού από το 2012, ανακοίνωσε την δημιουργία αερογέφυρας για να βοηθήσει τους πληθυσμούς που επλήγησαν στις δύο χώρες.

Στη Συρία, οι αρχές της Δαμασκού απηύθυναν έκκληση, η οποία εισακούσθηκε ωστόσο κυρίως από την σύμμαχό τους Ρωσία. Σύμφωνα με τον στρατό, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη εκεί για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες ότι συνεργάζεται με τις τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Συρία, όχι με το καθεστώς” της Δαμασκού.

Ο σεισμός έπληξε το μεθοριακό πέρασμα της Μπαμπ αλ-Χάουα, το μόνο για σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές των ανταρτών στη Συρία που δρομολογείται από την Τουρκία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία επιχειρεί στις κυβερνητικές ζώνες, κάλεσε την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της Δαμασκού.

Αναχωρεί και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από την Θεσσαλονίκη

Αναχωρεί από την 113 Πτέρυγα Μάχης στο Σέδες, C-130 με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, δύο διασώστες του ΕΚΑΒ και έναν γιατρό αναισθησιολόγο για τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, όπου οι νεκροί είναι πλέον χιλιάδες από τον φονικό σεισμό.

Ένδειξη βλάβης στο C-130 που μετέφερε την ΕΜΑΚ – Επιστρέφει Ελλάδα

Το C-130 που μεταφέρει το δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με κατεύθυνση το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, κατευθύνεται προς την 112 πτέρυγα μάχης της Ελευσίνας. Το αεροσκάφος αμέσως μετά την απογείωσή του από την Θεσσαλονίκη έβγαλε μια ένδειξη, η οποία πάντως δεν εμπνέει ανησυχία.

Θα υποβληθεί στους απαραίτητους ελέγχους και εκτός απροόπτου αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Τουρκία.

Οι ΓτΚ δίπλα στους πληγέντες του φονικού σεισμού

Οι Γιατροί του Κόσμου συντάσσονται στο πλευρό του τουρκικού και συριακού λαού που συγκλονίζονται από τις καταστροφικές επιπτώσεις του φονικού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Οι ομάδες του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου που είναι παρούσες και στις δύο περιοχές κινούνται προς τα σημεία που έχουν πληγεί περισσότερο, την στιγμή που ο μέχρι τώρα απολογισμός ανέρχεται σε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες – στοιχεία που δυστυχώς ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες ώρες.

Οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου κινητοποιούνται ήδη για να συνδράμουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές, όπου θα παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα προσφέρουν όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Από τα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, έχουν αποσταλεί ήδη ομάδες έκτακτης ανάγκης και κιτ επιβίωσης στις πληγείσες περιοχές.

Ο σημερινός σεισμός αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο συριακό έδαφος και στα σύνορα με την Τουρκία. Όπως έχει ήδη επισημάνει το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OCHA), η κλίμακα, η σοβαρότητα και η πολυπλοκότητα των αναγκών σε ολόκληρη τη Συρία είναι ήδη συντριπτική, με έναν πληθυσμό που έχει πληγεί από συγκρούσεις για περισσότερο από μια δεκαετία και που αρχίζει να εξαφανίζεται από τη διεθνή ατζέντα.

Η καταστροφική οικονομική κατάσταση, οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις και οι έντονες συνθήκες ξηρασίας που προκάλεσαν επισιτιστική ανασφάλεια, υδάτινες κρίσεις και κρούσματα χολέρας απλώς αύξησαν αυτήν την ανθρωπιστική δοκιμασία και αυτός ο σεισμός θα την επιδεινώσει.

Οι Γιατροί του Κόσμου εργάζονται στην περιοχή από το 2008, υποστηρίζοντας ενεργά την τοπική αρχή να εγγυηθεί την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε 14 κέντρα υγείας και κινητές κλινικές που καλύπτουν πληθυσμό περίπου 900.000 ατόμων στη βορειοανατολική Συρία. Παράλληλα, παρέχουν απευθείας υπηρεσίες υγείας στα βορειοδυτικά της χώρας σε 12 κέντρα υγείας, βοηθώντας πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα.

Στηρίξτε τους Γιατρούς του Κόσμου να βοηθήσουν τους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία και Συρία, κάνοντας δωρεά στους παρακάτω λογαριασμούς, με την αιτιολογία ΣΕΙΣΜΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217 IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRAA

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640 IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640 / SWIFT: PIRBGRAA

ALPHA BANK Αρ. Λογ/σμού: 199-00-2002-002401 IBAN: GR06 0140 1990 1990 0200 2002 401 / SWIFT: CRBAGRAAXXX

EUROBANK Αρ. Λογ/σμού: 0026/0003/01/0100789826 IBAN: GR92 0260 0030 0000 1010 0789 826 / SWIFT: EFGPGRAA

Η Ελλάδα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στη σεισμόπληκτη Συρία

Ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη Συρία, όπου επίσης έχει συντελεστεί βιβλική καταστροφή από τον φονικό σεισμό, ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα, καθώς πριν από λίγο ενεργοποιήθηκε από τη Συρία το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -σε απάντηση και κάποιων κριτικών που έχουν γίνει σχετικά με το γεγονός ότι εστάλη βοήθεια στην Τουρκία και όχι στην Συρία- η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες από προχτές για την οργάνωση της αποστολής στην Συρία, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, δεν μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του αιτήματος για βοήθεια από την χώρα που έχει πληγεί από την καταστροφή.

Όπως σημείωσε παράγοντας του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι το κανάλι μέσω του οποίου τα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορούν να διοχετεύσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές.

Μετά την υποβολή του αιτήματος από τη Συρία, η Ελλάδα προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην αποστολή βοήθειας, σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή φαρμάκων, σκηνών και γενικώς εφοδίων για την στήριξη και περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι και χρήζουν άμεσης συνδρομής, σύμφωνα με το αίτημα που έχει ενεργοποιήσει η Συρία.

Τουρκία: Σεισμόπληκτοι έχουν βρει καταφύγιο στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου της Γκαζιαντέπ

Επιζώντες του πολύνεκρου σεισμού στην Τουρκία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην αίθουσα αναμονής των επισήμων στο αεροδρόμιο της Γκαζιαντέπ, ενώ εκατοντάδες διασώστες από πάνω από 70 κράτη βρίσκονται στη χώρα αναζητώντας τυχόν επιζώντες.

Με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης να εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση ομάδες από τη Βρετανία, το Κατάρ και το Ισραήλ φθάνουν στο αεροδρόμιο της Γκαζιαντέπ, κοντά στο επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της Δευτέρας από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 7.800 άνθρωποι, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει προειδοποιήσει ότι οι επόμενες 48 ώρες θα είναι “κρίσιμες” στην αναζήτηση τυχόν επιζώντων εν μέσω πολικών θερμοκρασιών.

Με τους επιζήσαντες να φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών, το αεροδρόμιο έχει γίνει καταφύγιο για πολλούς.

Περίπου 100 άνθρωποι τυλιγμένοι με κουβέρτες κοιμούνται σε μια αίθουσα αναμονής του τερματικού σταθμού που συνήθως χρησιμοποιείται για την υποδοχή τούρκων πολιτικών και διασημοτήτων.

Οι τοπικές αρχές έχουν απαγορεύσει στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των πολλών μετασεισμών που σημειώνονται στην περιοχή.

Ο Μούσταφα Εχιαντσί, ένας 20χρονος φοιτητής, είναι ένας από τους πολλούς σεισμόπληκτους που έχουν καταφύγει στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου μαζί με πέντε άλλα μέλη της οικογένειάς του. Όπως λέει, κοιμόταν όταν σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός την Δευτέρα.

“Ήταν σαν εφιάλτης, σαν την ρόδα του λούνα-παρκ. Περιμέναμε έξω όταν έγινε και ο δεύτερος σεισμός λίγες ώρες μετά. Τώρα είμαστε όλοι τρομοκρατημένοι. Κοιμόμαστε εδώ, τρώμε εδώ. Είμαστε ασφαλείς εδώ, υπάρχει ηλεκτροδότηση και αποχέτευση. Δεν ξέρω πότε θα φύγουμε”, λέει ο Εχιαντσί στο AFP.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη αυτή των δύο εκατομμυρίων κατοίκων πέρασαν την νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους ή στο ύπαιθρο ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν.

Μέσα στο αεροδρόμιο ένας τούρκος στρατιώτης πηγαινοέρχεται κρατώντας ένα μωρό στα χέρια προσπαθώντας να το κάνει να μην κλαίει.

Μητέρες με μικρά παιδιά έχουν βρει καταφύγιο μέσα στο γραφείο του διεθυντή της αίθουσας επισήμων του αεροδρομίου.

“Είδαμε τα κτίρια να πέφτουν και έτσι ξέρουμε ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε. Αλλά τώρα οι ζωές μας είναι τόσο αβέβαιες. Πώς θα μπορέσω να φροντίσω αυτά τα παιδιά; Είμαστε απελπισμένοι”, λέει η Ζαχίντε Σουτσού.

Η Καμπούλ θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στις δύο χώρες που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους περίπου 165.000 δολαρίων (περίπου 153.000 ευρώ) στην Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες επλήγησαν από έναν φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Αφγανιστάν έχει βυθιστεί σε σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, με τον ΟΗΕ να δραστηριοποιείται στη χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αρωγής.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021, γεγονός που ώθησε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του τραπεζικού τομέα του Αφγανιστάν και να παρακρατήσει μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσέφερε στη χώρα.

“Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (…) ανακοινώνει ένα πακέτο αρωγής 10 εκατ. αφγάνις (111.000 δολαρίων) και 5 εκατ. αφγάνις (55.000 δολαρίων) για την Τουρκία και τη Συρία αντίστοιχα, με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού και της ισλαμικής αδελφοσύνης”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν αργά χθες Τρίτη.

Στο ίδιο το Αφγανιστάν εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του σφοδρού ψύχους και της οικονομικής κρίσης.

Πολλές οργανώσεις αρωγής έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη χώρα αυτή, αφότου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται για μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Παρά τη διακοπή της αναπτυξιακής βοήθειας που λάμβανε το Αφγανιστάν από τη διεθνή κοινότητα, η οποία αποτελούσε τη ραχοκοκκαλιά του προϋπολογισμού του, έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει αυξήσει τις εξαγωγές –κυρίως άνθρακα προς το γειτονικό Πακιστάν– ενώ τα δημόσια έσοδα της χώρας παραμένουν υψηλά, χάρη σε μεγάλο μέρος στους δασμούς και τα δικαιώματα από την εκμετάλλευση ορυχείων.

πηγές: ΑΠΕ/ΕΡΤ/SKAI

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα