Σέρβος ήρθε για διακοπές – Συνελήφθη στο Κιλκίς για εγκλήματα πολέμου

«Αν είχα ιδέα ότι ήμουν καταζητούμενος θα έμενα στο σπίτι μου», φέρεται να είπε

Parallaxi
σέρβος-ήρθε-για-διακοπές-συνελήφθη-σ-899489
Parallaxi

Ετοιμαζόταν να απολαύσει μαζί με την οικογένειά του τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ελλάδα, στον Πλαταμώνα Πιερίας, όπως κάνουν αυτήν την περίοδο χιλιάδες Σέρβοι συμπατριώτες του.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που επέλεγε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, καθώς εδώ και 20 χρόνια επισκέπτεται τη χώρα μας, όπως έκανε και το 2019, μαζί με τον σύζυγο και την κόρη του. Αυτή τη φορά, όμως, τον περίμενε μια απροσδόκητη εξέλιξη στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων Κιλκίς.

Ήταν πρωινές ώρες της 23ης Ιουνίου, όταν το τουριστικό λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε ο 59χρονος J.C. έφτασε στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία και κατά τον διαβατηριακό έλεγχο, το ηλεκτρονικό σύστημα των ελληνικών Αρχών χτύπησε «κόκκινο» στο όνομά του. 

Ο 59χρονος, κάτοικος μιας μικρής σερβικής πόλης στην περιφέρεια της Βοϊβοντίνα, όπου ζει κι εργάζεται, ενημερώθηκε από τους Έλληνες αστυνομικούς ότι καταζητείται από τις δικαστικές Αρχές της Κροατίας, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξε 31 χρόνια πριν, κατά τον εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν στην τότε Γιουγκοσλαβία.

Το τουριστικό λεωφορείο -και η οικογένειά του που επέβαινε σ’ αυτό- συνέχισε το ταξίδι του, ενώ ο 59χρονος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς και την ίδια μέρα προσήχθη στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το αίτημα έκδοσής του στην Κροατία. «Αν είχα ιδέα ότι ήμουν καταζητούμενος θα έμενα στο σπίτι μου», φέρεται να είπε στους Έλληνες νομικούς του παραστάτες, που τον συνόδευσαν στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Η αντιεισαγγελέας Εφετών αποφάσισε την κράτησή του μέχρι να συγκληθεί το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί για την έκδοσή του.

Τι τού καταλογίζει η Κροατία, τι λέει ο ίδιος

Όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα, το ένταλμα σύλληψης ενεργοποιήθηκε μέσω του τμήματος SIReNe της Κροατίας στις 13 Μαΐου του 2019. Ως αρχή έκδοσης αναφέρεται η Νομαρχιακή Εισαγγελία του Ζάγκρεπ. Τα ίδια έγγραφα αναφέρουν ότι ο 59χρονος, «κατά την περίοδο από 19/8 1991 έως τις 14/12 του ίδιου έτους, μαζί με συνεργούς του, έκαψαν, ναρκοθέτησαν και με άλλους τρόπους κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε ταχυδρομείο, ξενοδοχείο, δημοτικό σχολείο, αστυνομικό τμήμα, εκκλησία, το οποίο ανακηρύχθηκε πολιτισμικό μνημείο, βενζινάδικο και κατοικίες στους κροατικές οικισμούς Voicin και Hum».

Επιπλέον, περιγράφεται ότι το διάστημα 12-14/12 του ίδιου έτους «ο ίδιος και οι συνεργοί του», εισήλθαν οπλισμένοι σε σπίτια σκοτώνοντας πάνω από 30 άμαχους (αναφέρονται ονομαστικά), μεταξύ αυτών κι έναν πολιτικό. «Υπήρξα απλός στρατιώτης του Σερβικού Στρατού, εκτελούσα οδηγίες», φέρεται να υποστηρίζει ο ίδιος, αρνούμενος ότι έχει σχέση με τις δολοφονίες αλλά και κάθε συμμετοχή του στις επιχειρήσεις, που έλαβαν χώρα στο Voicin.

Σύμφωνα με το ένταλμα, κατηγορείται για πράξεις που διώκονται με τα άρθρα 120 και 130 παρ. 2 του Κροατικού Βασικού Ποινικού Δικαίου του 1993 και περιγράφονται αντιστοίχως ως «έγκλημα πολέμου κατά αμάχων» και «καταστροφή των πολιτισμικών και ιστορικών μνημείων». Η δε ποινή που σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα επιβάλεται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 χρόνια φυλάκιση.

Οι νομικοί του ισχυρισμοί

«Ο Κροατικός Ποινικός Κώδικας ισχύει από το 1993, δεν μπορεί να διώκεται με τον ισχύοντα Κώδικα για προγενέστερες πράξεις», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκ των συνηγόρων του Φώτης Βουλγαράκης, ο οποίος χαρακτηρίζει επιπλέον «ασαφείς» και «αόριστες» τις πράξεις που καταλογίζονται στον 59χρονο. Ο έτερος συνήγορός του Γιώργος Βουλγαράκης σημείωσε ότι ο εντολέας τους δεν συναινεί στην έκδοσή του στην Κροατία διότι, όπως υποστηρίζει, εκεί «δεν θα τύχει μίας δίκαιης δίκης», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του σε περίπτωση που κρατηθεί στις κροατικές φυλακές.

Τα επόμενα νομικά στάδια

Τις επόμενες εβδομάδες -εντός του καλοκαιριού- αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο σε δημόσια συνεδρίαση θα αποφανθεί για το αίτημα των Κροατών να εκδοθεί στη χώρα τους. Το Δικαστικό Συμβούλιο δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης (δηλαδή δεν θα εξετάσει τις εις βάρος του καταλογιζόμενες πράξεις), παρά μόνο θα αποφασίσει ως προς το κροατικό αίτημα. Εάν οι δικαστές το κάνουν δεκτό, ο εκζητούμενος έχει το δικαίωμα να προσφύγει στον Άρειο Πάγο που θα αποφασίσει οριστικά. Προς το παρόν, ο 59χρονος παραμένει στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Κιλκίς εν αναμονή των επόμενων νομικών σταδίων.

Πηγή: ΑΠΕ / Στ. Τζιαμαντάνης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα