Sentinel-2: Οι καμένες εκτάσεις του 2021 στην Αττική ορατές από το διάστημα
Η ποσότητα νερού που είναι διαθέσιμη στην εσωτερική δομή των φύλλων ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τη φασματική ανάκλαση στη ζώνη SWIR του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
Ο Normalized Difference Moisture Index (NDMI) είναι ένας δείκτης υγρασίας κανονικοποιημένης διαφοράς, που χρησιμοποιεί ζώνες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος στο κοντινό υπέρυθρο (NIR) και στα βραχέα κύματα υπερύθρων (SWIR), και χρησιμοποιείται για την καταγραφή της υγρασίας των φυτών και του εδάφους από δορυφορικές εικόνες. Η ζώνη SWIR αντανακλά αλλαγές τόσο στην περιεκτικότητα σε νερό της βλάστησης όσο και στη δομή της σπογγώδους μεσοφύλλης στους θόλους βλάστησης, ενώ η NIR επηρεάζεται από την εσωτερική δομή των φύλλων και την περιεκτικότητα σε ξηρή ύλη των φύλλων αλλά όχι από την περιεκτικότητα σε νερό.
Ο συνδυασμός του NIR με το SWIR αφαιρεί τις παραλλαγές που προκαλούνται από την εσωτερική δομή των φύλλων και την περιεκτικότητα σε ξηρή ύλη των φύλλων, βελτιώνοντας την ακρίβεια στην καταγραφή της περιεκτικότητας σε φυτικό νερό. Η ποσότητα νερού που είναι διαθέσιμη στην εσωτερική δομή των φύλλων ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τη φασματική ανάκλαση στη ζώνη SWIR του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
Ο δείκτης NDMI εφαρμόστηκε στην παρακάτω δορυφορική εικόνα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 και δείχνει μέρος της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Πελ/νήσου και των Βορειοδυτικών Κυκλάδων.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, οι οικολογικές επιπτώσεις τους είναι εμφανείς από το διάστημα. Οι καμένες εκτάσεις χαρακτηρίζονται από πολύ ξηρές περιοχές (πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα) στη Βόρεια και Δυτική Αττική.
Στη δεύτερη δορυφορική εικόνα απεικονίζεται η ίδια περιοχή στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα SWIR και οι κόκκινες ελλείψεις δείχνουν τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις του 2021.