Διεθνή

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Ξεπερνά τους 5.000 ο αριθμός των νεκρών

Oι τελευταίες εξελίξεις για την φονική τραγωδία - Mεγαλώνει διαρκώς η μαύρη λίστα.

Parallaxi
σεισμός-τουρκία-συρία-ξεπερνά-τους-5-000-ο-970452
Parallaxi

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες. Οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώνονται σε αυτές τις τρεις επαρχίες καθώς και στη Μαλάτια, πρόσθεσε ο Οκτάι.

Στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.

Τουρκία: Προπονητής της Χατάισπορ βγάζει παιδιά της ακαδημίας μέσα από τα ερείπια

Δραματικές ώρες περνά η γειτονική Τουρκία λόγω των δύο μεγάλων σεισμών που την έπληξαν στο νότιο τμήμα της, με τα βίντεο από τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών να πέφτουν «βροχή» στα social media.

Ένα τέτοιο βίντεο από την πόλη Χατάι δείχνει τον προπονητή των ακαδημιών της Χατάισπορ, Αντίν Γκουναντίν, να ανασύρει από τα συντρίμμια νεαρούς παίκτες του.

Ο Γκουναντίν φαίνεται στο βίντεο να δίνει κι αυτός τη μάχη των απεγκλωβισμών για τα «παιδιά» του, τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που εγκλωβίστηκαν στα ερείπια.

Ο προπονητής αυτός ανήκει στους «τυχερούς», καθώς είδε όλα τα παιδιά να ανασύρονται ζωντανοί, την ώρα που ο τραγικός απολογισμός των νεκρών αναθεωρείται συνεχώς και πλησιάζει τις 3.500.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αντίν Γκουναντίν είχε χάσει συγγενείς του στον ισχυρό σεισμό που είχε πλήξει -μεταξύ άλλων- την επαρχία της Τουρκίας Κοτσαέλι, το 1999.

Ακυρώνεται το Βαλκανικό Στίβου στην Κωνσταντινούπολη

Το βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο (11/2) αναβάλλεται λόγω του φονικού σεισμού στην Τουρκία.

Η τουρκική ομοσπονδία στίβου, με επιστολή που απέστειλε αργά το απόγευμα της Δευτέρας (6/2), ενημέρωσε τις Ομοσπονδίες μέλη της Βαλκανικής Ενωσης, για την αδυναμία της να διοργανώσει το Βαλκανικό Πρωτάθλημα, που επρόκειτο να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου.

Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, οδήγησαν την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, στην απόφαση να ματαιώσει όλες τις επικείμενες αθλητικές διοργανώσεις.

O ΣΕΓΑΣ μόλισ χθες ανακοίνωσε 28μελη ομάδα για το πρωτάθλημα όμως μερικές ώρες αργότερα η ABAF έστειλε επίσημη ανακοίνωση στις ομοσπονδίες-μέλη της πως το πρωτάθλημα ακυρώνεται.

Η ABAF βρίσκεται σε συζητήσεις με τις άλλες χώρες-μέλη της, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε άλλη χώρα η διοργάνωση.

Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις έπειτα από καταχωρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το σεισμό  

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε τέσσερα άτομα έπειτα από «προκλητικά» μηνύματα που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το χθεσινό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο σεισμός, μετά τον οποίο σημειώθηκαν πολλοί μετασεισμοί, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι.

Οι τέσσερις συνελήφθησαν αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν λογαριασμούς με «προκλητικές καταχωρίσεις με στόχο τη δημιουργία φόβου και πανικού», διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στο περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ευρύτερες έρευνες διεξάγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από μηνύματα προσώπων που παραπονούνται για απουσία προσπαθειών διάσωσης και ερευνών για θύματα στις περιοχές τους, ιδιαίτερα στο Χατάι.

«Η διεύθυνση και οι πληροφορίες εντοπισμού πολιτών που ζητούν βοήθεια επαληθεύονται αμέσως και γίνεται συντονισμός», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Η Τουρκία έχει από τον περασμένο Οκτώβριο ένα νόμο περί παραπληροφόρησης, ο οποίος τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

Η κατάσταση στην Συρία μετά την καταστροφική σεισμική δόνηση θέτει υπό πίεση τις ΜΚΟ και τις δυτικές χώρες να προσφέρουν βοήθεια στη Δαμασκό

Ο σεισμός της Δευτέρας που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία αυξάνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι δυτικές χώρες για να παράσχουν βοήθεια στον συριακό λαό, κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Ήδη από τη Δευτέρα η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για την Τουρκία, προσφέροντάς της έκτακτη βοήθεια. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν επίσης δεσμευθεί να συνδράμουν τους Σύρους, χωρίς ωστόσο να στέλνουν αμέσως βοήθεια.

“Η Συρία παραμένει μια σκοτεινή ζώνη από νομική και διπλωματική άποψη”, παρατηρεί ο Μαρκ Σακάλ, υπεύθυνος του προγράμματος για τη Συρία στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF), ζητώντας να σταλεί βοήθεια στη χώρα “το συντομότερο δυνατό”.

Ο Σακάλ φοβάται ότι οι τοπικές και οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες μιας χώρας που σπαράσσεται εδώ και 12 χρόνια από εμφύλιο πόλεμο, με αντιμέτωπους αντάρτες – κάποιους από τους οποίους στηρίζουν ξένες δυνάμεις–, τζιχαντιστές, Κούρδους και τον κυβερνητικό στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η βοήθεια είναι ακόμη πιο κρίσιμη καθώς “η κατάσταση του πληθυσμού είναι ήδη δραματική”, σχολιάζει ο καθηγητής Ραφαέλ Πιτί, στέλεχος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mehad, ο οποίος ανησυχεί κυρίως για την επαρχία Ιντλίμπ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η πρόσβαση σε αυτό το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών, όπου ζουν 4,8 εκατ. άνθρωποι, σημειώνει.

Σημείο διέλευσης

Σχεδόν όλη η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στην Ιντλίμπ μέσω της Τουρκίας από το Μπαμπ αλ Χάουα, το μοναδικό σημείο διέλευσης.

Η μεταφορά βοήθειας μέσω του συριακού εδάφους που ελέγχεται από τη Δαμασκό θα είναι δύσκολη από διπλωματική άποψη. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει εξάλλου ότι η συριακή κυβέρνηση θα φροντίσει να δοθεί σε όσους ζουν στην περιοχή αυτή την οποία ελέγχουν οι αντάρτες και ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα συμφωνήσουν για τη διανομή της.

Η διέλευση προϊόντων μέσω του Μπαμπ αλ Χάουα, το οποίο αμφισβητούν η Δαμασκός και η Μόσχα οι οποίες καταγγέλλουν την παραβίαση της συριακής κυριαρχίας, παραμένει προσωρινή και μειώνεται με τον καιρό. Υπό την πίεση της Ρωσίας και της Κίνας ο αριθμός των σημείων διέλευσης προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές μειώθηκε από τέσσερα σε ένα.

Κατά συνέπεια το Μπαμπ αλ Χάουα ενδέχεται πολύ γρήγορα να φρακάρει από την εισροή πολλών προϊόντων. Παράλληλα οι ειδικοί αμφιβάλλουν αν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν άλλα σημεία διέλευσης.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού, εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, πιέζει τη διεθνή κοινότητα να τη βοηθήσει, καθώς ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού συνεχώς αυξάνεται.

Ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι η βοήθεια αυτή θα πάει “σε όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια”. Ωστόσο έθεσε ως όρο αυτή η βοήθεια να περάσει από τις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τη Δαμασκό.

Εξομάλυνση;

“Η πρόσβαση μέσω της Συρίας υπάρχει, μπορεί να συντονιστεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε”, δήλωσε ο Φαϊσάλ Μόκνταντ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο η βοήθεια να περάσει μέσω διασυνοριακών περασμάτων.

Ο Πιτί εκτιμά ότι οι περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό είναι πολύ πιθανό να λάβουν διεθνή βοήθεια, “όπως αυτό γινόταν πάντα εδώ και δέκα χρόνια”.

Όμως ο καθηγητής φοβάται ότι οι κάτοικοι της Ιντλίμπ, “που μετρά 2,8 εκατ. πρόσφυγες”, θα αφεθεί στην τύχη της, κυρίως καθώς η Τουρκία πρέπει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των δικών της κατοίκων στις πληγείσες περιοχές.

Η πιο άμεση βοήθεια αναμένεται να έρθει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία δεσμεύθηκαν χθες να προσφέρουν βοήθεια ύψους 13,6 εκατ. δολαρίων στη Συρία.

Είναι μια ένδειξη “ενός είδους εξομάλυνσης σε επίπεδο Αραβικού Συνδέσμου”, σχολιάζει ο Εμανουέλ Ντιπουί. “Αυτό που ήταν προφανές – η επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο από τον οποίο αποκλείστηκε το 2011– είναι μια πραγματικότητα μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας”, προσθέτει.

Τον Νοέμβριο οι Άραβες ηγέτες συναντήθηκαν στο Αλγέρι όπου υπογράμμισαν την ανάγκη “ενός κοινού και σημαντικού αραβικού ρόλου στις προσπάθειες για τον τερματισμό” του εμφυλίου στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ντιπουί, η Σύρια ενδέχεται να πετύχει “μια επιστροφή με αφορμή το γεγονός ότι ήταν θύμα” αυτού του σεισμού.

Πηγή: AΠΕ/ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα