Σεισμός Τουρκία-Συρία: Πάνω από 17.500 οι νεκροί
Στενεύουν τα όρια για εντοπισμό διασωθέντων στην Τουρκία- «Επιλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει»
Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 17.500 ανθρώπων, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, 14.351 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 17.513.
ΠΟΥ: «Οι νεκροί θα αυξηθούν κατά πολύ»
Το «παράθυρο» για να σωθούν τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία «εξαντλείται γρήγορα», δήλωσε από πλευράς του, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.
Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ είπε στο BBC ότι μόνο το 22% των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια επιβιώνουν για 72 ώρες μετά από έναν σεισμό και έκτοτε το ποσοστό μειώνεται γρήγορα.
«Κάθε λεπτό μετράει τώρα γιατί το παράθυρο για να σωθούν ζωές τελειώνει γρήγορα», είπε ο Κλούγκε. «Όλοι εργάζονται αδιάκοπα για να βρουν και να σώσουν τυχόν επιζώντες». Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να «αυξηθεί κατά πολύ», είπε.
Στενεύουν τα περιθώρια διάσωσης όσων έχουν εγκλωβιστεί για τέταρτη ημέρα στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη «μόνο το 22% των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα επιβιώνουν για 72 ώρες μετά από έναν σεισμό. Το ποσοστό μειώνεται ραγδαία κάθε ώρα που περνά».
Την ίδια ώρα ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών συνεχώς, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για περισσότερους από 17.000 νεκρούς. Επισκεπτόμενος την Γκαζιαντέπ (νότια), μια από τις πληγείσες πόλεις της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14.014 ενώ των τραυματιών ξεπερνά τους 60.000, μόνο για την Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.
«Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στις σεισμόπληκτες περιοχές», τόνισε ο Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας, κατά την ενημέρωση της πυροσβεστικής για τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία
Ο κ. Μπαλάφας ανέλυσε τις τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία, εξηγώντας τη μεθοδολογία κατά την οποία οι διασώστες προσεγγίζουν τις περιοχές, τονίζοντας μάλιστα πως δεν έχουν μπορέσει να αλλάξουν τομέα εργασίας λόγω του μεγέθους της καταστροφής. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο» κι ότι πολλές φορές, «κοιτάμε πώς να σώσουμε κάποιον που φωνάζει, ενώ κάποιοι άλλοι είναι ήδη νεκροί δίπλα μας».
«Οι διασώστες επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ας μου επιτραπεί η έκφραση». «Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο (…) Δεν μπορείς να “ξοδεύεις” χρόνο για την ανάσυρση νεκρών, όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν».
Προσέθεσε ότι «υπήρξε γρήγορο αίτημα βοήθειας από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Οι ομάδες πρέπει να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, διοίκηση, έρευνα και διάσωση, επιμελητεία». Τέλος όπως είπε «η κατάσταση είναι χαοτική, οι συνάδελφοί μας στην Τουρκία είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν θα μπορούσε κανείς να τα έχει πάει καλύτερα».
Η αγανάκτηση αυξάνεται την ίδια ώρα στις πληγείσες περιοχές. Οικογένειες που έχουν χάσει τα πάντα κατήγγειλαν την Τρίτη μια κυβέρνηση ανίκανη να τους προσφέρει βοήθεια ή ακόμη και να σώσει τους συγγενείς τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Η αναλύτρια Γκονούλ Τολ, που βρισκόταν στην Τουρκία την ώρα του σεισμού και η οποία έχασε συγγενείς της, δήλωσε ότι η οργή είναι αισθητή στην επαρχία Χατάι.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι (ο Ερντογάν) δεν την ένιωσε διότι το επίπεδο της αγανάκτησης, της οργής, το είδα με τα μάτια μου. Είμαι βέβαιη ότι θα έχει επιπτώσεις», σημείωσε η διευθύντρια του προγράμματος για την Τουρκία στο Middle East Institute με έδρα τις ΗΠΑ. Το 1999, συνέχισε, η κοινωνία των πολιτών είχε εργαστεί αδιάκοπα για να βοηθήσει τα θύματα. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν λιγότερες οργανώσεις, διότι ο Ερντογάν διέλυσε αρκετές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. «Είκοσι χρόνια αργότερα, δεν είμαστε σε καλύτερη μοίρα» σχολίασε η Τολ. «Ο Ερντογάν όχι μόνο αποδυνάμωσε τους κρατικούς θεσμούς, αλλά και την τουρκική κοινωνία των πολιτών»
Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασε στη βόρεια Συρία — οι Σύροι έχουν ανάγκη “από τα πάντα”, τονίζει ο ΟΗΕ
Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας πέρασε σήμερα το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, επεσήμανε αξιωματούχος.
Ο ανταποκριτής του AFP είδε έξι φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν κυρίως σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να εισέρχεται στο συριακό έδαφος από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Μάζεν Αλούχ, αξιωματούχο στο συνοριακό πέρασμα, πρόκειται για βοήθεια η οποία αναμενόταν πριν από τον σεισμό της Δευτέρας.
Λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη “περισσότερα από τα πάντα” σε ό,τι αφορά τη βοήθεια.
“Έχουμε ανάγκη από ζωτικής σημασίας βοήθεια”, είχε τονίσει ο Πέντερσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη, “Την έχουν απελπισμένα ανάγκη άμαχοι όπου κι αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως συνόρων και ορίων. Την έχουμε άμεσα ανάγκη μέσω των πιο γρήγορων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών οδών”.
“Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε ανθρωπιστική βοήθεια” από το Μπαμπ αλ Χάουα, είχε σημειώσει ο ίδιος, ζητώντας “να μην πολιτικοποιηθεί” η παροχή βοήθειας στον συριακό λαό, ώστε να φτάσει εκεί που την έχουν περισσότερο ανάγκη.
Παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί σήμερα να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα με τη Συρία ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική της χώρας.
Το Μπαμπ αλ Χάουα, που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία, είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό πέρασμα μέσω του οποίου παραδίδεται ζωτικής σημασίας βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
“Κάποιοι δρόμοι στη συριακή πλευρά των συνόρων έχουν υποστεί ζημιές. Η βοήθειά μας και η διεθνής βοήθεια δυσκολεύεται να περάσει λόγω των καταστροφών”, είχε σημειώσει χθες Τετάρτη το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
“Για τον λόγο αυτό, προσπαθούμε να ανοίξουμε δύο άλλα περάσματα”, είχε δηλώσει. “Για ανθρωπιστικούς λόγους εξετάζουμε επίσης το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης” της Συρίας, είχε προσθέσει.
Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στη Συρία και την Τουρκία, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Χιλιάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί και στις δύο πλευρές των συνόρων, κάποιες από τον πρώτο σεισμό και άλλες από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.
Η ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας φτάνει μέσω της Τουρκίας βάσει ενός διασυνοριακού μηχανισμού που δημιουργήθηκε το 2014 έπειτα από απόφαση του ΟΗΕ, η οποία ανανεώνεται τακτικά. Τον μηχανισμό αυτό αμφισβητούν η Δαμασκός και η σύμμαχός της Ρωσία, καθώς θεωρούν ότι παραβιάζει τη συριακή κυριαρχία.
Σεισμός στην Τουρκία: Ανέσυραν ζωντανό 7χρονο παιδί από τα χαλάσματα μετά από 70 ώρες
Συνεχίζεται η μάχη των διασωστών με το χρόνο για να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 16.000.
Οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα παιδί που βρισκόταν κάτω από τα ερείπια.
Ο 7χρονος Αχμέτ Ερντέμ ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια κτηρίου στην πόλη Αντιγιαμάν 70 ώρες μετά τον φονικό σεισμό. Στο βίντεο από τη διάσωση του 7χρονου που είχε εγκλωβιστεί στο πολυόροφο συγκρότημα κατοικιών, ακούγεται το μικρό αγόρι να ζητάει τσίχλα.
-Ahmet’e sakız ayarlayacakmışsınız. -Sana çikolatalı ekmek de hazır. Gel Ahmet’im gel oğlum…
Adıyaman’da çöken bir apartmanın enkazında mahsur kalan 7 yaşındaki çocuk 70 saat sonra kurtarıldı.https://t.co/7zFsITeEQs pic.twitter.com/VOwEeKWCKX
— TRT HABER (@trthaber) February 9, 2023
«Θα σου δώσουμε τσίχλα Αχμέτ. Έχουμε ήδη έτοιμο και ψωμί με σοκολάτα. Έλα Αχμέτ μου, έλα αγόρι μου» ακούγονται οι διασώστες να λένε στον 7χρονο.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι πρώτες λέξεις του 7χρονου Αχμέτ όταν βγήκε από τα συντρίμμια ήταν «αύριο έχω σχολείο».
Τα πλάνα από τη διάσωση του 7χρονου μετά τον σεισμό στην Τουρκία αναδημοσίευσε και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, ο οποίος στη λεζάντα έγραψε «είσαι το μέλλον και η ελπίδα της Τουρκίας».
«Η θεία μου λιποθύμησε πέντε φορές και έτρωγε πέτρες κάτω από τα συντρίμμια»
Αδιανόητα είναι τα όσα βιώνουν οι άνθρωποι της Τουρκίας και της Συρίας, εγκλωβισμένοι για τόσες ώρες υπό τέτοιες αντίξοες συνθήκες στα συντρίμμια μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Μιλώντας στο Mega, η Ελίφ Ναρίν που έχει συγγενείς και τους φίλους εγκλωβισμένους λέει πως ο σεισμός ισοπέδωσε την Αντιόχεια και την εξαφάνισε, ενώ πολλοί είναι οι άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα.
«Δυστυχώς η Αντιόχεια εξαφανίστηκε εντελώς. Συγγενείς και φίλοι είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, λιποθυμούν και τρώνε πέτρες. Η θεία μου ενώ ήταν εγκλωβισμένη στα συντρίμμια λιποθύμησε πέντε φορές από τον πόνο και έτρωγε πέτρες. Ο ξάδελφος μου με την σύζυγο του είναι ακόμη κάτω από τα συντρίμμια», λέει.
Η ίδια βοηθάει μέσω εθελοντικής δράσης, προσφέροντας φαγητό και ρούχα σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη.
«Μου έχει κάνει εντύπωση το ότι δεν παίρνουν περισσότερο από όσο έχουν ανάγκη. Όσο πεινασμένοι και αν είναι μου λένε να τους δώσω λίγο και να δώσω και σε άλλους που έχουν ανάγκη. Πάντα λένε ευχαριστώ», δήλωσε.
Τέλος, ευχαριστεί την Ελλάδα και τους διασώστες. «Ευχαριστώ την Ελλάδα που μας βοήθησε. Ήταν μία κίνηση ενσυναισθησης και πολύ συγκινητική για εμάς», τόνισε .
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν, εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους για τον καταστροφικό σεισμό και την οδύνη τους για τα θύματα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους για τον καταστροφικό σεισμό και την οδύνη τους για τα θύματα.
Η επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο, την οποία υπογράφουν τα 27 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει τα εξής:
«Οι άνθρωποι σας βιώνουν μια οδυνηρή δοκιμασία. Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιθυμούμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την καταστροφική απώλεια ζωών μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι και λυπημένοι από τις δραματικές συνέπειες αυτής της τρομερής καταστροφής.
Οι σκέψεις μας είναι με όλες τις οικογένειες που έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα και με όλους εκείνους που ακόμη περιμένουν νέα. Ευχόμαστε στους πολλούς τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Σε αυτές τις φρικτές συνθήκες, αποτίουμε φόρο τιμής στους γενναίους διασώστες που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να σώσουν ζωές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στέκονται σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας ενόψει αυτής της τραγωδίας.
Αμέσως μετά τον σεισμό, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να παράσχουμε γρήγορα κάθε δυνατή βοήθεια για να βοηθήσουμε στην ανακούφιση του πόνου σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σουηδική Προεδρία ανέλαβαν την πρωτοβουλία να φιλοξενήσουν μια Διάσκεψη Δωρητών για την κινητοποίηση κεφαλαίων από τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξη του λαού της Τουρκίας και της Συρίας στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.
Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας σε στενό συντονισμό με τις τουρκικές αρχές. Οι σκέψεις μας θα συνεχίσουν να είναι με εσάς και τους ανθρώπους σας.»
Πηγές: ΑΠΕ/ΕΡΤ/in.gr/ethnos.gr