Σφακιανάκης: Ποια σύμβολα χρησιμοποιούν οι παιδόφιλοι στο διαδίκτυο
«Το Instagram, το What's up και το Snapchat είναι τα συνηθέστερα μέσα για την προώθηση του πορνογραφικού υλικού των παιδιών», σύμφωνα με την καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Έφη Λαμπροπούλου
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό. Ο Mανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τα ψηφιακά ίχνη που άφησαν στις συνομιλίες τους με το ανήλικο παιδί οι 213 παιδόφιλοι που εντοπίστηκαν από την ΕΛΑΣ.
«Τα ψηφιακά ίχνη μένουν για πάντα. Αυτός που κάνει την κίνηση αυτή αφήνει πάντα ίχνη. Με σωστό συνδυασμό, υπομονή, όλα βρίσκονται. Στα ψηφιακά ίχνη δεν χωράει μπλάνκο» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.
Στα ψηφιακά ίχνη δεν χωράει μπλάνκο
Αναφερόμενος στην υπόθεση της 12χρονης την οποία εκπόρνευαν -και μέσω Διαδικτύου- οι κατηγορούμενοι δήλωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει μια υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία είναι μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη,
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «όποιος μπει στο διαδίκτυο και κάνει παράνομες πράξεις σε ποσοστό 80% και πάνω θα βρεθεί. «Υπάρχει μηχανισμός εντοπισμού και των πακιστανικών τηλεφώνων», πρόσθεσε ο πρώην προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Όσον αφορά για τους παιδόφιλους και τους παιδοβιαστές που προσπαθούν να κρύψουν τα ίχνη τους δήλωσε ότι τα λεγόμενα πακιστανικά τηλέφωνα τα κρατάνε καβάτζα και τα χρησιμοποιούν για να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους. «Όλα εντοπίζονται. Σας το λέει κάποιος ο οποίος έχει διαχειριστεί πάνω από 10.000 σοβαρές υποθέσεις».
Υπάρχει ποινικός λαϊκισμός για το θέμα της 12χρονης
Με αφορμή τον συστηματικό βιασμό και εκπόρνευση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό στην ΕΡΤ μίλησε η καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Έφη Λαμπροπούλου η οποία έκανέ λόγο για δημόσιο ανταγωνισμό για την αυστηριοποίηση του ποινικού κώδικα.
«Ενώ όλοι θα έπρεπε από όλες τις πλευρές να μιλάνε για την υποστήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών, για την υποστήριξη των σχολείων, μιλάνε όλοι για την αυστηροποίηση των ποινών. Υπάρχει δηλαδή ένας ποινικός λαϊκισμός για το θέμα αυτό. Οι ποινές είναι πολύ αυστηρές. Μια ποινή είναι για τον βιασμό, ισόβια κάθειρξη. Και είναι και μοναδικό στα ποινικά χρονικά της Ελλάδας να έχουμε μία ποινή».
Μιλώντας για την 12χρονη που μεγάλωνε σε μια οικογένεια με μεγάλα προβλήματα η κ. Λαμπροπούλου αναρωτήθηκε εάν αυτό το παιδί πήγαινε στο σχολείο ή σταμάτησε. «Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και αυτό το βλέπουμε σε περιπτώσεις οι οποίες μας έχουν απασχολήσει», προσέθεσε η ειδικός.
Σχολιάζοντας την είδηση ότι η 37χρονη μητέρα της ανήλικης στον Κολωνό κατηγορείται ότι εξωθούσε το παιδί της σε πορνεία αποκάλυψε ότι σύμφωνα με έρευνες «η σεξουαλική εκμετάλλευση των ανηλίκων στα υψηλότερα ποσοστά γίνεται από την ίδια την οικογένεια. που υαεξωθεί στο τράφικινγκ».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι η παραγωγή πορνογραφικού υλικού στο Διαδίκτυο οφείλεται στο στενό οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων.
«Το Instagram, το What’s up και το Snapchat είναι τα συνηθέστερα μέσα για την προώθηση του υλικού των παιδιών», πρόσεθεσε η καθηγήτρια Εγκληματολογίας.
Tα σύμβολα που χρησιμοποιούν οι παιδόφιλοι
Aπό την πλευρά του ο κ. Σφακιανάκης συγκέντρωσε και παρουσίασε στην ΕΡΤ τα σύμβολα που υπάρχουν στο Dark Web (σκοτεινό διαδίκτυο) και δείχνουν την κωδικοποίηση που έχουν κάνει οι παιδοφιλοι για να δείξουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ανά φύλο.
«Αυτά τα σύμβολα είτε τα κάνουν τατουάζ και τα βάζουν σε μέρη που μπορούν να το δείξουν και να το κρύψουν ή τα φορούν σε πάνω τους» αποκάλυψε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.