Σενάριο για χαλάρωση των μέτρων από τις 4 Μαΐου — Όσα εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σήμερα Η Καθημερινή.

Parallaxi
σενάριο-για-χαλάρωση-των-μέτρων-από-τι-583724
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΑΘΗΝΑ @ UNSPLASH

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής και τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα και το ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο για την σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας. Να σημειωθεί πως η άρση των μέτρων μπορεί να διαρκέσει έως και μήνες στον φόβο δεύτερου κύματος επικείμενης εξάπλωσης του ιού. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει πριν τις αρχές Μαΐου με ημερομηνία «ορόσημο» να θεωρείται η του μήνα. Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας πρόσφατα σε δήλωσή του στην οποία αναφέρθηκε σε άρση των περιορισμών έκανε λόγο για ανακοινώσεις εντός του Απριλίου, οι οποίες όμως θα παραπέμπουν στον επόμενο μήνα.

Ο αρχικός σχεδιασμός για την Δευτέρα 4ης Μαϊου σύμφωνα με την εφημερίδα θέλει ήπια εφαρμογή χαλάρωσης που πιθανόν να αφορά μικρά εμπορικά καταστήματα, όπως ρουχισμού και υποδημάτων, και επίσης τα κουρεία και τα κομμωτήρια με κοινή την στρατηγική που θέλει σε κάθε τι που ανοίγει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής, οι κοινωνικές αποστάσεις, ενώ ως κριτήριο θα είναι και τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις το δημοσίευμα αναφέρει πως οι περιορισμοί της κυκλοφορίας δεν πρόκειται να αρθούν για όλους καθώς όπως είπε και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και όπως τονίζει διαρκώς ο Σωτήρης Τσιόδρας, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προστατευθούν και ως εκ τούτου αναμένεται να βγουν τελευταίες από την καραντίνα.

Η άρση των περιορισμών για τους πολίτες θα αφορά αρχικά τις μετακινήσεις εντός του νομού όπου ζουν και εργάζονται και όχι την ελεύθερη μετάβαση στην περιφέρεια, κάτι το οποίο θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξουν και τα καφέ και τα εστιατόρια και μόνο όσα έχουν εξωτερικό χώρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται να εφαρμοστεί και το μέτρο συγκεκριμένου αριθμού πελατών, αλλά και να αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, στην Ελλάδα εξετάζεται το σενάριο επιστροφής μόνο της Γ΄ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών ενώ η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται με βάση τον σχεδιασμό ανά δύο εβδομάδες, ώστε να εξετάζεται σε πραγματικό χρόνο η εξέλιξη της νόσου από τους ειδικούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά ληφθεί η απόφαση για την πρώτη άρση στις 4 Μαΐου, η επόμενη θα είναι στις 18 Μαΐου και η μεθεπόμενη στις αρχές Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα