Επικρατέστερο σενάριο τα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά- Στα άδυτα των εργαστηρίων της Όμικρον
Πώς εντοπίζονται τα κρούσματα και οι μεταλλάξεις.
Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.
Θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.
Επικρατέστερο σενάριο τα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά- Τι θα περιλαμβάνουν
Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, έρχονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο πακέτο μέτρων που έρχεται θα περιλαμβάνει έμμεσο κλείσιμο κέντρων διασκέδασης καθώς «στο τραπέζι των ειδικών» έχει τεθεί η απαγόρευση ορθίων, η απαγόρευση μουσικής (μέτρο που ενδεχομένως θα επηρεάσει και την εστίαση στην οποία υπάρχει μουσική, ειδικά ζωντανή) ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο μείωσης ωραρίου λειτουργίας, με τα μαγαζιά να κλείνουν στις 23:00 ή 00:00).
Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται μέτρο επέκτασης της τηλεργασίας.
Όσον αφορά τα σχολεία, οι ειδικοί έχουν αναφέρει πως δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγή πρωτοκόλλου, αφού το ήδη υπάρχον είναι αρκετά αυστηρό και ήδη αποδίδει, εντούτοις συζητείται η αναστολή εκδρομών.
Τέλος, δύο είναι τα σενάρια όσον αφορά τα γήπεδα με τους ειδικούς να προσανατολίζονται είτε σε περιορισμό της πληρότητας είτε σε διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές.
Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα τηρηθούν τα μέτρα.
Διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων
Διευκρινίσεις για την διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών με στόχο να τα λάβουν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.
Όπως αναφέρει χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. «Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει η κ. Γκάγκα.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.
Στα άδυτα των εργαστηρίων της Όμικρον: Πώς εντοπίζονται τα κρούσματα και οι μεταλλάξεις
Στα αδύτα των εργαστηρίων βιολογίας και ιολογίας μπήκε η κάμερα του ΣΚΑΪ για να καταγράψουν την επίπονη και λεπτή διαδικασία για τον εντοπισμό των κρουσμάτων και την εξακρίβωση των παραλλαγών του κορωνοϊού.
Η Μαρία Ρόδου, μοριακή βιολόγος εργαστηρίου 6ης ΥΠΕ του Πανεπιστημίου Πατρών δείχνει πώς ένας άνθρωπος εντοπίζεται θετικός στον κορωνοϊό.
«Ουσιαστικά αυτό εδώ το δείγμα είναι θετικό και για τα τρία γονίδια, άρα ειναι θετικός στον κορωνοϊό ο άνθρωπος. Αν λείπει αυτή εδώ η καμπύλη από ένα δείγμα τότε πιθανόν να είναι φορέας της Όμικρον μετάλλαξης ο άνθρωπος που έχει βρεθεί θετικός», σημειώνει η κ. Ρόδου.
Όπως εξηγεί η ίδια «τα δείγματα τα επεξεργαζόμαστε μέσα σε αυτό το ειδικό σύστημα που είναι ένας θάλαμος ροής, τα φυλάσσουμε μέσα στο ψυγείο σε ειδικές συνθήκες και αφού γίνει η όλη επεξεργασία μέσα στο κουβούκλιο, μετά τοποθετούνται σε ειδικά μηχανήματα για να γίνει η εξαγωγή του γενετικού υλικού».
Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6 ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, επισημαίνει στην κάμερα του ΣΚΑΪ ότι «έχουμε εντοπίσει μετάλλαξη Δέλτα, έχουμε εντοπίσει την βρετανική μετάλλαξη, είχαμε εντοπίσει την αφρικανική μετάλλαξη και βέβαια όλα αυτά τα δείγματα εξατομικεύονταν και βρίσκαμε σε ποιους συμπολίτες ανήκαν και λαμβάνονταν τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας».
Η μετάλλαξη Δέλτα από τον Αύγουστο έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται βέβαιοι πως είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει η Όμικρον. Μάλιστα, η νέα μετάλλαξη επαναμολύνει και άτομα που έχουν ήδη νοσήσει.
«Υπάρχει κάθετη αύξηση των θετικών δειγμάτων τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα για όλο το 2020 είχαμε 4% θετικά από όλα αυτά που εξετάσαμε. Για το 2021 μέχρι τον Νοέμβριο είχαμε 22% θετικά, προφανώς ανέβαιναν και λόγω των μεταλλάξεων και μέσα στον Δεκέμβριο έχουμε φτάσει το 58% μέσο όρο θετικών δειγμάτων», δηλώνει η καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας – Αιμοδοσίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανασία Μουζάκη.
Η κάμερα του ΣΚΑΪ μπήκε και στο ιολογικό εργαστήριο του πανεπιστημίου Κρήτης. Σε ειδικά μηχανήματα γίνεται η ανίχνευση των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, μεταξύ αυτών και της Όμικρον.
«Ελέγχουμε όλα μας τα δείγματα με προκαταρκτικούς ελέγχους για υποψία τέτοιων στελεχών και όταν βρίσκουμε κάτι ύποπτο αμέσως ενεργοποιούμε πρωτόκολλα για πλήρη γονιδιωματική ανάλυση και κάνουμε στοχευμένες αναλύσεις σε δείγματα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας»,υπογράμμισε ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή κλινικής ιολογίας, ακολουθείται μια διαδικασία προελέγχου στα δείγματα, που τους επιτρέπει να εντοπίσουν τα ύποπτα και να βάζουν σε ανάλυση μόνο αυτά.
Εδω και πολλές ημέρες, ολόκληρο το επιστημονικό προσωπικό των εργαστηρίων εργάζεται νυχθημερόν, προκειμένου να εντοπίσει κρούσματα της νέας μετάλλαξης.
Μονοκλωνικά αντισώματα: Χορηγήθηκαν τα πρώτα δύο σε ασθενείς στα Χανιά
Όπως μετέδωσε το cretapost, δύο ασθενείς έλαβαν σήμερα τα μονοκλωνικά αντισώματα με τον έναν να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων και τον δεύτερο να νοσεί στο σπίτι του.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευχάριστο και τιμητικό γεγονός για το νοσοκομείο μας που πλέον είναι ένα από τα 25 πανελλαδικά που χορηγούν μονοκλωνικά αντισώματα. Σήμερα, δώσαμε δύο μονοκλωνικά σε έναν ασθενή που νοσηλεύεται στην κλινική covid-19 και σε έναν άνδρα που νοσεί στο σπίτι του. Και οι δύο πληρούσαν τα νέα διευρυμένα κριτήρια της Επιτροπής γι’ αυτό και τους χορηγήθηκαν», δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας.
«Ο θεράπων ιατρός, είτε από το νοσοκομείο, είτε από το κέντρο Υγείας, είτε από τον ιδιωτικό τομέα εξετάζει αν ο ασθενής του πληροί τα κριτήρια. Αν ναι, τότε μπαίνει στο σύστημα και κάνει το αίτημα κατόπιν συνεννόησης με τον ασθενή. Στη συνέχεια το ελέγχει η Επιτροπή και αν το εγκρίνει ενημερώνει το νοσοκομείο που αναλαμβάνει τα υπόλοιπα», είπε σχετικά ο κ. Μπέας.
Σημειώνεται ότι η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων ξεκίνησε να χορηγείται στην Κρήτη με την πρώτη παρτίδα να έρχεται στο ΠΑΓΝΗ στα τέλη Νοεμβρίου.
Πηγές: skai.gr. ΑΠΕ- ΜΠΕ, cretapost
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ